Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel
Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel
Aha, už rozumiem, to by sa mohlo dat spraviť cez COUNT, prípadne COUNTIF
-
t0m4s3
Admin
- Kontaktovať používateľa:
Ja by som siel na to tak, ze v kazdej tabulke by som cez VLOOKUP nasiel pocet kusov z daneho EANu z druhej tabulky a nasledne tie cisla porovnal, a dalej s tym pracoval - napr. podmiene formatovanie. Musis byt trochu konkretnejsi ako si to predstavujes a idealne prilozit subory, na ktorych mozeme poskytnut nejaky uvodny napad.
Zdravim
Potreboval by som cisla oddelene ciarkou v textovom subore dat do excelu ale aby boli v jednom stlpci vsetky a v textovom subore su oddelene ciarkou a este chcem aby v kazdom riadku bolo len jedno cislo ale vsetko v jednom stlpci.
Priklad:
2699,2714,2169,1856,1623,1372,1326,1170,999,873,718,1170,1077,483,421
Toto su tie cisla ako su v textovom subore.
Takze ich chcem dat do excelu tak aby boli vsetky v jednom stlpci no kazde cislo aby bolo v samostatnom riadku.
Takze napr. riadok 1 je 421 riadok 2 je 483 a riadok 3 je 1077 atd ( postupne ).. a vsetky cisla v jednom stlpci cize napr. stlpec "B"
Vdaka dufam ze sa to da
Potreboval by som cisla oddelene ciarkou v textovom subore dat do excelu ale aby boli v jednom stlpci vsetky a v textovom subore su oddelene ciarkou a este chcem aby v kazdom riadku bolo len jedno cislo ale vsetko v jednom stlpci.
Priklad:
2699,2714,2169,1856,1623,1372,1326,1170,999,873,718,1170,1077,483,421
Toto su tie cisla ako su v textovom subore.
Takze ich chcem dat do excelu tak aby boli vsetky v jednom stlpci no kazde cislo aby bolo v samostatnom riadku.
Takze napr. riadok 1 je 421 riadok 2 je 483 a riadok 3 je 1077 atd ( postupne ).. a vsetky cisla v jednom stlpci cize napr. stlpec "B"
Vdaka dufam ze sa to da
Vloz ich do prvej bunky, potom Data>Text to columns a tam vyber ciarku ako oddelovac. To ti ich rozdeli do stlpcov. Nasledne to skopiruj a daj vlozit specialne - transponse. To ti hodi stlpce do riadkov.
Potom to uz len zoradis podla velkosti a mas hotovo.
Potom to uz len zoradis podla velkosti a mas hotovo.
Ahaa jasne mam to chapem vdaka!! Ano funguje to.
Inak ja ich mam vlastne uz zoradene v tom riadku ako ich chcem mat a ked pouzijem to "Transpose" tak mi ich vlastne da do toho stlpca. Ale mam to usporiadane tak ze to konci tym malym cislom no chcel by som to uplne opacne resp. stacil by nejaky prikaz ktory to cele len otoci cize to pojde z hora od 421 namiesto 2699.
To by sa dalo? Lebo takto tym padom musim manualne kazde cislo prehodit co bude zdlhave
Lebo nejde tu ani tak o velkost ale o poradie v akom to mam napisane. Cize v takom poradi by som to chcel mat aj v stlpci takze ak pouzijem to zoradenie podla velkosti to mi "pomiesa"
Inak ja ich mam vlastne uz zoradene v tom riadku ako ich chcem mat a ked pouzijem to "Transpose" tak mi ich vlastne da do toho stlpca. Ale mam to usporiadane tak ze to konci tym malym cislom no chcel by som to uplne opacne resp. stacil by nejaky prikaz ktory to cele len otoci cize to pojde z hora od 421 namiesto 2699.
To by sa dalo? Lebo takto tym padom musim manualne kazde cislo prehodit co bude zdlhave
Lebo nejde tu ani tak o velkost ale o poradie v akom to mam napisane. Cize v takom poradi by som to chcel mat aj v stlpci takze ak pouzijem to zoradenie podla velkosti to mi "pomiesa"
Staci oznacit stlpec a cez Data alebo filtre si to mozes zoradit.
Ahojte.
Prosím vás, potreboval by som pomôcť.
