3.Ficova vláda (2016-2018)/1.Pellegríniho vláda (2018-2020)
Re: 3. Ficova vlada (2016-2020?)
Zaujímavé, keď si porovnám slovenský ročný plat učiteľa, a to beriem toho, čo je úplne najlepšie platený (má odučených 32 rokov) tak to vychádza 15 000 € oproti americkým 60 000 $. Samozrejme, v prípade americkej školy ide o súkromný sektor no aj tak... Aj tak ten rozdiel je obrovský. Pochybujem, že plat slovenského učiteľa na súkromnej škole bude nejaký horibilný, podľa toho, čo som sa dočítal, tak učitelia na súkromných školách majú platy cca o 10 až 20 % vyššie ako ich kolegovia s rovnakými skúsenosťami zo štátnej sféry.
Ďalšou zaujímavosťou pre mňa je fakt, že v článkoch sa uvádza, že v školstve je nedostatok mladých ľudí. Ja mám vyštudovanú SPUčku v Nitre a stretával som sa dosť s ľuďmi z UKFky, ktorá je primárne zameraná na produkovanie učiteľov a sociálnych pracovníkov. Podľa toho, čo som videl a podľa toho, čo som mal možnosť kecať s ľuďmi odtiaľ, tak na tých odboroch boli docela plnky. Kopec mladých báb, ktoré každoročne dokončia štúdium... bavíme sa rádovo o 200 a viac pedagógoch každoročne! Si teda kladiem otázku, aký zmysel pre mladého človeka má ísť študovať tento smer, keď vie, aká je situácia u nás doma, čo sa školstva týka. Ja sám som bol prekvapený, že koľko ľudí študuje učiteľstvo...
Na záver tohto príspevku by som chcel ešte zdôrazniť jedno, že v celom tomto súboji učitelia vs. štát sa zabúda na to najdôležitejšie, na žiaka! A žiaľ Bohu, kiež by som mohol povedať inak, ale nejde to... Skrátka ja, ako človek, ktorý si prakticky len prednedávnom prešiel celým vzdelávacím procesom a mám ho ešte v čerstvej pamäti, musím za seba povedať, že slovenský systém je postavený absolútne nahovno a mne, ako žiakovi, ktorý by si mal z toho všetkého odniesť do života najviac, nebolo dané prakticky nič moc. Tým nechcem vyplakávať alebo čo, pretože nemám problém sa vzdelávať sám, ak ide o veci, ktoré ma zaujímajú. Avšak je na zamyslenie, keď mladý človek, ktorý investuje minimálne 12 - 13 rokov života do štúdia, v 19 rokoch vyjde zo školy a nevie, čo ďalej so životom, pretože zistí, že reálny trh práce jeho odbor vôbec nepotrebuje, prípadne je tak málo v tom odbore vzdelaný, že to skrátka nestačí. A to nehovorím o vysokoškolákoch, ktorý investujú ešte 3 až 5 rokov navyše a potom zistia, že hopa, veď ja neviem ani hovno a pritom som sa učil a snažil. To žiak je ten, komu by sa mali všetci strkať do zadku, pretože on bude financovať štát a štát potom bude mať na financovanie učiteľa.
Ďalšou zaujímavosťou pre mňa je fakt, že v článkoch sa uvádza, že v školstve je nedostatok mladých ľudí. Ja mám vyštudovanú SPUčku v Nitre a stretával som sa dosť s ľuďmi z UKFky, ktorá je primárne zameraná na produkovanie učiteľov a sociálnych pracovníkov. Podľa toho, čo som videl a podľa toho, čo som mal možnosť kecať s ľuďmi odtiaľ, tak na tých odboroch boli docela plnky. Kopec mladých báb, ktoré každoročne dokončia štúdium... bavíme sa rádovo o 200 a viac pedagógoch každoročne! Si teda kladiem otázku, aký zmysel pre mladého človeka má ísť študovať tento smer, keď vie, aká je situácia u nás doma, čo sa školstva týka. Ja sám som bol prekvapený, že koľko ľudí študuje učiteľstvo...
