Ťahanie auta na autodopravníku

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Ťahanie auta na autodopravníku

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Potrebujem dopraviť z Čiech na Slovensko auto. Najradšej by som sa vyhol odťahovke, kedže je to spolu cca 800km
a minimum za prepravu bude určite 400-500€.

Auto ktoré potrebujem prepraviť má:
Celková dovolená hmotnosť: 2103kg
Pohotovostná hmotnosť: 1518kg

Je vôbec možné, to nejak skĺbiť s nejakým autodopravníkom keby si požičiam? Čo som počul tak sú "1,5t a 2tonové". Neviem ale ktoré hmotnosti auta, vozíka a auta ktorým budem ťahať mám brať do úvahy, aby som neprekročil 3,5t a mohol to šoférovať s mojim VP B?

sedliacky to asi nepôjde ... že si len sčítam váhu 2x auta plus vozíka... a ak sa zmestím do 3,5t tak je všetko OK :D
melonSVK
King
King

Re: Ťahanie auta na autodopravníku

Príspevok od používateľa melonSVK »

1. Pozri sa do TP auta, ktorym budes tahat, aka je maximalna technicky pripustna hmotnost jazdnej supravy
2. tvoje auto (pohotovostna hmotnost) + ty + dopravnik + tahane auto (pohotovostna hmotnost) < hmotnost z bodu 1. && 3.5t
Gothar
Moderátor
Moderátor

Re: Ťahanie auta na autodopravníku

Príspevok od používateľa Gothar »

Auto na voziku je iba naklad, preto mozes brat do uvahy pohotovostnu hmotnost (ak nemas nieco nalozene v kufri). V zakone o cestnej premavke sa pise:
Pri preprave nákladu sa nesmie prekročiť najväčšia prípustná celková hmotnosť vozidla, najväčšia prípustná hmotnosť jazdnej súpravy, najväčšia prípustná celková hmotnosť prípojného vozidla ani najväčšia prípustná hmotnosť pripadajúca na nápravy vozidla.
A pokial ide o soferovanie s Bckom, tak sucet pripustnej hmotnosti auta aj vozika musi byt mensi ako 4250 kg:
Do skupiny motorových vozidiel B patria
motorové vozidlá podľa písmena a) s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť presahuje 750 kg za predpokladu, že najväčšia prípustná celková hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 4 250 kg.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy ... aragraf-75
Napísať odpoveď