Fotografia - novinky, technika, diskusia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
qwerty-xyz

Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

srat aj 3000ckovu radu, zatial to vyhrava sony A6300 ...

:| :arrow:

Ked mas cierne flaky na fotkach tak skus klasiku, Odfot pri roznych clonach cisto modre pozadie, pri roznych clonovych cislach by ti tieto flaky mali menit velkost, rsp intenzitu, Ak hej, tak je to spina na cipe. A sam to prec nedavaj, odnes do fotolabu alebo profi predajne nech to vycistia, a uz tam na mieste si znova sfot nieco pri roznych clonach a na displeji skontroluj ci to realne aj vycistili.... oje*** co hlasaju ze vycistili cip a cip ostal nadalej zasraty, je dnes vela, ... :|

AK sa tie flaky so zmenou clony nemenia, tak mas mozno v prdeli jednotlive pixely na cipe. Ak ano, tak tie mozu byt bud len "zaseknute" alebo su v prdeli. Ked su v prdeli, typu ze sa s nimi neda pohnut, ziadnym resetovanim fotaku ani nicim inym, tak s tym neohnes, len vymenit cip vo fotaku.....

:) triple ma taku polovicnu pravdu. Ak chces fotky v dobrom rozliseni pamataj na niekolko veci.

Uplny ideal je ak mas fotku v co najvacsom rozliseni, na co mozno najvacsom cipe (idealne FF) a uplne najlepsie ak je ten cip co najnovsej generacie.

:arrow: dneska (a co dneska, uz nejaky piatok dozadu) je doba 4K ........ 8K telky uz su v predaji, 4K = 8 megapixelov .....8K = 33 megapixelov .... Fotka fotena napr do 24 megapixelov bude na 8K telke vyzerat sice dobre, ale len dobre, na 8K bude musiet byt upscale-ovana ... jednoducho uz ju na tej telke nezobrazis v plnej kvalite, ale len softverovo doratanej. Mozno dneska to nikoho netrapi este, ale do niekolkych rokov zacne. Potom co ? nafotis si fotky z dovolenky do 12 tich megapixelov a v roku 2020 to zobrazis na 8K telke a zaplaces, ako hlupo to vyzera.

:arrow: fotenie do RAW sa oplati ludom co maju lightroom v malicku, popripade photoshop. Kto to v malicku nema, tak to doserie.
Nehovoriac o tom ze hlavne pri novych fotakoch, spravi fotak lepsie JPEG ako clovek co sa do toho moc nevyzna ale silou mocou ide RAW riesit.

AK mas gopro hero 4 black (ja mam tiez) tam je to o nastaveniach, novy firmware 4.00 uz umoznuje zase o nieco viacej. Kludne vieme o tom rozbehnut debatu. Hero 4 ka black je pecka ked sa s nou vie robit
jukel
Professional
Professional

Príspevok od používateľa jukel »

Vďaka všetkym za rady, pomaly začínam chápať ako to vlastne všetko funguje. Nechápem však celkom čo robí kvalitnú fotkou kvalitnou čo sa týka techniky. Teraz bolo povedané že v daných modeloch je rozdiel viac menej iba v rozlíšení v akom sa tá fotka nasníma. Hovorme o fotke v prílohe. Ak ju nasnímam starym Canonom 350d včom bude horšia akoby som ju nasnímal (asi momentalne high-endom) EOS 5D Mark III a použil na nich rovnaký objetív ( povedzme ten seťák EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 II ) ? Obe by boli na statívoch na rovnakom mieste za rovnakých podmienok. V porovnaní alzy je možnost nastaviť ovela vyššie ISO a potom časy uzavierok ale to je asi na statíve irelevantné či ?

A čo by pridalo navyše nasnímanie objektívom Tamron 15-30mm F2.8 Di VC USD (ktorý sa predáva na alze spolu s Mark 3) Okrem teda širšieho záberu? Nejak lepšie to sníma farby alebo čo ?

A ešte jedna vec Alza ma pri všetkych foťákoch poznámku
Tovar môžete do 14 dní vrátiť
Peniaze vraciame do 1 dňa
Nezvyknú fotografi toto znenužívať ? :D Predsta len moja dovolenka trvá len 11 dní :D
Prílohy
7644685202_b04027a9c9_b.jpg
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

S tymto problemom sa pasovali v Cesku, vtedy ked zmenili zakon na vratenie tovaru na 14 dni. Ludia kupili GoPro, kamery, fotaky za 80 000 korun a po dovolenke to vratili. Zakon bol zakon, ale v Cesku potom doslo k zmene, ze moU zauctovat poskodeny obal, takze niekde vedeli stiahnut az 500 korun za ten obal. Ale aj tak, pozicat si spickovy fotak za 20 eur, pohoda.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

jukel -- kvalitnu fotku robi: 1. fotograf 2. technika ktorou foti 3. jeho schopnosti hrat sa vo photoshope s lightroomom. Kombinacia tychto troch veci je cely zazrak.

