Kúpa nas do domácnosti

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
DarkLordSK
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Kúpa nas do domácnosti

Príspevok od používateľa DarkLordSK »

Rozhodol som sa že by som si kúpil NAS do domu hlavne kvôli tomu lebo streamujem si veci z dvoch nt cez HDMI a je to neskutočná otrava. Druhá vec je že by som potreboval zálohovať pár dokumentov a mať ku nim prístup z kadiaľ budem potrebovať. Osobne nemám skúsenosti s nas alebo predstavu čo všetko dokážu (mám prečítaných len pár článkov + vlákno tu na fóre). Prvá otázka znie môžem mať prístup k nas mimo domova aj keď nemám verejnú IP ? Ak áno môžem pr z nas pozerať film mimo mojej LAN siete pr v robote ? Dá sa nas nastaviť na sťahovanie vecí pr torentov alebo iných súborov bez toho aby musel bežať stolný PC? Rád by som mal možnosť zobudenia nas cez lan čítal som o tom v jednom článku. Po prípade ak sa dá nas nastaviť kedy sa má hybernovať a kedy nie.

Ospravedlňujem sa že som poradenstvo spojil s kúpou ale prišlo mi zbytočné zakladať dva topicy na danú tému. Tak ku samotnej kúpe neviem si vybrať medzi týmito modelmi (zobral som aj do úvahy topic čo tu bol) pravdaže chcem minúť čo možno najmenej peňazí ale nie na úkor kvality preto neviem koľko mám doňho investovať.

https://www.gigastore.sk/sitova-ulozist ... 1x-gb-lan/ 166€
https://www.gigastore.sk/sitova-ulozist ... 1x-gb-lan/ 250€
https://www.gigastore.sk/domaci/synolog ... 1x-gb-lan/ 278€

Môj limit je tých 278€ viac by som za to dať určite nechcel.
laforez
Light Professional
Light Professional

Re: Kúpa nas do domácnosti

Príspevok od používateľa laforez »

Na vsetko je odpoved ano, zvladne to akykolvek z tebou spomenutych. Nezabudni si do rozpoctu zaratat este aj disky.
DarkLordSK
Medium Expert
Medium Expert

Našiel som ešte tieto dva
https://www.gigastore.sk/sitova-ulozist ... 1x-gb-lan/
https://www.alza.sk/synology-diskstatio ... d=18850505

Ak zoberiem do úvahy modely play a len ds216 aký je medzi nimi rozdiel okrem ceny ? čo zatiaľ viem o nich

Model DS216play

Rýchlosť čítania 107 MB/s
Rýchlosť zápisu 91 MB/s
Frekvencia procesoru 1,5 GHz
Procesor Dual Core
Maximálna kapacita 16 TB

Model DS216

Rýchlosť čítania 111 MB/s
Rýchlosť zápisu 111 MB/s
Frekvencia procesoru 1,3 GHz
Procesor Dual Core
Maximálna kapacita 16 TB

Po prvé nechápem prečo ds216 je drahšia. Popise bolo písané hardwarove šifrovanie čo si pod tým mám ako predstaviť ? Osobne používam na šifrovanie TrueCrypt . Inak mám otázku je nejaká aplikácia ktorá by po zadaní kódu pr cez mobil vymazala všetky data na hdd ako ochrana ? Vymazanie diskov.

Moja doplňujúca otázka je či router Asus RT-n12 mi bude stačiť alebo budem musieť kúpiť nový? A či mám tv napojiť pomocou kábla alebo postačí wifi.
laforez
Light Professional
Light Professional

Ten play ma procak ktory dokaze hw transkodovat ze vraj az do 4k. Podla mna to nie je az tak extra vyuzitelne, ja sam mam ten play a moc to nevyuzivam, lebo je to vyuzitelne iba s tou ich app dsvideo a ta sa mi moc neosvedcilo. Aj tak mi dokaze tv v pohode prehrat cez dlna tie moje fullhd videa.
Tie rozdiely v rychlostiach su zanedbatelne, to ny som nevral ako vyznamne kriterium.
Ohladom sifrovania ti neviem poradit, lebo to nevyuzivam.
Ten router to musi zvladnut, nas mozes zapojit jedine cez kabel. Tv doporucujem zapojit tiez cez kabel, nezahlti sa ti wifi.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Podla mna chces investovat do toho zbytocne vela, aj tak to nevyuzijes a tie drahsie mi pridu skor profesionalnejsie riesenia nez nieco do domacnosti. Na to co potrebujes ti plnohodnotne postaci Zyxel NAS326, ktory stoji 80 eur: https://www.alza.sk/zyxel-nas326-d40587 ... d=18850505 Pripojit sa na to bez verejnej IP vies cez Zyxel Cloud, dokonca aj cez aplikaciu v mobile, pripadne si zaplat za dake 2-3 eura mesacne verejnu IP adresu, urcite ju bude poskytovat aj tvoj provider. Nejake dolezite dokumenty si vies cez NAS zalohovat automaticky v admine aj na Google Drive ci Dropbox, takze tie dokumenty mozes mat doma v NAS zariadenia a aj v na Google Drive, das si synchronizaciu 2x denne a vybavene. Zariadenie sa uspava normalne, teda odpaja disk, nieco na sposob pocitaca. Nastavis si napriklad 15 minut, ak sa nepripojis alebo co, tak odpoji disk, cize klasicky ako na pocitaci ked mas viac diskov a nepouzivaju sa, resp. pocitac ide do rezimu spanku, ved samotna spotreba zariadenia s odpojenym diskom je 12W, co je cca 2 eura mesacne. Ak by disk bezal nonstop, tak je to nieco viac, spotreba diskov je od tych 5 do 9W, aj tak ide o zanedbatelnu sumu. Torrenty stahovat vies, je tam moznost stiahnut v admine klient Transmissions, mam ho nahodeny a funguje v pohode, pripadne je tam este eMule medzi balickami ci dokonca daky trapny integrovany stahovac torrentov, ktory ale nepouzivam.

