Aplikácia - Na monitorovanie stavu vody
Aplikácia - Na monitorovanie stavu vody
Zdravím
Potrebujem sledovať stav na jednom nedostupnom vodomere aby som vedel keď dôjde k poruche na potrubí a voda bude unikať a mohol ho ísť uzavrieť.
Plán je taký že budem dostávať v pravidelných intervaloch hodnoty vodomeru a keď budú anomálie pôjde sa to skontrolovať.
Keďže je nedostupný nieje tam priamy prístup k elektrine ani k internetu. Preto ma napadlo použiť starý smartphone (sim karta) a lacnú solárnu nabíjačku a so správnou aplikáciou by to mohlo byť lacné riešenie.
Aplikácia by mala mať tri kroky len:
1. Telefón spraví fotku vodomera.
2. Nejaký OCR skript prečíta to číslo na ňom
3. Odošle stav emailom cez mobilný internet.
Ideál keby sa dalo nastaviť v akých intervaloch ma kontrolovať stav a v akých to ma odosielať emailom trebárs raz za hodinu pozrie a zapíše si to niekde a raz za deň odošle stav.
Otázka:
Je to obrovský problém spraviť takú aplikáciu ?
Neexistuje už taká aplikácia ?
Nevedel by to niekto z Vás spraviť a ak áno čo by to stálo ?
Napádajú niekoho nejaké iné lacné riešenia?
Potrebujem sledovať stav na jednom nedostupnom vodomere aby som vedel keď dôjde k poruche na potrubí a voda bude unikať a mohol ho ísť uzavrieť.
Plán je taký že budem dostávať v pravidelných intervaloch hodnoty vodomeru a keď budú anomálie pôjde sa to skontrolovať.
Keďže je nedostupný nieje tam priamy prístup k elektrine ani k internetu. Preto ma napadlo použiť starý smartphone (sim karta) a lacnú solárnu nabíjačku a so správnou aplikáciou by to mohlo byť lacné riešenie.
Aplikácia by mala mať tri kroky len:
1. Telefón spraví fotku vodomera.
2. Nejaký OCR skript prečíta to číslo na ňom
3. Odošle stav emailom cez mobilný internet.
Ideál keby sa dalo nastaviť v akých intervaloch ma kontrolovať stav a v akých to ma odosielať emailom trebárs raz za hodinu pozrie a zapíše si to niekde a raz za deň odošle stav.
Otázka:
Je to obrovský problém spraviť takú aplikáciu ?
Neexistuje už taká aplikácia ?
Nevedel by to niekto z Vás spraviť a ak áno čo by to stálo ?
Napádajú niekoho nejaké iné lacné riešenia?
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Aplikácia - Na monitorovanie stavu vody
Mne to pride ako krkolomne riesenie. Nebude problem s vybitim mobilu, co ak solarny panel ostane pokryty snehom a ladom par dni, nebude dobijam mobil a vypne sa, kto potom pojde spravit udrzbu mobilu a solarneho panela, bude vobec signal v takej zachte a este kto vie kde v lese pri chate???
Specialna aplikacia asi neexistuje, developeri sa skor orientuju na bezpecnostne riesenia - stream videa alebo zaznam az pri pohybe:
https://play.google.com/store/apps/deta ... .dvr&hl=en
Najlacnejsie riesenie:
Pri odchode vypni uzaver vody pred vodomerom. Na zimu by si mal mat system tak ci tak vypusteny, aby ti nezamrzla voda v rurach.
Najlacnejsie riesenie:
Pri odchode vypni uzaver vody pred vodomerom. Na zimu by si mal mat system tak ci tak vypusteny, aby ti nezamrzla voda v rurach.
popisana aplikacia je zbytocne zlozita, ocr....
zameraj sa radsej na arduino, resp raspberry. staci jedno hladanie, napr: raspberry water level monitor a dostanes kopec napadov ako to zrealizovat ovela jednoduchsie.
zameraj sa radsej na arduino, resp raspberry. staci jedno hladanie, napr: raspberry water level monitor a dostanes kopec napadov ako to zrealizovat ovela jednoduchsie.
