Divne praktiky v podnikoch
-
Yos
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Divne praktiky v podnikoch
Poslednou dobou si všímam v podnikoch zaujímave praktiky, ako "oklamať" zákazníka. Pochopím, že chcú podniky čo najviac ušetriť, ale šetriť na zákazníkovi sa mi zdá hamižné.
Aby som prešiel k veci. Určite ste sa už stretli stým, že vám načapovali pivo/kofolu pod rysku. V niektorých podnikoch (do ktorých už nechodím) to bolo na každodennej báze, aj po upozornení. Možno si poviete, že pár mililitrov piva oželiete, ale keď za večer padne v skupine ľudí 15-20 pív, tak je to už viditeľné.
V niektorých podnikoch som sa zase stretol stým, že som na účte našiel položky navyše, ktoré tam byť nemali. Posledný príklad, v nemenovanom bratislavskom podniku, sme boli traja chalani spolu. Za celý večer sme si objednávali spolu, zakaždým rovnako. Výsledný účet bol 16 pív, pričom ich malo byť 15 (3x5 pív). Keď sme vysvetľovali čašníčke, že tu bola dokopy 5x a zakaždým sme si objednali každý 1 pivo, ako je možné, že na účte je o jedno pivo viac? Vysvetlila to tak, že ona má zaznačených toľko pív, že stým akože nemá čo spraviť. Kto ju má potom kontrolovať? Mám sa zakaždým pýtať aký je obsah môjho účtu, aby tam náhodou nebolo niečo navyše? Robiť si čiarky na papier, ktorý ma pre ňu nulovú hodnotu?
Ani by mi to tak nevadlilo v konečnom dôsledku, ale takéto a iné praktiky už vídavam čoraz častejšie a vo väčšom merítku..
Stretli ste sa s niečim podobným? Dá sa tomu nejako brániť?
Aby som prešiel k veci. Určite ste sa už stretli stým, že vám načapovali pivo/kofolu pod rysku. V niektorých podnikoch (do ktorých už nechodím) to bolo na každodennej báze, aj po upozornení. Možno si poviete, že pár mililitrov piva oželiete, ale keď za večer padne v skupine ľudí 15-20 pív, tak je to už viditeľné.
V niektorých podnikoch som sa zase stretol stým, že som na účte našiel položky navyše, ktoré tam byť nemali. Posledný príklad, v nemenovanom bratislavskom podniku, sme boli traja chalani spolu. Za celý večer sme si objednávali spolu, zakaždým rovnako. Výsledný účet bol 16 pív, pričom ich malo byť 15 (3x5 pív). Keď sme vysvetľovali čašníčke, že tu bola dokopy 5x a zakaždým sme si objednali každý 1 pivo, ako je možné, že na účte je o jedno pivo viac? Vysvetlila to tak, že ona má zaznačených toľko pív, že stým akože nemá čo spraviť. Kto ju má potom kontrolovať? Mám sa zakaždým pýtať aký je obsah môjho účtu, aby tam náhodou nebolo niečo navyše? Robiť si čiarky na papier, ktorý ma pre ňu nulovú hodnotu?
Ani by mi to tak nevadlilo v konečnom dôsledku, ale takéto a iné praktiky už vídavam čoraz častejšie a vo väčšom merítku..
Stretli ste sa s niečim podobným? Dá sa tomu nejako brániť?
Re: Divne praktiky v podnikoch
Podnet na SOI. Ako moze sa stat, ze sa pri zadavani objednavky preklikne, ale vzdy sa to da nejak vyriesit (aspon v serioznych podnikoch).
krok prvy: nahradit nemenovany bratislavsky podnik za skutocne meno podniku
krok druhy: prestat tam chodit pokial sa takato situacia aj po upozorneni zopakuje
krok treti: podelit sa o tieto skusenosti na webe: fb, tripadvisor,...
v tvojom pripade by som zaplatil 15 piv a dovidenia
krok druhy: prestat tam chodit pokial sa takato situacia aj po upozorneni zopakuje
krok treti: podelit sa o tieto skusenosti na webe: fb, tripadvisor,...
v tvojom pripade by som zaplatil 15 piv a dovidenia
otazne je ako casto sa realne jedna o podvod a kedy je to ozaj iba omyl. capovanie pod rysku nie je o tom ze chce podnik usetrit ale o tom ze casnik/barman ma v <>. aj keby podnik predaval velke pivo za euro (co v bratislave asi neni nikde), tak na jednom sude ma taky zisk ze nejakych par deci ozaj riesit nebude. sam som jedno leto robil barmana, je uplne bezne prvy liter co nacapujes vylejes kvoli usadeninam. rovnako bolo bezne ze sme nacapovali pre seba bez toho ze by sme to niekam zaratavali alebo riesili. proste na sude piva sa neda nezarobit.