Zbytocne sa ides nahanat za papierovymi hodnotami, ze kde mas prenost 90 MB/s alebo 105 MB/s, aj tak to naplnis a ked tam obcas budes nahravat nove filmy, tak ti bude jedno, ze ci ich tam bude nahravat 9 minut alebo 11 minut. V testoch Zyxel NAS326 dosiahol 97 MB/s citanie a 62 MB/s zapis, na inom webe az cez 100 MB/s. Co sa tyka sifrovania, tak Zyxel v zaklade tusim nic neponuka, ale kedze je to stavane na Linuxe, tak alternativnou cestou sa to urcite bude dat poriesit. Aplikacia na zamazanie disku urcite nie je, na to mozes rovno zabudnut. Ale opat, ide o Linux, takze lepsi programator by to teoreticky vedel naprogramovat. Synology sifrovanie ponuka, az na tu cenu ich zariadeni. Pripadne sa pozri este po Qnap.

Tu mas recenzie, mozes si pozriet:
http://www.smallnetbuilder.com/nas/nas- ... e-reviewed
https://www.computerbase.de/2016-03/zyx ... 26-test/3/

Ty chces kupit za 270 eur NAS zariadenie, ja mam za 280 eur NAS zariadenie (spominany Zyxel) a k tomu 2 kusy WD Red 3TB. Skus porozmyslat, ze ci sa ti oplati dake Synology, ktore ti okrem sifrovania prakticky nic viac neponukne. Doma mam sice Zyxel, starsi model 325 v2, ale je to predchodca 326, ktoru ti radim. 4K steam na Synology 216play nefunguje ako by si rad, je potrebne vymenit tu povodnu 1GB RAM za aspon 2GB RAM, ide tam notebookova SoDIMM DDR3 1600MHz, idealne rovno 4GB (stoji od 16 eur vyssie na Alze). Pri vymene treba vsak rozobrat cele NASko a vymenou ram stratis zaruku. Vyssie rady Synology maju dokonca ECC pamat, pripadne niektore uz DDR4.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Nechcem tu tvrdiť, že drahšie NASy neposkytujú nič navyše, no ja mám tiež ZyXEL 325 v2 ako hojko a akosi nemám pocit, že by ma v niečom obmedzoval a ani si moc neviem predstaviť, čo by mi mal ponúknuť NAS za trojnásobok ceny.

Do domácnosti úplne stačí, pokiaľ nie si naozaj power user.
laforez
Light Professional
Light Professional

Hojko ty stale oresadzujes ten zyxel :D Synology je proste v tomto najlepsi, taku podporu od tretich stran, ci podpora smartfonov, tabletov atd nie je urcite u zyxelu. Synology dava neustale nove updaty a urcite nie je pravda, ze neponuka nic navyse. I ked je pravda, ze ten zaklad musi vediet zvladnut aj ten zyxel, nvm ci ponuka wol, ale to urcite na nete najde.
DarkLordSK
Medium Expert
Medium Expert

Čo je WOL ? Inak do Synology DS216 a play sa dá dať nová ram ? lebo som našiel video len pre DS216. Inak vraj som niekde čítal že vraj to je povolené ale osobne som to neplánoval.