1. Solarny panel - ano je to mozne preto som chcel tam dat este powerbanku k tomu aby dlhsie vydrzal.hojko napísal:Mne to pride ako krkolomne riesenie. Nebude problem s vybitim mobilu, co ak solarny panel ostane pokryty snehom a ladom par dni, nebude dobijam mobil a vypne sa, kto potom pojde spravit udrzbu mobilu a solarneho panela, bude vobec signal v takej zachte a este kto vie kde v lese pri chate???
2. Signal - mal by byt je to na kraji mesta a nedaleko je stožiar tak gsm signal bude.
//autoeditácia príspevku (07 Dec 2016, 14:56)
GothaR napísal:Specialna aplikacia asi neexistuje, developeri sa skor orientuju na bezpecnostne riesenia - stream videa alebo zaznam az pri pohybe:
Najlacnejsie riesenie:
Nedá sa voda vypnúť vyradilo by to všetkých a je tam pripojených na ten vodomer x chát niektoré trvalo obývané. A vodovod je v zlom stave otázka času kedy dôjde k poruche.
//autoeditácia príspevku (07 Dec 2016, 15:21)
sundevil napísal:popisana aplikacia je zbytocne zlozita, ocr....
Ocr by nemal byť problém to kód sa požije čo už je.
Skúsim pozrieť ale otázka stále ostáva čím to bude napájané a to ma ešte väčšiu spotrebu ako telefón. A ako to odošle dáta len cez gsm modul ktorý tam bude treba pridať.
raspberry pi zero - stoji 4 libry (+postovne), spotreba v idle ~65 mA. Cez cron si naplanujes kontrolu snimaca, tu sa hodia rozne odporove platne (ich primarne pouzitie je detekcia intenzity dazda), alebo nieco sa styl plavaku, a kazdu hodinu ti to bude bezat par sekund. Vtedy to bude mat spotrebu troska vyssiu. Max odber je asi 150mA (prehravanie 1080p videa, v tvojej aplikacii ta spotreba bude cely den rovnaka). Az v pripade poplachu budis gsm modul (alebo telefon), ktory ti posle sms/zavola. Tu je spotreba naozaj velmi mala.
OCR je zbytocnost v tomto pripade. Ako budes vediet na zaklade spotreby, ze voda tecie? Co ak niekto bude mat velky odber (opravneny) a ty to vyhodnotis ako false positive? Senzor, pripadne ich zdvojenie je spolahlive riesenie. V sachte bude tma, takze potrebujes led osvetlenie (dalsi zrut energie) a nasledne este OCR z nekvalitnej snimky a to cele bude spracovavat energeticky narocny smartfon.
OCR je zbytocnost v tomto pripade. Ako budes vediet na zaklade spotreby, ze voda tecie? Co ak niekto bude mat velky odber (opravneny) a ty to vyhodnotis ako false positive? Senzor, pripadne ich zdvojenie je spolahlive riesenie. V sachte bude tma, takze potrebujes led osvetlenie (dalsi zrut energie) a nasledne este OCR z nekvalitnej snimky a to cele bude spracovavat energeticky narocny smartfon.
-
hojko
Site Admin
O co vlastne ide v tomto pripade, ide o daku chatu na okraji mesta v ktorej mas v zime odstavenu vodu a chces mat prehlad, aby ti neroztrhlo potrubie???
sundevil: ale on nemeria vysku hladiny, vodomer je v nejakej sachte na zaciatku "osady" a potom ide dalej vodovod k chatam. Potrubie moze prasknut kdekolvek mimo sachty a ten snimac to nezisti.
Idealne by bolo mat raspberry s kamerou, svetlom a gsm modulom. Stacilo by posielat fotku kazdych 6-8 hodin, mozno aj menej casto (tak aby si sa zmestil do 100 MB mesacne). Voda je lacna a naplno to zrejme aj tak nebude unikat ak su rury v zemi. Ak ma vodomer maximalny prietok 4 m3/h, tak maximalny unik vas bude stat mozno 5 €/h. A tak ci tak to treba nejaky cas analyzovat, aby si sa uistil, ze naozaj je chyba v potrubi.
Idealne by bolo mat raspberry s kamerou, svetlom a gsm modulom. Stacilo by posielat fotku kazdych 6-8 hodin, mozno aj menej casto (tak aby si sa zmestil do 100 MB mesacne). Voda je lacna a naplno to zrejme aj tak nebude unikat ak su rury v zemi. Ak ma vodomer maximalny prietok 4 m3/h, tak maximalny unik vas bude stat mozno 5 €/h. A tak ci tak to treba nejaky cas analyzovat, aby si sa uistil, ze naozaj je chyba v potrubi.
