Chladiaca podložka
Chladiaca podložka
Zdravím. Narazil som na menši problém. Vlastním notebook Lenovo Y50-70 a minule som pri hraní zistil že sa mi zahrieva procesor. Čo som sa dočítal na nete tak za to môže throttling takže ak sa procesor dostane na teplotu 85 stupňov tak sa jeho výkon na chvíľu zníži a preto by som potreboval poradiť nejakú dobrú chladiacu podložku. Dosť pomôže už len to, že ho zdvihnem trochu do výšky ale aj tak mi to na také 2 sekundy zníži fps čo je v MP hre dosť otravné. Aká podložka je pre tento problém ideálna? Pozeral som na nejaké rebríčky a toto sa mi zatiaľ javí ako naj kúpa: https://www.alza.sk/cooler-master-x-sli ... 22#recenze kedže jej predchodca je tak 3 alebo 4 v každom rebríčku za rok 2016 ale pokiaľ máte lepšie tipy sem snimi 
-
Kok
Light Professional
Re: Chladiaca podložka
Skôr by som šiel do niečoho hliníkového, prípadne inej zliatiny, lepšie to bude odvádzať teplo. Ja mam toto druhy rok, je tam regulácia otácok, čo je výhoda, pri browsovani to stiahnem na minimum, pri náročnejsom úkone tomu pridám. Rozdiel v teplote s a bez podložky je cca 10c. Taktiež je výhoda, ze ma 3 Fany ktoré sa dajú ľubovoľne presúvať a teda ich nasmerovať kde treba, ja mam 2 pod GPU a jeden pod chipsetom.
http://www.coolermaster.com/cooling/not ... l-u3-plus/
Ja mám túto skoro 2roky a som s ňou spokojný, tiež som riešil problém ako ty. Môžeš si regulovať rýchlosť, sklon.
https://www.alza.sk/zalman-zm-ns2000-ci ... d=18848622
Nevyzerá to zle ale čo pozerám tak na SVK už predaj skončil a zase zo zahraničných stránok nechcem objednávať.Kok napísal:Skôr by som šiel do niečoho hliníkového, prípadne inej zliatiny, lepšie to bude odvádzať teplo. Ja mam toto druhy rok, je tam regulácia otácok, čo je výhoda, pri browsovani to stiahnem na minimum, pri náročnejsom úkone tomu pridám. Rozdiel v teplote s a bez podložky je cca 10c. Taktiež je výhoda, ze ma 3 Fany ktoré sa dajú ľubovoľne presúvať a teda ich nasmerovať kde treba, ja mam 2 pod GPU a jeden pod chipsetom.
Na túto som pozeral no ľudia tam píšu že skoro nič nechladí. Samozrejme záleži kde má notebook nasávanie a moj ma priamo naspodky takže teoreticky by mi mala sedieť každá podložkaMoma napísal:Ja mám túto skoro 2roky a som s ňou spokojný, tiež som riešil problém ako ty. Môžeš si regulovať rýchlosť, sklon.
Tak keby sa mám riadiť recenziami z alzy, tak si asi nič tam nekúpim/nevyberiem
, skús popozerať po recenziách, poprípade youtube.
Aký máš noťas?Moma napísal:Tak keby sa mám riadiť recenziami z alzy, tak si asi nič tam nekúpim/nevyberiem, skús popozerať po recenziách, poprípade youtube.
4-ročný ASUS k53sc
Tak som si ju nakoniec kúpil a uvidíme ako to dopadne. Každopádne mi povedali že ak by bol problém tak môžem do 14 dní vratiť.
-
Michaelo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ehm: https://www.alza.sk/cooler-master-notep ... 487397.htmJump3r-ko napísal:Nevyzerá to zle ale čo pozerám tak na SVK už predaj skončil a zase zo zahraničných stránok nechcem objednávať.
Rozhodne ju odporucam viac ako ten Zalman... Stale mozes stornovat objednavku.
