TV ako monitor

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
owerly
Medium Expert
Medium Expert

TV ako monitor

Príspevok od používateľa owerly »

Ahojte, chcem sa spytat ze ak by som si kupil TV ktory je 32" vedel by som ho vyuzivat aj ako pc monitor na obcasne pouzitie? Nebol by napr. problem s rozlisenim alebo problem s prepinanim tv VS pc
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: TV ako monitor

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Co sa pouzitia tyka, tak sa to nijako nelisi od monitora.
owerly
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa owerly »

Ja len preto ze som zo znamym pred pol rokom asi nahodil tuto temu a on mi tvrdil ze to bude zle na citanie textu a surfovanie po internete ze text bude rozmazany a nebude to ako na klasickom monitore.
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

tvoj znamy zaspal dobu pri crt akvariach, normalka hlavne ked to chces vyuzivat ako htpc-ten pojem uz tu je roky
Ryan Giggs
VIP
VIP

pato.007 napísal:Ja len preto ze som zo znamym pred pol rokom asi nahodil tuto temu a on mi tvrdil ze to bude zle na citanie textu a surfovanie po internete ze text bude rozmazany a nebude to ako na klasickom monitore.
To su bludy. Ked je raz 32" monitor s rozlisenim FHD, a TV 32" s rozlisenim FHD, tak je to uplne rovnaky rozmer a rozlisenie. Tam nemoze a nema byt preco obraz rozmazany.

Ak ale mas 24" ci mensi monitor od ktoreho sedis max meter, a vymenis za 32" TV, tak tam bude samozrejme obraz na monitore ostrejsi kedze ma mensi raster. To je ale dane velkostou, nie tym ze je to televizor.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tak ono dnes moderne telky maju vseliake presety ktore ozaj trochu rozostruju ci vyhladzuju obraz, nech tych 25 frejmov vyzera lepsie. preto treba pozriet nastavenie obrazu a vacsinou tam byva nejaky rezim pc alebo game.
Ryan Giggs
VIP
VIP

On pise o statickom texte, nie o filme. Z pc ti tazko pojde 25 snimkov ak to vyslovene tomu pc neprikazes.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tak som to nemyslel.
u telky sa predpoklada ze bude primarne urcena na pozeranie filmov, respektive videa. preto vyrobca casto roznymi presetmi prisposobuje obraz tak aby tam ten film vyzeral co najlepsie.
ak chces pouzivat telku ako monitor k pc, tak to samozrejme pojde, ale aby to vyzeralo co najlepsie casto sa da na telke nastavit preset game alebo pc alebo tak.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

Tak pri "TV ako monitor" téme je potrebné uvážiť pár faktorov:

1. magický trojuholník "uhlopriečka<>rozlíšenie<>vzdialenosť od obrazovky" - t.j. TV 32" 1080p na použitie zo vzdialenosti menej ako 2 metre nie (už 27" 1080p je priveľa na používanie ako monitor), no keďže TV nemajú 1440p rozlíšenie, tak sa bavíme priamo o 32" a 4k, čo je už lepšie
2. typ, kvalita panelu a rôzne neduhy (u IPS napríklad IPS glow, u VA gamma shift pri pozeraní z krátkej vzdialenosti (stred je tmavší a okraje pôsobia akoby mali vyšší jas - zabijak nádhernej čiernej u kvalitných VA panelov))
3. minimálne 60Hz panel (bohužiaľ ak sa bavíme o 4k, tak aj keby mal stotisíc Hz, tak je to nanič, nevyužiješ to, nenakrmíš to, lebo interface - TV viacmenej nemajú vôbec DisplayPort-y, takže tam je človek limitovaný na HDMI 2.0 a ten je LTT s bandwidthom pre 4k a 60Hz)
4. stojan a možnosť prispôsobenia
5. input lag - u TV sa na input lag dáva oveľľľľľľľľľľľľľľľľľľľaaaaaaaaaaaaaaa nižší dôraz ako u monitorov, takže aj to je riziko

Otázkou je, koľko bude stáť takáto TV, ktorá to všetko splní (samozrejme ak nemáš vlastný stojan, tak bez 4. bodu)?

U monitorov je to jednoduchšie, tam v pohode nájdeš trebárs 32" 1440p modely
https://www.alza.sk/32-hp-pavilion-32-d4426497.htm
https://www.alza.sk/32-hp-envy-bang-olu ... 067410.htm (rovno aj s FreeSync-om, ak máš AMD GPU)
https://www.alza.sk/32-aoc-q3277pqu-d4016007.htm
a 4k model
https://www.alza.sk/31-5-aoc-u3277pwqu-d4527999.htm
Napísať odpoveď