GELID Tranquillo Rev. 2 vs. Arctic Cooling Freezer 13

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Brahmin
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

GELID Tranquillo Rev. 2 vs. Arctic Cooling Freezer 13

Príspevok od používateľa Brahmin »

Zdravim, ktory z tychto chladicov je lepsi/tichsi/vykonnejsi? a mal by uchladit i5-4690K pretaktovany
dik
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: GELID Tranquillo Rev. 2 vs. Arctic Cooling Freezer 13

Príspevok od používateľa Michaelo »

Tranquillo Rev. 2
No ani jeden ti nezvladne pretaktovany 4690k uchladit na IMO normalne teploty v zatazi.

Taky Hyper 212 Evo+ dokaze udrzat 4690k @ 4.5GHz na cca 72°C v zatazi*, co je IMHO vysoka teplota aspon pre mna (ano viem ze Intely zacnu throttlovat az na cca 93°C).
A Gelid Tranquillo Rev. 2 mal na 4690k @ 4.5Ghz teploty okolo 76°C pri zatazi*.

* Zataz = stress testing
Brahmin
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

vyberam jeden z tychto dvoch pretoze ich mozem mat prakticky zadarmo, nechcem taktovat do extremov a velmi 30+€ za chladic sa mi nechce davat

vedel by si mi hodit nejaky link kde najdem taketo porovnanie? dik
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pokial jeden z tychto, tak Tranquillo Rev. 2
A na porovnania staci trochu googlit ;) Bud najdes priamo clanky kde ich porovnavali, alebo fora kde davali vysledky ludia co tie chladice maju.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

Michaelo napísal:Tranquillo Rev. 2
No ani jeden ti nezvladne pretaktovany 4690k uchladit na IMO normalne teploty v zatazi.

Taky Hyper 212 Evo+ dokaze udrzat 4690k @ 4.5GHz na cca 72°C v zatazi*, co je IMHO vysoka teplota aspon pre mna (ano viem ze Intely zacnu throttlovat az na cca 93°C).
A Gelid Tranquillo Rev. 2 mal na 4690k @ 4.5Ghz teploty okolo 76°C pri zatazi*.

* Zataz = stress testing
Čo to trepeš, ja mám 4690k a tranquillo rev.3 a pretaktovaný na 4,6Ghz a v burne mám 60°C, čiže máš asi zle spravený OC
čiže určite tranquillo ale bral by som rev.3, síce má vraj o čosi horšie chladenie (nijak som nespozoroval) ale odstránenú kopu problémov s hlukom, keď sú staršie, rev.2 vraj začala po dvoch troch rokoch hrkotať/rezonovať, dá sa to ale odstrániť troškou izolačky na správnych mietach.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

hrban, tymto prispevkom si chcel reflektovat relevantnost tvojho avatara, right? :D
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja by som rad vedel aku teplotu tu hlasis... Vzduchu vyfukujuceho z bedne na maximalnych otackach ventilatora na tranqillu?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

burn teplotu CPU. jadrá skáču od 63-68°C celková teplota CPU 61°C Pustený stress test cez aidu.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Najprv treba korektne pomenovat co porovnavame v prvom rade, lebo tych teplot ktore sa daju oznacit ako "teplota procesora" je celkom dost... Nehovoriac o tom ze kazdy jeden cpu chip ma ine vlastnosti, jeden moze bezat stabilne na 4.5 GHz pri 1.3V a druhy mozno pri 1.36V a to moze byt 10°C pri rovnakom cooleri. Dalsia vec co bedna, airflow, ambient temp. To su vsetko fakty ktore mozu vyustit v stav, kde sa najdu 2 ludia v jednom vlakne s rovnakym OC, CPU a CPU coolerom a uplne inymi cislami :)
Brahmin
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

hrban mohol by si tu napsiat pripadne postnut foto ako to opravit s tou izolackou? kedze som si nechal tranquillo a v buducnosti ked mi zacne hucat/hrkat aby som vedel ako to vyriesit, dik
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