Niekto je troska debilko na fotenie, ale zase je top grafik, tak co poserie fotenim si opravi vo fotoshope. Lebo mozno vies a mozno nie, fotoshop vie vsetko. :wink: Tam si na youtube mozes pozriet, typek z kuska pizze vycaroval topmodelku. . . . Alebo zase naopak, ked napr neviem co a ako vo fotoshope tak sa snazim to nahradit technikou,stylom, podmienkami na fotenie ...

Rozdiely medzi fotakmi su hlavne v tom ze stary vs novy cip. Novy moze mat lepsi dynamicky rozsah, cim novsi, vacsi cip, tym sa snazia aby mal tento rozsah pokial mozno co najvacsi, cim vacsi tym lepsie. (Samozrejme ako som pisal, photoshop vie vsetko, :D ) nasledne ma novsi cip (mal by mat ) lepsie zvladnuty sum. Kde napr stary cip sumel uz pri ISO 1600 .... novy moze zacat sumiet az pri ISO 6400 ...

Nehovoriac o inych veciach, novsi fotak vie lepsie, video, mozno lepsia vydrz na bateriu, mozno lahsi, skladnejsi, viac prislusenstva, viac nastaveni, lepsie meranie, ostrenie, rychlejsi pocet snimkov za sekundu atd. . . .

Z techniky co ti treba je dobry krajinkarsky objektiv, dobry stativ, polarizacny filter, mozno este nejaky ND filter, A zapamatat si ze niektore veci je fajn fotit do HDR A este lepsie je ked zistis ze niektore veci sa ti do zaberu nezmestia tak jednoducho to nafotit do panoramy.
Spojis to zase v PC. . . .
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Kvalitná technika sa nemusí nutne prejaviť pokiaľ ju nevieš využiť ale to snáď vieš.
Ten rozdiel v kvalite fotky pri rozdielnych telách nebude nejak extra veľký. Áno vyššia rada má väčšinou väčšie rozlíšenie(môže byť ostrejšia, máš viac miesta na orez),
môže byť menej zašumená ak zvláda lepšie menej svetla a väčšie ISO.

Rozdiel sa viac prejaví pri samotnom fotení kde rozhodujú veci ako meranie expozície, kvalita a rýchlosť ostrenia, v niektorých prípadoch trebárs fps
ale aj samotná ergonómia fotoaparátu, čo vieš ako rýchlo nastaviť a podobne. Plus väčšinou s drahším telom ide ruka v ruke aj drahší objektív,
čo spraví oveľa väčší rozdiel vo výslednej kvalite a fotky a aj možnostiach, ktoré máš.

So setovým tú fotku na 5D Mk3 neodfotíš. Je to totiž FullFrame a seťák je robený na APS-C, takže by si mal fotku ako kruhový obraz v strede a dookola čierno.
Tiež mám podľa perspektívy trochu pocit, že to bolo fotené niečím dlhším(možno 85, 105 na crope? zas až tak presne to v oku nemám)

Objektívy je kapitola sama o sebe a dalo by sa o nich napísať celú knihu. Stručne-amatérsky, keby si len videl tie fotky na internete, tak áno bol by to len širší záber.
Plus by tá s tým Tamronom mohla byť fotená aj pri menšom svetle a stále by bola ostrá, pretože svetelnosť.
Samozrejme je tam ešte milión iných vecí ale neviem koľko toho o fotení vieš a ako podrobne to chceš.

Väčšinou to aj tak ale vždy skončí pri samotnom fotografovi. Skúsený dokáže aj s kompaktom urobiť super foto a niekto "bez videnia" ani s tým 5D Mk3 nedokáže spraviť dobrú fotku, pretože ak by obaja stáli na tej ceste, tak proste tento obraz neuvidí a neodfotí to a miesto toho odfotí nejaký krík, ktorý bude rozmazaný, nakrivo a ešte na to pricapí insta-filter.
Nie nadarmo sa stále opakujú také klišé vety ako "Najlepší fotoaparát je ten, ktorý máš práve pri sebe."
jukel
Professional
Professional

Vďaka za prispevky, rozhodol som sa že predam moju gopro (ešte na trip ju beriem) a kupim si zato vlastnu zrkadlovku. Čo som si robil prieskumy najlepšie pre začiatočníka vychádza Nikon D3400, ktorý sa na slovensku začne predávať len tento týžden. Spolu so setovým objektívom 18-55 AF-P VR Black za 570€.

