Dobrá metóda na učenie cudzieho jazyka
Re: Dobrá metóda na učenie cudzieho jazyka
Ucim sa nemcinu intenzivne asi 9 mesiacov, pred tym som mal len nejake zaklady. Najviac sa mi osvedcili klasicke preklady. Zobrat clanok a prekladat slovo po slove, kazdy den. Je to sice nudne, ale v dlhsom casovom horizonte efektivne. Drahe kurzy su podla mna zbytocne, ved zijeme v dobe internetu kde sa da vsetko zadamo najst. K tomu doplnit este pozeranie nemeckych sprav/filmov najskor so SK titulkami a potom bez. Teraz ked uz pozeram nemecky film s nemeckymi titulkami tak rozumiem na 80%, a ked nerozumiem tak stale viac si dokazem domysliet co to slovo znamena. Samozrejme rozdiel je rozumiet a rozpravat v danom jazyku, ale zatial mi staci co najlepsie rozumiet, a rozpravat sa naucim keby som tam niekedy mal ist.
Zdravím,
mám možno netradičnejšiu požiadavku týkajúcu sa učenia nemeckého jazyka. Nemčinu som sa učil na strednej a nejaké semestre som absolvoval aj na univerzite, ale nestálo to za veľa. Dá sa povedať že po nemecky neviem skoro nič.
Ide mi o prípadné získanie tipov na to, ako sa najrýchlejšie naučiť čítať/pochopiť nemecký text. To je môj cieľ. Na riešenie nejakej ťažkej gramatiky či aktívnej konverzácie som momentálne rezignoval, nie je to vôbec priorita. Stačí mi vedieť čítať, čo by malo byť ľahšie. Čítať však aj ťažšie, vedecké texty.
Neviem, či mi niekto poradí niečo špeciálne, na čo by som neprišiel aj sám, ale tak za skúšku nič nedám.
mám možno netradičnejšiu požiadavku týkajúcu sa učenia nemeckého jazyka. Nemčinu som sa učil na strednej a nejaké semestre som absolvoval aj na univerzite, ale nestálo to za veľa. Dá sa povedať že po nemecky neviem skoro nič.
Ide mi o prípadné získanie tipov na to, ako sa najrýchlejšie naučiť čítať/pochopiť nemecký text. To je môj cieľ. Na riešenie nejakej ťažkej gramatiky či aktívnej konverzácie som momentálne rezignoval, nie je to vôbec priorita. Stačí mi vedieť čítať, čo by malo byť ľahšie. Čítať však aj ťažšie, vedecké texty.
Neviem, či mi niekto poradí niečo špeciálne, na čo by som neprišiel aj sám, ale tak za skúšku nič nedám.
V tom pripade to bude najma o slovnej zasobe, takze sa ucit slovicka.
asi len slovicka. inak asi nic. asi zacat nemeckou alternativou graded readers - preklady, alebo vydanie knih na tvojej urovni. a postupne si zvysovat level.
vseobecne ku teme.
takto pred dvoma rokmi som nastupil na kurz angliny pre cudzincov. pokecat som vedel, ale vedel som, ze to nie je nic moc. na vyske som mal sice tri semestre, ale to za vela nestalo. z pozerania filmov a serialov s anglickymi titulkami som pochytil slovno zasobu, frazy. ale moj plan bol ist studovat na tu v UK na univerzitu a rovno na magistra, kedze jedneho som uz mal z domu, preto zabit styri roky niecim co uz viem nemalo zmysel. poziadavka na jazyk bol certifikat na urovni C1 a ja som nastupil na kurz s dajme tomu B1,5.
na prvom pohovore s triednym, kde sa riesili kazdeho osobne ciele na nasledujuci rok som vyklopil o co mi ide. a chlapik hovori: ak sa jazyk chces skutocne naucit, tak sa mu musis vystavit co najviac. nemozem ti branit sa rozopravat s krajanmi vo svojom jazyku, ale je na tebe co budes robit s anglinou mimo skoly. a dodal svoj pribeh, aj ked to moze byt len motivacna rozpravka: vraj sa sice narodil v Skotsku, ale jeho rodicia sa hned odstahovali do Nemecka, takze prvy jazyk, ktory sa naucil bola nemcina. no a ked mal 9, tak sa rodina vratila do UK a prestala s nim hovorit nemecky. a tak sa musel naucil po anglicky, lebo nikto okolo neho zrazu nehovoril po nemecky.
takze som si zobral jeho rady k srdcu, zacal som citat knihy v angline, prestavky travit aj s ludmi, s ktorymi som sa nemohol dohovorit inak ako anglicky. a potom som mal stastie, ze sa spolubyvajuca - Slovenska odstahovala ku frajerovi a ja som si nasiel spolubyvajucich, s ktorymi som tiez musel hovorit po anglicky.
certifikat som urobil a na univerzitu ma prijali. ziadny krajania, ani Poliaci v triede neboli a cas sa schadzat s inymi aj tak nebol, takze pekne po anglicky a vela pisania.