skor ako na sojku by som sa stazoval majitelovi, totiz casto oje*** prave zamestnanci a to nechce ziadny majitel. kazdy normalny trochu rozumny podnikatel ti radsej da jedno pivo zadarmo a zvysi si tak sancu ze prides znova ako by mal na tebe zarobit tych par centov.
samozrejme casnikovi je to jedno, zije z tringeltov, najskor je to aj tak iba brigada, sak ked ho vyhodia alebo podnik skrachuje tak pojde dalej.
kazdy sa niekedy pomyli, takze najprv by som slusne povedal casnikovi ze pivo je pod ciarku alebo ze nauctoval nieco co nemal. pokial by robil problemy, stazoval by som sa u veduceho, pokial by som nepochodil ani tam jednoducho by som viac krat do takeho podniku nesiel. krciem je tolko ze si dnes ozaj moze clovek vyberat, nemusi sa uspokojovat s neprijemnym pristupom.
skor ako na sojku by som sa stazoval majitelovi, totiz casto oje*** prave zamestnanci a to nechce ziadny majitel. kazdy normalny trochu rozumny podnikatel ti radsej da jedno pivo zadarmo a zvysi si tak sancu ze prides znova ako by mal na tebe zarobit tych par centov.
samozrejme casnikovi je to jedno, zije z tringeltov, najskor je to aj tak iba brigada, sak ked ho vyhodia alebo podnik skrachuje tak pojde dalej.
kazdy sa niekedy pomyli, takze najprv by som slusne povedal casnikovi ze pivo je pod ciarku alebo ze nauctoval nieco co nemal. pokial by robil problemy, stazoval by som sa u veduceho, pokial by som nepochodil ani tam jednoducho by som viac krat do takeho podniku nesiel. krciem je tolko ze si dnes ozaj moze clovek vyberat, nemusi sa uspokojovat s neprijemnym pristupom.
-
guess.whoo
Redeemer
nikdy som neriesil capovanie pod rysku...hlavne nie vikendy ked capuje jedno od druheho a fakt nema kedy sledovat ci mas na ryske alebo pod nou. a ako povedal aacid neverim, ze nejaky podnik ma potrebu umyselne capovat zakazdym pod rysku kvoli comu? 4-5 piv co usetri na sude?
Čo je to pod rysku? 1 cm či 2 cm? Alebo pár mm? Milimetre by som pri pive neriešil, keďže je tam pena...iné je to pri tvrdom.
-
guess.whoo
Redeemer
ja ked si davam tvrde tak si nespominam zeby som hladel na casnika ako si to leje do toho odmerneho poharika a nasledne do mojho pohara
proste taketo p*coviny riesit ked si chces oddychnut je nezmysel
proste taketo p*coviny riesit ked si chces oddychnut je nezmysel
No to s tou ryskou je fakt tak, ako bolo spomenuté - hlavne pri pive by som to neriešil vôbec. Čo sa týka toho odrbávania, stať sa môže aj omyl, ale asi každý pozná takéto praktiky.. hlavne, keď je veľká skupina, padne toho veľa, ľudia sú opití.. ale stal sa mi aj opak, že sa platilo oveľa menej, ako sa vypilo.
Ale ak to máte takto overené, že 3 x 5 a ste triezvi, tak by som zaplatil 15 a hotovo, dovidenia.
Ale ak to máte takto overené, že 3 x 5 a ste triezvi, tak by som zaplatil 15 a hotovo, dovidenia.
-
guess.whoo
Redeemer
ale inak pred niekolkymi rokmi sa mi stalo, ze som uz bol riadne rozobraty a siel som platit svoju poslednu vodecku.
ta stala nejakych 20skk a ja som mal 200-ku. tak som mu ju dal a on mi doniesol nazad 50 ze mi nema inak vydat a odisiel
tak som na neho zrukol ze nech mi okamzite vyda lebo s nim vytriem pult
nasledne mi doniesol vydavok
ta stala nejakych 20skk a ja som mal 200-ku. tak som mu ju dal a on mi doniesol nazad 50 ze mi nema inak vydat a odisiel
tak som na neho zrukol ze nech mi okamzite vyda lebo s nim vytriem pult
Yos: Dufam ze bola aspon bez diškrecie.
