NAS alebo poskladaný domáci server?
NAS alebo poskladaný domáci server?
Zdravím, budem sa sťahovať do nového bytu a rozmýšľam nad kúpou NAS: http://www.tekra.sk/pc-zostavy/synology-ds216play/ . Potrebujem to ako multimediálne centrum na stream filmov do 4K telky, zálohovanie súborov a celkovo ako domáci cloud + možno mailový a webový server pre stránku môjho obchodu (tzn. málo návštev). Zdá sa mi však, že za 250 eur viem poskladať výkonnejšie PC do malej skrinky, ktoré môžem časom aj upgradovať, resp. využiť aj na iné účely. PC by som poskladať vedel, no nerozumiem sa celkovo NASkám a neviem čo je teda múdrejšie kúpiť. Samozrejme, že ide aj o spotrebu- aby mi PC nežral 5x viac elekriny ako NAS. + ak sa tomuto niekto rozumie, bol by som rád keby mi poradil aj iné, lepšie - cena/výkon NAS, resp. HW a hlavne SW pre domáci server z PC. Ďakujem moc.
Re: NAS alebo poskladaný domáci server?
viac menej je to len o tom ze nas je hotove riesenie, zapojis, pustis, nastavis a hotovo. skladane pc je hold skladane pc.
no a este ta spotreba.
ak chces usetrit trochu, kup DS216j, v pohode zvlada 4K a 216play je zbytocne drahe.
no a este ta spotreba.
ak chces usetrit trochu, kup DS216j, v pohode zvlada 4K a 216play je zbytocne drahe.
Aký je medzi nimi vlastne rozdiel? DS216j má len 512MB RAM, nebude to povedzme pri tom hostovaní webu a mail serveru problém?aacid napísal:viac menej je to len o tom ze nas je hotove riesenie, zapojis, pustis, nastavis a hotovo. skladane pc je hold skladane pc.
no a este ta spotreba.
To zavisi od mnoho faktorov ale ak to chces takto siroko vyuzivat (doma + obchod) tak by som urcite radsej riesil klasicky PC nemusi to byt server platforma, nieco energeticky efektivne sa da vyskladat a aj do buducna mas hlavne moznost upgrade HW (+ram, +vykonnejsie cpu v ramci platformy i ked na tieto ucely postaci cokolvek co je na trhu).
hlavne
bude to ze to nie je pnp riesenie ale treba tomu venovat cas a energiu
hlavne
nic mi do toho, ale web by som doma urcite nehostoval. dnes ked hosting stoji par eur mesacne, ved tolko zaplatis operatorovi za pevnu ip adresu.
To je pravda.
Hodne hostingov ti naviac ponukne support v cene hostingu.
Hodne hostingov ti naviac ponukne support v cene hostingu.
OK, rozhodol som sa pre hotové nasko- spotreba, hlučnosť a hlavne plug and play nakoľko sa mi nechce v tomto babrať a učiť sa to rozbiehať tak, aby mi to vyhovovalo a už vôbec sa mi to nechce učiť využívať priateľku. Synology má vychytaný ten OS, kt. je jednoduchý na správu. Zaujíma ma však či mi z DS216 play resp. DS216j bude fungovať stream 4K filmov na TV v domácnosti resp. aj inam. Čítal som totiž niečo o trancodingu, že NAS na to nemá dostatočný výkon napr. keď chce cez Plex pustiť aj titulky kt. sú v zložke pri filme, neviete mi poradiť ako to je?
podla tejto recenzie by malo 216j v pohode zvladat aj 4k.
streamovat, nie transkodovat samozrejme.
ide o to na com to chces pozerat. pokial telka vie prehravat videa cez siet (dlna alebo samba), tak je to len o tom ci telka podporuje tie kodeky.
plex funguje tak ze online transkoduje videa do podporovaneho formatu, takze by ti mal prehrat vsetko, ale to transkodovanie je narocne (hlavne v 4k) a treba na to vykonny procesor.
to ds216play ma vraj nejaky hardware transkodovaci engine ale ci ten funguje aj s plexom, to neviem. to uz by som riesil bud na synology fore alebo plex fore.
ide o to na com to chces pozerat. pokial telka vie prehravat videa cez siet (dlna alebo samba), tak je to len o tom ci telka podporuje tie kodeky.
plex funguje tak ze online transkoduje videa do podporovaneho formatu, takze by ti mal prehrat vsetko, ale to transkodovanie je narocne (hlavne v 4k) a treba na to vykonny procesor.
to ds216play ma vraj nejaky hardware transkodovaci engine ale ci ten funguje aj s plexom, to neviem. to uz by som riesil bud na synology fore alebo plex fore.
