Spotreba

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
janno
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Spotreba

Príspevok od používateľa janno »

Ked ma nejaky spotrebič 100W kolko stoji prevadzka za hodinu?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Spotreba

Príspevok od používateľa audiotrack »

zhruba 0,0082€ ale záleží od ceny elektriny v tvojom regione a od dodavateľa. Nie všade na slovensku je rovnaká cena
Prílohy
A110213_P01_ELEKTRINA_DODAVATELIA.PNG
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

donutili ma predcasne vystahovat sa z najmu, z dovodu predaja nehnutelnosti.. taky dovod vypovedania sice v najomnej zmluve, sice nie je, ale nikomu sa s tym nechce natahovat...
Platil som ale celkom vysoke zalohove platby za energie. jedna sa o nizkoenergeticky dom a rad by som sa dopatral k realnym sumam za energie kolko som minul, kedze chcem z toho prachy naspat.. co som ale niekde cital k jednotkovej cene za kwh, m3 a pod sa este priratavaju rozne poplatky za elektromer, pausal a podobne.. Je pravda, ze som tam byval od juna a budem do oktobra, cize mimo vykurovaciu sezonu...

Moja priemerna spotreba za 1 mesiac bola:
elektrina: 386kwh - ak ratam ze je to tarifa D1 (najdrahsia) 58€ za mesiac .(toto by malo byt presne a mierne aj nadstrelene, kedze je to dom skor to bude D2)..
plyn: 28m3... 15€ za mesiac.... Je to realne?? tu som sa nevedel dopatrat ake dalsie poplatky sa priratavaju k cene za kwh resp m3.. (varenie+ohrev teplej vody)
voda: 12 m3... fakturu na vodu som videl, tam to vyjde 1€ za m3.. cize 12€ za mesiac

Cize mi to vychadza na mesiac 85€.. energie v rodinnom dome.. co sa mi zda celkom malo, ci nie? ale zase v lete.. je tento prepocet realny?
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

386kwh za mesiac? To co tam preboha robis, pestujes travu pod UV lampou? Ja mam sice len byt, ale mesacne miniem osminu toho, co ty. Cena plus minus sedi, aj ked ocakaval by som trochu viac, kedze samotna elektrina je len jedna zlozka ceny (platis za distribuciu, rozvodovu skrinu, merac apod.)
Plyn posudit neviem, ten nemam.
A 12 kubikov vody mesacne mi tiez pride strasne vela. My sme doma dvaja a minieme ledva 2m3 mesacne. A cena mi pride dost mala, ratal si aj stocne? To je dalsie euro navyse za kubik.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

stocne nemam lebo platim za vyvoz zumpy... netusim ci je to vela, nikdy som sa podobnymi vecami nezaoberal, ale sme tu 4, mame 3 telky, 4x notebooky, sem tam isla klima, susicka pradla... co si pametam tak kedysi davno ked som byval s rodicmi sme platili za elektriku 50€ v 2izb. byte v byte. Z tej vody sa napustal aj bazen + polievanie foliovnika.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pri plyne sa platí okolo 5€ za prenájom. Neviem to síce presne na nete nájsť, ale taká je minimálna mesačna platba. Ja totiž plyn mám zavedený ale nepoužívam, a toľkoto mi vyrátali keď som uviedol spotrebu 0m3.
Pri plyne a elektrike to môže byť skreslene, lebo elektrinu ti vedia poskytnúť aj SPP a naopak plyn ti vie poskytnúť aj ZSE/SSE/VSE. A tam tie sadzby môžu byť iné, takže treba vedieť od koho ten plyn a elektriku máš. A ak máš oboje od toho istého dodávateľa, väčšinou je tam zlava.

Tiež si treba uvedomiť, že to že si nebýval v zime neznamená že máš mať v lete nižšie zálohy za energiu. Tie zálohy sú konštantné. Žial, doplácaš tomu čo bude bývať v zime resp. splácaš toho čo býval v zime pred tebou. Ale je to bežná vec. Žiaden prenajímateľ nebude každý mesiac prerátavať výdavky a upravovať cenu nájomného. Ak má dom zlé okna alebo niečo podobné čo v zime predražuje náklady, odzrkadlí sa to aj v lete. Väčšinou sa preplatky nevracajú, a ostávajú prenajímateľovi vo forme zisku. Nastavil si na začiatku podmienky a platby, ktoré si ty akceptoval. Nedoplatky sa delia alikvotnou čiastkou medzi nájomníkov ktorí v tom roku bývali. Takto to funguje v praxi, ale nazrieť do vyúčtovaní podľa mňa máš právo
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

v zmluve mam jasne uvedene, ze ide o zalohove platby, ktore budu vyuctovane podla realnej spotreby.. Chcem trosku aj citovo zatlacit na majitelku, mali sme tu byt na rok+ potom opcia aj na dlhsie. Nakupil som sem kopec nabytku, zahradneho posednia, grilu, bazenu a chobotin, ktore ked sa prestahujem do bytu nikde nevyuzijem, no a po ani nie 3 mesiacoch mi zahlasi, ze to ide predat.. tak ako nejaku kompenzaciu, chcem od nej vytiahnut aspon toto.. nehovoriac o tom, ze v zmluve nie je nic o ukonceni najmu kvoli predaju.
melonSVK
King
King

Tak to potom sedi, nevedel som kolko vas bolo a co vsetko tam bezalo.