Inak Hojko ďakujem za tvoj príspevok fakt treba sa zamyslieť nad touto možnosťou.
laforez
Light Professional
Light Professional

Co ja viem tak ram sa neda menit. Mozno na ds216, na stranke synology to urcite bude. Ale ja mam taky pocit ze sa neda na ziadnom z tejto rady. Wol je wake on lan
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

laforez: Stale ho nepresadzujem, len som poukazal na priklade, ze na jeho potreby postaci aj lacnejsie riesenie ako to za 270 eur. Sam som uvazoval pred rokom ci kedy presne nad kupou NAS od Synology, ale aj tu na fore boli dobre recenzie na ten Zyxel NSA325 v2, tak som nakoniec isiel do neho a som spokojny. Prvotny moj plan bol o 30-50 precent drahsi Synology, ktorym by som prakticky ale nic viac neziskal a tak som isiel pre niekoho mozno do podradnejsej znacky u NAS boxov, ale nemozem povedat kriveho slova. Co take ponuka Synology DS216/DS216play oproti Zyxel NAS 326 okrem uz vyssie spominaneho AES256 sifrovania??? Wake on lan ponuka aj Zyxel.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ked som kupoval nas pred 5 rokmi, tak som si vybral prave synology na zaklade testu na nejakej stranke. v com synology a qnap vychadzali lepsie ako ostatne (d-link, zyxel a spol) bola hlavne prenosova rychlost. zatial co vacsina vedela prenasat subory v lokalnej sieti tak rychlostou usb (cca 20mbit/s) tak qnap aj synology vedeli vyuzit plnu rychlost nas. teraz je to uz mozno inak, to bolo 5 rokov dozadu.
no a potom samozrejme ten system. teraz som pozeral video o zyxel nsm, nevyzera to zle, ale na synology dsm sa to nechyta. je tam kopa pluginov, nie je problem rozbehat rozne vyvojove prostredia, download manazer je super, 5 rokov viac menej nevyuzivam na stahovanie nic ine, plugin to roznych prehliadacov je samozrejmost. potom az take blbosti, ze som vytvoril kamaratovi konto, vie sa prihlasit, dat stahovat co chce a tiez ma pristup k celej mojej zbierke filmov a serialov. nemusi ich ani stahovat, dsm vie streamovat priamo z prehliadaca, aj s titulkami.

no a tiez nemam 300 eurove nasko, kupil som najlacnejsiu variantu (aktualne 216j). tam sa stale sice jedna o dvojnasobok oproti tomu zyxelu, ale uz to nie je take strasne.

hojko: verim ze si so zyxelom spokojny, ale mozno keby si mal synology, bol by si este spokojnejsi. nevies kym nevyskusas.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Nemozes porovnavat co bolo pred piatimi rokmi s tym co je na trhu dnes. System Zyxelu je celkom jednoduchy co sa tyka funkcii, ale co sa tyka rozhrania na mojom NSA325 v2, tak to hodnotim dost negativne a podla mna je celkom neprehladne, ale je to asi otazka zvyku. Nemam skusenost s pluginmi na Synology, avsak pri cene 270 eur za take zariadenie, no co ja viem..., tie zakladne ma aj Zyxel, nejaky stream, Plex, ftp, Samba, iTunes server, Media server, webove rozhranie a zdielanie cez web, nejaky automaticky upload na Flickr + YouTube, dalej TimeMachine atd..., podla mna kopa veci, ktore clovek ani nevyuzije. Ucty a konta ma aj Zyxel, nakolko ho pouzivam len v ramci LAN, tak neviem posudit co to vsetko dokaze atd..., ale vzhladom na Zyxel Cloud ci webove rozhranie nevidim dovod, aby som nespravil ucet kamaratovi a nemohol sa pripojit zvonku, ci uz k filmom alebo Transmission torrent klientu.

Ked chce niekto investovat vyssiu sumu a neni mu luto penazi, preco nie, ale podla mna prakticky nic navyse neziska (okrem siforvania). V takom pripade by som sa pozrel este po QNape, ze ci lacnejsie zariadenia nema sifrovanie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

viem ze nemozem porovnavat podla 5 rokov starych informacii, to bolo skor k tomu ze predtym tam boli dovodne rozdiely preco ist do toho drahsieho, tak je dost mozne ze su aj teraz. mozno je aj nejaky aktualny test NAS-iek.

pisal som ze je zbytocne uvazovat o 216, alebo 216play, uplne staci 216j, ten je lacnejsi. tiez netreba kupovat najnovsi model, mozno sa poobzerat po 215j, ten bude este lacnejsi.

k tomu co ziska navyse a co nie, sa tazko budes vyjadrovat aj ty aj ja, kedze ja som zyxel nas nevlastnil (skusal som online demo ale nejak som sa tam nevedel prihlasit) a ty si nevlastnil synology.

uplne ale suhlasim s tym ze je to o cene. tak ako skoro pri vsetkom, su budgetove riesenia, su drahsie riesenia.
laforez
Light Professional
Light Professional

Ja si myslim ze z tych synology ma najlepsi pomer cena vykon ds216j. Tiez ho planujem dokupit.
DarkLordSK
Medium Expert
Medium Expert

No tak som si pozeral jednotlivé NAS dopodrobna. Potreboval by som nejaký test procesoru STM STiH412 aj Marvell Armada 385 88F6820 ak sú nejaké.

Inak pozeral som ten systém a príde mi lepší ten zyxel jednouchší a prehľadnejší . A nakoniec som sa rozhodol vylúčiť DS216 a vyberám medzy ds216 play a typom J
Napísať odpoveď