Fotografia - novinky, technika, diskusia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
DropDead
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia

Príspevok od používateľa DropDead »

marek788 napísal:Ahojte, uz dlhsie fotim amatersky a sam pre seba, castokrat som z vysledku sklamany, kedze kompozicia si myslim, ze je celkom v pohode, akurat ten vysledny efekt je nic moc. Co som cital par clankov a pozeral videa, tak ako z obycajnej fotky je mozne pomocou Lightroomu alebo Photoshopu vytvorit fakt fotky pri ktorej si clovek fakt povie wau. Chcel by som sa preto spytat, poprosit o radu, ako sa naucit spravne upravovat fotografie. Tych moznosti je tam milion, ako ti ludia vedia, ktora kombinacia zmien a nastaveni docieli fakt dobru fotku? Na youtube je napr na temu jesenna fotografia dost tutorialov, ale nikdy neviem, co z toho pouzit. Je nejaky klasicky postup, co sa upravuje stale (kontrast, saturacia, expozicia…) a potom sa uz len skusa co a a ako aby to lahodilo oku? Dakujem za rady :)
Vieš ono je to alchýmia, no najlepšie je sa držať toho, čo máš v základe, to, čo ti poskytne napríklad Lightroom...ťahať tam filtre nakoniec vždy skončí vrstvením milióna a nakoniec to vyzerá horšie ako originál.

Tu je príklad toho, ako to môžeš robiť (samozrejme jeden z milióna spôsobov)

Čekni si kľudne aj jeho iné "5min Portrait" série - väčšinou ako fotenie, tak úprava a odovzdanie fotoknihy.
TheJester
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa TheJester »

marek788 napísal:Ahojte, uz dlhsie fotim amatersky a sam pre seba, castokrat som z vysledku sklamany, kedze kompozicia si myslim, ze je celkom v pohode, akurat ten vysledny efekt je nic moc. Co som cital par clankov a pozeral videa, tak ako z obycajnej fotky je mozne pomocou Lightroomu alebo Photoshopu vytvorit fakt fotky pri ktorej si clovek fakt povie wau. Chcel by som sa preto spytat, poprosit o radu, ako sa naucit spravne upravovat fotografie. Tych moznosti je tam milion, ako ti ludia vedia, ktora kombinacia zmien a nastaveni docieli fakt dobru fotku? Na youtube je napr na temu jesenna fotografia dost tutorialov, ale nikdy neviem, co z toho pouzit. Je nejaky klasicky postup, co sa upravuje stale (kontrast, saturacia, expozicia…) a potom sa uz len skusa co a a ako aby to lahodilo oku? Dakujem za rady :)
Nauc sa fotit tak, aby si robil co najmenej uprav post processom. Mozno by bolo fajn keby sem hodis nejaku foto a skor sa bude dat poradit co by bolo mozne zlepsit. Idealne ak by mala ta fotka aj tzv. EXIF (t.j. udaje o foto).
Je totiz viacero dovodov preco tvoje foto nie su podla predstav. Mozes mat dobru kompoziciu, ak je vsak zla expozicia tak to nebude vyzerat lahodne (i ked tu samotnu vies pomerne rychlo vylepsit napr. v adobe lightroom).
Ale osobne si myslim ze fotograf by sa mal snazit dosiahnut co najlepsi vysledok priamo pri foteni, nespoliehat sa na to ze software to zachrani - ten mi skor pride vhodny na vylepsenie prip. doladenie detailov, nie na opravovanie foto.
Su vsak fotografi ktori radsej travia viac casu pri pc hranim sa s fotkami, ini sa zasa snazia priblizit k finalnej podobe skor priamo pri foteni. Ale kazdopadne by si mohol hodit nejaku foto ktora sa ti zda blba a myslim ze bude mozne lepsie poradit.
DropDead
Addict
Addict

Nexus 6P. Musím povedať, že telefóny naozaj pokročili. Rovnako som si vybudoval veľkú dôveru voči Gúglackému HDR+ módu (HW mód, nie ten post-process efekt), ktorý je nadštandardný a dovolím si povedať, že ani najnovší Pixel nedokáže z každej scény vydolovať to, čo 6P. Som ohromený...