Na záver tohto príspevku by som chcel ešte zdôrazniť jedno, že v celom tomto súboji učitelia vs. štát sa zabúda na to najdôležitejšie, na žiaka! A žiaľ Bohu, kiež by som mohol povedať inak, ale nejde to... Skrátka ja, ako človek, ktorý si prakticky len prednedávnom prešiel celým vzdelávacím procesom a mám ho ešte v čerstvej pamäti, musím za seba povedať, že slovenský systém je postavený absolútne nahovno a mne, ako žiakovi, ktorý by si mal z toho všetkého odniesť do života najviac, nebolo dané prakticky nič moc. Tým nechcem vyplakávať alebo čo, pretože nemám problém sa vzdelávať sám, ak ide o veci, ktoré ma zaujímajú. Avšak je na zamyslenie, keď mladý človek, ktorý investuje minimálne 12 - 13 rokov života do štúdia, v 19 rokoch vyjde zo školy a nevie, čo ďalej so životom, pretože zistí, že reálny trh práce jeho odbor vôbec nepotrebuje, prípadne je tak málo v tom odbore vzdelaný, že to skrátka nestačí. A to nehovorím o vysokoškolákoch, ktorý investujú ešte 3 až 5 rokov navyše a potom zistia, že hopa, veď ja neviem ani hovno a pritom som sa učil a snažil. To žiak je ten, komu by sa mali všetci strkať do zadku, pretože on bude financovať štát a štát potom bude mať na financovanie učiteľa.
Pojem strkat sa do riti mi celkom nesedi, skor by som to nazval ako investicia do buducna krajiny... 
Anyway, Fico je rad, ze slov. skolstvo produkuje matohy, tie sa daju potom lahko zmanipulovat... aj ked sa mu to celkom nepodarilo, kedze u mladych-blbych a blbych vyhral kotlebka a sperminator...
ten 60 000 je plat cerstveho absolventa, nie ucitela s 32 rocnou praxou...
Anyway, Fico je rad, ze slov. skolstvo produkuje matohy, tie sa daju potom lahko zmanipulovat... aj ked sa mu to celkom nepodarilo, kedze u mladych-blbych a blbych vyhral kotlebka a sperminator...
ten 60 000 je plat cerstveho absolventa, nie ucitela s 32 rocnou praxou...
Vela ludi je tam preto, lebo nas system skolstva je postaveny na tom, ze financie sa cerpaju na pocet studentov a absolventov. Okrem toho nie je nic lahsie ako vytvorit pedagogicke odbory aj na fakultach, ktore primarne ucitelov neprodukuju (alebo by nemali). Napriklad si zober nejaku chemicko-technologicku-strojarsku fakultu, na Bc. stupni alebo prve 2 roky potrebujem ludi, tak ci onak naucit poriadne fyziku, chemiu, matematiku a podobne, potom neskor sa specializuju v ramci svojho odboru, no zaklady maju vacsinou vsetci rovnake. Preto prijmem docenta + 1-2 odbornych pracovnikov z odboru pedagogie / psychologie / didaktiky a skolskej psychologie, ktori mi budu robit garantov v pedagogickom smere a ucit tieto pedagogicko / didakticke predmety. Ostatni kolegovia, ktori bezne ucia inzinierov aj zaklady fyziky / matermatiky / chemie naucia aj pedagogicke odbory a nasledne si mozem veselo otvorit odbory ucitelstvo chemia - fyzika, fyzika - matematika a podobne. S nakladmi na plat 1-2 novych ludi (docent sa nemusi v skole ani ukazat, on bude iba garant + plat odbornych pracovnikov) viem ziskat dotacie od statu na dajme tomu 100 studentov. Podla mna super biznis... A to este hovorim o ucitelstve predmetov, kde najdes uplatnenie na kazdej strednej, zakladnej a podobne. Vela fakult produkuje ucitelov so specializaciami na predmety, ktore sa na gymnaziu ucia velmi zriedkavo alebo maju tak nizku casovu dotaciu, ze to nestaci ani na polovicny uvazok.bindo011 napísal:Si teda kladiem otázku, aký zmysel pre mladého človeka má ísť študovať tento smer, keď vie, aká je situácia u nás doma, čo sa školstva týka. Ja sám som bol prekvapený, že koľko ľudí študuje učiteľstvo...
