Kolektívna vina v práci

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Laster
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Kolektívna vina v práci

Príspevok od používateľa Laster »

Ahojte,

čo hovoríte na kolektívnu vinu v práci. Narážam na to, keď povedzme máme dve linky. Jedna je efektívna, druhá ma vysoké PPM a obidvom pracoviskám sa siahne na na platy(prémie). Je to podľa vás v poriadku? Narážam aj na to, že nie každé pracovisko vykonáva presne tú istú robotu.

Mňa sa to naštastie netýka, kedže som oveľa vyššie ako týto pracovníci, ale moc sa mi to nezdá fér.
Nie je efektívnejšie motivovať tých šikovnejších a tí by išli príkladom, slabším pracovníkom?
Poprípade ,ak máte o tomto nejaké štúdie, články pridajte ich sem. (v pohode aj v AJ)

vďaka za postrehy
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Kolektívna vina v práci

Príspevok od používateľa begbeee »

Ak sú totálne oddelené smeny, ktoré navyše nevykonávajú rovnakú prácu a ide o mesačné prémie, tak to v poriadku podľa mňa nie je.
Pokiaľ ide o nejaké ročné prémie, tie sa samozrejme týkajú celej firmy a jej výsledkov.

Keďže píšeš, že ty si "vyššie" a teba sa to netýka, usudzujem, že ide o nejaké mesačné/výkonové ohodnotenie a tým pádom to spravodlivé určite nie je.
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

Je to odmena nie súčasť mesačného platu či mzdy.
Takže bohužiaľ s tým nik nič nenarobí. Prémie či odmeny sú nenarokova čiastka. Alebo sa mýlim?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Áno samozrejme, odmeny sú nenárokovateľná časť mzdy. OP sa ale pýtal na spravodlivosť.
farnell
Star
Star

Ja to chápem aj som to pochopil. A ja sa zas pýtam "čo s tým spravíme".
Bohužiaľ takto to je...
Mňa tiez nahnevalo, ze som jeden finančný trest dostal počas roku a aj napriek tomu som mal koncoročné odmeny kratene o 100€.
A beriem aj to ,že takéto počínanie je demotivujúce.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

no ak je on ovela vyssie, tak s tym nieco robit moze, aspon vo svojej firme. minimalne moze podat nejaky podnet. ale globalne sa neda robit nic.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Vždy je tu možnosť kolektívnej akcie, podania požiadavky, vyjadrenia nesúhlasu. V rôznych formách a aj na rôznych úrovniach. Samozrejme, je to náročné sa vôbec do takého bodu dostať. Ale vždy lepšie sa o to pokúsiť, ako sa uspokojiť s faktom, že "nedá sa robiť nič."
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Nerozumiem, proti comu vlastne klast odpor, ak nebola porusena pracovna zmluva zo ziadnej strany?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no tak aj zamestnanec ma narok na vyjadrenie svojho nazoru pokial je nespokojny.

ja byt ten zamestnanec tak sa spravam tak ako sa oni spravaju ku mne. znizili mi odmenu na zaklade niecoho co som onemohol ovplivnit? tak aky mam potom dovod snazit sa v buducnosti?

chapes, ak mas 2 smeny, tak bud jedna uvidi ze druha dostava viac penazi lebo sa viac snazi a budu sa snazit viac aj oni (mozno) alebo jedna uvidi ze dostava rovnako malo penazi aj napriek tomu ze sa viac snazi, tak sa snazit prestane.
farnell
Star
Star

Príliš jednoducho povedané ale prax je vo všeobecnosti iná.
A si nespokojný, "tam sú dvere".
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

