Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa harrison314 »

Rovnako popredni vedci, ako v pripade clanku o dvojickach z Euro Physics News? :D
Ale vies co, precitam si to
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

harrison314

v podstate som za to aby sa cirkev osamostatnila od statu ... ale uplne cize nech ani stat nezasahuje do cirkvi a do jej majetku ... nech vsetky majetky vyjme z pod historickej ochrany alebo prispieva na jej udrzba a revitalizaciu ... ... a mylsim si ze keby to tak bolo tak cirkev by od statu dostala niekolko nasobne viac ... nech mesta a stat prepaca cirkvi charitativne diela co sa tyka starostlivosti o obcanov perstarlych, bezvladnych a bezdomovcov ... vsak ti ludia cely zivot platili dane a teraz sa stat na nich vygrcol... uz len keby tieto dve veci stat cirkvi kompenzoval tak ma niekolko nasobne prijmi ako doteraz...

hriech vznika v momente odvratenia sa od boha.. strom poznania dobra a zla predstavuje poznanie zla - rozhodnutie sa pre zlo - rozhodnutie sa pre zivot bez boha .. zjavne sa nejednalo ani o fyzicky strom ..ale o moznost ze boh dal cloveku robit zle (odvratit sa od neho ) a vyuzitia tej moznosti ... v nekonecnom rade to iste spravili aj anieli .. a stali sa z nich padly anieli ..

" Mne v zaludku lezi to neuveritelne pokrytectvo. Lebo to co Cirkev tvrdi a vyzaduje od ostatnych sama nedodrziava. Ale to pozname, bibliu si tiez vyklada tak ako sa jej hodi, Bozie zakony tiez." cirkev je ale spolocenstvo veriacich a nie dokonalych .. a veriaci clovek je taky co sa uprimne snazi zo vsetkych sil nasledovat krista... hold niektori su jednoducho slabsi .. a to ci sa to tyka lajkov knazov reholnikov biskupov atd... kristus neprisiel na zem koli svatym ale koli hrienikom ... lekara potrebuje chory nie zdravy...
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

už minule som ti vysvetlil, ako bola financovaná rekonštrukcia Dómu sv. Alžbety v KE. Teraz, keď prídeš do KE a pôjdeš sa večer prejsť po hlavnej aby si videl pekne nasvietený Dóm, tak si spomeň, že náklady na energie za svetlá, znáša mesto Košice, nie cirkev ktorej majetkom je Dóm.

Čiže tie tvoje reči o financovaní udržby atď, sú uletené.

A čo sa týka charity, tak štát prispieva z rozpočtu priamo Slovenskej katolíckej charite, v roku 2014 okolo 2,3mil € sa mi zdá.

pozri si tú tabuľku načo všetko štát dáva peniaze cirkvám a že sa to každým rokom zvyšuje
Prílohy
Capture1.PNG
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

mLuks On-line
to ej mozne ale dalsich 4124 sa stara cirkev ... nehovoriac o tom ze kosice pouzivaju kostol ako turisticku atrakciu cim sa im zvysuje navstevnost .. cim zarobia domaci aj mesto (dane parkovne atd... ) aaa jejda ... splolocneost za 600 rokov prvy krat prispela na rekonstrukciu .. neboj zarobia na parkovnom ..

ked si to vydelis 5,5 milionmi obyvatelov .. tak najvyssi prispevok bol 7€ na osobu .. teraz dvihli dane na tabakove vyrobky tak budu mat pre cirkvi .. a nijak to nepocitis .. lebo sa zvysi prijem do rozpoctu okolo 35 mil €
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Kedže si členom toho spoločenstva, tak by nemal byť problém pre teba zistiť, koľko teda reálne stojí cirkev údržba a správa tých kostolov. A koľko dokopy dostáva cirkev prostriedkov cez napríklad ministerstvo kultúry. Dúfam, že ten počet máš tiež z nejakého relevantného zdroja spolu so spôsobom financovania.