A kto sa hlasi na ucitelstvo? Tiez som tam kedysi bol jeden rok. Z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze sa tam hlasia ludia, ktorych rodicia dotlacili si urobit aspon nejaky titul a myslia si, ze studium ucitelstva je lahka vec. Dalsou skupinou su ludia, ktori sa hlasia na odbor, kde je strasna tlacenica a ucitelstvo si dali ako zalohu (toto bol aj moj pripad) a potom su tam ti, ktori naozaj chcu robit ucitelov. Presne na toto sa nas pytali na uvodnej hodine z pedagogickej psychologie, kde bolo asi 300 ludi (vsetky ucitelske kombinacie z celej fakulty) a na otazku, kto by chcel ucit na strednej a podobne, sa prihlasili dvaja ludia
Po 1-2 rokoch sa to ale vacsinou dost preriedi, lebo niektorym ludom sa na konci 1. rocnika podari dostat na odbor, kam chceli ist, dalsi zistia, ze ich to vobec nabavi a studium zanechaju, dalsi si uvedomia, ze aj ked pracu ako ucitel budu mat garantovanu, tak nastupny plat je na urovni cloveka bez kvalifikacie a so strednou skolou, ktory robi niekde v tovarni za pasom a podobne a dalsou skupinou studentov, ktori studium zanechaju, su ludia, ktori si uvedomili, ze si vybrali velmi zlu kombinaciu ucitelstva na studium typu "budem mat Mgr. pred menom a potom budem robit nieco uplne ine". Napriklad ja som bol na ucitelstve chemie a biologie a ak si na fakulte, ktora toto berie fakt vazne, tak je to fakt horor, pretoze sme v podstate preberali ucivo totozne, ktore mali cisto chemicke odbory a aj cisto biologicke bakalarske odbory a po skonceni Bc. studia ucitelstva chemia-biologia sa mozes rozhodnut, ci pojdes na MGR. v nejakom specializovanom nepedagogickom odbore (virologia, jadrova chemia a podobne) alebo pojdes na MGR dalej v ucitelstve chemie a biologie. A u nas bola fluktuacia strasna. Zo studijnej skupiny asi 40 ludi nas po prvom roku zostalo asi 12, potom sme ja a par dalsich ludi odisli na ine odbory. Kazdy tyzden niekto zmizol
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Čo si ja spomínam z mojho gympla, tak z ročníka išli učiteľstvo študovať predovšetkým hlúpe husy. 
Take isli domov po prvych zapoctoch z anorganickej chemie a fyziky
A trieskali si hlavu, ze nesli studovat ucitelstvo na Alzbetku...
velmi zalezi od toho aku si daju kombinaciu. uprimne som lutoval tych, ktori mali so mnou v prvaku kartografiu, co bol najvacsi zabijak akehokolvek volneho casu a ku tomu este labaky z bioly alebo chemie.
ani na magisterskom to nemali ruzove, lebo to co som ja mal rozdelene, oni mali spolu, alebo este toho mali snad aj viac...
ale taki najdeni ucitelia slovenciny a niecoho... to sa nedalo provonat. pindali aj ked mali urobit jedinu seminarku za semester v rosahu jedineho mojho cvika, na ktore som mal tyzden. ale aj tam si nasli vynimky. z ucitelov "cistej" angliny vsak poznam len dvoch co ucia. zvysok robi vselico ine, len neuci.