No a tak podla mna funguje svet.
Do tych dveri si vkrocil uz v momente, kedy si podpisal pre teba zrejme nevyhodnu prac zmluvu, tu zmluvu si predpokladam nepodpisoval s pistolou pri hlave.
Vyjadrovat nesuhlas voci niecomu na co fakticky nemas narok na zaklade tvojho rozhodnutia (podpis pracovnej zmluvy tak, ze zakladna zlozka je nedostacujuca a premie beries pomaly ako samozrejmost) je imho blbost.
Ja mam napr. premiu za to, ked vsetky divizie firmy naplnia predajny plan obratu. Som spravca serverov. Ako to mam ovplyvnit? Nijak, premie vidim 1-2, max 3x do roka a som za ne rad. Mal by som teda strajkovat tych 9 mesiacov co premiu nedostanem, lebo ini neplnili svoje pracovne povinnosti?!
farnell
Star
Star

Málokomu sa podarí vyjednať dobrú zmluvu.
Ale nik nemôže čakať,ze sa to podarí robotníkovi na páse. Menežment to uz je čosi iné aj keď ani tu nemá každý pečených holubov každý deň.
Švagor takto vyjednáva a doteraz nemá prácu.
Zlaté časy mu pominuli. A ako povedal on na pás nepôjde... Má na to pravo.
Ale...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

K tomu len tolko - kazdy si je strojcom svojho stastia.
Nedavno som to riesil, moja draha 1/2 zhanala pracu, niekolko ponuk som musel odmietnut doslova ZA ŇU lebo zenska si necha nabulikat cokolvek... Tu mate 500 brutto + premie az Xíc a provizie baby niektore mavaju az Yíc. Tak si to spocitala ze ha tu zarobim 1500++ pozeram na nu ci jej nesibe nahodou, prax bude taka ze si pride na svojich 500 a ak boh da mozno uvidi nejake euricko premiu alebo tak. Nebola to prva praca, hladala o mesiac dlhsie ale konecne narazila na serioznu firmu a je spokojna. Dovtedy sa furt motala v pracach kde bola mzda poskladana z niecoho blizkeho min. mzde + naslubovane odmeny. Teraz konecne zarobi adekvatne a nemusi byt odkazana defacto na milost zamestnavatela.
farnell
Star
Star

No jo a práve preto som napísal ,že málokomu.
Neviem z čoho žije teraz bez práce švagor. Popravde ma to ani nezaujíma , ale má rodinu a deti.... Takže....
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

tak ak mu este tecie dobra podpora z Upsvaru tak moze vyjednavat
farnell
Star
Star

Je to možné....
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Hegy napísal:No a tak podla mna funguje svet.
Do tych dveri si vkrocil uz v momente, kedy si podpisal pre teba zrejme nevyhodnu prac zmluvu, tu zmluvu si predpokladam nepodpisoval s pistolou pri hlave.
Vyjadrovat nesuhlas voci niecomu na co fakticky nemas narok na zaklade tvojho rozhodnutia (podpis pracovnej zmluvy tak, ze zakladna zlozka je nedostacujuca a premie beries pomaly ako samozrejmost) je imho blbost.
Ja mam napr. premiu za to, ked vsetky divizie firmy naplnia predajny plan obratu. Som spravca serverov. Ako to mam ovplyvnit? Nijak, premie vidim 1-2, max 3x do roka a som za ne rad. Mal by som teda strajkovat tych 9 mesiacov co premiu nedostanem, lebo ini neplnili svoje pracovne povinnosti?!
nie, nestrajkuj, sadni si pekne do kuta a bud tichucko, bez zivot tak ako je bez toho ze by si sa k tomu akokolvek zapricinil.
ak si s tym nespkojny, tak sa chod porozpravat so svojim nadriadenym, ved v najhorsom ti povie nie a budes tam kde si bol.

ja mam strasne rad takychto ludi, co vsetko beru tak ze "ved tak to je, co s tym spravim", v byvalej robote som bol cez 4 roky, nonstop kolegovia (co tam boli 2x tolko) pi*ov***, ze plat je nizky, cez vikend treba robit, hento je zle a kava nechuti... a co s tym spravili? nic. len mali na co pi*ov*** pri jedle cez obed.
ja ked som bol nespokojny, tak som nefnukal, zacal som chodit na pohovory, nasiel lepsiu ponuku, isiel som za sefom, povedal som mu ze bud mi zvysi plat alebo idem prec. nakoniec som isiel prec. ale teraz mam lepsiu pracu, lepsi plat, lepsich sefov.
co robia ti kolegovia byvali? stale pi*uju pri pive aka je robota narit.

