Wireless vs metalika na dedine

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Wireless vs metalika na dedine

Príspevok od používateľa host5 »

Čaute chalani,

už nejaký mesiac riešim dosť veľkú dilemu pre mňa.

Onedlho sa sťahujem z mesta na vidiek, kde všetci vieme, že poskytované internetové služby sú nič moc.
Zisťoval som teda aké sú moje možnosti a vyšlo mi toto:

- metalika - 5/0,5Mbit, cena 10-15€
- wireless - od 4/1Mbit do 20/1Mbit, cena od 7,5-24,5€, agregácia 1:15 - 1:10

Problém je, že nemám absolútne žiadne tušenie v akom stave sú slovenské dediny čo sa týka internetového pripojenia a ani som nemal možnosť to nejakým spôsobom otestovať :? .

Chcel by som sa teda poradiť na čo by som si mal dávať pozor pri výbere, podľa čoho vyberať, na čo sa pýtať potencionálneho providera a pod.
Taktiež by som uvítal nejaké názory od ľudí čo už majú internet na dedine.
Doteraz v meste som mal buď káblový alebo ADSL tak som pozeral iba na cenu a rýchlosť.

V prípade vidieku sa bojím, či tam nebude nejaká strašná latency, packet loss, prípadne výpadky. Chcel by som to mať čo najspoľahlivejšie a najstabilnejšie bez ohľadu na cenu, keďže z času na čas pracujem z domu a som pripojený cez VPN do práce.

Keďže moja nová lokalita bude severo-východné Slovensko pri Poľských hraniciach, tak ma tiež napadlo skúsiť pozrieť nejakých poľských providerov. Tu ale neviem, čo je to vôbec možné aby bol takto internet poskytovaný (zo strany zákona).

Tiež uvítam ak máte nejaké tipy na ISP.

Dik moc
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Wireless vs metalika na dedine

Príspevok od používateľa Dreamer »

Mozno Swan moze mat dobre ceny 4G pre desktop, len treba zistit pokrytie, inak metaliku som na dedine mal, boli tam obcasne vypadky, nie velmi caste, ale niekedy trvali aj 1-2 dni, no bolo to mozno 3-10 rokov dozadu, rychlost v poslednom case vylepsili, cena s viazanostou asi 12€, co je slusne, nizsia rychlost este lacnejsie, potom tam prisiel Antik s optikou, teraz som mimo dediny, ale casom sa to asi zmeni, takze opat to budem riesit. Co sa tyka pouzitia metaliky, bolo to az na tie vypadky v poriadku. S bezdratom skusenosti nemam.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ber kabel, wireless ma problemy hlavne v zlom pocasi. Spravidla je tam aj vyssia agregacia a kazdy koho poznam s tym mal problemy. Ak mas moznost, tak ber adsl od Telekomu, to zvykne byt na dedine najspolahlivejsia volba s dobrym FUP a servisom.
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

Mam na dedine internet od Telekomu Magio Internet XL (ADSL 10/1 Mb/s) za cenu 20€ mesačne. V počiatkoch som s tym mal tak trochu problem, hlavne pokial sa ich sluzby "ustalili".
Momentálne nemam uz dlhodobo ziaden vypadok a tak sa uz ani nepamtam kedy naposledy to bolo co som riesil problemy s pripojenim.
Ja osobne zatial nepocitujem nutnost zmeny.
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Takisto najskor Adsl, teraz Vdsl a bez problemov, rychlost stabilna, ziadne Packet Loss za kazdeho pocasia. Podla mna chod do metaliky.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Dik za názory hoši. Priznám sa, že som najprv uvažoval nad tým wireless 20Mbit ale viac rozmýšľam nad tým ADSL telekomom. Skoda, že to nedá aspoň 10Mbit to by som neváhal.

Ešte počkám, či sa niekto nenájde s wireless pripojením už len zo zaujímavosti. :)
mikioko
Light Professional
Light Professional

Tych 5 Mbit je na pracu fakt malo a aj ten slaby upload, skus zobrat na skusku wireless ten skor zrusis ako dvoj rocnu zmluvu s t-comom
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tebe moze byt jedno, ci sa najde niekto, kto ma wifi. Vsade je situacia odlisna - pouzita technologia, agregacia/FUP a hlavne zarusenie pasma. Co z toho, ze ti tu ja napisem, ze mne ide wifi krasne, ked ty mozes mat ping 150ms a internet sa ledva bude hybat.
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

Veď telekom od 1.septembra zvyšuje rýchlosti program ADSL L sa zvýši na 8Mbit
farnell
Star
Star

Telekom Magio internet.jpg
Telekom Magio Internet XL (ADSL 10/1 Mb/s)
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

No napriek tomu že sa ADSL L zvýši, tak si nie som istý, či to tie káble zvládnu na tej mojej dedine, keďže teraz tam telekom neponúka viac ako 5Mbit.
farnell
Star
Star

Ano je to mozne.
Tiez som mal obavu ci 10/1 pojde aj u mna.
Este skor ako bol Magio Internet XL som mal tusim 5/0,5(mozno aj menej) a vtedy som si za poplatok zvysil rychlost na "zavratnych" 6/0,5.
Nasledne telekom navysoval rychlosti a menil programy. Bola moznost automaticky ziskat 10/0,5.
Lenze ako som zistil tak som nemal ani tych zaplatenych 6/0,5 jednoducho rychlost sla nadol.
Tak som sa posekal s technickou podporou a vtedy mi technik povedal ,ze sice som v tom okruhu kde navysenie je mozne no v skutocnosti to uzol nemusi zvladat a budu mi musiet znizit rychlost na nizsiu.
Z coho som samozrejme nadseny nebol.
Nedokazal som vtedy pochopit ,ze preco ak mam zaplatenych 6/0,5 a funguje to by nemalo fungovat 10/0,5.
Nasledne po par telefonátoch mi zacali postupne zvysovat rychlost z 5/0,5 az sa ustalila na 10/0,5 bez výpadkov.
A odvtedy som nemal viac ziaden problem.

