Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa beardie »

nastastie su uz taketo stredoveke nazory v minorite, videli sme to na priklade Polska
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:harrison314

akoze co ma ma trapit ??? ze pri pokuse o vrazdu vlastneho dietata niekto zomrie?? ci ako si to myslel? ..... tie zeny dobre vedia comu sa vystavuju ...

nehovoriac ze tie clanyk su uplne tendencne ... a mimo realitu ... zakladnym cielom je vazit si zivot a riesit nezelane tehotenstvo inak ako vrazou dietata... zodpovedny pristup k svojmu zivotu ako aj zivotu inych ... a lekarov katov by som bez milosti zavrel na 15 rokov za vrazdu nevinneho a zakaz dozivotne vykonavat prax... lebo jednak riskuje zivot a zdravie zeny a jednak zabija nevine dieta.

dalsia vec je ze ak ktokolvek bezprostredne ohrozuje zivot ineho (aj vlastne dieta ) nie je to vrazda ale zabitie v sebeobrane...
Nechapes, ze ide o to, ze legalizaciou potratou spolu s dostupnou zdravotnou starostlivostou znizis pocet potratov?

Su tendencne? v clankoch (od Ludmili Hamplovej) su odkazy na studie, ked v nich najdes chyby az potom hovor o tendencnosti.
Len skoda, ze nie si rovnako kriticky k anti-abort aktivistom.
tomas147
Star
Star

Príspevok od používateľa tomas147 »

beardie : no ani by som nepovedal, hlavne čo sa týka krajín ako je Poľsko alebo Slovensko

strapatý: prečo ma v dnešnej dobe človek potrebu veriť nejakej knihe spred dve tisíc rokov? neznie ti to trochu komický keď sa nad tým zamyslíš? čo sa týka môjho okolia tak čo si všímam podobné názory a vieru v nejakého boha majú vo veľkej väčšine nevzdelaný ľudia (nikto si to neberte osobne:D) smiem vedieť aké je tvoje povolanie alebo vzdelanie? čo ma najviac zaráža vaša viera v boha plynie vlastne z úplne ničoho proste vám rodičia pri narodení povedali ako aj v každej inej kultúre, krajine že boh existuje a vy to beriete ako samozrejmosť a vôbec vás nezaujíma že veda hovorí o úplne niečom inom a ma nato aj dôkazy ktoré nikto z vás nedokázal vyvrátiť, ako sa pozeráš nato z tohto hľadiska?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

strapaty:

"zakladnym cielom je vazit si zivot a riesit nezelane tehotenstvo inak ako vrazou dietata... zodpovedny pristup k svojmu zivotu ako aj zivotu inych ... a lekarov katov by som bez milosti zavrel na 15 rokov za vrazdu nevinneho a zakaz dozivotne vykonavat prax... lebo jednak riskuje zivot a zdravie zeny a jednak zabija nevine dieta. "

V prvom rade, ponúkni nám svoje riešenie. Ako teda riešiť neželané tehotenstvo? Využitím matky v úlohe inkubátora? A ty chceš niekoho zatvárať? Kto si kur*va ty, že chceš takú moc, no na druhej strane veríš v existenciu imaginárnych priateľov? A aké dieťa niekto "zabije", ak spraví potrat napríklad v šiestom týždni? Je vajíčko kuraťom? Je orech stromom?

Vážne sa čudujem, že ťa to tu ešte v tejto téme neprešlo, pripomínaš mi fanatického moslima, ktorý pociťuje potrebu šíriť svoju vieru a presvedčenia, robíš tu niečo celkom podobné.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Dá sa to chápať aj takto:
Prílohy
pocatie.png
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

tomas147 napísal:prečo ma v dnešnej dobe človek potrebu veriť nejakej knihe spred dve tisíc rokov? neznie ti to trochu komický keď sa nad tým zamyslíš?
A prečo má niekto neustále potrebu mu túto vieru vyvracať? :P

Samozrejme, povedzme si na rovinu, Strapatý je fanatický čurák a nie radový veriaci... :) IMHO neberte ľuďom to, v čo veria... Ak je niekto presvedčený o existencii niečoho nadpozemského prečo mu to brať? Len preto, lebo ja mám iný názor? Preto, lebo veda to vyvrátila? Pre mnoho ľudí predstavuje viera a veci s tým spojené akúsi nádej v živote, kňazi aj často v kázňach posmeľujú ľudí, aby sa nebáli v živote, aby sa nebáli čeliť zlu a aby nezabúdali konať dobro.