Mám databázu, ktorá obsahuje viac ako 50 000 riadkov.
Potrebujem vytvoriť vzorec, ktorý do bunky K2 automaticky priradí názov lekárne z príslušnej bunky ( A1, A7, A11...).
Viď príloha.
Problém je v tom, že počet riadkov pri každej lekárni je odlišný.
Existuje nejaký spôsob, ako to môžem automatizovať?
Ďakujem.
//edit:
Ďakujem za tvoju pomoc.
Oceňujem promptnosť.
Prosím vás, potreboval by som pomôcť.
Mám databázu, ktorá obsahuje viac ako 50 000 riadkov.
Potrebujem vytvoriť vzorec, ktorý do bunky K2 automaticky priradí názov lekárne z príslušnej bunky ( A1, A7, A11...).
Viď príloha.
Problém je v tom, že počet riadkov pri každej lekárni je odlišný.
Existuje nejaký spôsob, ako to môžem automatizovať?
Ďakujem.
//edit:
Ďakujem za tvoju pomoc.
Oceňujem promptnosť.
- Prílohy
-
- vzor.xlsx
- (9.15 KiB) 148 stiahnutí
-
hrban
Addict
daj hľadať podľa zavináča. tých nebude veľa
//autoeditácia príspevku (24 Aug 2016, 11:43)
asi by som to robil cez if(ISNUMBER(FIND("@";A1));A1;K1)
jednoduchý logický test, kde ak v sa A1.... nachádza zavináč, skopíruje to do K1, ak nie skopíruje bunku nadňou.
výsledok potom bude toto:
poprípade toto
=IF(ISNUMBER(FIND("@";A1));A1;IF(A2="";"";K1))
vtedy bude výsledok taký: //autoeditácia príspevku (24 Aug 2016, 12:04)
ale je to narýchlo, takže rátaj, že tam môže byť chyba, a ak sa v A1....An nenachádza zavináč, bude to lietať
//autoeditácia príspevku (24 Aug 2016, 12:15)
poprípade kombinácia prvého vzorca a makro tlačítko, ktoré pripadí vzorec len tam (K1....Kn) kde je text v A1...An, vtedy by to bolo presne ako si ty nakreslil a bolo by to o to jednoduchšie updatovať databázu.
//autoeditácia príspevku (24 Aug 2016, 12:56)
poprípade toto, ale musíš pridať nad prvý riadok voľný riadok.
=IF(A2="";"";IF(ISNUMBER(FIND("@";A2));A2;K1))
ten posledný vzorec by mal byť najpresnejší, len tam treba prvý riadok prázdny.
//autoeditácia príspevku (24 Aug 2016, 11:43)
asi by som to robil cez if(ISNUMBER(FIND("@";A1));A1;K1)
jednoduchý logický test, kde ak v sa A1.... nachádza zavináč, skopíruje to do K1, ak nie skopíruje bunku nadňou.
výsledok potom bude toto:
poprípade toto
=IF(ISNUMBER(FIND("@";A1));A1;IF(A2="";"";K1))
vtedy bude výsledok taký: //autoeditácia príspevku (24 Aug 2016, 12:04)
ale je to narýchlo, takže rátaj, že tam môže byť chyba, a ak sa v A1....An nenachádza zavináč, bude to lietať
//autoeditácia príspevku (24 Aug 2016, 12:15)
poprípade kombinácia prvého vzorca a makro tlačítko, ktoré pripadí vzorec len tam (K1....Kn) kde je text v A1...An, vtedy by to bolo presne ako si ty nakreslil a bolo by to o to jednoduchšie updatovať databázu.
//autoeditácia príspevku (24 Aug 2016, 12:56)
poprípade toto, ale musíš pridať nad prvý riadok voľný riadok.
=IF(A2="";"";IF(ISNUMBER(FIND("@";A2));A2;K1))
ten posledný vzorec by mal byť najpresnejší, len tam treba prvý riadok prázdny.