Ja to mam s majitelom bytu vyriesene tak, ze takisto mam vyuctovatelne energie a vzdy po roku donesie kopie vsetkych faktur a preplatok (este sa mi nestalo ze by som mal nedoplatok). V zmluve by si mal mat hodnoty meracov vody/elektriny/plynu pri nastahovani. Pri odstahovani sprav len rozdiel a na zaklade jednotkovej ceny vypocitaj spotrebu a pytaj preplatok.

Inak, ako mas postavenu zmluvu? Ja mam napriklad v zmluve, ze majitel ma moze "vystahovat" len v pripade nejakeho hrubeho porusenia zmluvy, teda keby neplatim alebo tak. Inak musi pockat do konca zmluvneho obdobia.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ano tak presne to mam aj ja.. ale zase nebudem ch*j... a byt zle za majitelom u koho byvas nie je dobre.
Hej hej to hrube porusenie mam aj ja..jedine co mam este v zmluve je, ze ak dom potrebuje zacat uzivat majitel alebo jeho rodinny prislusnik, co by si myslim mohla vyuzit, ze sa tam akoze na mesiac nastahuje a potom to preda.. zase hadat sa s nou alebo nedobaj sudit sa mi vazne nechce. Ja chapem jej stranu veci, ze potrebuje prachy alebo konecne nasla kupca a ona dufam pochopi moju, ja budem mat prachy na prestahovanie + pripadnu proviziu,kauciu a podobne do dalsieho najmu a rozideme sa v dobrom.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

melonSVK: ale ak nebýval celý rok, tak mu to vyúčtovanie nikto nedokáže presne spraviť.
kukiak: ak v zmluve nie je nič také že ťa môžu vysťahovať lebo idú predávať, a ak tam máš napísané že je nájomná zmluva na rok, tak treba pohroziť právnikom a nie nejakými preplatkami za energie. Taktiež ak je tam napísané že to bude vyúčtované realnymi spotrebami, máš nárok ich vidieť a ak sa vykrúcajú, znova treba pohroziť právnikom. To čo je v zmluve platí pre nich rovnako ako pre teba.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Vyuctovanie je mozne, ale musis mat k dispozicii aspon jednu fakturu, aby si poznal fixne naklady. Tie su rovnake kazdy mesiac a k tomu si potom pripocitas spotrebovanu energiu.
Vsetko zalezi na zmluve, ja mam napriklad zmluvu pri ktorej preplatky ostavaju prenajimatelovi, ale zalohove platby su nastavene nizsie a predpoklada sa vznik nedoplatku.
Rovnako je to pri vypovedi, pri hrubom poruseni zmluvy sa aplikuje okamzite vystahovanie, inak maju zmluvne strany moznost vypovedat zmluvu s urcitou vypovednou lehotou a nemusi sa udavat dovod.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kukiak napísal:Ano tak presne to mam aj ja.. ale zase nebudem ch*j... a byt zle za majitelom u koho byvas nie je dobre.
Hej hej to hrube porusenie mam aj ja..jedine co mam este v zmluve je, ze ak dom potrebuje zacat uzivat majitel alebo jeho rodinny prislusnik, co by si myslim mohla vyuzit, ze sa tam akoze na mesiac nastahuje a potom to preda.. zase hadat sa s nou alebo nedobaj sudit sa mi vazne nechce. Ja chapem jej stranu veci, ze potrebuje prachy alebo konecne nasla kupca a ona dufam pochopi moju, ja budem mat prachy na prestahovanie + pripadnu proviziu,kauciu a podobne do dalsieho najmu a rozideme sa v dobrom.
Ten dom musí byť na predaj už teraz, čo je podľa mňa porušenie zmluvy z jej strany. Rezervácia realitky býva 2 mesiace, to akurát vychádza že do konca oktobra ho musíš uvolniť lebo dlhšie ho nemôžu držať. To by znamenalo že majú kupcu, a tým pádom to nie je využívanie pre nich alebo ich rodinných príslušníkov.
melonSVK
King
King

