No a keď sme už pri tom, je mi jasné, že samotná zmena viskozity nerieši mechanické problémy a vôle v motore, na základe ktorých k "papaniu" oleja dochádza. Chcem sa teda spýtať, môže mať používanie viskóznejšieho oleja (než je ten predpísaný výrobcom) nejaký negatívny vplyv na motor?
Automotive education
Re: Automotive education
No, a ja som chcel zase iba na základe vlastnej skúsenosti uviesť, keďže už bola reč o viskozite, že jej zmenou sa mi podarilo znížiť spotrebu oleja. Akože ja si nechám poradiť a aj vysvetliť... len nemám rád, keď niekto hneď útočí, preto aj taká reakcia
.
No a keď sme už pri tom, je mi jasné, že samotná zmena viskozity nerieši mechanické problémy a vôle v motore, na základe ktorých k "papaniu" oleja dochádza. Chcem sa teda spýtať, môže mať používanie viskóznejšieho oleja (než je ten predpísaný výrobcom) nejaký negatívny vplyv na motor?
Ano moze.
Kazdy olej obsahuje nejaky subor primesi a chemikalii, je robeny inym technologickym postupom a mozu sa najst 2 oleje s rovnakou viskozitou s uplne inym dopadom pouzivania pre motor, preto ja osobne radim drzat sa stanovenych noriem (a nie viskozity).
To neznamena ze ked das z 10W40 na 10W50 ze automaticky robis chybu ale môže to tak byť.
Kazdy olej obsahuje nejaky subor primesi a chemikalii, je robeny inym technologickym postupom a mozu sa najst 2 oleje s rovnakou viskozitou s uplne inym dopadom pouzivania pre motor, preto ja osobne radim drzat sa stanovenych noriem (a nie viskozity).
To neznamena ze ked das z 10W40 na 10W50 ze automaticky robis chybu ale môže to tak byť.
Tak, tak. Radsej ostat pri rovnakom oleji, rovnakej viskozite a splnujucej norme, nez spekulovat. Aj ked su rozne nazory, ze ak ma auto nad 300 ci 400 tisic, ze treba dat redsi olej. Vsak daj redsi, ale dodrz normu.
ISG (Stop Go systém) je to ze ked vyradis na semaforoch tak ti vypne motor a pri nasledovnom zaradeni 1 znova nastartuje? Nieje to pri dieseloch trosicku destruktivna funkcia? Je to deaktivovatelne, alebo totalne nevypnutelna funkcia? Myslim konkretne pri i20tke
Ano, je to klasicky start-stop. ISG sa da deaktivovat, bohuzial myslim ze to musis robit znova a z nova po kazdom starte.
A destruktivne to samozrejme je, draha baterka, drahy starter a dalsie kurv**** do zbierky ekonezmyslov.
A destruktivne to samozrejme je, draha baterka, drahy starter a dalsie kurv**** do zbierky ekonezmyslov.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
na octaviach novsich tento system funguje od teploty motora nad 70 stupnov.
teraz mam novy megane vo vybave Bose s masaznou sedackou vodica, paradne auticko sice len 81kw ale zato vynikajuca spotreba (800km dialnice, zapchy, nemecka dialnica) a spotreba 4,9l!
nikdy by som si vsak nekupil toto auto ako jazdenku lebo start/stop zapina okamzite, ani nepocka na zohriatie motora
teraz mam novy megane vo vybave Bose s masaznou sedackou vodica, paradne auticko sice len 81kw ale zato vynikajuca spotreba (800km dialnice, zapchy, nemecka dialnica) a spotreba 4,9l!
nikdy by som si vsak nekupil toto auto ako jazdenku lebo start/stop zapina okamzite, ani nepocka na zohriatie motora
A ked tomu nakladas na dialnici, turbo je horuce jak Jennifer Lopez v plavkach a zrazu zides na zjazde, tam STOPka, motor ti zrazu zhasne a s nim sa vypne aj olejove cerpadlo.
Ten motor musi mat vtedy obrovsku radost.
-
guess.whoo
Redeemer
tak tak..keby mam na svojom aute takuto ficurku tak to vypnem cez diag ako prvu vec
-
Fabo
Hardcore addict
Ako ktory ten system, daktore to drzia celkom rozumne co do podmienok, daktore nic.
zvlast na hovno to byva na automatoch, posuvas sa v kolone a furt ta to vypne ked stojis na par sekund... tam by to mohlo byt trebars na rucnu brzu namapovane alebo na N polohu. Stryko si teraz kupil suzuki s automatom a uz na to nadava, lebo staci ze zastane na stopke a kym sa poriadne pozrie tak uz mu to zdochyna.
