Zdravotná poisťovňa, exekútor a nekonečné platby

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Zdravotná poisťovňa, exekútor a nekonečné platby

Príspevok od používateľa Hensym »

Ahojte, pritateľku necelý rok dozadu spätne vyradili z úradu práce na dobu niekoľko mesiacov, lebo si myslela, že jej zamestnávateľ prepláca odvody, ale nepreplácal, vznikol jej tam dlh, niečo cez 200 euro. Potom sa jej stala ešte väčšia smola, keď si tie peniaze začiatkom roka požíčala, že ich ide naraz vyplatiť, a v ten deň jej ukradli peňaženku.

Začala to teda splácať niekedy v štvrťroku 2016, bola tam každý mesiac, a vždy sa opýtala, koľko je "kritická hodnota", ktorú už treba vyplatiť, a túto sumu vždy vyplatila, každý mesiac. Takto to vyplácala postupne po menších sumách až do tohto leta. Nejak za Jún a Júl už vyplatila každý mesiac po 50€, a o nejakých "kritických sumách" čo sa týka času už ani nebola reč. Asi v Auguste už bola v tom, že tam má konečne posledných 50 eur, ale v tom jej prišiel domov list od exekútora, že okrem tých 50-ich tam má ešte nejakých ďalších 60 ako poplatok exekútorovi, pričom nijak s platbami nemeškala.

S exekútorom volala, ten jej povedal, že si ju poznačí a že stačí, ak aktuálnu dlžnú sumu (vtedy nejakých 108€) vyplatí na 5 splátok, že nestihne dodržať tú lehotu 14 dní - on vyslovene povedal, že to stačí, a že si ju poznačil, že to bude vyplatené na 5 splátok. Išla teda do poisťovne, zaplatiť časť z toho, a v poisťovni si aj tá špina za priehradkou poznačila v ich systéme, že klientka komunikovala s exekútorom, a že to bude vyplatené maximálne na 5 splátok. Každopádne, sumu exekútorovi uhradila, a zvyšných 50 eur vyplatila asi na 2 krát (teda dokopy boli tie splátky iba tri, v priebehu dvoch mesiacov). Keď vyplácala poslednú splátku, volala na celoštátnu infolinku poisťovne, kde jej povedali, že má dlžnú sumu už iba (dám príklad) 30€. Rovnakú sumu jej povedala žena na pobočke, zaplatila teda 30 eur a bola v tom, že konečne má pokoj. To jej aj priamo povedali, že už nie je dlžníkom - toto bolo 16. septembra.

Pred pár dňami jej ale prišiel list od exekútora s dlžobou na ďalších 58€ - čisto za exekučné konanie. Obaja máme neskutočné nervy, lebo peniaze chceme dávať inam, a nie nejakým zmrdom do vetra, a chcem sa opýtať, či sa s tým dá niečo robiť. Nemám nikoho, kto by sa pohyboval okolo práva alebo financií, tak som chcel napísať aspoň sem. Dá sa niečo robiť, alebo je vyplatenie jediným riešením?

Ďakujem
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Re: Zdravotná poisťovňa, exekútor a nekonečné platby

Príspevok od používateľa guess.whoo »

podla mna sa v tom pribehu velmi vela krat vyskytuje slovicko "jej povedal". pri jednani s uradmi alebo exekutorom si musis/musi vsetko pytat pisomne.
v tomto pripade to bude na dlhe lakte a podla mna aj tak nepochodis
Hensym
VIP
VIP

Nepočujem to prvý krát a vtedy, keď si to tá čúza poznačovala do systému, tak ona aj chcela potvrdenie na papieri. Ale vraj to ona nedokáže poskytnúť, že jej to systém nedovoľuje. Že ona môže dať potvrdenie pri úhrade nejakej sumy, ktoré sa dáva vždy, inak nie, tak si to teda len poznačila do systému.

Čo robiť v takom prípade? Sú to len kecy, a treba na pobočke sedieť a povedať, že neodídem, kým to nebudem mať?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Podla mna, ak je zamestnana, tak je odvody preolaca zamestnavatel. Teda ona s odvodmi nic nema. Na koho mala ist exekucia, tak na zamestnavatela, nie na tvoju priatelku. Ale neviem preco pises o vyradeni z uradu prace, co to ma s tym spolocne? Ci pracovala len na dohodu a bola este aj na urade evidovana? No a ako pise guess, riesi sa to pisomne, doporucenymi listami, resp. do vlastnych ruk.
Hensym
VIP
VIP

Teraz už robí pol roka v štátnej firme, kde je všetko v poriadku. Pred tým ale bola na úrade a pracovala inde (asi na dohodu), a bola súčasne aj na úrade, a bola v tom, že odvody prepláca zamestnávateľ, ale nepreplácal, tak ju po X mesiacoch spätne vyradili a musela si dlžnú sumu doplatiť.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

inak to bola dalsia vec, ktora ma napadla - preco nepodala podnet na presetrenie na zamestnavatela? ak mala normalnu pracovnu zmluvu tak za nu musi odvadzat a malo by sa to riesit s nim.

ak pracovala na cierno tak zmluvu nemala a v tom pripade ju nemali preco vyradit - resp. odvody mal platit stat nie?
heker
Redeemer
Redeemer

Lenze na urade moze byt len do iste sumy na dohode, mozno okolo 160 eur mesacne alebo kolko. Ak mala viac, tak tym padom bola vyradena z uradu prace.