Ako ja už mám tu Zalman doma a po pár testoch zatiaľ sa zdá že funguje ako má. Každopádne ma zaujíma ako bude fungovať pri hre Battlefield 1 lebo to prehrievanie som posteehol priamo tam. Pokiaľ bude chladiť zle tak ju vrátim a buď zoberiem tu U3 plus alebo ten X-Slim II
Nechcem byt pesimista ale... Ako moze pomoct chladiaca podlozka pri laptope s bocnymi vyfukmi?
-
Michaelo
Hardcore addict
Podlozka vacsinou vzduch nevyfukuje, ale tlaci do laptopu 
U Notepalu sice mozes ventilatory otocit aby "vycocavali" vzduch z laptopu, ale u vacsiny nemozes.
U Notepalu sice mozes ventilatory otocit aby "vycocavali" vzduch z laptopu, ale u vacsiny nemozes.
Okay still, ako mi pomoze ze mi podlozka tlaci vzduch na zavrety plastovy cover?
Kedysi som videl pekny test, robili to na skale podloziek a laptopov u ziadnej podlozky nenamerali ziaden efekt.
Pripadne mozem spravit "benchmark" na mojom laptope, mam tu par podloziek ak chcete
Kedysi som videl pekny test, robili to na skale podloziek a laptopov u ziadnej podlozky nenamerali ziaden efekt.
Pripadne mozem spravit "benchmark" na mojom laptope, mam tu par podloziek ak chcete
benchmark kľudne sprav.
ide o to, že teplo sa šíri do všetkých strán. a ked to máš položené len na stole (ideálne drevenom), tak to teplo môže unikať len po stranách a hore. ak uvolníš priestor dole, tak to pomôže.
samozrejme je otázne, na čo mať notebook, ked sa hreje jak prasa. ešte pripojiť klávesnicu, monitor, 3 externé disky a je to predražený desktop
ide o to, že teplo sa šíri do všetkých strán. a ked to máš položené len na stole (ideálne drevenom), tak to teplo môže unikať len po stranách a hore. ak uvolníš priestor dole, tak to pomôže.
samozrejme je otázne, na čo mať notebook, ked sa hreje jak prasa. ešte pripojiť klávesnicu, monitor, 3 externé disky a je to predražený desktop
Nooo okej, asi to nejdem ani dalej testovat... Dopadlo to ehm, zvlastne hned pri prvom favoritovi (hlinik, 2 rychle a hlucne fany).
Meranie:
Masina Lenovo E540, i7-4702MQ, nVidia GT740M, 16 GB DDR3 SODIMM
CPU info:
Processor Base Frequency 2.20 GHz
Max Turbo Frequency 3.20 GHz
Goal: zistit ci vie chladiaca podlozka zabranit "Thermal Throttling" (znizenie frekvencie procesora pod zakladny takt - 2.2 GHz)
* Load je MAX z 2ndHottestCore z RealTemp.exe (doublecheck HWMonitor)
** Idle som vypocital ako 2/(MAX[2ndHottestCore]-MIN[2ndHottestCore])+MIN[2ndHottestCore]
Testovacia procedura:
Prvy test som schvalne robil na chladiacej podlozke (aby sa nedalo napadnut, ze predosle testy predhriali vsetky komponenty).
O stress sa postaral wprime + unigine valley + nahravanie OBS studiom + paralelne bezna praca na druhom monitore (outlook, excel, adobe, mozilla, rdp etc etc..)
Vzdy som nechal pred "ostrym" testom prebehnut cely wprime 1024MB profil a nasledne spustil znova run, resetol som senzory a zacal nahravat.