Možno by tiež mali viac peňazí keby nestavali tie otrasne moderné megalomanské kostoly, do ktorých treba vrážať na údržbu alebo len obyčajné kúrenie.
Alebo na to v prvom rade mala cirkev myslieť pred 300 rokmi ako sa bude o svoj majetok starať, keď jej náhodou vyschne úžernická cirkevná daň. A dnes, keď majú kopec "čiernych" nezdanených peňazí zo zvončekov tak ešte chcú aby im štát doplácal?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub On-line

nik megalomanske kostoly nestavia .. vacsina z nich uz stoji .. u nas len zalohy a lelktrinu a plyn su okolo 300€ mesacne (to je bez udrzby ) totiz cirkev beru ako firmu a plati na nich firemny sadzobnik za odberne miesto .. to je malicky kostolik v dedine s 800 obyvatelmi ..

ake cierne peniaze nezdanene zo zvoncekov ... ?? si normalny .. predstav si ze sa ako kamarati poskladate na klubovnu .. (kurenie sveto plyn mesacne po 10|€ ) predstav si ze by niekto z tohto skladania chcel od teba dan ... asi by si ho niekam poslal .. tie peniaze zo zvonceka ostavaju vo farnosti(pokial nie je mimoriadna zbierka ktora musi bit dopredu vyhlasena , charita atd) .. a tie peniaze sa potom pouzivaju na chod farnosti ..
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Tak to som asi nebol v kostoloch ale športových halách alebo čo.
Môžeš byť rád, že cirkev berú ako firmu inak by to bolo tri krát toľko.

Keby sme sa s kamarátmi skladali na klubovňu mesačne 40 miliónov, nejaký neprajník by to mohol nazvať praním peňazí a daňový úrad by to asi tiež zaujímalo, ak by sme tam náhodou nemali "známeho."

Ak nemáš normálne čísla, koľko cirkev míňa na údržbu a koľko ide na jej majetok zo štátneho rozpočtu( či nebodaj nejakých eurofondov na opravu), tak sa nemáme o čom baviť. Jednoducho cirkev si svoj majetok nefinancuje sama, už ti to tu bolo viac krát podložené. Každá iná inštitúcia, ktorá nedokáže spravovať svoj majetok sa nejak musí s touto zlou situáciou popasovať.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub On-line

prave naopak ... pre firmu su vysoke poplatky za hodiny a nizke za watty .. ale v kolstole je sice vysoky odber ale len 3 hodiny tyzdene ..

kolko ide z rozpoctu mas tabulu hore od mluks .. v prepocte je to 7 € rocne na obyvatela ..
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

ach vy neznabohovia 94jakub On-line a mLuks On-line :smt043
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

strapaty Off-line
Asi si nepochopil moju požiadavku, myslím, že som to napísal dosť jasne. Tá rekonštrukcia v KE nie je zarátaná v tom rozpočte pre cirkvi. Takže reálne množstvo peňazí, ktoré cirkev dostane od štátu je väčšie, napríklad aj cez spomínané ministerstvo kultúry alebo mesto Košice. Ale asi ani ako člen cirkvi - spoločenstva veriacich, nemáš prístup k týmto číslam, takže som ich ani nečakal, len som sa ti snažil naznačiť, že to nemusí byť len 7€ na osobu ale to by chcelo trochu open mind a out-of-the-box myslenia, čo poniektorým "členom spoločenstva" chýba.

Steju On-line
To vieš aby si naozaj pocítil lásku toho pravého Boha musíš ísť offline. :D
My, čo sme on-line to nikdy nepochopíme.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

