Problém so synchronizáciou obrazu a zvuku

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Problém so synchronizáciou obrazu a zvuku

Príspevok od používateľa Hensym »

Ahojte, cez program Free2X Webcam Recorder a vstavanú web kameru v ACER notebooku som nahral niekoľko dlhších videí, od cca 40 minút až po cca 3 hodiny.

Mám ale obrovský problém so synchronizáciou obrazu a zvuku, keďže v tých videách išlo práve o to a bez toho príde robota na zmar.

Je to vo formáte AVI, a desynchronizácia je zdá sa úplne náhodná.

Napríklad jedno cca 40 minútové video, na začiatku je niekoľko minút synchronizácia parádna, viac menej v celom videu počas celých 40 minút je to zvládnuteľné, a na konci je oneskorenie iba 1 sekunda, alebo možno menej.

Naopak, druhé video má niečo cez dve hodiny, a asi 2 sekundové oneskorenie je badateľné už po troch monútach, v polke videa je to potom s oneskorením 15 sekúnd, a na konci videa je to zase nejaká iná hodnota.

Čo som zistil:
- audio aj video majú rovnakú dĺžku stopy, a aj keď v strede videa je rozdiel v odozve aj pol minúty, na konci to končí cca naraz, takže tá odozva nie je aritmetická
- niektoré z videí majú náhodne inú rýchlosť prehrávanie, napríklad video posekne, na chvíľočku sa badateľne spomalí, alebo sa na niekoľko sekúnd strašne zrýchli, myslím, že práve toto by mohol byť problém.

Čo som sa dočítal, tak by o mohol byť problém s "variable framerate", skúsil som teda appku Handbrake, ako radili na nete, a prekonvertoval som súbory do "constant framerate", ale problém to zdá sa vôbec nevyriešilo, nevidím rozdiel.

Keby šlo o klasický delay, tak nie je problém, ale toto je nejaký väčší bordel. Myslíte, že sa to dá vyriešiť/opraviť? Je to pre mňa dosť dôležité. Ďakujem veľmi pekne.
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Problém so synchronizáciou obrazu a zvuku

Príspevok od používateľa heker »

S variabilnym framerate som sa este nestretol, iba s variabilnym bitrate. Ale je mozne, ze nieco take existuje, aj ked si to neviem predstavit a nevidim v tom vyznam, pretoze taky DivX alebo aj XviD, a vlastne vsetky komprimacne kodeky funguju tak, ze od predosleho framu ukladaju len zmenu v pixeloch. Cize ak mas cierne pozadie alebo nieco staticke, tak tam neni zmena v pixeloch a o tom je ta kompresia. Video bez kompresie je ulozene frame za framom. Preto mi akysi variabilny bitrate nejde do hlavy a pride mi ako nezmysel.

Ja by som skusil najskor iny program na nahravanie, pusti si potom stopky, kazdu minutu nieco povedz, potom si to prehraj a uvidis, ze ci zvuk bude sediet. Ak nepomoze zvuk, tak by to chceli skusit daku usb kameru. Este skus pihladat na nete, ze ci pre tvoju kameru nie je novy firmware, nove ovladace a tak.
Hensym
VIP
VIP

Ja sa do videa nevyznám, ale určite ľudia písali o framerate, (aj keď,aj o variable bitrate som čítal).

Vďaka za pomoc, do budúcnosti si určite dám na toto pozor, ale absolútne kľúčové je pre mňa opraviť tieto videá. :)
heker
Redeemer
Redeemer

Tieto videa opravis len rucne a to tak, ze v dakom programe strihom podelis audio stopu a poposuvas ju tak, aby sedela. Bude to prplacka, ale podla mna s tym teraz vela neurobis.
Hensym
VIP
VIP

Tak mám nové info. Každé jedno video má v pohode rýchlosť, a potom, pred koncom (podľa dĺžky videa, niekedy 4 minúty pred koncom, inokedy 20 minút pred koncom) sa strašne zrýchli - asi aby video stopa dobehla tú audio stopu.

Ak poznám dĺžku videa, a čas, kedy sa video začne zrýchľovať, viem si matematicky vypočítať o koľko skrátiť audio stopu? :)
heker
Redeemer
Redeemer

Nevidim dovod preco by ta stopa mala byt dlhsia, je to nelogicke. Ale ak by to ten program aj nahral takto, tak to nestaci odstrihnut. Audio stopa je lepena k video stope. Ak tak, bude treba tu audio stopu v programe na upravu zvuku spomalit, aspon tu cast co nesedi.
Hensym
VIP
VIP

Viem,to mi je jasné, ale neviem ako.

Vieš mi pomôcť napríklad s týmto konkrétnym videom?

Video má dĺžku 3:48:52. Našiel som dva body vo videu, ktoré potrebujem asi najviac, aby sedeli, tak som ich označil A a B.

A)
Audio tohto bodu začína v 0:28:40
Video tohto bodu začína v 0:34:50
Delay je 6min 10s

B)
Audio tohto bodu začína v 1:19:30
Video tohto bodu začína v 1:32:09
Delay je 12min 39s

Vieme z tohoto vypočítač, koľkonásobne treba spomaliť celú audio stopu, aby v intervale A-B sedela?
heker
Redeemer
Redeemer

Je ram vobec nejaka priama umernost? Lebo ked sa pozeram na ten cas, tak mi yo nesedi na prvy pohlad. Skus to spocitat lahkou matematikou, ze kolko percent treba dat dole, aby si sa dostal na ten cas.

Este ma napada, ze video a audio moze byt urcene pre ine fps. Trebars video je 25 fps a audio je pre 30 fps. Tym padom je posun o 5 fps za sekundu, cize o kazdych 5 alebo 6 sekund sa to omeska o sekundu.
Hensym
VIP
VIP

S FPS to zrejme nie je, lebo ako hovoríš, nie je to priama úmernosť zrejme, ale cca to sedí. Budú tam odchýlky, ale lepšie ako nič.

Bod A má delay 370s, takže to vyriešim tak, že proste celú audio stopu posuniem o 370s doprava, tým pádom bod A mám doriešený.
Týmto sa mi delay v bode B zmenší zo 760 na 390s.
Ak by platila priama úmera tak na konci videa by bol delay 1050s.

Viem na základe tohto vypočítač, koľkonásobne treba roztiahnuť audio stopu? Je to možno aj základoškolská matematika, ale som zaseknutý, a je to asi aj jednoduchšie ako by som si myslel. :)

//Už to mám, hranice sedia, pomedzi to je to také všelijaké, ale lepšie ako nič. Vďaka za pomoc. :)
Napísať odpoveď