Zdravím,
prosím Vás, potreboval by som trocha pomôcť s jednou tabuľkou. Ochorel som a musím si spočítavať presný príjem kcal no a bližšie info som napísal do tabuľky. Keďže to budem potrebovať dlho a niekto by mal nato čas a vedel to, zašlem na účet finančné ohodnotenie. Prikladám súbor a vopred ďaujem
prosím Vás, potreboval by som trocha pomôcť s jednou tabuľkou. Ochorel som a musím si spočítavať presný príjem kcal no a bližšie info som napísal do tabuľky. Keďže to budem potrebovať dlho a niekto by mal nato čas a vedel to, zašlem na účet finančné ohodnotenie. Prikladám súbor a vopred ďaujem
- Prílohy
-
- Cukrovečka.xlsx
- (13.54 KiB) 143 stiahnutí
Jednoduchsie bude vyuzit aplikaciu v mobile alebo web: http://www.kaloricketabulky.sk/
https://play.google.com/store/apps/deta ... ulky&hl=sk
V tvojej tabulke je komplikovane formatovanie a hlavne sa snazis vymysliet to co uz je vymyslene.
https://play.google.com/store/apps/deta ... ulky&hl=sk
V tvojej tabulke je komplikovane formatovanie a hlavne sa snazis vymysliet to co uz je vymyslene.
Hm tak mne išlo takto vypísať iba zopar potravín čo budem jesť, inak všekto hadzžem do fitbitu. Ale diky pozriem sa
Caute... v duchu pripnuteho obrazka, je nejaka sanca ze vymyslim univerzalny vzorec na tento pripad v exceli ?
Ide o to, aby ak nie uplne automatizovane ale aspon do lahko vyformatovatelneho formatu urobilo z X riadkov, ktore reprezentuju kazdy jeden den dodania urobilo jeden riadok za kazdeho zakaznika, kde budu STLPCE, nie riadky s informaciou o dni dovozu.
Cize aktualne ak vyvazame kazdy pracovny den jedneho zakaznika, tak mame vo vystupe z ERP 5 riadkov, v kazdom je definovany den vyvozu.
Ciel je mat za zakaznika iba 1 riadok a v stlpcoch definovane dni vyvozu, v ramci jedneho riadka.
Ide o to, aby ak nie uplne automatizovane ale aspon do lahko vyformatovatelneho formatu urobilo z X riadkov, ktore reprezentuju kazdy jeden den dodania urobilo jeden riadok za kazdeho zakaznika, kde budu STLPCE, nie riadky s informaciou o dni dovozu.
Cize aktualne ak vyvazame kazdy pracovny den jedneho zakaznika, tak mame vo vystupe z ERP 5 riadkov, v kazdom je definovany den vyvozu.
Ciel je mat za zakaznika iba 1 riadok a v stlpcoch definovane dni vyvozu, v ramci jedneho riadka.
Cez Data>Group a/alebo Data>Subtotal by to neslo?
Medzisucet.
Oh god.
Ani som nepocital ze by to slo tak jednoducho.
Diky moc !
Oh god.
Ani som nepocital ze by to slo tak jednoducho.
Diky moc !
Zdravím, dúfam, že sa nepýtam na niečo, čo už sa tu riešilo a hádam to opíšem aspoň trochu zrozumiteľne. V určitej bunke budem mať nejaký dátum. Keď už sa bude daný dátum blížiť k aktuálnemu dátumu, cca 30 dní vopred sa bunka vyfarbí na žlto a ostane žltá až do dňa, pred tým dátumom v bunke. Keď bude dátum v bunke rovnaký, alebo väčší ako dnešný dátum, tak sa vyfarbí na červeno. Je mi jasné, že sa to rieši cez podmienené formátovanie, len sa mi nedarí správne napísať podmienku. Myslel som, že na to idem dobre, ale zisťujem, že som od riešenia asi dosť ďaleko. Skúšal som to nejako takto, ale ani náznak toho, že by to chcelo fungovať: =AND($A1-30<TODAY();$A1>TODAY())
Síce tu asi budem za debila, ale radšej sa spýtam, ako sa zbytočne trápiť ďalších x hodín. Vopred ďakujem.
Síce tu asi budem za debila, ale radšej sa spýtam, ako sa zbytočne trápiť ďalších x hodín. Vopred ďakujem.
-
guess.whoo
Redeemer
chlapi potrebujem helfunut. mam excel s tisicami buniek ako v priklade v prilohe a potrebujem odstranit medzery zo zaciarku bunky. cez clean/trim/substitute (aspon mne!) a ctrl+f to nejde.
