Cestovanie po svete(vyber banky)

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
TAW
Amateur
Amateur

Re: Cestovanie po svete(vyber banky)

Príspevok od používateľa TAW »

Pred pár týždňami aj mbank zrusila poplatok za vyberi ci uz doma alebo v zahranici. Podmienkou je ze vyber musi byt vyssi ako 70€ čo nie je žiadna prekážka. Dávam jej za to +
Na druhej strane, nevýhoda je stále v tom, že nemá najlepšie kurzy pri prevádzaní mien.
Čo ma poslednú dobu ale viac zožiera je to, že v niektorých krajinách narážam na hlúpe poplatky v danej krajine pri akolkoľvek výbere v zahraničnou kartou.

Príklad Thajsko má 200bath(5€), Cambodia 5$...a tomu sa už viac menej nedá vyhnúť...ešte keď je v niektorých bankomatoch limit na 100$ tak mi to všetko dá konečný kurz takmer 1:1(€/$)...

Dúfam, že toto sa v budúcnosti zlepší. Síce to nie sú horibilné čiastky ale predsa len do roka to spraví pár stoviek navyše...
Každopádne jedna rada: Vždy si predcestou pozrieť na blogoch rady a výbere hotovosti, poplatokoch a prevodné kurzy banky. Výhodnejšie často bude si určitú hotovosť zameniť doma. Pri dlhodobom cestovaní nájsť najvýhodnejšiu banku (pár dobrých tipov tu už odznelo).
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Peniaze do Thajska alebo Kambodze si u nas nezamenis, len v tom danom state a mozno v okolitych statoch, podobne je na tom vari aj Malajzia a Sri Lanka.
TAW
Amateur
Amateur

O tom Thajsku ale ostatných SEAc. som nevedel. Ale je to zarážajúce, pretože je to taká tipická destinácia, hlavne to Thajsko. Kambodža má americké $ takže tam problém myslím nebude :)
heker
Redeemer
Redeemer

V Kambodzi je to kambodzsky riel, ale tak asi sa da aj tymi dolarmi plati. Aj v Thajsku asi beru dolare.
TAW
Amateur
Amateur

Ano maju Kambodzsky riel ale pokial nejdes niekde mimo "civilizacie" tak vsade su dalare...,ceny v obchodoch, restauraciach su v dolaroch...Miestny taktiey maju vacsinou len dolare. Ide o to, ze riel sa používa hlavne na vydávanie mensich hodnot pretoze nemajú coins v dolaroch. Takze ked platis povedzme pol dolara tak ti vydajú 2000riel. Obi dve meny su tu uplne rovnocenne. Napriklad aj pri vyberoch z bankomatov dostanes len dolare.
Proste ak niekto cestuje do Kambodze, vyhoda je si zamenit a par dolaroch uz doma...

(pozor nato ze maju strasne vela falosnych bankoviek v obehu)

V Thajsku sa da platit iba bathmi. Ale bezproblemov sa da hocikde zamenit a kurzy su OK. Ked su moc okej tak preto lebo ta osklbu.

*raz sa mi stalo v prahe ze som mal chut na pizzu a objednal som max. Ked doslo k plateniu som zistil ze namam dost hotovosti a platit sa kartov nedalo. Mal som zaplatit asi 240kacek a zaplatil som to v troch menach(ceske koruny, €, £) :D a brali to v pohode a s humorom. Otvorili si iba prevodovu kalkulacku a islo sa.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Nie je to bath, ale baht. Plati sa prevazne, teda takmer vylucne bahtmi, ale niekde zoberu aj dolare. Bahty sa daju zamenit len priamo v Thajsku, najdrahsie je to na letiskach, potom uz v samotnych letoviskach su o dost lepsie kurzy, oplati sa zamienat viacej penazi na raz, je tam vyhodnejsi kurz ako ked sa menia mensie sumy. Platit sa da aj kartou, ale castokrat sa uctuju k sume 3 percenta, kedze je to poplatok kartovej spolocnosti ci banke. Ja som zamienal na letisku asi 50 ci 100 eur, zly kurz, zbytocne som menil, ale potom som uz priamo pred hotelom menil, najskor cast, potom po tyzdni a pol druhu cast.

Tie malajzijske cuda sa tiez daju zamenit len v Malajzii, ja cast som zamienal na letisku v Kuala Lumpur, ale klasicky nevyhodny kurz, potom dake dalsie priamo v zmenarni na ulici, ale maju tam rozne poplatky, divoke kurzy, spekuluju pri zamienani (das im 100 eurovku s tym, ze chces zamenit len 50 eur, ale povie ti, ze sa to neda, ze to sef zakazal, ze ti nema vydat) a celkovo v Malajzii spekuluju nad tym ako by ta okradli.

V Cesku som aj ja na zaciatku leta platil nejak divne, tusim cast v ceskych korunach a zvysok v eurach, mali kurz tusim 25 korun za euro, pricom bankovy kurz bol 27 korun za euro, ale stale lepsie ako na Vaclavaku, kde sice dali taky kurz, ale manipulacny poplatok bol hadam 15 percent z toho alebo kolko.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

hojko napísal:ale stale lepsie ako na Vaclavaku, kde sice dali taky kurz, ale manipulacny poplatok bol hadam 15 percent z toho alebo kolko.
V Prahe sa deju daleko vacsie zverstva:

heker
Redeemer
Redeemer

Praha vs prachy na stream.cz, tam ten reporter robil aj o zmenarnach v Prahe, na Vaclavskom namesti, na letisku, je to navyse pekne v cestine.
TAW
Amateur
Amateur

Treba byť všade maximálne opatrný. Pri zamienaní peňazí napríklad odporúčam si najprv pred vydaním tvojej meny spočítať ich, či to presne sedí. Niektorý majú veľme dobré kurzy ale zarábajú tak že ti najprv jeden krát pomaly spočítajú peniaze, ktoré ti neskôr dajú. Druhý krát ich spočítajú rýchlo ale v tom vyhodia zo pár bankoviek. Keď chceš neskôr reklamovať tak už s tebou nebudú komunikovať. Osobne sa mi to nestalo ale stretol som ludí ktorým áno.
Dobrý tip je aj hneď na robinu im povedať, že si to dvakrát prerátaš a nech ťa neskúšajú okradnúť. Niektorý z nich ti narovynu povedia nech vyskúšaš inú "zmenáreň", hlavné tí s najlepším kurzom.
Napísať odpoveď