Strapaty: s financovanim cirkvi si asi niekde velmi pozadu. Zakony statu SR jasne urcuju ako sa ma vlastnik starat o kulturne pamiatky. Napriklad dom sv. Alzebety v KE. Zial, zatial co cirkvi sa taketo veci preplacaju statom, tak beznym vlastnikom kulturnych pamiatok stat neprispieva nic. Urcite aj ty poznas nejake ruiny hradov(atd.) v svojom okli, ak nie tak povedz a ja ti hodim niekolko prikladov. Avsak na rekonstrukciu domu sv. Alzbety, ktrou by podla teba mala platit cirkev sa zobieraloa EU . O tom ze mesto KE stale plati za rozne dalsie veci(napriklad osvetlenie, ako uz bolo spomenute) sa radsej zmienovat nebudem, aby ti to nesposobilo zdravotne komplikacie. Samozrejme, ty o financovani domu sv Alzbety vies zjavne viac nez ludia zijuci v KE a blizkom okoli....
tomas147
Star
Star

Príspevok od používateľa tomas147 »

zdravím, aké máte názory na exorcistov, vymetanie duchov apod.? kresťania, židia a moslimovia majú v podstate rovnakú vieru, veria v boha nebo peklo a s tým spojených duchov no čo som zatial googlil tak len kresťania praktikujú vymetanie duchov,(alebo nie?) prečo? ako je vôbec možné že je niečo také povolené ak je veda tak ďaleko a vyvracia existenciu niečoho ako duchov? pozrel som si tento dokument kde je viac knazov a ktorí sa podielali na vymetani duchov? sú to podla vás len herecké výkony? prečo by to tí ľudi robili? sry že som vám takto skočil do diskusie :D
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Strapatý

Tu na sídlisku Ťahanovce v Košiciach sa stavia kostol od roku 2004.
Pozri v akom štádiu je výstavba napríklad tu na ich stránke.

http://tahanovce.rimkat.sk/kostol.html

Hlavne v kostole stále opakujú ovečkám ako nemajú na výstavbu peniaze.
Sa pozri v okolí kostola (v okolí myslím stovky metrov) koľko pozemkov pod sídliskom Ťahanovce vlastní cirkev. 12 rokov stavajú kostol. Júj strašne je tá cirkev chudobná. Možno by stačilo pár pozemkov predať a dostavať kostol. Ale to by sa im asi zle spalo, keby spali za svoje peniaze.

Osobne si myslím že cirkev disponuje majetkom o akom sa tebe a ani mne asi nikdy ani nesnívalo.
Preto ma zaráža prečo necháva financovanie stavby kostola na veriacich.
Prílohy
To modré je kostol.
To modré je kostol.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

tomas147 napísal:zdravím, aké máte názory na exorcistov, vymetanie duchov apod.? kresťania, židia a moslimovia majú v podstate rovnakú vieru, veria v boha nebo peklo a s tým spojených duchov no čo som zatial googlil tak len kresťania praktikujú vymetanie duchov,(alebo nie?) prečo? ako je vôbec možné že je niečo také povolené ak je veda tak ďaleko a vyvracia existenciu niečoho ako duchov? pozrel som si tento dokument kde je viac knazov a ktorí sa podielali na vymetani duchov?

Su to pripady pre psychologa, nie pre knaza.

strapaty: stale tu vravis, ze Cirkev je spolocentvo veriacich, no ty ako jej clen nedokazes ovplivnit v nej dianie, ved ani nemas pristup k financiam, nikdy nebol ziadny audit...
Podla mna by sa mal stat k Cirkvi spravat ako k obycajnemu podniku.
Co sa tyka kulturnych pamiatok na ktore tu stale upozornujes, tak ti to uz ostatni zhrnuli.

//autoeditácia príspevku (13 Sep 2016, 7:30)
Trochu k aktualnej teme Čo spája „zjavenie“ Ježiša na psom zadku a na sporáku v Batizovciach s tvárou na Marse?
mLuks
Addict
Addict

