Notebook sa po stlačení tlačítka zapne až po 5-10 minútach

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
jackoff8
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Notebook sa po stlačení tlačítka zapne až po 5-10 minútach

Príspevok od používateľa jackoff8 »

Zdravím, dostal sa mi do rúk jeden thinkpad, známy mi povedal, že má problém so zapínaním, tak som sa na to pozrel. Po stlačení tlačítka na zapnutie notebooku sa rozsvieti červená diódka na tom logu thinkpad, notebook avšak vôbec nepracuje, po uplynutí nejakých 5-10 minút normálne naskočí aj bios a potom predá chod windowsu, ktorý ide bez problémov. Čo som si však všimol po dobe používania bolo to, že prvé razy keď som ho vypínal a zapínal to trvalo takisto dlho, ale už na nejaký viacerý raz, keď som s ním robil, po vypnutí keď som ho zapol, naštartoval ihneď, každý raz, akokeby bol rozohriaty alebo ako to definovať. Vie mi niekto poradiť, v ktorej časti hardware-u môže byť chyba? Viete mi poradiť aj dobrý software na otestovanie funkčnosti hardware-u, ktorý je free? Vopred ďakujem za rady a odpovede.
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Notebook sa po stlačení tlačítka zapne až po 5-10 minúta

Príspevok od používateľa heker »

Skus resetnut bios najskor. Pamat otestujes cez MemTest86, disk cez HD Tune. Pripadne to skus rozobrat a odpoj aj dvd mechaniku.
jackoff8
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jackoff8 »

Problém je ten, že do biosu sa síce dostanem, hneď po zapnutí mi to ukáže "press enter to interrupt startup" ale v tom menu kde sa dostanem, nech klikám akúkoľvek možnosť, nedostanem sa nikam ďalej, vôbec pc nereaguje na klávesy a hodí ma do windowsu.
HD tune ukázal všetko v poriadku, dokonca som aj spustil v ňom scan a nenašiel ani jeden chybný sektor.
Jedna vec je na tom PC zaujímavá, pri reštarte sa problém vyskytuje stále, pc nie je schopné vôbec reštartovať, len počujem že v notebooku sa točí disk, ale systém nenabieha, len čierna obrazovka.
Ten memtest 86 je potrebný keď hd tune ukázal všetko v poriadku?
Napadá ma ešte, že systém celý obnovím z druhej partície, avšak myslím, že to tomu nepomôže.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

HD Tune je test disku, tak preco sa pytas na iny program pomocou ktoreho testujes RAM? Ci ked ides na umyvarku s autom, tak sa ich tam pytas, ze co hovoria na tvoje brzdy a ci mas uz vymenit olej v motore?
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dekarbon »

jackoff8 napísal:Zdravím, dostal sa mi do rúk jeden thinkpad, známy mi povedal, že má problém so zapínaním, tak som sa na to pozrel. Po stlačení tlačítka na zapnutie notebooku sa rozsvieti červená diódka na tom logu thinkpad, notebook avšak vôbec nepracuje, po uplynutí nejakých 5-10 minút normálne naskočí aj bios a potom predá chod windowsu, ktorý ide bez problémov. Čo som si však všimol po dobe používania bolo to, že prvé razy keď som ho vypínal a zapínal to trvalo takisto dlho, ale už na nejaký viacerý raz, keď som s ním robil, po vypnutí keď som ho zapol, naštartoval ihneď, každý raz, akokeby bol rozohriaty alebo ako to definovať. Vie mi niekto poradiť, v ktorej časti hardware-u môže byť chyba? Viete mi poradiť aj dobrý software na otestovanie funkčnosti hardware-u, ktorý je free? Vopred ďakujem za rady a odpovede.

S velkou pravdepodobnosťou ppôjde o chybu dosky.Je nutné prebehnúť testom všetky obvdoy základnej dosky cez Programy ako su QuickTech Pro alebo PC Check.Tieto programy maju v sebe komplexné tešsty obvodov základnej dosky,DMA prístupu,BIOSU,VGA,RAM,Pevného dysku,EEPROM CMOS pamäte,IRQ prerušení a podobne.Programy tohoto typu je možné nájsť na DVD ktoré sa dá dnes stiahnuť už len veľmi ťažko a ide o Hirens BOOT DVD 15.2 ale RESTORED verzia od Proteus.Ja som toto DVD hladal asi 2 hodiny cez polku webu než som ho našiel takže asi tak ale keď sa ti doatne do ruky tento nástroj tak by si mal zistiť kde je problém.ešte by som prípadne skúsil flashnúť BIOS keď sa naštaruje ten notebook hoci aj po 5-10 minutách.Počkal by som si na to.Ešte by som skúsil vylúčiť chybu batérie a napájacích obvodov tým žeby som skúsil či sa táto závada prejavuje s batériou alebo bez. takže asi takto.
Napísať odpoveď