Vysledky:
S podlozkou:
Idle 58.5C, Fq 3193MHz, Throttling ziaden
Load 90.0C, Fq 2195MHz, Throttling ziaden
Bez podlozky:
Idle 57.5C, Fq 3193MHz, Throttling ziaden
Load 87.0C, Fq 2195MHz, Throttling ziaden
No... a fcul buc mudry
A conclusion... Nadalej si myslim ze taka podlozka pomoct nemoze (mne osobne to pride absolutne logicke, necakal som nic ine) ALE! Perfektne si viem konecne laptop napolohovat aby som sa nehrbil jak Quasimodo, toto mi pride ako daleko vacsie plus ako nejaky potencialny zisk ubytku teploty v urovni odchylky v merani...
PS: ak mozte replikovat moju metodu a chce sa vam, celkom by ma zaujimali vase vysledky.
Meranie:
Masina Lenovo E540, i7-4702MQ, nVidia GT740M, 16 GB DDR3 SODIMM
CPU info:
Processor Base Frequency 2.20 GHz
Max Turbo Frequency 3.20 GHz
Goal: zistit ci vie chladiaca podlozka zabranit "Thermal Throttling" (znizenie frekvencie procesora pod zakladny takt - 2.2 GHz)
* Load je MAX z 2ndHottestCore z RealTemp.exe (doublecheck HWMonitor)
** Idle som vypocital ako 2/(MAX[2ndHottestCore]-MIN[2ndHottestCore])+MIN[2ndHottestCore]
Testovacia procedura:
Prvy test som schvalne robil na chladiacej podlozke (aby sa nedalo napadnut, ze predosle testy predhriali vsetky komponenty).
O stress sa postaral wprime + unigine valley + nahravanie OBS studiom + paralelne bezna praca na druhom monitore (outlook, excel, adobe, mozilla, rdp etc etc..)
Vzdy som nechal pred "ostrym" testom prebehnut cely wprime 1024MB profil a nasledne spustil znova run, resetol som senzory a zacal nahravat.
Vysledky:
S podlozkou:
Idle 58.5C, Fq 3193MHz, Throttling ziaden
Load 90.0C, Fq 2195MHz, Throttling ziaden
Bez podlozky:
Idle 57.5C, Fq 3193MHz, Throttling ziaden
Load 87.0C, Fq 2195MHz, Throttling ziaden
No... a fcul buc mudry
A conclusion... Nadalej si myslim ze taka podlozka pomoct nemoze (mne osobne to pride absolutne logicke, necakal som nic ine) ALE! Perfektne si viem konecne laptop napolohovat aby som sa nehrbil jak Quasimodo, toto mi pride ako daleko vacsie plus ako nejaky potencialny zisk ubytku teploty v urovni odchylky v merani...
PS: ak mozte replikovat moju metodu a chce sa vam, celkom by ma zaujimali vase vysledky.
-
Michaelo
Hardcore addict
Zaujimave, co som testoval ja moj Notepal U2 na mojom starsom laptope tak to znizilo teploty aj o 5°C... Velmi na podlozke zalezi,c i mozes tie fany nejako presunut, alebo nie.
Notepaly maju tu vyhodu, ze tie ventilatory dokazes presunut presne pod otvory na notebooku, co vacsina podloziek nema, takze nemaju taky efekt...
Smaozrejme podlozka je najviac uzitocna na posteli a podobne, kde by si mal chladenie upchane dekou a podobnymi blbostami.
Notepaly maju tu vyhodu, ze tie ventilatory dokazes presunut presne pod otvory na notebooku, co vacsina podloziek nema, takze nemaju taky efekt...
Smaozrejme podlozka je najviac uzitocna na posteli a podobne, kde by si mal chladenie upchane dekou a podobnymi blbostami.
Pravda.
Toto malo tie fany tak, ze jeden siel uplne "do blba" a jeden aspon z casti cez perforaciu zo spodu, mozno ze v idealnom pripade by som dosiel k tomu co ty.
Toto malo tie fany tak, ze jeden siel uplne "do blba" a jeden aspon z casti cez perforaciu zo spodu, mozno ze v idealnom pripade by som dosiel k tomu co ty.