Ubehli roky a windows phone sa vyvíjal smerom k lepším a novším verziám systému a tie staré úplne zabil, však prečo nie. Roky som pozoroval, ako sa tento systém vyvíja zároveň s iOS a Androidom. V túto chvíľu bežím na Androide Nougat, čo je pre mňa perfektný zážitok.
Keďže som nastúpil v novej práci, vyfasoval som fungel novú Lumiu 640, rovnako, ako ďalší moji kolegovia. Aspoň viem, kde sa berie ten 0,6 percentný podiel WP. Vždy som chcel tento systém poriadne vyskúšať, hlavne kvôli reakciám ľudí. Všade čítate samé zlé skúsenosti s týmto systémom, keď tu zrazu vidíte komentár, aký je tento systém super, rýchly, svižný, praktický a prelomový. Hlava mi to nebrala a tak som bol rád, že to môžem konečne na plno vyskúšať.
Strhol som fóliu z displeja a môj zážitok môhol začať. Hneď na úvod ma z nejakého dôvodu uvítala Španielčina. Tak som nastavil Slovenčinu - nutný reštart. Začínal som s úvodnými nastaveniami, kde som Microsoftu zakázal všetko, čo som mohol, je zbytočné posielať všetky moje štatistiky. Než som mobil mohol reálne začať používať, celkovo som ho reštartoval asi 4-5 krát - nechápal som dôvod, nechápal som, prečo si musí stiahnuť 3 akualizácie po sebe, a potom sa 3 krát reštartovať. Keď bolo po všetkom, s nadšením som začal mobil používať a vstúpil som do storu, čo tam máme za aplikácie. Samozrejmosť všetkých smartfónov je prehliadač. Môj Chrome, kde mám všeky heslá a záložky tam nebol. Takže som to nehal tak. Ďalšia vec, ktorú som si všimol bola citlivosť displeja na dotyky - bola otrasná, stávalo sa mi a deje sa to tak stále, musím klikať niekedy veľa krát, aby sa niečo vôbec stalo. Je to neskutočne otravné, tak zlú odozvu nemali ani kapacitné displeje. A keďže ôsmi kolegovia majú rovnaký mobil, tak to nie je vada jedného kusu.
Po nejakom čase a po všetkých aktualizáciách som zistil, že stále fičím na 8smičke, aj keď to malo dostať upgrade na 10tky. Po pracnom hľadaní na internete som zistil, že aby som si mohol upgradovať na 10tky, musím si stiahnuť ďalšiu aplikáciu - pre mňa nepochopiteľná blbosť, ale išiel som do toho. Systém som upgradoval a tešil som sa z toho, že je tam trošku prehľadnejšie nastavenie, a je tam snáď pár vecí nastavyteľných navyše. Systém ako tak bežal, pôvodné aplikácie z 8čkhy prestali fungovať a nainštalovali sa mi iné, takže tie staré som musel odinštalovať, lebo len zaberali miesto a aj tak som s nimi nemohol pracovať. A keďže to bol pracovný mobil, prišiel najvyšší čas si nastaviť pracovný email. Používame workplace od Microsoftu, takže skoro všetko by malo ísť automaticky a jednoducho. Nešlo. A v podstate to nešlo vôbec. Vyhadzovalo mi to neustále nezmyselné chyby, kde sa Microsoft neustále vyhováral, že chyba je na našej strane a nie ich. Po dni trápenia s nefungujúcim mobilom som sa rozhodol hodiť mobil do továrenských nastavení a cez PC, som ho downgradoval na osmičky. Znova smiešny štartovací rituál a po tom všetkom snaha o nastavenie pracovného emailu - bezúspešne. Všetkým to fungovalo, len mne nie. Všetci mali rovnaký mobil, rovnaká séria, rovnaká verzia systému a rovnaké aplikácie. Každému to fungovalo, mne nie. Vymenil som si mobil za iný kus - tiež rovnaká Lumia. Email sa mi zázračne podarilo nastaviť, na tom starom doteraz nefunguje žiaden email. Microsoft za to samozrejme nemôže. Keďže som chcel mobil reálne používať, už som ho pre istotu neupgradoval na 10tky. Všetci vravia, že 8čky šlapú super, že upgrade netreba. Snažil som sa nájsť nejakú alternatívu pre vstavaný internet explorer, pretože ten samotný je absolútne nepoužiteľný prehliadač. Je pomalý, ovláda sa strašne, stránky tam nefungujú, keď človek potrebuje reálne pracovať, nestačí mu si prezerať obrázky cez google. Nainštaloval som si asi 3 prehliadače, všetky boli pomalé a v porovnaní s Chrome na Androide to bol doslova výsmech. Napríklad na ani jednom prehliadači sa mi nepodarilo otvoriť položku upozornenia na Facebooku.
Prišiel mi email s .doc prílohou, niekoľko stránkový dokument. Paráda, mám office. Neveril som vlastným očiam, že je to reálne oficiálna aplikácia od Microsoftu. Z akého dôvodu sa nedá dokument zmenšiť na celú obrazovku nijak nepochopím, tým pádom je čítanie 50 stranového dokumentu absolútne nereálne, lebo rolovať neustále displejom z ľava do prava, potom dole, potom naopak a proces opakovať zase, s displejom, ktorý nereaguje na dotyk je otrasné.
V niektorých aplikáciach vyskakujú okná s upozornením, kde je samozrejme aj tlačítko “Do not show again”. Ktoré ale ako som zistil, je úplne k ničomu, pretože tieto hlúpe a nezmyselné upozornenia budú vyskakovať navždy.
Multitasking je nezmyselný, tlačítko späť prepína medzi aplikáciami, keď to človek fakt nechce, a hlavne aj v tedy, keď sa všetky aplikácie ukončia. Zdielanie cez BT sa nezobrazí, pokial nie je BT zapnuté - neuveriteľné. Nedá sa ani nastaviť, keď nepoužívate druhú sim, tak aby sa nezobrazovala tá hlúpa ikona hore, že tam druhá karta nie je.
PRO:
PROTI:
Windows phone som používal čím ďaľej, tým menej asi 3 týždne. Čakám na nový, ktorý ním nahradím, pretože tento je pre mňa ako pracovný nástroj nepoužiteľný. Jediné výhody, ktorý tento mobil má je výdrž. To bude ale asi tým, že mobil takmer nepoužívam.
Celkovo som zo systému neskutočne sklamaný a doslova znechutený. Pracovať sa s ním naozaj nedá. Keď to porovnám s prvou Motorolou Moto G, s rovnakým procesorom, tak je Moto G o sto levelov vyššie. Je rýchlejší, má lepšiu odozvu, má všetky aplikácie, čo potrebujem, displej je doteraz bez škrabancov, a aj po dvoch rokoch systém s čistým androidom funguje perfektne bez zaseknutia.