Mimochodom - všetky snímky boli fotené v horšom svetle - ak nepočítam totálnu tmu pri prvej fotke (Dom Sv. Alžbety v Košiciach), tak ostatné boli fotené včera poobede (okolo tretej), obloha jednej farby (asi najlepšia možnosť pri fotení takýchto objektov) a už sa stmievalo, no aj tak - absolútne žiaden problém s tým, že by sa AF nechytilo a podanie scény aj pri tom už ubúdajúcom svetle absolútne fenomenálny.

Fotky sú po post-processingu (a v 50% rozlíšení kvôli obmedzeniu veľkosti na fóre, takže tieto už majú aliasing (zuby) po hranách), avšak bavíme sa len a len o práci s krivkou kontrastu, mikro úpravy takého balansu medzi svetlými a tmavými scénami, no na 85% bola foto hotová už v telefóne.
Prílohy
50IMG_20161116_223453.jpg
50IMG_20161118_151717.jpg
50IMG_20161118_152352.jpg
50IMG_20161118_152652.jpg
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Mam Nikon D5300, ale ako sa pozeram, foti to pri ratiu 3:2 (teda 1,5). Takze fotografia je dost v divnom tvare, rozlisenie ma 6000x4000px, pri nizsom rozliseni je rovnake ratio. Asi mi neostava nic ine, len tie fotky potom cez Lightroom orezat, aby boli 16:9, vsak?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

3:2 je bežný formát pre fotky, hlavne tlačené. To je "nevýhoda" dnešných monitorov, že sú 16:9.
Ale v nastaveniach foťáku sa dá určite prepnúť pomer, mohlo by tam byť aj 16:9. Väčšinou tam bývajú pomery ako 1:1, 4:5 a podobne.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

6000x4000 = 24mpx ..ak vo foťáku nastavíš iné rozlíšenie, už budeš mať menej megapixelov. Podľa mňa je stále lepšie fotiť takto naplno, veď aj tak všetky fotky musíš prehnať cez nejaký soft, v ktorom v rámci úprav režeš podľa potreby.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

stupidita nikonu .... len jeden pomer stran.

Olympus, panasonic, sony, canon a myslim ze aj fuji maju rozne variacie pomeru stran. 8)

A hej, fotky z nikonu casto treba prehanat softom. :arrow: take fuji alebo panasonic robi take dobre jpeg cka, a pri panasonicu sa da tolk oveci vo fotaku dodatocne nastavit ze na bezne fotenie netreba skoro nic. samozrejme nie pri profi foteni.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Dnes jpegecka fotia ludia ako ty, kto chce kvalitu a miesto na upravu, tak foti do raw 12bit, pripadne raw14 bit. Aj Nikon ponuka dostatocne vela moznosti pri foteni, ale nie v plneautomatickom rezime.
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Kto mysli fotenie vazne, nikdy nebude fotit do jpeg. Tiez som to kedysi robil a teraz ked sa pozeram spatne na svoje fotky, tak to bolo cele zle. Ked som zacal s RAWom, najvacsia sranda bola to, ze ma to nijak neukracovalo o cas..Kamos vravel, ze sa mu nechce s tym hrat, ze to dlho trva, atd.. Ale ked sa s tym clovek nauci, dost to ulahci a aj urychli robotu. a hlavne, z RAWu dokazes vytiahnut aj to, co by clovek neveril, ze sa da.. Ked clovek foti len tak, ako sa mu zachce a potom obcas hodi hnusnu fotku na forum, tak jpeg je v pohode. Ale ked ma clovek zrkadlovku, je skoda fotit na jpeg. A co sa tyka pomeru stran, nikdy som ani nad tym nerozmyslal, ze by som ho chcel zmenit, je fajn zachytit najviac, co sa fotakom da, orezat sa to da vzdy, ked potrebujes.
DropDead
Addict
Addict