IMHO takato vec idealna v kombinacii s hybridom, bolo by lepsie mat aspon nejaku malu baterku a maly motor na posuvanie po meste s tym, ze po zrychleni nad povedzme 30 to nastartuje normalny motor, ale asi by to bolo do beznych malych aut pridrahe aj v minimalistickej forme.
zvlast na hovno to byva na automatoch, posuvas sa v kolone a furt ta to vypne ked stojis na par sekund... tam by to mohlo byt trebars na rucnu brzu namapovane alebo na N polohu. Stryko si teraz kupil suzuki s automatom a uz na to nadava, lebo staci ze zastane na stopke a kym sa poriadne pozrie tak uz mu to zdochyna.
IMHO takato vec idealna v kombinacii s hybridom, bolo by lepsie mat aspon nejaku malu baterku a maly motor na posuvanie po meste s tym, ze po zrychleni nad povedzme 30 to nastartuje normalny motor, ale asi by to bolo do beznych malych aut pridrahe aj v minimalistickej forme.
http://www.autoforum.cz/zivot-ridice/do ... pi-i-smrt/
Som si spomenul na jeden clanok. Keby ma typek v aute start/stop, tak ta sekunda kym mu to nastartuje ho mohla stat zivot.
Som si spomenul na jeden clanok. Keby ma typek v aute start/stop, tak ta sekunda kym mu to nastartuje ho mohla stat zivot.
Kde na dialnici alebo zjazde je stopka? Akurat tak pred Sencom, pripadne svetelna krizovatka v Presove, nic ine ma nenapada.melonSVK napísal:A ked tomu nakladas na dialnici, turbo je horuce jak Jennifer Lopez v plavkach a zrazu zides na zjazde, tam STOPka, motor ti zrazu zhasne a s nim sa vypne aj olejove cerpadlo.Ten motor musi mat vtedy obrovsku radost.
Tak napriklad Povazska Bystrica - sever, Povazska Bystrica - centrum, Chocholna pri Trencine, Nemsova a kopec dalsich, na ktore si zrovna asi nespomeniem. Vsetky STOPky do 200m od dialnice
je ich viacero, namatkou Dubnica (z oboch stran): https://goo.gl/maps/VaDFNpdkVP62
Trencin juh - v smere od ZA
Trencin juh - v smere od ZA
Fajn, beriem, je toho viac. Aj tak pri vyjazdoch su znizene rychlosti, niekde je 100, neskor 80 a 60, inde ide 70, az to klesa a potom stopka. Logicky pred vyjazdom nejdem 160 kmh po dialnici na 3000 otackach, turbo hori a zrazu len tak zastanem a vypnem. Tam nastava proces spomalovania, postupne sa priblizim, takze to moze byt pol minuta, mozno aj minuta, kym zastanem. Navyse ked viem, ze idem stat, stale je moznost autostop system vypnut tlacitkom. Pocitam, ze nove auta by to mohli mat regulovane na zaklade dakej teploty, ze ak som moc santil po dialnici, tak mi auto hned nevypne. Nezastavam sa autostopu, podla mna je to hlupy system najma u dieslov, ale akor mi islo len o reakciu o stopke pri dialnici. Castejsie zastanem na pumpe, nez natrafim na takuto stopku.
Vyjazd Nitra-vychod/Vrable. Dole hned kruhac kde sa na 70% zastavuje.
-
guess.whoo
Redeemer
heker - presne o tom som pisal. ze novy megan ma zapnuty defaultne start-stop uz od nastartovania bez ohladu od teploty a takisto aj pri zastavovani. siel som v DE na dialnici okolo 170 a zrazu zapcha, tak som dobrzdil na nulu dost prudko a hned ma vyplo
zdravím, môže mi niekto bližšie ozrejmiť o čo ide pri žhavení motora? googlim no konkrétne o čo tam ide sa neviem nikde dočítať. dík
Zvysi teplotu na pozadovanu uroven, aby mohlo dojst k vstreknutiu nafty zo vstrekovaca (trysky). Tu to mas aj na obrazku - http://www.tdipower.sk/2013/05/31/vstrekovanie-nafty/
Cize zhavenie je vlastne zvysenie teploty paliva pod tlakom? Chapem spravne? Naco je to vlastne dobre ked sa vo valci vytvori taktiez vysoka teplota?
Zhavenie sa tyka samotnych zhavicov, ktore sa pouzivaju v dieslovom motore na zapalenie palivovej zmesi. Musia sa najprv nazhavit na vysoku teplotu, aby palivova zmes vo valci mohla horiet. Vies vobec princip fungovania diesloveho motora?