strapaty
to ej mozne ale dalsich 4124 sa stara cirkev ... nehovoriac o tom ze kosice pouzivaju kostol ako turisticku atrakciu cim sa im zvysuje navstevnost .. cim zarobia domaci aj mesto (dane parkovne atd... ) aaa jejda ... splolocneost za 600 rokov prvy krat prispela na rekonstrukciu .. neboj zarobia na parkovnom
celé toto tvoje nadľahčovanie len dokazuje, že o financovaní a financiách cirkvi nemáš ani len najmenšiu páru...že za 600 rokov prvý krát :D ..isto...zarobia na parkovnom? ...no neviem ale zahraniční turisti málokedy chodia na vlastných autách (vlak, lietadlo, autobus) ...btw košice používajú? ...to akokeby si košice vybrali, že Dóm postavte u nás, abo ho ku nám presťahujte, keď ste ho už postavili inde. O majetok sa má starať majiteľ a tým je cirkev. Lenže tá nerobí ani to, pretože podľa tabuľky, ktorú som tu dal, štát platí aj prevádzku cirkevných ústredí. :wink:
ked si to vydelis 5,5 milionmi obyvatelov .. tak najvyssi prispevok bol 7€ na osobu
prečo 5,5 mil obyv? ...deti, študenti, nezamestnaní a dôchodcovia prispievajú do rozpočtu len cez DPH, pripadne pár iných daní. Ale to sa neguje, pretože každá táto skupina od štátu niečo berie/poberá. Dôchodok, študentom štát platí školné, nezamestaní podporu, či soc. dávky. Títo ľudia v podstate neprispeivajú do rozpočtu.

Ak to z úžime na pracujúcich ľudí, v roku 2015 okolo 2,4 mil, pretože tí platia daň z prijímu a odvody. Tak to už zrazu vychádza 15€ na jedného pracujúceho človeka. A ak si si poriadne porzrel tú tabuľku tak vidíš, že kým v roku 2000 išlo z rozpočtu 17 mil€ , tak v roku 2014 38 mil€, za 14 rokov viac ako dvojnásobný nárast výdavkov štátu na cirkvi a naboženské organizácie. Ak takýto trend bude pokračovať a nezastaví sa to odlukou, tak kde skončíme za ďalších 14 rokov? Pritom že jedného pracujúceho občana bude cirkev stáť 30€?

V ostatných krajinách V4/ale aj našom susedstve (teda + rakúsko) sa cirkev financuje sama cez cirkevnú daň, ktorú platia tí ktorí chcú, či príspevky veriacich atď. Jedine v poľsku, (ktoré je mimochodom viac katolíckou krajinou ako SR a odkiaľ bol ja pápež) financuje farárom odvody do zdravotnej a soc. poisťovne štát z rozpočtu. Ale nie ich platy.

Sme jediná, dovolím si tvrdiť, že zaostalá krajina, v tejto veci. Navyše je to v rozpore s našou ústavou, rovnako ako aj Vatikánska zmluva, z nej vyplívajúce cirkevné sviatky uznané ako dni pracovného pokoja a iné veci.
teraz dvihli dane na tabakove vyrobky tak budu mat pre cirkvi .. a nijak to nepocitis .. lebo sa zvysi prijem do rozpoctu okolo 35 mil €
Nie, dane sa nemajú dvíhať preto aby bolo na platenie niečoho, čo je v rozpore s ústavou. Navyše, tie peniaze by mohli byť použíté do už aj tak zdevastovaného zdravotníctva resp. školstva, či iných odvetví štátu. Ale tu je vidieť, ako si na špičku nosa nevidíš, egoizmus, pýcha, namyslenosť či pocit nadradenosti z veriacich len srší a z teba dvojnásobne, už si to niekoľko krát aj v tejto téme dokázal.
nik megalomanske kostoly nestavia .. vacsina z nich uz stoji
vladenko007 ti povedal presný príklad z KE, prípadne ďalší mám na sidlisku Nad Jazerom, kde sa už dlhé roky stavia ďalší kostol a malý zrovna nie je - to asi aby sa tam vošiel ježíš a tých jeho 12 poštárov
predstav si ze sa ako kamarati poskladate na klubovnu .. (kurenie sveto plyn mesacne po 10|€ ) predstav si ze by niekto z tohto skladania chcel od teba dan
prečo má potom šéfa klubu platiť štát?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

ale mozem priamoovplivnovat nasu lokalnu cirkev .. cize farnost... skoro vsetky peniaze co tam veriaci davaju koncia tam...