2heggy: hej keď do procesora tlačís 1.3 V tak sa nečudujem, že máš také teploty. Mne beží PC stabilne na 1.2V na takte 4.6Ghz. Ako hovorím, zle spravený OC a bedňa je R5 Black Pearl otáčky bedne na 700 RPM. Ono to je aj o paste, airflow-e o tom ako človek nastaví OC a takisto veľkú rolu hrá doska, ktorá nepotrebuje na OC 1.3V aby bežal CPU stabilne.
Mňa by zaujímalo aké napätie tlačil dotičný do CPU keď mal na 4,5GHz tak vysoké teploty. Lebo ak niekot spraví OC štýlom auto, auto, auto, multipler x45 tak sa nečudujem tým teplotám.

to rezonovanie robili tie sponky o rebrá chladiča ale čo čítam, tak asi len prvé verzie. Riešilo sa to kuskom izolačky za sponu v mieste kde rezonovala, ale už to asi opravili, lebo posledný článok čo som o tom čítal je z roku 2012. Proste spona sa časom vyťahala a začalo to drnčať, stačil tenký pásik pásky na tú sponu aby sa netriasla a ono to prestalo.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

hrban rly? Zle spraveny OC?? Este raz, polozis si vedla seba 2 zdanlivo rovnake CPU, jedno je capable pri 1.3V byt stabilne na 4.5GHz a druhe pri 1.3V ustoji 4.7GHz. Vysvetlis mi ako dosiahnes na prvom chipe 4.7GHz ako sa podarilo dosiahnut na druhom cipe bez toho aby si mu neprikrmil napätie?!
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

vidíš a ja mám 4,6Ghz na 1,2V :lol:
taktovať na doske za 50€ a potom musí človek narvať 1,35V do CPU aby to šlo :D A hej, ono to je aj trochu o šťastí na CPU a o kuse, ale nebudem rvať do CPU 1.3V keď mi to netreba. Zbytočne tým len vytvátram extra teplo, keď príde zima tak si možno zakúrim a spravím to na 1.3V a 4,8GHz

//autoeditácia príspevku (27 Sep 2016, 13:02)
a ak chceš vysvetlenie, tak to funguje asi tak, že každý čip má x miliónov tranzistorov, pri výrobe čipu sa vždy podarí, že je pár tisíc vadných, tieto tranzistory sa vyraďujú, ale aby bol prosesor dobrý stačí mu 95+% funkčných tranzistorov. Kde jeden procesor má možno 98% dobrých a 2% vyradené druhý procesor má možno práve tých 95% funkčných a 5% vyradených a to robí rozdiel v maximálnom možnom OC, ale nie v teplotách.
Teploty ovplivňuje najviac napätie, ktoré tlačíš do CPU a vtedy hrá obrovskú rolu doska, ktorá má dobrý power management a udrží CPU stabilný aj pri oveľa nižšom napätí. Už som videl low-end dosky, ktorým keď nastavíš napätie na 1.2V tak budú skákať medzi 1.18 až 1.21 a čuduj sa svetu, že to nefunguje ako má. Ja nastavím 1.2 a mám 1.2014V a nepohne sa to ani o milivolt.

//autoeditácia príspevku (27 Sep 2016, 13:08)
ALE K TÉME:
z týchto dvoch isto tranquillo. samozrejme dúfam, že sa ti vojde do skrinky.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Vidis aky si TY sikovny, este ze TY si obraz ludstva a kazda odchylka je chyba :)
Tie vysvetlivky mas dobre nacitane ale zle si to vysvetlujes. Resp. mozno aj dobre ale potom si nepochopil point mojho prispevku.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ako bolo spominane, ide hlavne o silikonovu loteriu. Mozes mat cip co sa dostane na 5 GHz a druhy co sotva da 4,5 GHz.

Taktiez, teploty co som tuto pisal boli teploty samotnych jadier a nie celeho CPU (to je package temp), ktora je takmer vzdy o cca 5 az 10° C nizsia ako teplota jadra... Vzdy sa pouzivaju teploty jadra.
No a potom smaozrejme teplota okolia (ambient temp), ak mas ty v izbe 15°C a CPU mas na 61° C a niekto ma 22° C a jeho CPU je na 68° C, tak su tie teploty identicke, kedze vzdy sa pocita delta, tu ale tu vacsinou ludia na fore nehlasia.

A ako som uz povedal aj ja, z tych dvoch, rozhodne Tranqillo.

A este dodam: Je lepsie ocakavat horsie teploty a dostat lepsie, ako ocakavat lepsie teploty a usmazit si CPU :P
Napísať odpoveď