Zaujímavé je, že tí "hlúpi ľudia" z minulosti, ktorí vo väčšine naivne verili, žili morálne usporiadanejšie a zmysluplnejšie životy, než žije väčšina z nás dnes. Takže nejaký ten drill a zásady majú asi v živote zmysel, nemyslíte?

Lenže vtedy to nikto nebral jak teraz, teraz sú všetci "múdri" a vo finále, či sa to niekomu páči alebo nie, tak morálne svet stagnuje. Ľuďom nie je sväté absolutne nič, ani charakter, ani zásady a ani rodina. A tak sa pýtam, kam sa chceme dostať s týmto naším "pokrokovým" správaním? Bez viery v niečo, bez zásad a bez nejakého vnútorného kompasu si v prdeli, si stratený... Ja nehovorím, že to, v čo máš veriť, musí byť Boh. Nemyslím to len v náboženskom zmysle, myslím to všeobecne, že viera v niečo je pre človeka dôležitá, pretože dá tvojmu životu smer a význam.
beardie
Redeemer
Redeemer

bindo011 napísal:Preto, lebo veda to vyvrátila?
ano, prave preto
Bez viery v niečo, bez zásad a bez nejakého vnútorného kompasu si v prdeli, si stratený... Ja nehovorím, že to, v čo máš veriť, musí byť Boh.
napriklad spravodlivost? zasady?
Boh alebo boh je zbytocny, je to iba barlicka pre ludi, ktori sa nevedia spolahnut na seba a svoje okolie
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

beardie napísal:je to iba barlicka pre ludi, ktori sa nevedia spolahnut na seba a svoje okolie
No a to je snáď zlé, že niekomu Boh slúži ako barlička? To je zlé, že sa niekto utieka k Bohu, keď už sám nevie ako ďalej? Pýtam sa, čo je na tom zlé a tak veľmi poburujúce, že niekomu dáva nádej niečo, čo pre druhého neznamená nič? :)

Vieš, nie každý je natoľko silný človek, že nájde oporu iba v sebe, nie každý má tak dobrých priateľov, aby mu poskytli útechu vtedy, keď to potrebuje. No aj tak... ty to prezentuješ, akoby bol každý veriaci neschopný babrák, ktorý potrebuje len nejakú oporu v živote, čo je samozrejme nezmysel. A že každý veriaci verí iba preto, lebo to má mať preňho nejaký profit.
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skjerp-deg »

Problém nie je ten, že človek potrebuje barličku. Problém je ten, že tá barlička je náboženstvo.

Náboženstvo, vďaka svojim dogmám, ktoré sa u väčšiny nezmenili od stredoveku, má oprávnene zlú povesť ako barlička. Učí ľudí, že byť manipulovaný a manipulovať je v pohode. Z čoho vyplývajú sprostosti ako modlitba miesto chemoterapie, kreacionizmus namiesto evolúcie a pod. Aj ak človek uverí dajme tomu v kresťanského boha, ale nie dajme tomu v kreacionizmus, už je vydierateľný, že nežije podľa svojej viery a niektorí sa potom cítia natoľko previnilo, že kreacionizmus začnú zvažovať.

Prečo sám seba klamať?