co sa stalo s tymi, s ktorymi som zdielal na bakalarovi predmety neviem. niektori ostali ako doktorandi, ini mali skoly plne zuby a tiez robia nieco ine...
ani na magisterskom to nemali ruzove, lebo to co som ja mal rozdelene, oni mali spolu, alebo este toho mali snad aj viac...
ale taki najdeni ucitelia slovenciny a niecoho... to sa nedalo provonat. pindali aj ked mali urobit jedinu seminarku za semester v rosahu jedineho mojho cvika, na ktore som mal tyzden. ale aj tam si nasli vynimky. z ucitelov "cistej" angliny vsak poznam len dvoch co ucia. zvysok robi vselico ine, len neuci.
co sa stalo s tymi, s ktorymi som zdielal na bakalarovi predmety neviem. niektori ostali ako doktorandi, ini mali skoly plne zuby a tiez robia nieco ine...
no asi to bude zalezat tiez od skoly, lebo zhodou okolnosti mam kamosku na slovencine, dokonca na KU, co vsetci vieme co je to za skola a na pocudovanie to tam bolo dost narocne. a to nie na urovni pipiek, ktore ledva rozdychavaju ucivo na externej socialnej praci, ale naozaj kopa seminariek a tony materialu na skusky. samozrejme to stale nedosahuje uroven takych tych klasickych narocnejsich odborov, ale nie je tak smiesne ako z pociatku myslel.
btw, take nieco ako pedagogicke skoly existuju aj v zahranici... ja o nicom takom neviem a asi to ani netrebalo, ked som mohol ucit na vyske v Taliansku...
mojej sestry byvaly, tiez skoncil magistra normalneho, ziadne pedagogicke a ucil potom na ZS (Francuzsko)... teraz som si ale spomenul, ze nato aby mohol ucit, musel spravit nejake testy po vyske...
a dievca co som spominal vyssie co aplikovalo na poziciu ucitelky na ZS tiez skoncila normalne magisterske (USA)...
mojej sestry byvaly, tiez skoncil magistra normalneho, ziadne pedagogicke a ucil potom na ZS (Francuzsko)... teraz som si ale spomenul, ze nato aby mohol ucit, musel spravit nejake testy po vyske...
a dievca co som spominal vyssie co aplikovalo na poziciu ucitelky na ZS tiez skoncila normalne magisterske (USA)...
Nie je to o tom, ci studujes na pedagogickej fakulte alebo na nejakej inej. Je to o odbore, ktory studujes. Ak studujes ucitelstvo, tak to potom mozes ucit na ZŠ alebo SŠ. Ak studujes nejaky nepedagogicky smer, je potrebne si podla zakona spravit tzv. "pedagogicke minimum", aby si mohol ucit na ZŠ a SŠ. Mozes si ho urobit uz pocas tvojho aktualneho magisterskeho studia. V pripade, ze tvoja fakulta nema vlastnu pedagogicku alebo psychologicku katedru, ale si na nejakej vacsej univerzite, tak by si to mal externe na inej fakulte. Treba sa ale prihlasit hned v prvom rocniku MGR, aby ti tie kurzy rozvrhli na cele studium a nekolidovalo to s tvojim primarnym studiom (aktualne sa to vola doplnkove pedagogicke štúdium a trva to 2 roky, da sa to spravit aj externe, ale potom je to drahsie). Ukoncenie pedagogickeho minima je normalne magisterskou statnou skuskou a taketo vzdelanie ta opravnuje ucit na strednych skolach predmety, ktore suvisia s tvojim primarnym VŠ vzdelanim II. stupna (cize ked si Mgr. alebo Ing. biochemie, spravis si DPŠ, tak mozes na strednej ucit chemiu, fyziku, biologiu...zalezi od toho, ake predmety si absolvoval na VŠ a z coho mas statnice).