nemoze sa k nim spravat ako k podniku lebo cirkev nepodnika... ja to spolok .. spolocenstvo ludi .. podobne ako skauti ci ine organizacie... nechapem preco by si chcel cirkev diskriminovat
mLuks
Addict
Addict

strapaty napísal:nemoze sa k nim spravat ako k podniku lebo cirkev nepodnika
:lol: ...vravím, ty nežiješ v realite ale kdesi v nejakom idealnom neexistujúcom svete. Všetci veľmi dobre vieme ako to chodí, že si farári pýtajú peniaze za krst/sobáš/pohreb/omšu za nieoho - tým pádom ponúka služby, za ktoré pýta poplatky, čiže podniká. Tak isto cirkev prenajíma pozemky, nehnuteľnosti atď, má z toho zisk a daň z prenájmu neplatí. A nemám vedomosť o tom aby štát dával na platy skautských vedúcich, tak ako dáva na platy farárov.

Tak kto koho diskriminuje, prosím ťa?

A nezačínaj s tou rozprávkou o tom ako má farár/kňaz vykonávať sobáše/krsty/pohreby/omše zadarmo a že to sú len milodary od ľudí. Pretože každý veľmi dobre vie, že ak nezaplatíš, tak sa nenájde termín či podobné hovadiny.

Nerob tu zo seba ešte väčšieho hlupáka a ešte, že odpovedáš len na to čo sa ti hodí.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

nenájde termín či podobné hovadiny. - mas osobnu skusenost ci len fabulujes ako obycajne...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

strapaty, dám ti skutočný príklad, ktorý sa stal mojim rodičom - otec je katolík, mama evanjelička.

Keď chceli dať pokrstiť mňa a sestru, keď sme boli malí, išli najprv za katolíckym farárom. Ten však vyžadoval to, aby mama skonvertovala na katolícku vieru, inak odmietal deti pokrstiť, údajne je to proti katolíckej viere. Som si istý, že v prípade nejakého dostatočne vysokého bakšišu by vedel nájsť medzierku aj v tej katolíckej viere. Naši to však nechceli riešiť týmto spôsobom a obrátili sa teda na evanjelického kňaza, pre ktorého to problém nebol, pretože tvrdil, že vierovyznanie rodičov je ich osobná vec a krst detí by to nemalo ovplyvniť. Ani jeden z rodičov nemusel konvertovať a nakoniec sme boli pokrstení ako evanjelici.

Je podľa teba normálne, aby katolícky farár vyžadoval konvertovanie pred krstom detí? Nemalo by mu byť jedno, akého vierovyznania sú rodičia, keď sú obaja stále kresťania? Toto bol podľa mňa vzorový príklad diskriminácie na základe vierovyznania.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:ale mozem priamoovplivnovat nasu lokalnu cirkev .. cize farnost... skoro vsetky peniaze co tam veriaci davaju koncia tam...
Tvoja lokalna cirkev a Cirkev nie je to iste.
Napriklad u nas je miliarda zbierok, ktore koncia inde, a financovanie z dani, na to nezabudaj.
strapaty napísal:nemoze sa k nim spravat ako k podniku lebo cirkev nepodnika... ja to spolok .. spolocenstvo ludi .. podobne ako skauti ci ine organizacie... nechapem preco by si chcel cirkev diskriminovat
Tak to kludne moze byt neziskova organizacia, alebo akakolvek ina pravna forma. Ale nehovor tu o diskriminacii, lebo nik inyy nema take vyhody ako Cirkev, vsteci platia dan s primu, dane s majetkov a sú v obchodnom registry. No Cirkev nic s toho nemusí. Preco?

A to, ze nepodnika je smiesne. U nas v edine je oficialny cennik danych ukonov, prenjima pozemky, lesy, cirkevnu budovu,... pdootykam obrovske pozemky. Zdrojov primu ma az az a ma ju este dotovat stat?
Napísať odpoveď