Konkurencia od Canonu je EOS 1300D

V porovnani však jasne vyhrava Nikon : http://thenewcamera.com/nikon-d3400-vs-canon-1300d-2/

za 435€ je Canon EOS 1300D + EF-S 18-55mm IS II čo je asi alternativa tomu nikonu

za 520e mam napriklad už aj so zoomovym objektivom Canon EOS 1300D + EF-S 18-55mm DC + Tamron 70-300mm Macro

Čo myslite ? radsej priplatit alebo stači aj Canon ? Ten EF-S 18-55mm DC nema stabilizator, ten od Nikonu ho ma. O peniaze mi ani tak nejde, chcem však čo najvyšši cena/vykon pre začiatočnika
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

To všetko záleží od toho, či chceš niečo (a koľko) investovať do príslušenstva aj v budúcnosti. Teda ono je to v princípe jedno.
Na Canon napríklad zoženieš aj staršie objektívy z bazáru a bude ti fungovať ostrenie. Nové Nikony(vlastne už aj tie staré, posledný bol D90, tá doba letí) nemajú AF motorček, takže so starými objektívmi budeš musieť ostriť manuálne a to na low-end DSLR nechceš.

Pokiaľ sa nechystáš riešiť bazárovky, tak to je v podstate jedno. Každý je o chlp v niečom lepší, každá strana barikády ti bude tvrdiť, že ten ich je lepší ako druhý. Je to podobné ako Apple vs Android, Intel vs AMD, Sever vs Juh, červení vs modrí.

Znova, ak sa chystáš v budúcnosti investovať a vymeniť seťák, tak ti OS, zas až tak nutne netreba, pokiaľ by ťa to malo stáť výrazne viac.
A už vôbec by som podľa toho nevyberal značku.

Neviem koľko toho máš nafotené, ak menej tak sa s tým foťákom pobav na tom tripe, čo to sa naučíš o rôznych parametroch, zistíš čo ti stačí, kde ťa obmedzuje a budeš vedieť potom, či ti vlastne stačí len "obyčajná" zrkadlovka na také to domáce fotenie alebo začneš snívať o dve tisíc eurových objektívoch, päť tisícových telách, troch bleskoch, dvoch statívoch, taškách na 30kg skla ...
jukel
Professional
Professional

Fotenie ma celkom bavi odkedy mam gopro, len tam sa toho da nastavit podstatne menej a dobre natom vyzerajú akurat tak selfie a športové videá. Nemam rad bazarovu elektroniku.
Tak tych vyhod ma Nikon asi viac, hlavne 60fps pre full HD video sa hodí preto asi pojdem do toho nikonu. Ak snim nebudem spokojny tak ho prinajhorsom po tripe vratim
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Zaujímavé video k rasovému základu fotografovania.

https://www.facebook.com/Vox/videos/557 ... f=NEWSFEED
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Niektorí ľudia hľadajú rasizmus aj tam kde nie je.
jukel
Professional
Professional

Čo to som poštudoval, veci sa pomenili a nakoniec idem do Canonu 760D + 10-18mm objektívu :) Máte s daným objektívom skúsnosti ? Začal som špekulovať s dlhou expozíciou a tak rozmýšlam nad kúpou 10 stopového ND filtru. Má to s daným low-cost objektívom význam ? Fotografie krajín to posúva na vyšší level aspon mne sa zdá že tá obloha/voda spraví veľa.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

760D je celkom dobra volba. Ja osobne mam Canon rad kvoli velmi lacnym STM objektivom ktore maju slusny vystup, nizku cenu a akurat horsiu konstrukciu. Nie som si ale uplne isty, ci by som volil 10-18 ako zakladny objektiv. Je to vyborny objektiv vzhladom an cenu, ale ako prvy a na nejaky cas jediny objektiv by som volil ine ohniska. Toto je skoro vylozene krajinkarske sklo.