Viem, ze existuju nejake vynimky v pripade DPŠ, ze ho nemusis mat, ale aj tak mozes ucit na SŠ. Na toto si uz treba pozriet prislusne zakony. Mne sa zda, ze len v pripade, ze to miesto riaditel nevie dlhodobo obsadit, tak docasne moze ponuknut miesto niekomu bez DPŠ na urcite obdobie a v pripade, ze by bola ohrozena vyuka v prislusnom skolskom roku. Napr. niekde je dost velky problem zohnat kvalitnych anglictinarov.
A co sa tyka ucenia na VŠ, u nas je nepisanym pravidlom, ze musis mat aspon PhD. a beru si bud byvalych doktorandov fakulty, ktori dalej pokracuju vo vyskume alebo ludi, ktori maju uz nejaku vyznamnejsiu prax (plus vzdelanie aspon III. stupna). Proste na VŠ uz je to klasicke vyberove konanie ako do normalnej prace, treba byt lepsi ako konkurencia...
Viem, ze existuju nejake vynimky v pripade DPŠ, ze ho nemusis mat, ale aj tak mozes ucit na SŠ. Na toto si uz treba pozriet prislusne zakony. Mne sa zda, ze len v pripade, ze to miesto riaditel nevie dlhodobo obsadit, tak docasne moze ponuknut miesto niekomu bez DPŠ na urcite obdobie a v pripade, ze by bola ohrozena vyuka v prislusnom skolskom roku. Napr. niekde je dost velky problem zohnat kvalitnych anglictinarov.
A co sa tyka ucenia na VŠ, u nas je nepisanym pravidlom, ze musis mat aspon PhD. a beru si bud byvalych doktorandov fakulty, ktori dalej pokracuju vo vyskume alebo ludi, ktori maju uz nejaku vyznamnejsiu prax (plus vzdelanie aspon III. stupna). Proste na VŠ uz je to klasicke vyberove konanie ako do normalnej prace, treba byt lepsi ako konkurencia...
-
Waagbistritz69
King
a kde máš ten kontrast? ono ani netreba „ktovie, ako by bolo za pravice“ teoretizovať, lebo vieme, ako to už bolo - že sa faktické vykorisťovanie proletariátu počas osemročnej vlády Smeru prehlbovalo, to určite autor nemyslel ako čiernobiely dôkaz pravicovej dobrosrdečnosti, kór keď cca dvojročnú pauzu vládnutia Smeru nemá v tomto kontexte asi veľmi význam rozoberať..beardie napísal:mna skor zaujal nasledujuci odsek:
Európsky priemer podielu miezd na HDP je 50 percent. U nás sa tento podiel za 15 rokov znížil zo 43 na 37 percent. Vykorisťovanie sa teda počas osmročnej vlády Smer-SD dokonca zvyšovalo. Ľudia sú odkázaní na takmer najdrahšie hypotéky v eurozóne, pretože máme oproti zahraničiu veľmi slabú podporu nájomného bývania. Štyria z piatich Slovákov žijú od výplaty k výplate, pričom priemerná domácnosť dáva 50 percent príjmov na splácanie úverov. Pracujúceho si podávajú zamestnávatelia, banky, poisťovne, ba ešte aj dôchodkové firmy. Smerácki kmotri zatiaľ tunelujú štátny majetok, ale to všetko je v poriadku, pretože „ktovie, ako by bolo za pravice“, a tak o tom na Novom Slove nenájdete ani slovo. Čítajme Marxa, aby sme pochopili, že to všetko „robia pre ľudí“.