Inak, ak niekto sledoval TCS (The Camera Store) na YT, tak dvojica sa už dávnejšie presunula do DPReview
https://www.youtube.com/channel/UCqP1gI ... RXf373gMNQ
ale aj nové osadenie TCS, ala kolega z TCS a Jordanova manželka sú sympoši a síce prvé video nebolo v 4k, čo pre modernú foto rečku je neprijateľné ale rýchlo to napravili a je to príjemné pozeranie
https://www.youtube.com/user/TheCameraStoreTV/videos .

//autoeditácia príspevku (28 Aug 2018, 14:30)
Tak a je to tu, konečne, Nikon Z
https://www.nikon.sk/sk_SK/products/cat ... rview.page

som rád, že (i keď cez ofi adaptér) je možné použiť aj normálne objektívy.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ľudia, myslíte si, že IPad pro 10.5 by bol dobrý nástroj na začiatok na naučenie sa pracovať s formátom raw? Už skôr som na fóre žiadal o radu pri kúpe notebooku. No nakoniec sa mi podarilo kúpiť auto, a budem mať ešte iné výdavky, takže kúpu notebooku na teraz odložím. Používaný ipad sa dá zohnať aj pod 500€, a určite by som si displayom aj výkonom polepšil oproti terajšiemu 4 a pol ročnému notebooku. Čo vy na to?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Dobra blbost..! :D urcite urcite nie.. Za 500e nekupis ipad vhodny na upravu raw.. Ked tak, jedine ipad pro, s apple pencil..
Zo skusenosti.. - ipad je vhodny ako nudzovka v terene, ked potrebujes mat v priebehu minut vyexportovane fotky a publikovat ich na web.. Inak urcite nie na nejake ucenie sa..
Naucis sa to aj so 4 rocnym notebookom, to mi ver.. Ja som upravoval 24mpx fotky na starom HPcku z roku 2008.. a slo to..
Cize, normalny pocitac a lightroom a uc sa, ipad ti v tom nijak nepomoze, hlavne tam nie je plnohodnotna verzia lightroomu.. zatial..
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Veď v prvej vete píšem, že mám záujem o ipad pro 10.5. Viem jeden zohnať mierne pod 500€ s pencilom zase mierne nad 500€. Ale ak je to blbosť tak to nechám. To bol len taký nápad.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Potrebujes vela miesta, ked budes importovat fotky.. Ako, ono ipad vykon ma.. ale to je jedno.. na normalnom PC sa ti bude pracovat lepsie ako na ipade.. Radsej si peniaze nechaj, popripade kup nejaky ips monitor, ak nema tvoj notas dobry displej, to ti najviac pomoze.. Lebo ked ta to nebude bavit, tak nakoniec budes pouzivat len nejake kurv**** z instagramu..
Pozri si jutub videa a nauc sa cely proces od importu fotiek, roztriedenie, az po finalnu upravu fotiek a export.. Ked to budes zvladat a budes viditelne vnimat, ze sucasny pc ti na tvoju techniku nestaci, vtedy budes mat nasporene dost penazi, aby si si kupim macbook aspon..:D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

lukas9206 - nepotrebuješ v prvom rade super techniku, potrebuješ podľa mňa sám odskúšať čo sa dá z RAWu voči JPEG.
Prvé naše fotky z RAW som robil na dvojjadre Core2DUO, 4GB RAM vo WindowsXP na obyčajnom, teda nie IPS monitore.
Aký monitor má Tvoj noťas?
Aký procesor, koľko RAM?
Ak by problém bol najmä monitor - dá sa kúpiť používaný IPS s dobrým obrazom za rozumnú cenu podľa mňa.
500 EUR fotomobil? Za 500 nekúpiš ani solídny fotoaparát, niekde som zazrel starší Pentax K-20D na inzeráte asi za 170 :)
Sám ho mám a vedel by som si predstaviť leplší no niet za čo.