takze nie, vyjadrovat nespokojnost s niecim s cim nie si spokojny urcite nie je blbost ale normalna vec ktoru by mal robit uplne kazdy kto ma zaujem zit spokojny zivot.
farnell
Star
Star

Ale odmeny asi sotva vytrieskas stávkou pokial su nenarokova ciastka. Navyše za tebou musí i dakto stáť(odbory a zvyšok prevádzky). A ak začneš byť na takej prevádzke rebel tak Ti garantujem,ze tam dlho nevydržíš.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid my sme sa nepochopili asi.
Ked som zacinal pred piatimi rokmi tu kde pracujem bol som na tom platovo -100%, myslim si, ze 100% za 5 rokov je slusny rast, tie premie som dostal aby mi zavreli hubu na poslednom pohovore minuly rok ale ja si to pamätam, povazujem to za fer urobit ustupok tento krat aj z mojej strany ale tento rok zase budem chciet byt "na koni" ja.
Uprimne povedane, cim viac zarabam tym viac chcem zarabat takze neviem ci dospejem niekedy do bodu spokojnosti...
Ale to sa imho netyka temy - a teda ziskat odmeny na ktore nema narok. V mojich ociach je to to iste ako keby si mal na zmluve pevny plat 2500€, pride ti 2500€ ale ty si chcel 3000€, tak sa pojdes stazovat ze si nedostal nieco, co ti nenalezi. Je to nie uplne trefna analogia ale v zasade je to to iste.
Myslim si, ze tu vedia moju pracu ocenit, ked treba makam jak kon, casto dostavam premie ktore nemam nikde napisane proste sa vedenie rozhodne ze ma ocenia naviac. Tento mesiac ma ocenili, buduci uz nepredpokladam ze sa tak stane - dovod sa stazovat?
Preco premie - co ma byt nieco extra za nieco extra su v tejto teme stavane do urovne standartu, tomu nerozumiem. Vsetko ostatne v poriadku, ked neplatia ako maju, smelo "do nich". Ked sa mi mzda nepaci, bojovat za nu. Ale o tom nehovorim, hovorim stale len a len o tej pohyblivej zlozke, ktoru MOZES dostat, tak si to podpisal a defacto s tym suhlasil, preco sa teraz na to stazovat, nejde mi to do hlavy.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ale ty robis uplne zle porovnania, on nedostal 2500 a ziada 3000. jemu bolo povedane ze ak bude dobre pracovat, tak dostane premiu. on dobre pracoval a premiu nedostal.

a ja s tebou absolutne suhlasim ze premia je nenarokovatelna. ale on predsta nejde zalovat svojho zamestnanca ze mu nedava premiu, ze? jedine co som napisal ze pokial je nespokojny tak by sa mal ozvat. podla mna je to uplne normalne, nehovor mi ze tebe keby bolo povedane ze dostanes vykonnostne premie pokial tvoje oddelenie dosiahne dobry vysledok, tvoje oddelenie dosiahne dobry vysledok a ty nic nedostanes, lebo sef ti povie ze vedlajesie oddelenie dosiahlo zly vysledok, ty by si si povedal "no co uz, mozno nabuduce".
ak by si si to povedal, je to smutne. ja by som bol prinajmensom nasraty. a ver mi ze by som nesedel v kute a nestazoval sa na fore, ale isiel by som za svojim manazerom a povedal by som mu to. lebo dost casta mylna predstava ludi je ze tvoj sef/manazer je tu na to aby dohliadal na to ze odvedies dobru robotu. to je samozrejme jedna cast jeho prace, ale druha cast je aj to aby dohliadal na to ze ty si spokojny. pretoze spokojny zamestnanes je vykonny zamestnanec.
takze by som sa mu bez problemov isiel postazovat, on by mozno povedal ze nic, mozno byt skusil nieco vyriesit, mozno by si aspon zapamatal ze ked treba tak nestojis v kute.
Napísať odpoveď