Co sa ND filtra tyka, ak chces dlhe expozicie, tak ani nemas na vyber. 10-18 STM je je isce low-cost, ale opticky patri k tomu najlepsiemu co na APS-C Canon zozenies (v ramci ultra wide) a problemom su v podstate len odlesky v protisvetle.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Bad day at work :(
V piatok mi spadol fotak sklom na zem...7D s battery gripom maju svoju vahu. 17-40mm sklo od canonu si to odnieslo. Mal som na tom Hoya UV filter, ktory sa rozbil, zohla sa obruc so zavitom, takze uz ten rozbity filter neviem dat ani dole. Pri zoomovani citit jemne crepinky vo vnutri objektivu, trosku to skripe. Na vonok je sklo vporiadku, ale musim ho poslat na servis, lebo minimalne ho treba precistit....dufam, ze vnutornosti budu v poriadku. Viete poradit kde zaslat Lkovy Canon objektiv na pozarucny servis?
Prílohy
14625434_10207680068016673_493967638_n.jpg
14619992_10207680071536761_706701897_n.jpg
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

Pokiaľ sa nemýlim, tak Prolaika je dobrým miestom
http://www.prolaika.sk/servis.xhtml

Pamätám si ešte referencia na nejakého človeka ale...nespomeniem si - hoď otázku aj na ephoto.sk, tam sú predsa viac sústredení fotografi
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Hej pre ProLaiku som nakloneny asi najviac...ved su certifikovany pre Canon ked si pamatam dobre.
A dostal som odporucanie aj na Matunaka.... http://www.matunak.sk/
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

uprimne? do Prolaiky by som nedal opravit ani dialkove ovladanie... Vsetky komplikovanejsie opravy aj tak posielaju prec....

ak ti mozem odporucit tak http://camerakft.com/ su v madarsku ale prijmaju opravu aj postovou, a su Canon PRO servis...
Alebo alternativa je vieden.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Uz som to poslal do ProLaiky...uvidime co a ako.
marek788
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa marek788 »

Ahojte, uz dlhsie fotim amatersky a sam pre seba, castokrat som z vysledku sklamany, kedze kompozicia si myslim, ze je celkom v pohode, akurat ten vysledny efekt je nic moc. Co som cital par clankov a pozeral videa, tak ako z obycajnej fotky je mozne pomocou Lightroomu alebo Photoshopu vytvorit fakt fotky pri ktorej si clovek fakt povie wau. Chcel by som sa preto spytat, poprosit o radu, ako sa naucit spravne upravovat fotografie. Tych moznosti je tam milion, ako ti ludia vedia, ktora kombinacia zmien a nastaveni docieli fakt dobru fotku? Na youtube je napr na temu jesenna fotografia dost tutorialov, ale nikdy neviem, co z toho pouzit. Je nejaky klasicky postup, co sa upravuje stale (kontrast, saturacia, expozicia…) a potom sa uz len skusa co a a ako aby to lahodilo oku? Dakujem za rady :)
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

marek788 napísal:a potom sa uz len skusa co a a ako aby to lahodilo oku?
^^this

Tí ľudia sa to nenaučili z desiatich videí na YouTube. Väčšinou sú za tým roky skúseností, po ktorých tak nejak začneš tušiť čo robíš.
Jednoducho musíš skúšať kopu vecí, neexistuje univerzálny spôsob, každú fotku musíš upraviť inak a podľa toho, čo chceš tou úpravou vôbec dosiahnuť.

Z tutoriálov sa naučíš rôzne techniky a spôsoby ako dosiahnuť niektoré efekty ale musíš sám vedieť ako chceš aby tvoja fotka nakoniec vyzerala.

Alebo použiť HDR alebo nejaký Insta filter a zahrať to na cool fotku. :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

S fotkou sa hras, kym sa to nezda najlepsia. Niekedy to staci orezat, v Lightroome kliknut autotune a je to. Inokedy po autotune este manualne upravovat, mozno pridat jas, zvysit kontrast, pridat sytost, zivost, potom to resetnes a skusas opat. Niekedy mas fotku za 20 sekund spravenu, inokedy ju robis 7 minut a nakoniec si povies, ze je to skarede, z tej fotky nic nebude a ides na dalsiu. Niekedy sa daju zle farby napravit tak, ze to clovek prevedie do ciernobielej fotky. Pre Lightroom a Photoshop su aj rozne dalsie pluginy, zname su od firmy Topaz, aj na fore sa tu uz spominali kedysi od niekoho. Tusim tie Topaz pluginy pouzival niekto kto tu fotil tie vojenske akcie (rekonstrukcie vojen co byvaju pocas oslav), bolo to v teme kde sa ukazovali fotky, tam to bolo krasne vidiet ako sa da z nudnej fotky spravit nieco zaujimave.

//autoeditácia príspevku (03 Nov 2016, 16:23)
Pozri tuto stranu - post1728327.html?hilit=topaz#p1728327
Napísať odpoveď