Len pre ilustráciu:http://leteckaposta.cz/639470041
porovnania.jpg
DropDead
Addict
Addict

To sa tu čo spustil za schiitstorm? Somárovi očividne už odchádza zrak, sluch aj súdnosť a príspevok je totálne od témy a osobne, netuším, kam vedie jeho myšlienková struna.

Lukas, samozrejme, prečo nie, dotykové prostredie môže byť veľmi zaujímavé a osobne...musím povedať, že taký Photoshop Express na mob. zariadeniach je vynikajúci a vysmiaty od ucha k uchu dokážem editovať aj nejaké RAW z telefónu na telefóne v PSE a podobnom SW. Nemusím to dávať najprv do PC, tam to upravovať v platenom a "klunky" Lightroome a koniny. Takže bež do toho, ja si myslím, že na iPade Pročku, pokojne aj s ceruzkou budeš mať zábavnú a interaktívnu skúsenosť pri editácii fotiek, či rafká alebo džejpegy.
Okrem toho to zariadenie bude celkovo výborné pre prezeranie médií, pre zahranie si nejakej oddychovej hry a pritom bude bezhlučný, vydrží ako tak dlho a všetko to bude na op. systéme, kde každé dva dni nemusíš odkladať nejaké "povinné" aktualizácie.
Nehovoriac o tom, že robiť niečo ako selektívne úpravy s ceruzkou by ma, osobne, veľmi bavilo. A keď ťa prestane baviť, s nie veľkou stratou na hodnote ho môžeš predať.

Takže za mňa, bež do toho.

//autoeditácia príspevku (11 Nov 2018, 20:26)
Ako sa vám páči Fuji X-T3?

musím povedať, že to je kus techniky, ktorý pôsobí na mňa tak, že mám chuť hodiť peňaženku o monitor a zrazu by človek chcel skúšať aj nejaké videá, nielen foto.

//autoeditácia príspevku (16 Jan 2020, 9:46)
Oznámenia na CES ste videli? Mňa zabil Nikon s ich drzosťou naceniť D780 na $2300 (takže cena u nás 1:1) - to ako vážne? Z6 dnes stojí pod 1600€ aj s FTZ adaptérom. :D

Ale aspoň D750 šla dole, telo pod 1000€, čo za FF novú zrkadlovku je parádis.

//autoeditácia príspevku (16 Jan 2020, 9:51)
Oprava, D780 stojí u nás 2339€. :lol:
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Pred rokom som si kupil UV a polarizacny filter na staru zrkadlovku od Sony, s ktorou sa ucim robit. Pri pouziti filtrov sa vela krat stane, ze sa odfoti jeho ramcek a cela fotka je na nic, lebo aj ked ho odrezem v postprocese, stale mi ostanu tmavsie rohy. Ako teda predchadzat tomu, aby boli ramceky odfotene? "Vdaka" roznym "filtrom" v aplikaciach ma google skor vedie z cesty ako k pouzitelnej rade.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

no je to prave kvoli tomu. predpokladam, ze mas nasadeny uv aj polarizacny filter naraz. Cize ti filtre zasahuju uz do obrazu. nespravis s tym nic. Tiez som to tak pouzival a zistill som po rokoch fotenia, ze ti to je blbost. predaj uv aj polarizacny a mas pokoj.
Netreba ti ani uv, ani polarizacny filter. Len to zhorsuje kvalitu fotiek, len tie velmi velmi drahe filtre su take, ze to skresluju velmi malo. A o objektiv sa tiez bat nemusis. nemas si ho realne ako poskriabat, ak nenosis fotak v igelitke spolu s 20timi zvazkami klucov.. a aj ked ti spadne, tak ti spadne na clonu.. a nie priamo na sklo.
M1No
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa M1No »

ahojte , chcem sa opytat ci je nejaky bluetooth dialkovy ovladac pre smartfony co ma dosah aj 100m dakujem za odpoved
Napísať odpoveď