Co som tym chcel povedat ,je to, ze aj dnes su este stale lokality kde je kabel dost obmedzeny pokial ide o rychlost.

A v pripade,ze by si riesil pripojenie vzduchom tak akého operatora (by)si riesil?
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Presne ako si napísal a vzhľadom na to, že tam telekom neposkytuje ADSL XL, tak si myslím, že viac tie káble nedajú :?

No wireless by som riešil cez http://www.livenet.sk
farnell
Star
Star

No su aj vynimky, kedy aj ta najzastrcenjsia obec moze mat svetove pripojenie.
Kolega byva(l) v Košeckom Podhradí a tam maju internet do 80Mbit.
Staci si pozriet mapu dostupnosti
https://www.telekom.sk/dostupnost/nove-lokality
mikioko
Light Professional
Light Professional

Ja byvam tiez v totalnej diere a VDSL ide ako z praku, naproti rodina v krajskom meste a ma len ADSL a ziadna ina moznost
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Je to individuálne. Pri bezdrôtovom pripojení rozhoduje aké sú kvalitné zariadenia, niekde len samé problémy, výpadky ale sú aj takí poskytovatelia internetu cez anténu, že to funguje ako hodinky, rýchlosť tiež vysoká a za dobrú cenu. Treba zistiť konkrétne ten poskytovateľ v tom regióne aké sú ohlasy.

Telekom 5 megabit je už nič, 10 tiež žiadna sláva, niekde je stabilné pripojenie cez anténu v takej istej cene ako má telekom a rýchlosť 20 megabitov a viac. A niekde nemusíš ani ísť do viazanosti, pri telekome sa mi zdá že sa dá pripojiť len s viazanosťou. Treba si zvážiť plusy a mínusy, niekde je lepší telekom ale niekde je aj lepšie pripojenie.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

ja som tiež frčal na 5/1 Mb/s a na prácu a všetko ostatné v pohode stačí. A som toho názoru, že kábel je vždy kábel. Ten wireless môže byť set sakramentsky naprd. Hlavne podmienky, veľmi často dedinské wi-fi majú pravidlá ako nesťahovať veľké objemy cez deň, večer, atď. Torrenty blokované. A potom sused, ktorý je adminov známy začne ťahať od rána do večera torrenty a tebe vyskočí ping z 15ms na 250ms a si v prdeli. Zo skúsenosti viem, že ak máš download 5mb/s s pingom 50ms tak je to 1000x lepšie ako download 200mb/s s pingom 250ms. Vtedy je internet nepoužiteľný. Hlavne na prácu, komunikáciu je pre teba lepšie nižší ping. Rýchlosti ti môžu byť ukradnuté ak nechceš sťahovať vo veľkom a ak chceš, tak práve wi-fi môže mať obmedzenia, adsl si sťahuješ furt a nik ti nebude volať, že ak neprestaneš tak dostaneš ban na 1 deň. Aby si neskončil ako ja, na dedinskej wi-fi som počas písania bakalárky robil DDos na polku dediny aby som to mohol napísať :D

//autoeditácia príspevku (03 Sep 2016, 9:39)
toto hovorí samo za seba :smt006
ja by som šiel preč od tej wi-fi.
názor.png
Osobne by som sa spýtal, či je možnosť na metalike internet na skúšku, napr na 2-3 mesiace a potom ak bude naprd zrušiť. Následne wi-fi na skúšku a vybrať si čo je lepšie.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

hrban: Ta minimalna rychlost je vlastne agregacia, maju to napisane tymto stylom. To iste sa pise u ADSL. Ale neuplatnuje sa. V pripade ludi, ktori moc stahuju, tak sa to moze zacat uplatnovat a zaroven je to obrana na to, ze ak internet miesto 10mbit pojde vecer len 1mbit, no tak proste tam mas garantovanu minimalnu rychlost a cau.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Nazdar chalani,

náhodou som sa dostal k sprostredkovateľovi internetu od Telekomu, ktorý ma uistil, že na tej dedine sú aj vyššie rýchlosti a že akurát beží nejaký projekt kde hromadne budu zapájať nových zákazníkov. Vraj Telekom web nie je aktuálny a rýchlosti sú až do max 15 Mbit/s.

Minimálne štyrikrát som sa ho pýtal, z tých káblov dostanú takú rýchlosť a či to dotiahne k môjmu domu a uistil ma, že jasné s tým není problém. Hovorím si tam OK idem do toho. Z centra teda prišiel telefonát spravila sa zmluva a čakalo sa na technika. Technik prišiel do týždňa a skonštatoval to čo som si aj myslel. Kábel nie je možný lebo pozemok je ďaleko od centrály.

Čiže ostala mi jediná možnosť wireless. Nakoniec som zistil, že Slovanet má nejaký projekt v rámci rozvoja dedín a ponúkajú zriadenie iba za 1 euro a max rýchlosť 8/1Mbit. Ďalšie plus je, že je to bez viazanosti s 3 mesačnou výpovednou lehotou. Čiže ak by to bolo strašne zlé a home office by nebol možný tak skúsim livenet.

Zaujímalo by ma akú ma Slovanet agregáciu na dedine.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

host5: Spostredkovatel internetu od Telekomu, to je akoze kto alebo co??? Telekom si robi internet len ako Telekom, nema dakych spostredkovatelov. Ci toto je niekto kto ma zapojeny internet od Telekomu a ten dalej poskytuje cez wifi???
Napísať odpoveď