-
Soviet
Darca
To s tym pivom pozorujem v zopar podnikoch aj ja. Proste peny dobrezenie do polky pohara a uz im to pride dobre. Niekde je to ocividne lenivostou podla pohladu na barmana a nie setrenim, ale niekde mi to pride fakt zamerne napr taky KopSalon (ci jak sa to pise), kde capuju Bernarda. Dokonca aj pocas dnov bernarda mali drahsie pivo miesto 40centov velke mali za tu cenu male. 
tak v kop salone sa plati ze autenticku atmosferu, nie za pivo 
Môže to byť cielené čapovanie, ktorému sa hovorí šnyt.
Čo asi nie je váš prípad, môže ísť o toto.
Zaujímavou a večne diskutovanou témou je čapovanie piva pod rysku. Správne sa v prípade klasického čapáku naozaj čapuje mierne pod rysku, pretože po rozpustení peny pivo naozaj dôjde až po čiaru.
Prípadne toto
http://www.pluska.sk/zaujimavosti/v-ces ... galne.html
Čo asi nie je váš prípad, môže ísť o toto.
Zaujímavou a večne diskutovanou témou je čapovanie piva pod rysku. Správne sa v prípade klasického čapáku naozaj čapuje mierne pod rysku, pretože po rozpustení peny pivo naozaj dôjde až po čiaru.
Prípadne toto
http://www.pluska.sk/zaujimavosti/v-ces ... galne.html
mna si necham docapovat ked mam pocit ze je tam toho piva malo. hlavne ked idem po 2 piva, pozeram ako ich capuje, jedno nacapuje normalne a druhe kedze peni a ona sa uz chce pozriet kto jej to pise na telefon, tak mi ho poda a je tam o deci menej.
nejde o capovanie pod rysku, to je banalita. V podnikoch, hlavne ked je okolo stola velka spolocnost, tak je skoro iste ze sa casnici budu snazit naratat vedome viacej poloziek ako realne sa donieslo-to je dlhorocna skusenost nielen moja ale aj ostatnych znamych. Riesime to tym ze sme sa si sami zapisovali co si cela spolocnost objednala a ked to nesedelo /nejakym "zazrakom" vzdy v nas neprospech/ tak sme polozky naviac jednoducho odmietli zaplatit.
Casnici su vecsinou brigadnici a mnohi sa snazia hosti obtiahnut, nemaju co stratit, naozaj malokto sa pojde hadat s majitelom /ten tam vecsinou ani nie je/ a keby ho aj vyhodili tak zajtra ma hned novy flek..
Probleamticke su tiez destilaty, nikdy nevies ci mas skutocne naliatu Absolutku ci znackovy Konak, alebo ci to nie je lacna vodka a obycajne druhotriedne brandy atd.
Ono casom clovek pride na to, ze nie je nad party na sukromi, kde to cloveka vyjde vsetko vyrazne lacnejsie a vo vecsom pokoji /ziadni agresivni typkovia, zlodeji penazeniek a mobilov, hystericke ozrate devuse pri vedlajsom stole a pod/
Casnici su vecsinou brigadnici a mnohi sa snazia hosti obtiahnut, nemaju co stratit, naozaj malokto sa pojde hadat s majitelom /ten tam vecsinou ani nie je/ a keby ho aj vyhodili tak zajtra ma hned novy flek..
Probleamticke su tiez destilaty, nikdy nevies ci mas skutocne naliatu Absolutku ci znackovy Konak, alebo ci to nie je lacna vodka a obycajne druhotriedne brandy atd.
Ono casom clovek pride na to, ze nie je nad party na sukromi, kde to cloveka vyjde vsetko vyrazne lacnejsie a vo vecsom pokoji /ziadni agresivni typkovia, zlodeji penazeniek a mobilov, hystericke ozrate devuse pri vedlajsom stole a pod/
S čapovaním pod rysku som sa tiež neraz stretol. Ono sa to zdá banalita, ale pri takých 6 pivách to často spraví aj rozdiel celého piva, záleží na tom, ako veľmi sa šetrí. Poznám podnik, kde sa takto bežne čapuje. Raz sme tam s kamarátmi sedeli na pivku a všimli sme si, že naozaj čapuje akosi chudobne. Akurát sa známy chcel ísť sťažovať, ale prebehol nás jeden starší chlap. Sedel tam s partiou a pýta sa čašníka, že koľko sudov približne denne predá. Tak mu povedal, neviem už koľko bolo, dajme tomu 4. A chlap mu hneď na to, že ak ich chce predať 5, tak nech čapuje po rysku