audiotrack napísal:melonSVK: ale ak nebýval celý rok, tak mu to vyúčtovanie nikto nedokáže presne spraviť.
Preco nie? Pokial vie, kolko coho minul (co bude vediet, kedze ma zapisany stav meracov pri nastupe), tak je jednoduche rozpocitat pomer celkovej ceny v rocnom zuctovani. Jedine, ze by sa pocas roka menila jednotkova cena, co je sice komplikacia ale matematika je dost silna, aby si s nim poradila.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ano dom je na predaj uz teraz, ved vidim nanho inzerat :D a uz je aj kupec... Ona ma na to tiez svoje dovody, preco ho ide predat (to tu pisat nebudem), ja ich chapem. Som z toho nasraty, ze sa musim zase stahovat, ale fakt nebudem hrat debila a ohanat sa pravnikmi a neviem cim a necitili by sme tu uz proste dobre ako "nechceni" a s majitelkou si pomaly vypisovat doporucene listy..
Ja si myslim, ze na takuto dohodu pristupi, predsi len za ten dom dostane 200k+, takze si myslim, ze par stovak co da nam za energie, ktore sme fakt realne neminuli, nebude pre nu problem.. ale tak uvidim.
Vypovednu dostanem 2 mesiace, od podpisu rezervacky s kupcom, co by malo byt v najblizsich dnoch.
melonSVK
King
King

V prave si ty, pytaj od nej okrem energii aj kompenzaciu nakladov na stahovanie. Tiez by ma to sralo, nie je to ferove voci tebe, tak nemusis byt ani ty fer voci nej.

Tu su jedine dovody, na zaklade ktorych ta moze vystahovat:

§ 711
1. Prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu, ak
a) prenajímateľ potrebuje byt pre seba, manžela, pre svoje deti, vnukov, zaťa alebo nevestu, svojich rodičov alebo súrodencov,
b) nájomca prestal vykonávať prácu, na ktorú je nájom služobného bytu viazaný,
c) nájomca alebo ten, kto je členom jeho domácnosti, hrubo poškodzuje prenajatý byt, jeho príslušenstvo, spoločné priestory alebo spoločné zariadenia v dome alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných nájomcov alebo vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome,
d) nájomca hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu za dlhší čas ako trimesiace, alebo tým, že prenechal byt alebo jeho časť inému do podnájmu bez písomného súhlasu prenajímateľa,
e) je potrebné z dôvodu verejného záujmu s bytom alebo s domom naložiť tak, že byt nemožno užívať, alebo ak byt alebo dom vyžaduje opravy, pri ktorých vykonávaní nemožno byt alebo dom najmenej počas šiestich mesiacov užívať,
f) nájomca prestal spĺňať predpoklady užívania bytu osobitného určenia5c) alebo predpoklady užívania bytu vyplývajúce z osobitného určenia domu,5d)
g) nájomca využíva byt bez súhlasu prenajímateľa na iné účely ako na bývanie.
2. Dôvod výpovede sa musí vo výpovedi skutkovo vymedziť tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, inak je výpoveď neplatná. Dôvod výpovede nemožno dodatočne meniť.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ako nechcem kecat... ale nebude sa musiet spravit vyuctovanie energii tak ci tak ked ten dom predava?
ved hadam si novy majitel bude musiet dat ajtak vsetko na seba.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Logicky si to novy majitel spravi.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Vyuctovanie sa samozrejme robi, ale je to len od posledneho vyuctovania. kukiaka vsak zaujima len vyuctovanie za posledne 3 mesiace.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Kokos, nakoniec sa to pekne zamotalo. Prvy kupca to nezobral, vypoved sme doteraz nepodpisali, my sme si nasli novy dom, kde je majitel na nas ochotny pocket do 15 oktobra. Majitelka vravi, ze dom sa preda pravdepodobne v novembri, takze trva na dvojmesacnej vypovednej lehote od podpisania. Ludske argumenty nezaberu, ze ona je ta nas oklamala a chce vyhodit.. vraj pre nu to bude financna strata (splaca hypoteku), lebo dom sa ide predavat.. dom za 200 000€.. Nam samozrejme vznikli naklady na nakupeny nabytok, stahovanie, vypoved zmluvy od UPC.. neda sa s nou proste normalne dohodnut.
Jedine co nas napada, ze ak neustupi, budeme trvat na tom, ze v dome ostaneme az do konca ako mame v zmluve, kedze ak som dobre cital (a dufam, ze to tak je), nemoze nas kvoli predaju vyhodit.. uvidime ci ustupi.. Samozrejme za ten cas by sem nikto nemohol chodit na obhliadku a pod.. hadam taka drbnuta nebude.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

normalne by som odisiel a neplatil od 15.10.
Napísať odpoveď