Ja mam pocit, ze sa tu bavime o nieco co ani ty sam nevies. Nikde neni spomenute preco bola na urade, ako dlho bola a ci nieco poberala odtial. Ani to, ze aku zmluvu, aky uvazok a kolko bola jej oficialna od zamestnavatela. Najskor by si si mal zistit vsetky fakty, az potom sa zamyslat nad dovodmi exekucie. Lebo zatial je to len tapanie bez informacii, ktore si neposkytol.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

presne tak..moze zarobit do 150 (+-) v hrubom. ak zarobila viac tak ju vyradili a ak zamestnavatel neodvadzal tak by mali sankcionovat zamestnavatela alebo to od neho vymahat nasledne
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Dôležitý je prvý odstavec. Ona bola na úrade práce a zároveň pracovala... Na akú zmluvu a za koľko nevieme.
Kým je človek na úrade práce, platí za neho odvody štát. Keď je zamestnaný, platí odvody zamestnávateľ.
Ona predpokladám porušila podmienky vedenia ako nezamestnanej na úrade práce a ten ju vyradil a žiada poistné doplatiť.
To či mal poistné za ňu platiť zamestnávateľ nevieme... Možno robila na čierno, možno zamestnávateľ tú povinnosť nemal.

Celý popis problému je divný, nejasný, vyjadrovanie alá sedlák, problém by som videl v tej "slečne"....
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Moj otec mal tiez podobny problem, ked bol zamestnany, zamestnavatel zanho neplatil. Prisiel papier od exekutora na dlznu sumu. Tak isiel neviem ci za nim alebo do poistovne, ukazal im pracovnu zmluvu, v ktorom obdobi bol zamestnany a kto mal platit odvody a viac sa tym nemusel zaoberat. Takze by to chcelo viac podrobnosti do tohto pripadu, lebo mi to pride ako by ste robili skolacke chyby a nechali so sebou zametat :-)
Asi v Auguste už bola v tom, že tam má konečne posledných 50 eur, ale v tom jej prišiel domov list od exekútora, že okrem tých 50-ich tam má ešte nejakých ďalších 60 ako poplatok exekútorovi, pričom nijak s platbami nemeškala.
S exekútorom volala, ten jej povedal, že si ju poznačí a že stačí, ak aktuálnu dlžnú sumu (vtedy nejakých 108€) vyplatí...
Cize ak tomu správne rozumiem : ona vyplatila aj tych 60€ (58€ ) exekutorovi. (poplatok exekutorovi za zacate exekucne konanie ? ) Ma na to nejake potvrdenie ? Pretoze to vyzera skor na to, ako by v tom mali chaos a platili ste za exekucne konanie 2x.
Na tvojom mieste beriem doklady o zaplateni a idem s tym za exekutorom, alebo mu poslem prefotene doklady a nech ti posle alebo vyda nejaky doklad o DLZNEJ SUME KU DNU XX.oktobra 2016.
Ci to len ja vidim v takomto svetle ??
Som zvedavy, ako to naozaj bolo s tou pracou popri urade prace ;-)
Hensym
VIP
VIP

Vďaka za pomoc páni, už sa to vyriešilo.

Len chcem podotknúť, že dôvod, prečo bola na úrade a prečo ju vyradili je v tejto veci absolútne nepodstatné. Je to záležitosť rok stará, aktuálne už ide iba iba o dlh v zdravotnej poisťovni ktorá kontaktovala exekútora, to už nemá s úradom nič. :)

Ale ďakujem. :)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ono ten dôvod by mohol byť dosť poučný pre niekoho iného do budúcnosti. V podstate téma bez výsledku.
heker
Redeemer
Redeemer

Zaujimal by ma dovod preco ju vyradili, aku mala zmluvu a blizsie info k tomu.
Hensym
VIP
VIP

Sorry, uznávam, že by to mohlo byť poučné. Zistím a doplním. :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

200€ nie je velka suma, mala sa snazit to vyplatit za kazdu cenu naraz a nie operovat s nejakou fiktivnou "kritickou hodnotou". Exekutorovi iba vyhovuje ked dlznik naraz nevyplati dlh, pretoze mu moze furt naratavat nejake poplatky. Nechcem sa ta dotknut ale ta tvoja priatelka mi nepripada velmi zodpovedny typ..
Hensym
VIP
VIP

Tak ona ešte na Jar robila na dohodu za nie veľmi dobré peniaze, niekedy od Apríla alebo Mája už robí v normálnej firme, kde bol ten plat lepší, hlavne po skúšobnej, ale mala v lete ešte dosť drahý nájom a nejaké ďalšie výdavky, a fakt to nedokázala naraz splatiť. Nehovoriac o tom, že to chcela vyplatiť naraz, lebo rozmýšľala rovnako ako ty, ešte v zime, a tie peniaze si požičala od známeho, ale vtedy jej ukradli tú peňaženku, neviem, či som to spomínal, čiže ostala dlžná 400€+. A pritom vôbec nerozhadzovala, vždy jej akurát vyšla výplata. Odo mňa nechcela prispieť na zdravotku ani cent, aj keď som chcel pomôcť. Potom na toho exekútora som jej dal, ale to mi nasilu vrátila. :D

Inak, zabudol som zistiť veci ohľadom tej zmluvy, zistím. :)
Napísať odpoveď