//autoeditácia príspevku (22 Sep 2016, 23:53)
"Vedenie resocializačného zariadenia v Galante ešte pred oficiálnou tlačovou besedou požiadalo o radu, ako vystúpiť pred médiami, premiérovho poradcu Erika Tomáša. Ten stretnutie s riaditeľom centra Petrom Tománkom potvrdil."
http://www.noviny.sk/slovensko/166913-p ... isteho-dna
-
Soviet
Darca
Na a vsetko po starom pokracuje dalej. Kalinak s Ficom spokojni 
A nebodaj si niekto myslel, že to dopadne inak? Samosúdiť z tribún dokáže hocikto, ale aby to malo aj nejakú dohru, tá podpora by musela byť iná ako pár stovák ľudí, ktorí prišli za kultúrou a párkom. A to až taká iná, že sa bavíme o zmenách režimov, revolučných situáciach.
Takto to je všetko v rovine opozičných obvinení, ktoré nemajú veľkú váhu. Vieme, aká je situácia, kto má pod palcom políciu a prokuratúru.
Takto to je všetko v rovine opozičných obvinení, ktoré nemajú veľkú váhu. Vieme, aká je situácia, kto má pod palcom políciu a prokuratúru.
ako?Waagbistritz69 napísal:lebo vieme, ako to už bolo
prave o to mi ide, ze v clanku lavicoveho periodika, ktory postujes, sa pise, ze ta pravica by az tak zla byt nemusela a pritom predtym si pisal, ze nie je lepsou alternativou
z coho vychadzas? apriori z lavicoveho zmyslania, ze pravica je zlo alebo z nejakych argumentacne podlozitelnych uvah?
Ked si clovek mysli, ze do hlbsich moralnych sraciek uz ist nemozu, tak Fico s Kalinakom sa pochlapia...
https://dennikn.sk/570384/odstupil-pre- ... novy-urad/
https://dennikn.sk/570384/odstupil-pre- ... novy-urad/
"nas clovek"
Fico sa stará o svojich ľudí, je tým známy.
To co sa uz deje na Slovensku nema obdobu, SMER si robi co sa im zachce... Popravde si ani nemyslim, ze dalsie volby prinesu nieco lepsie... Danko/Kotleba rastu a Fico neklesa... Lipsic je zatial off, Matovic so Sulikom nie su politici hodni uznania... Najviac co ma ale zaraza, je ze Slovensko ma ludi co by ho dokazali viest, len oni nejako nevedia oslovit tych ostatnych... A ani sa im to tak skoro nepodari, lebo mam taky pocit ze pri dnesnom skolstve bude spolocnost produkovat este menej chapavych nez doposial...
-
Solo_Kamen
King
Ktorých ľudí konkrétne?
Za seba hovorím, že Slovensko momentálne nemá ani jednu politickú stranu, ktorá by bola mne sympatická. Komplexná a vyvážená strana, ktorá je funkčná. Proste nie, celkovo mi na slovenskej politickej scéne chýba nejaká svieža, mladá strana s dobrými názormi a hlavne čestná. Je jasné, že v tak veľkej organizácií, ako je politická strana, bude vždy niekto, kto urobí prúser, avšak to si musí vedenie strany ošéfovať a takýchto ľudí riešiť.
Som zvedavý no, čo sa z tohto vykľuje... no ak situácia zostane taká, aká je teraz, tak pre mňa ani nemá zmysel ísť k volebnej urne... Načo? Aby sme videli to isté divadlo po tisíci krát?! Ďakujem, neprosím... Už by to chcelo niečo nové.
Som zvedavý no, čo sa z tohto vykľuje... no ak situácia zostane taká, aká je teraz, tak pre mňa ani nemá zmysel ísť k volebnej urne... Načo? Aby sme videli to isté divadlo po tisíci krát?! Ďakujem, neprosím... Už by to chcelo niečo nové.
teraz si skus predstavit, ze by vo vlade bola SaSka, OLaNO, Most, Siet a Kollarovci, naozaj by to nebola ziadna zmena?bindo011 napísal:no ak situácia zostane taká, aká je teraz, tak pre mňa ani nemá zmysel ísť k volebnej urne... Načo? Aby sme videli to isté divadlo po tisíci krát?! Ďakujem, neprosím... Už by to chcelo niečo nové.