Ak si niekto myslí, že Zem je plochá, je mi to jedno. Ale ak na základe toho začne niečo robiť (napríklad vyučovať, alebo presviedčať ľudí, etc...), vadí mi to. Ublíži to priamo tým ľudom? Drvivej väčšine asi nie. Ale je to klamstvo (napriek tomu, že daný človek tomu môže úprimne veriť). A rozširovanie akéhoľvek klamstva je potenciálne nebezpečná vec, aj keď niekedy sa výsledky dostavia až neskôr (viď kreacionistické múzeum v USA)
beardie
Redeemer
Redeemer

bindo011 napísal: No a to je snáď zlé, že niekomu Boh slúži ako barlička? To je zlé, že sa niekto utieka k Bohu, keď už sám nevie ako ďalej?
samozrejme, namiesto toho, aby sa sam pokusil zlepsit svoj osud, tak bude o zmenu prosit Boha, ktory sa na neho vyserie
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

bindo011 napísal:A prečo má niekto neustále potrebu mu túto vieru vyvracať?
Pretoze veriaci maju silnu tendenciu podla svojej vieri menit zivot ostatnym.
bindo011 napísal:Zaujímavé je, že tí "hlúpi ľudia" z minulosti, ktorí vo väčšine naivne verili, žili morálne usporiadanejšie a zmysluplnejšie životy, než žije väčšina z nás dnes. Takže nejaký ten drill a zásady majú asi v živote zmysel, nemyslíte?
Vies tieto tvrdenia niecim podlozit?
Na zasady ani zmysel zibota ale Boha netreba.
bindo011 napísal:Lenže vtedy to nikto nebral jak teraz, teraz sú všetci "múdri" a vo finále, či sa to niekomu páči alebo nie, tak morálne svet stagnuje. Ľuďom nie je sväté absolutne nič, ani charakter, ani zásady a ani rodina. A tak sa pýtam, kam sa chceme dostať s týmto naším "pokrokovým" správaním? Bez viery v niečo, bez zásad a bez nejakého vnútorného kompasu si v prdeli, si stratený... Ja nehovorím, že to, v čo máš veriť, musí byť Boh. Nemyslím to len v náboženskom zmysle, myslím to všeobecne, že viera v niečo je pre človeka dôležitá, pretože dá tvojmu životu smer a význam.
Na slovensku sa k viere hlasi vetcina obyvatelstva, zas Cesko je dost najauetickejsia krajina v strednej europe. Zda sa ti, ze by bolo na SLovensku lepsie, ze by tu charakter prekypoval viac vdaka viere?
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Áno chlapi, máte pravdu, presne tak by jednali hlúpi ľudia pod vplyvom viery. Hlúpy človek, bude sedieť na zadku a prosiť bez toho, aby sám vynaložil nejaké úsilie. Lenže to ani nie je tak problém náboženský, ako problém osobnostný. Lenivý plačko by bol lenivým plačkom či už s vierou, alebo bez nej, nejaká priama spojitosť tam nie je. Nemôže byť, pretože to by automaticky všetci neveriaci boli multitalentovaní ľudia schopní vyriešiť akékoľvek problémy - a to, ako všetci vieme, tak nie je.

Ak sa na to pozrieme takto, tak už ani nie je problémom samotné náboženstvo (byť aj to má hóóódne svojich chýb), problémom sú ľudia samotní, ich interpretácia viery a ich osobitné konanie.

Kresťanstvo vôbec nemuselo zostať také skostnatené, aké ho vidíme dnes. Keby šlo s dobou, mohlo sa vyvíjať, mohlo si zachovať to dobré a viac sa adaptovať na súčasný svet. Takto to zostáva na každom jednom zdravom veriacom, aby nežil v bublinke, ktorá bola vytvorená kedysi dávno, ale aby vnímal svet komplexne a širokospektrálne, nezaslepene.