-
hrban
Addict
podľa mňa je najistejšie riešenie cez tzv. flow switch. Obyčajný senzor, ktorý nemeria, aký prietok je, ale či je prietok, alebo nie je. to sa len strči do potrubia a natiahne sa kábel k najblišiemu miestu kde je elektrika, tam sa bude vyhodnocovať kľudne aj cez raspPI, i keď ideálnejšie by bolo cez semens PCL a ten môže v prípade, že je prietok 24/h nonstop poslať alarm. Ale to sa bavíme o vačšej investícií ako ten solárny panel a foťák a powerbanka.
Ja by som radšej pouvažoval nad natiahnutím elektriky tam a potom riešil ako to spojazdniť.
Ak by si mal pár tisíc € navyše, kľudne ti spravím projekt a k tomu viacero riešení, kľudne aj s automatickým hl. ventilom
Ale o to asi nemáš záujem, že
.
tak narýchlo vymyslené, ale nebolo by lepšie to spraviť takto ako na obrázku ? pridať jednu trubku pred alebo kľudne aj za hl uzáver vody, a k tomu ešte extra uzáver, ktorý by sa na zimu zatváral.
Efekt by to malo asi taký, že ak by sa zvolil dosť malý priemer paralelnej trubky, znížil by sa max prietok v celom potrubí, to by znamenalo, že ľudia na zimu čo tam sú vodu síce budú mať ale nie max prúd, na spravenie čaju, osprchovanie by to bolo dosť a v prípade, že by niekte prdlo potrubie plným prúdom, tak to bude trebárs únik 500l/h a nie 4000l/h. na leto by sa ten extra uzáver kľudne mohol otvoriť. Nerieši to problém ale minimalizuje škody. Prietok záleží od hrúbky trubky a tlaku v potrubí ale keby sa to vypočítalo, koľko vody treba max na zimu tak sa dá dostatočne minimalizovať únik v prípade prasknutia. Btw, nie sú vodári zodpovední za potrubia k až domu ? V prípade, že prdne potrubie pred domom, tak to predsa nebudú účtovať ťebe.
Ja by som radšej pouvažoval nad natiahnutím elektriky tam a potom riešil ako to spojazdniť.
Ak by si mal pár tisíc € navyše, kľudne ti spravím projekt a k tomu viacero riešení, kľudne aj s automatickým hl. ventilom
tak narýchlo vymyslené, ale nebolo by lepšie to spraviť takto ako na obrázku ? pridať jednu trubku pred alebo kľudne aj za hl uzáver vody, a k tomu ešte extra uzáver, ktorý by sa na zimu zatváral.
Efekt by to malo asi taký, že ak by sa zvolil dosť malý priemer paralelnej trubky, znížil by sa max prietok v celom potrubí, to by znamenalo, že ľudia na zimu čo tam sú vodu síce budú mať ale nie max prúd, na spravenie čaju, osprchovanie by to bolo dosť a v prípade, že by niekte prdlo potrubie plným prúdom, tak to bude trebárs únik 500l/h a nie 4000l/h. na leto by sa ten extra uzáver kľudne mohol otvoriť. Nerieši to problém ale minimalizuje škody. Prietok záleží od hrúbky trubky a tlaku v potrubí ale keby sa to vypočítalo, koľko vody treba max na zimu tak sa dá dostatočne minimalizovať únik v prípade prasknutia. Btw, nie sú vodári zodpovední za potrubia k až domu ? V prípade, že prdne potrubie pred domom, tak to predsa nebudú účtovať ťebe.
-
94jakub
Guru wannabe
hrban: Vodári sú zodpovední za potrubie po ich merač, resp. hlavný uzáver. Odtiaľ je potrubie tvoje.
Asi to najdôležitejšie, čo tu nepadlo je cena, ktorú si ochotný za to dať alebo mesačne platiť. Napríklad za tie data z telefónu.
Návrhov na riešenie tu padlo dosť a cenovo sa dosť líšia.
Asi to najdôležitejšie, čo tu nepadlo je cena, ktorú si ochotný za to dať alebo mesačne platiť. Napríklad za tie data z telefónu.
Návrhov na riešenie tu padlo dosť a cenovo sa dosť líšia.