Diky
Diky
- Prílohy
-
- Zošit1.xlsx
- (8.83 KiB) 136 stiahnutí
V LibreOffice mi to pekne nahradilo cez ctrl+h. Skopiroval som jednu medzeru, potom ctrl+H, tam ctrl+v a Replace all. Malo by to ist aj v Exceli.
-
guess.whoo
Redeemer
aka banalita
vzdy som skusal tu medzeru zadavat medzernikom
Ahojte,
potrebujem help lebo neviem sa z toho vysomarit a Conditional Formatting mi v tom nepomaha.
Mam tabulku /v prilohe/, v ktorej potrebujem spravit to, ze v stlpci B sa nachadza slovo farby, napr. red a v stlpci C nazov stroja a ja by som rad vyplnit farbou ten cell pri ktorom je nazov farby avsak pozor, kedze v stlpci B je nazov farby a pod nim je nikolko riadkov prazdnych - kedze tam by mala byt ta farba, ktore je uvedena hore tj. red. Potom ide opat nazov farby a k nemu by mala prisluchat ina farba atd.
Je mi jedno ci sa pouziju funkcie, makra atd...
Dufam, ze je to ako tak zrozumitelne. Velka vdaka.
potrebujem help lebo neviem sa z toho vysomarit a Conditional Formatting mi v tom nepomaha.
Mam tabulku /v prilohe/, v ktorej potrebujem spravit to, ze v stlpci B sa nachadza slovo farby, napr. red a v stlpci C nazov stroja a ja by som rad vyplnit farbou ten cell pri ktorom je nazov farby avsak pozor, kedze v stlpci B je nazov farby a pod nim je nikolko riadkov prazdnych - kedze tam by mala byt ta farba, ktore je uvedena hore tj. red. Potom ide opat nazov farby a k nemu by mala prisluchat ina farba atd.
- Prílohy
-
- vysledok.jpg (60.56 KiB) 3076 zobrazení
-
- book.xlsx
- (77.81 KiB) 136 stiahnutí
Ahoj, pekna uloha, mam chvilku cas, napisem Ti na to makroIMI napísal:Ahojte,
//Edit:
Hotovo, posielam sice nepekny, ale funkcny VBA kod. Je tam aj komentar, aby si kodu lahsie pochopil a vedel ho upravit podla Tvojich potrieb
Kód: Vybrať všetko
Sub ZmenaFarby()
'tu pocitam poslednu bunku v stlpci C, ktora ma byt zafarbena
Dim Pocet_buniek_ktore_treba_zafarbit As Long
Pocet_buniek_ktore_treba_zafarbit = Application.WorksheetFunction.CountA(Sheets("Sheet1").Range("C:C"))
'"Farba" je hodnota farby v stlpci B, "Kod_farby" je prislusny VBA farebny index
Dim Farba As String
Dim Kod_farby As String
'prve 2 riadky nezafarbim, zacinam od 3 riadku
For riadok = 3 To Pocet_buniek_ktore_treba_zafarbit
'zistim, aka farba je napisana v prislusnej bunke v stlpci B
Farba = Sheets("Sheet1").Cells(riadok, 2).Value
'ak je bunka prazdna, pouzijem prvu predchadzajucu vyplnenu bunku
If Farba = "" Then
Farba = Sheets("Sheet1").Cells(riadok, 2).End(xlUp).Value
End If
'zistim prislusny VBA farebny index, ak si nie som isty, pouzijem bielu farbu (2)
Select Case Farba
Case Is = "black"
Kod_farby = 1
Case Is = "white"
Kod_farby = 2
Case Is = "red"
Kod_farby = 3
Case Is = "green"
Kod_farby = 4
Case Is = "blue"
Kod_farby = 5
Case Is = "yellow"
Kod_farby = 6
Case Is = "magenta"
Kod_farby = 7
Case Is = "cyan"
Kod_farby = 8
Case Else
Kod_farby = 2
End Select
'zmenim farbu
Sheets("Sheet1").Cells(riadok, 3).Interior.ColorIndex = Kod_farby
Next riadok 'pokracujem na dalsi riadok
End Sub
Vedel by niekto, prosim, poradit aj mne s vytvorenim takehoto grafu?
S grafmi som doteraz moc nepracoval a neviem spravit, aby to tak pekne vyzeralo. Ako pridat do grafu ten cerveny / zeleny variance?