Neplatic. Posledna vyzva na platbu - predloha
Neplatic. Posledna vyzva na platbu - predloha
Zdravim,
nahodou nemate niekto nejaky schopny layout poslednej vyzvy na platbu? Jeden nas klient dlhodobo nekomunikuje. Doteraz nezaplatil za produkt, ktory bol na zaklade uzatvorenej zmluvy fakturovany koncom roka 2015. Skusali sme to po dobrom aj po zlom. No uz sa mesiace len zatajuje, nedviha telefony, na prevadzke udajne nikdy nie je... Skusali sme splatky. Na comkolvek sme sa dohodli, to nikdy nedodrzal.
Suma na trestny cin to este nie je (210€). Cim sa mu vlastne mozeme "vyhrazat"? Exekuciou zrejme nie, napadaju mi dva sposoby: vymahacska spolocnost alebo trestne oznamenie. S vymahacmi nemame dobru skusenost, dali sme vymahat trosku vyssiu pohladavku v podobnom pripade a nijak sa to nepohlo. Druhu moznost sme este neskusali. Tahacky po sudoch nas nejak nelakaju.
Mate niekto s niecim podobnym skusenost? Ako to vyriesit? Pripadne budem rad za nejaku tu predlohu poslednej vyzvy na platbu. Vdaka.
nahodou nemate niekto nejaky schopny layout poslednej vyzvy na platbu? Jeden nas klient dlhodobo nekomunikuje. Doteraz nezaplatil za produkt, ktory bol na zaklade uzatvorenej zmluvy fakturovany koncom roka 2015. Skusali sme to po dobrom aj po zlom. No uz sa mesiace len zatajuje, nedviha telefony, na prevadzke udajne nikdy nie je... Skusali sme splatky. Na comkolvek sme sa dohodli, to nikdy nedodrzal.
Suma na trestny cin to este nie je (210€). Cim sa mu vlastne mozeme "vyhrazat"? Exekuciou zrejme nie, napadaju mi dva sposoby: vymahacska spolocnost alebo trestne oznamenie. S vymahacmi nemame dobru skusenost, dali sme vymahat trosku vyssiu pohladavku v podobnom pripade a nijak sa to nepohlo. Druhu moznost sme este neskusali. Tahacky po sudoch nas nejak nelakaju.
Mate niekto s niecim podobnym skusenost? Ako to vyriesit? Pripadne budem rad za nejaku tu predlohu poslednej vyzvy na platbu. Vdaka.
Re: Neplatic. Posledna vyzva na platbu - predloha
Prva, druha a tretia vyzva, posielat doporucene. Aj neprebrata zasielka sa povazuje za prebratu. Odlozit podaci listok. Pripadne oskenovat aj kopie o splatkach. Potom podanie na sud na vydanie platobneho rozkazu. Tam dostane napr. 3 dni na zaplatenie. Ak nezaplati, tak exekucia. Skus zavolat dakemu exekutorovi, mozno sa to da aj vynechanim sudu pri nizkej sume, cize rovno exekucia. Na sude sa plati poplatok, je to par eur, asi 16 eur alebo pri vyssej sume dakych 5 ci 6 percent, potom exekutorom mozes vymahat vsetko - fakuturu, penale, poplatky + exekutor si tam da svoje naklady. Razom bude z 210 eur dakych 350 eur. Ale komu niet rady, tomu niet pomoci.
Mam kamarati, je majitelom pc firmy. Tiez mal neplaticov, firmy, zivnostnikov, neplatili, zatajovali, vyhybali sa. Pohar pretiekol, ked mu ostali dlhovat dost velku sumu, samozrejme dan a DPH zaplatit musel, tak oslovil dakeho exekutora, dali veci dokopy a rad radom to islo na exekucie. To, ze to urcitym zivnostnikom sposobilo existencne problemy, to uz bol ich problem, tahat od nich peniaze rok, dva ci tri uz bolo moc, hlavne ked nebol zaujem z ich strany. Cuduj sa svete, ked zasiahol exekutor, tak sa ludia spamatali, aj firmy, vsak mat zablokovany ucet, auto, prist o majetok, to ti spravi poriadny budik.
Ja si myslim, ze ked sa s niekym snazis pekne dohodnut a on nema zaujem, tak neni o com, treba to riesit razne a tvrdo.
Mam kamarati, je majitelom pc firmy. Tiez mal neplaticov, firmy, zivnostnikov, neplatili, zatajovali, vyhybali sa. Pohar pretiekol, ked mu ostali dlhovat dost velku sumu, samozrejme dan a DPH zaplatit musel, tak oslovil dakeho exekutora, dali veci dokopy a rad radom to islo na exekucie. To, ze to urcitym zivnostnikom sposobilo existencne problemy, to uz bol ich problem, tahat od nich peniaze rok, dva ci tri uz bolo moc, hlavne ked nebol zaujem z ich strany. Cuduj sa svete, ked zasiahol exekutor, tak sa ludia spamatali, aj firmy, vsak mat zablokovany ucet, auto, prist o majetok, to ti spravi poriadny budik.