A to ma privádza k ďalšej myšlienke... Problémom každej viery je viera samotná. Vysvetlím... Kresťanstvo vzniklo v istej dobe, kedy mal svet istú podobu a platili v ňom isté pravidlá. Nežilo sa tak, ako sa žije dnes. V tomto období sa sformovala ideológia, ustanovili sa nejaké zásady, nejaké pravidlá, určil sa smer, definovala sa podstata a cieľ kresťanstva. A v podstate, keď niečo takto určíš a masy v to začnú veriť, už nie je možné meniť veľmi obsah, už nie je veľmi možné meniť pravidlá, formu, atď., pretože už by to nebola tá viera, viera v tie hodnoty, ktoré ju definovali na začiatku. Ako príklad uvediem napríklad kotlebovu stranu, je o nej vytvorená určitá mienka, táto strana háji určité hodnoty, prezentuje sa určitou formou na verejnosti. A teraz si predstavte, že by sa z nej mala stať liberálna a proeurópska strana, ktorá bude hájiť záujmy menšín. To je nezmysel, taká transformácia nie je možná... Preto podľa mňa nie je možná ani moc veľká transformácia kresťanstva, pretože viera, nech je už akákoľvek, dostane v istej dobe položené svoje základy, na ktorých sa vybuduje celá ideológia a celá podstata. A tieto základy sa potom len tak ľahko už zmeniť nedajú...
beardie
Redeemer
Redeemer

nejde o krestanstvo ako take, ide o vieru v nejaku bytost, ktora je zbytocna
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

bindo011 napísal: Kresťanstvo vôbec nemuselo zostať také skostnatené, aké ho vidíme dnes. Keby šlo s dobou, mohlo sa vyvíjať, mohlo si zachovať to dobré a viac sa adaptovať na súčasný svet. Takto to zostáva na každom jednom zdravom veriacom, aby nežil v bublinke, ktorá bola vytvorená kedysi dávno, ale aby vnímal svet komplexne a širokospektrálne, nezaslepene.
Lenze, akonahle by sa stalo krestavno menej skotnatene a prisposobilo by sa spolconosti v ktorej zije, uz by nebolo take zasadove. Strapaty to nazyva relativizovanie moralky.

Vo svojich dalsich odstavcoch to v podstate aj sam pises.
Len ludia, co si zoberu z nabozenskej nauky len nieco, tak by sa nemali nazývat jej stupencami, lebo maju uz vlastnu odnoz.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

beardie

s tym polskom som to nepochopil ?? myslim ze prave tam im teraz presiel upony zakaz potratov...
beardie
Redeemer
Redeemer

nie, nepochopil si to a nie, nepresiel
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

pocet potratov sa znizil jedine vykonov a abortnou HAK ... cize presli z klinickych potratov na chemicke...

tomas147

viera nie je v nejaku knizku ... ale je to osobny vstah s bohom ... bohuzial je osobna skusenost neprenosna ...

bindo011
"Strapatý je fanatický čurák a nie radový veriaci." chvala bohu ... ak myslis tych radovych veriacich co ine hlasaju a ine ziju som rad ze nim nie som ... ale aj tak by ma zujimalo ako si dosiel k takemuto zaveru ...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:pocet potratov sa znizil jedine vykonov a abortnou HAK ... cize presli z klinickych potratov na chemicke...
Zdroj?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

na co chces zdroj ? ze HAK obsahuje chemicke (hormony) latky ktore brania uhniezdeniu vajicka alebo to ze preto sa znizil pocet potratov...

na znizenie potratov nepotrebujes na to zdroj staci obycajna logika ... ak predpokladame ze ludia spolu spavaju rovnako (co pri dnesnom volnom sposobe zivota by som povedal ze aj viac) a deti sa rodi menej a potratov je tiez menej a pravdepodobneost je stale rovnaka (4:28) tak jedine co vychadza je to ze sa zlepsila prevencia proti otehotneniu (cize antikoncepcia) alebo ludia menej zo sebou spavaju ...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty:
Za prve ja chcem zdroj na cisla, ktore hovoria, ze sa zvysil pocet potratov. To, ze je to podla teba logicke, este neznamena, ze to tak je.
A za druhe, preco cirkev robi s antikoncepcie nieco hriesne, ked znizuje pocet potratov?
Napísať odpoveď