Ak tomu dobre rozumiem tak pokiaľ budem z toho DS216J streamovať uložené 4K filmy na povedzme 4K samsung smart TV (ktorá prehrá v podstate všetko), resp. na notebook alebo mobil, ktoré majú dostatok výkonu, rýchly internet a displej na to aby to prehrali, malo by to šlapať v Direct Play. No pokiaľ budem chcieť streamovať ten istý film v 4K na povedzme staršiu TV kde je iba chromecast alebo PS4 a bude treba to video transocdnuť na 1080P tak to nepôjde ? Lebo som čítal, že Plex pozná Direct Play (tj. len odosiela súbor a napr. telka ho rozbalí a prehrá) alebo Direct stream (tomu nerozumiem) a potom transcode - server musí film upraviť a poslať. Problém je ale pri titulkoch. Pokiaľ by som kúpil DS216J a chcel by som z neho streamovať na samsung smart tv, ktorá dokaže 4K video prehrať - nebude problém s titulkami?aacid napísal:podla tejto recenzie by malo 216j v pohode zvladat aj 4k.
rozdiel medzi direct play a direct stream je akurat v tom, ze play iba posiela video subor, stream pokial tvoje koncove zariadenie nepozna kontainer videa, tak ho hodi do ineho a posiela tak. viac menej teda prisposobi format videa aby ho vedela telka prehrat ale nerobi ziadne transkodovanie, to robi az transcode.
s tych chromecastom neviem ako to je, akurat dnes (ako som pozeral nejake veci k tejto teme) som zistil ze synology DS Play aplikacia vie posielat do chromecastu, tak to vecer vyskusam, uz skoro na vsetko pouzivam chromecast, akurat tie subory z NASka su problem. toto to mozno vyriesi.
s tvojou telkou neviem, podla mna pokial prehras video aj s titulkami z usb kluca ci lokalneho harddisku, tak by nemal byt problem ho prehrat aj z NAS.
s tych chromecastom neviem ako to je, akurat dnes (ako som pozeral nejake veci k tejto teme) som zistil ze synology DS Play aplikacia vie posielat do chromecastu, tak to vecer vyskusam, uz skoro na vsetko pouzivam chromecast, akurat tie subory z NASka su problem. toto to mozno vyriesi.
s tvojou telkou neviem, podla mna pokial prehras video aj s titulkami z usb kluca ci lokalneho harddisku, tak by nemal byt problem ho prehrat aj z NAS.
Ide mi hlavne o to aby som po kúpe nezostal prekvapený, že mi nefungujú filmy s titulkami či už na TV, mobile alebo PC cez Plex
Takže v podstate by mi mal stačiť DS216J + kupujem aj nový router a asi siahnem po Xiaomi mi router 3, nech mi to farebne ladí. Myslíš teda, že by s 4K filmami so .srt titulkami cez Plex nemal byť problém?
netusim s plexom mam minimalne skusenosti, ak mas ale samsung 4k telku, tak by to mala zvladnut aj bez plexu.
kazdopadne by som to kupil niekde kde to lahko vratis ked nahodou nieco nebude fungovat tak ako si predstavujes
kazdopadne by som to kupil niekde kde to lahko vratis ked nahodou nieco nebude fungovat tak ako si predstavujes
Ak tak to na domacej lanke budes robit cez ftp alebo sambu, nevidim dovod na daky stream.
Vedel by si mi ftp/sambu v rýchlosti vysvetliť? a ako na to?heker napísal:Ak tak to na domacej lanke budes robit cez ftp alebo sambu, nevidim dovod na daky stream.
Plex ti netreba a titulky ti telka bez problemov prehra.
Normalny datovy prenos ako v ramci pocitacovej siete. Mas tam film, ci je to DivX, MKV alebo nieco podobne, film na 700GB, mozno 1400MB, prenesie sa tento subor do telky (mozno po castiach, mozno cely) a potom sa prehrava, vratane moznosti nacitania externych titulkov. Nemam s tym priamu skusenost, pretoze ja pouzivam multimedialne centrum pripojene k TV a fungujem takto, ale nepredpokladam, ze by smart tv nieco taketo nezvladal, kedze aj Samba, aj FTP su dlhorocne standardy a nie je to ziadna novinka. V takom pripade ti staci aj to najlacnejsie NAS zariadenie. Mozno sa ale mylim a smart tv na zamerne nefunkcnu podporu protokolov Samba a FTP, aby sa vyuzivali streamy o ktorych sa tu pise. Nech odpovie niekto, kto ma novy smart tv alebo treba pozriet specifikaciu tv.
Nie vsetky TV vedia pristupovat na sietove disky. A blbe je ze u tych co to vedia tak nie vzdy to je uvedene v specifikaciach.
Sambu podporoval sa mi zda iba nejaky panasonic, aj to neviem ci to poriadne fungovalo. Tieto telky vsetky funguju z nas cez dlna.