teda, najucinejsie je byt v kontakte s jazykom co najviac. teda ak sa da vymenit titulky za anglicke, potom prestat a citat. vonku je divne hovorit anglicky, ale ked ste dobri kamarati, tak mozete speakovat aspon pri stole. lebo, chapem, ze nie kazdy ma moznost a chut ist do zahranicia na dost dlhu dobu.
vseobecne ku teme.
takto pred dvoma rokmi som nastupil na kurz angliny pre cudzincov. pokecat som vedel, ale vedel som, ze to nie je nic moc. na vyske som mal sice tri semestre, ale to za vela nestalo. z pozerania filmov a serialov s anglickymi titulkami som pochytil slovno zasobu, frazy. ale moj plan bol ist studovat na tu v UK na univerzitu a rovno na magistra, kedze jedneho som uz mal z domu, preto zabit styri roky niecim co uz viem nemalo zmysel. poziadavka na jazyk bol certifikat na urovni C1 a ja som nastupil na kurz s dajme tomu B1,5.
na prvom pohovore s triednym, kde sa riesili kazdeho osobne ciele na nasledujuci rok som vyklopil o co mi ide. a chlapik hovori: ak sa jazyk chces skutocne naucit, tak sa mu musis vystavit co najviac. nemozem ti branit sa rozopravat s krajanmi vo svojom jazyku, ale je na tebe co budes robit s anglinou mimo skoly. a dodal svoj pribeh, aj ked to moze byt len motivacna rozpravka: vraj sa sice narodil v Skotsku, ale jeho rodicia sa hned odstahovali do Nemecka, takze prvy jazyk, ktory sa naucil bola nemcina. no a ked mal 9, tak sa rodina vratila do UK a prestala s nim hovorit nemecky. a tak sa musel naucil po anglicky, lebo nikto okolo neho zrazu nehovoril po nemecky.
takze som si zobral jeho rady k srdcu, zacal som citat knihy v angline, prestavky travit aj s ludmi, s ktorymi som sa nemohol dohovorit inak ako anglicky. a potom som mal stastie, ze sa spolubyvajuca - Slovenska odstahovala ku frajerovi a ja som si nasiel spolubyvajucich, s ktorymi som tiez musel hovorit po anglicky.
certifikat som urobil a na univerzitu ma prijali. ziadny krajania, ani Poliaci v triede neboli a cas sa schadzat s inymi aj tak nebol, takze pekne po anglicky a vela pisania.
teda, najucinejsie je byt v kontakte s jazykom co najviac. teda ak sa da vymenit titulky za anglicke, potom prestat a citat. vonku je divne hovorit anglicky, ale ked ste dobri kamarati, tak mozete speakovat aspon pri stole. lebo, chapem, ze nie kazdy ma moznost a chut ist do zahranicia na dost dlhu dobu.
hughito: presne tak som sa chcel naučit nemcinu aj ja, ved aj tam je moj prispevok pred tvojim
prave nedavno som už prečital 2 knihy v nemčine. Ja som začinal na stranke memrise.com tam som si vybral kurz 5000 najpouzivanejsich nemeckych slov a isiel som slovo po slove
Potom som k tomu pridal hry, filmy, clanky, spravy a uz to islo.
Bilingvalne knihy, na jednej strane mas po nemecky na druhej po slovensky/cesky . Ja som si zopar rusko-ceskych knih kupil, ked som sa na vyske ucil rustinu. Moj problem bol asi podobny ako tvoj, gramatiku som ovladal casy som ovladal, ucili sme sa vypisovat colne formulare alebo prezentovat firmu na vystavu ale bezna komunikacia na vseobecne temy alebo citanie novin clovek nemal sancu. Tieto dvojjazycne knihy su dobre ale je to pracne, no rozhodne menej pracne ako si to prekladat sam + mas istotu ze je to prelozene spravne. Viem ze sa to dalo kupit v Panta Rhei ale nespomeniem si nazov vydavatelstva.hughito napísal:Zdravím,
Díky všetkým za rady. Určite prezriem web memrise.com a čo sa týka tých kníh, tiež som ich už videl, zakúpim.
-
yoggy
Ked sa uz ucit online, tak nejlepsia kombinacia je duolingo a memrise, dokopy. Na doulingo najdes uz aj polstinu, ukrajincinu, ak by mal niekto zaujem 
Ale duolingo mi pripada take ze sa tam uci prilis od zaciatku. Akoze Meine Name ist... a toto opakovat 5x za sebou no neviem
Pre uplneho zaciatocnika co nikdy nevidel nemcinu mozno dobre. Moj ciel bol si rozsirit slovnu zasobu aby som mohol citat + aspon nieco rozumiet. Toto je aj chyba skol, ze sa uci malo slovna zasoba a potom ked mas vypotit zo seba vetu tak nevies slovicka.