Ja si myslim, ze ked sa s niekym snazis pekne dohodnut a on nema zaujem, tak neni o com, treba to riesit razne a tvrdo.
Tu bude mozno trosku problem s tym dokladovanim. Tie dohodnute splatky boli len ustna dohoda, teda neexistuje o tom ziadna pisomnost. A posielat teraz tri vyzvy, ked uz preslo tolko casu?
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Ked to nemas na papieri, tak sa mozes sudit kolko chces, ale vzdy to bude slovo proti slovu. Ja uz som sa takto zmieril s par stovkami, ze uz ich nikdy neuvidim za konzultacnu cinnost, lebo som to robil na dobre slovo.
On nemá na papieri tie tri výzvy, ale mám pocit, že tie nie sú podmienkou na vymáhanie. Určite bude vedieť vydokladovať pohľadávku, nejakú faktúru a príslušný dodací list, na ktorom mu odberateľ nejakým spôsobom potvrdil dodanie tovaru. To stačí, aby mohol vymáhať.
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Aha, tak som zle rozumel. Ano, ako sluzby maju objednavku, resp. nejaku fakturu, cokolvek, tak by to mohlo ist.
Tak mu tie listy posli teraz, aj mailom, aj postou. A uved, ze na predosle vyzvy nereagoval, ze sa s nim neda spojit. Uz si stratil dost casu, takze ked to posles dnes, lepsie pre teba.
jj.. ešte môžeš pridať do listu, že pokiaľ nedôjde k urýchlenému vybaveniu, že budete nútení danú záležitosť predať právnemu oddeleniu, resp. riešiť súdnou cestou.
No v nasom pripade nie je objednavka. Je vsak uzatvorena zmluva, kde je vsetko definovane. Na zaklade toho je vystavena faktura. Vsetko ako ma byt. Proste clovek je neochotny, zatajuje sa. Prave pisem tu prvu vyzvu na uhradu. Nepredpokladam, ze sa veci pohnu, tak sa opytam uz rovno - po akej dobe poslat druhu vyzvu?
Druha a prva vyzva moze byt taka ista? Resp. treba nejake zmeny? Mozno to pre niekoho budu retardovane otazky, ale toto sme bohuzial / chvalabohu este takto nikdy riesit nemusesli. Aj ked to bolo casovo narocne, ale vzdy sme sa s kazdym dokazali dohodnut k spokojnosti. Vdaka.
Druha a prva vyzva moze byt taka ista? Resp. treba nejake zmeny? Mozno to pre niekoho budu retardovane otazky, ale toto sme bohuzial / chvalabohu este takto nikdy riesit nemusesli. Aj ked to bolo casovo narocne, ale vzdy sme sa s kazdym dokazali dohodnut k spokojnosti. Vdaka.
Do vyzvy daj, ze 7 dni na zaplatenie. Pockaj kym to preberie. Pozri si den kedy to prebral, k tomu pripocitaj 7+1 dni (bankovy prevod den naviac) a potom posli druhu vyzvu. Text rovnaky, iba uved, ze druha vyzva. Do tretej potom napis, ze posledna tretia vyzva. Moze to natiahnut, ze to preberie na 18. den alebo ani nepreberie. Alebo pri posielani uved, ze doba na prebratie je 7 dni, tym padom ma 7 dni na prebratie a nie 18 dni, cim to urychlis. Aj tak je pravdepodobne, ze ak preberie prvu vyzvu, tak dalsie dve nepreberie, ale to ta uz netrapi, dolezite su doklady o podani zasielky + kopia vyzvy.
Dnes sme sa mu dovolali z ineho cisla, resp. nedvihal, ale zavolal naspat. Bol mu vytknuty jeho pristup a udajne to po obdrzani vyzvy zaplati. Ale nejak tomu neverim aj tak.
Dakujem vam za pomoc.
Napisat a poslat. Nezaplati, pojde druha a tretia vyzva. Potom sa mozno spamata.
Vy co riesite tri vyzvy, ste normalni? Ser aj na prvu, stiahni si vzor navrhu na vydanie platobneho rozkazu a ides. Vyzvami ci uz s dorucenkou alebo bez nej sa tapetuju hajzle akurat ti plynie premlcacia doba.
jj.. tiež si myslím, že tri výzvy sú zbytočné, hlavne, keď je to pohľadávka ešte z roku 2015. Prvá výzva mala ísť už najneskôr na jar a nie teraz po takmer roku. Napíš jeden list, informuj ho, že ak to nezaplatí do 30.9.2016, že idete pohľadávku riešiť súdnou cestou..