-
yoggy
Nam na SS hovorila ucitelka, ze slovna zasoba sa neuci tak rozsiahle, pretoze nie kazdy ju ma/potrebuje mat rovnako velku
Co z toho ze viem gramatiku, ked po nemecky neiem ani ceknut (Maximalne nejake pozdravy ako tschuss
) Ja som sa cez duolingo, ucil holandcinu, dosiel som tak do polovicky, spolu s memrise, kde som mal "zoznam" slovicok presne pod lekcii ako idu na doulingo a dalo sa to celkom naucit, ale potom z nedostatku casu, som s tym prestal a teraz to vyzera tak, ze sa cez duolingo a memrise (a ked budem trochu pokrocili tak aj cez YT napr.) ucit nemcinu, kedze ju budem potrebovat kvoli praci
a to som na SS stale hovoril, ze ja nemcinu nikdy potrebovat nebudem
btw. ked uz si trochu porkocili z jazyka, tak na duolingo mas moznost prekladat clanky, za ktore dostavas xp a je to vlastne taka motivacia dat ten level 25 a naucit sa aj nieco nove(a je toho dost, co sa ucit)
// 1500
btw. ked uz si trochu porkocili z jazyka, tak na duolingo mas moznost prekladat clanky, za ktore dostavas xp a je to vlastne taka motivacia dat ten level 25 a naucit sa aj nieco nove(a je toho dost, co sa ucit)
// 1500
Aj ja som sa ju ucil lebo som chcel mat vyhodu pri hladani prace. A teraz som v praci kde ju nevyuzivam
Ale na pohovore mi pomohla to je pravda... mozno ju este niekedy vyuzijem.
Caute, co by ste mi odporucili na doucenie anglictiny? Denne sa stretavam s anglickymi clankami, ktorym na 90% rozumiem, denne pisem maily po anglicky a druhe strany mi rozumeju, no ked mam s niekym rozpravat, tak to je uz problem.. Citanie a pisanie je v pohode, no rozpravanie je silny zasek a kym sa vykoktam, dotycny si stihne spravit kavu.
Nepracujem v zahranici, takze nemam moznost stretavat sa s ludmi, ktori hovoria po anglicky.
Samozrejme nerozumiem vsetkemu, ale viem si domysliet to comu nerozumiem.
Nepracujem v zahranici, takze nemam moznost stretavat sa s ludmi, ktori hovoria po anglicky.
Rene, asi len pohladat komunitu, ktora ponuka moznost pokecat si cez skype, alebo inu formu online hovoru
spievaj si pesnicky doma v kute, citaj lyrics, nalepi sa to velmi rychlo...
ja som mal asi 16 rocny jedno cudne leto kedy som si spieval non-stop Robbieho Williamsa
a vratil som sa do skoly s takou anglictinou ako keby som niekde bol cez leto 
ja som mal asi 16 rocny jedno cudne leto kedy som si spieval non-stop Robbieho Williamsa
-
Soviet
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Nejaka sikovna metoda na ucenie anglictiny?
Teda najlepsie samouk bez nutnosti pouzivat pocitac. Ak tak telefon maximalne. Snazim sa diovku "donutit" sa naucit anglicky..teda aj sama to chce, len nenapada ma daka sikovna metoda.
-
guess.whoo
Redeemer
a coze ju nedoucis ty? bez pc a osobneho kontaktu tazko. mozno potom len tie nahravky, v ktorych ma opakovat frazy
-
Soviet
Darca
No lebo ja niesom osoba, co vie ucit taketo veci. A mam svoje zle navyky, ktore neradno naucit druhych
Uz potom sa s nou rozpravat a "tahat" ju dopredu nieje problem. Ale tie zaklady by som najradsej nech sa dako nauci sama.
ked ju nemas moznost dostat do anglofonneho prostredia, alebo ju nechces donutit, ze spolu budete len speakovat... bez pc len tie knihy a casopisy, plus hudbuSoviet napísal:Nejaka sikovna metoda na ucenie anglictiny?Teda najlepsie samouk bez nutnosti pouzivat pocitac. Ak tak telefon maximalne. Snazim sa diovku "donutit" sa naucit anglicky..teda aj sama to chce, len nenapada ma daka sikovna metoda.
-
Soviet
Darca
Nasiel som jej volaco taketo do telefonu, tak by to malo pomoct snad 
https://play.google.com/store/apps/deta ... t.en&hl=sk
https://play.google.com/store/apps/deta ... t.en&hl=sk
Ako už spomínali vyššie, treba si nájsť komunitu, ja som pred pár rokmi len tak náhodou naďabil na konverzácie v angličtine u misionárov/mormónov(majú svoje centrá asi v piatich mestách po slovensku/takže smola ak bývaš ďalej ako si ochotný dochádzať, ale asi najlepšia možnosť pohovoriť si, ak nechceš alebo nemôžeš odcestovať do zahraničia) no a treba sa zbaviť predsudkov. No aj tak považujem za najlepšiu a v podstate jedinú cestu ako dobre rozprávať v danom jazyku ak vycestuješ aspoň na tie 2-3 mesiace do tej krajiny.René napísal:Caute, co by ste mi odporucili na doucenie anglictiny? Denne sa stretavam s anglickymi clankami, ktorym na 90% rozumiem, denne pisem maily po anglicky a druhe strany mi rozumeju, no ked mam s niekym rozpravat, tak to je uz problem.. Citanie a pisanie je v pohode, no rozpravanie je silny zasek a kym sa vykoktam, dotycny si stihne spravit kavu.