Kolektívna vina v práci

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
farnell
Star
Star

Re: Kolektívna vina v práci

Príspevok od používateľa farnell »

Dobre sa to cita, ale prilis velku sancu tomu nedavam.
Samozrejme skusit to moze, v tom mu nik nemoze zabranit.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Hegy »

aacid, zalezi od situacie, tazko to hodnotit, taketo veci ako odmenovanie je velmi citliva tema. Ak by mi niekto povedal ze ak toto spravis dobre, dostanes premie a nedostanem ich tak v tomto pripade by ma to nasralo uz len z toho dovodu ze je to ludska dohoda medzi mnou a manazerom - povedzme a urcite by som to riesil v ramci moznosti. No pod tymto problemom moze byt aj prave to co som nacrtol, ze ludia povazuju premiu za standart ...
Jedna je efektívna, druhá ma vysoké PPM a obidvom pracoviskám sa siahne na na platy(prémie).
Uz ten vyraz ze "siahat na premie" ako keby to bolo cosi, co uz "mas" a niekto ti to chce zobrat. Vycitil som z OP textu ze sa jedna skôr o tento pripad. A v konecnom dosledku, moze to byt len motivacny nastroj - a teraz uz naozaj strielam takze s nadhladom pls - napr. 11 mesiacov tie premie dostali ale zvykli si na ne, teraz chce vedenie spravit nieco co navrati tu pridanu hodnotu premie a zaroven mozno utuzi vztahy medzi jednotlivymi oddeleniami, motivuje ich viac spolupracovat, pomahat si, byt vzajomne otvorenejsi. Lebo povedzme si - kto nepozna tych kolegov co sa tvaria ze su superbusy + "toto nie je moja robota" = chod do prdele hladaj pomoc inde. Ak by to vsak znamenalo ze ked kolegovi z ineho oddelenia pomozem hoci dohladanim informacie, banalita, zvysim si sancu na premie lebo aj jeho cast splni predstavy vedenia a vsetci su spokojni - idealny pripad samozrejme ale nieco na ten sposob.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

je na managemente ci odmeny odsuhlasi alebo nie. Podmienky na splnenie planu si mozu zadat akekolvek, je to iba ich vec. Dost veci sa ale da vyriesit cez kolektivne vyjednavanie cez odbory.
Laster
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Laster »

Takže uvediem veci bližšie - áno jedná sa o mesačné prémie.

Dnes som to riešil bohužiaľ sa to nedá nastaviť, ani na každú linku zvlášť, z dôvodu že pracovníci sú prehadzovaní podľa potreby + nie na každej linke je rovnaká obtiažnosť.
Máme zames. radu, ale za to mi už nemôžeme, že sa do hlasovania do tohto žiadny pracovník z výroby neprihlásil.
Rozprával som sa o tom s konateľom + jednou babou so zamestnaneckej rady - hovoria, že už pracujú na vylepšení tohto systému, lebo sa im to tiež úplne nepozdáva, ale musia to potom schváliť Nemci...

Popravde, ja som to tu ani nepísal kvôli nim, ale kvôli sebe :D, lebo keď sa ďalej bude takto s nimi zaobchádzať, tak sa bojím, že ich dá veľa výpovede a môjho oddelenia sa to dotkne asi najviac.
Ďalej je u nás výroba ohodnotená by som povedal, že až na mieru dobre z pohľadu jednoduchosti, moc sa nenamakáš, nemusíš nosiť ťažké veci + majú aj benefity ako 13, 14 plat... a tiež majú viac ako minimálku.

Jeden problém vyriešiť a radosť tam robiť, pokiaľ nemáš žiadny " skill".
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Laster napísal:Nie je efektívnejšie motivovať tých šikovnejších a tí by išli príkladom, slabším pracovníkom? Poprípade ,ak máte o tomto nejaké štúdie, články pridajte ich sem. (v pohode aj v AJ)
Podla mna tu problem spociva v tom, ze okrem podpisanej pracovnej zmluvy automaticky medzi organizaciou a zamestnacom vznika aj zmluva psychologicka, co je nejaky subor ocakavani, podmienok z oboch stran. Ak zamestnanci vnimaju ako sucast psychologickej zmluvy to, ze za dobre vykonanu pracu a nadstandardny vykon dostavaju mesacne premie a organizacia im ich nevyplatila kvoli chybe niekoho ineho, cize ani nemali sancu to ovplyvnit, tak zamestnanci to budu urcite vnimat ako porusenie psychologickej zmluvy. Mozno sa niektori ozvu, mozno nie...dolezite je, ako na to organizacia zareaguje a ci to vobec bude riesit. A nasledky? Psychologicka zmluva sa tyka spokojnosti zamestnancov, jej porusenie sa moze prejavit znizenim pracovneho vykonu, kontraproduktivnym spravanim na pracovisku alebo tym, ze z organizacie odidu skuseni dobri zamestnanci, v tom najhorsom pripade odidu ku konkurencii a vykecaju knowhow. Sice ste tento mesiac usetrili na premiach, ale v konecnom dosledku to moze vyjst organizaciu ovela drahsie.
Studii je na tuto temu vela, v USA sa tym zaoberaju uz od cias, kedy sa u nas plnili 5 rocnice a byt nespokojni v zamestnani bolo nieco nepredstavitelne. Hladaj klucove slova ako: psychologicka zmluva, porusenie PZ, spokojnost zamestnancov, spravodlivost v organizacii.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

to sa stalo teraz vo firme kde pracuje kamaratka. mala kolegynu, ktora si dlhodobo odvadzala svoju pracu, citila sa vsak nedocenena. mozno to bola diskutovat so svojim sefom, mozno nie, to neviem, ale vysledok bol ten, ze odisla k dodavatelovi, s tym ze s jej know-how uz dodavatel nebude sluzby dodavat, ale priamo ich poskytovat zakaznikom, ktorych informacie si ona odniesla z firmy.
vyzera to tak ze kamaratka bude za chvilu bez prace, pretoze sa z takeho niecoho firma uz nedostane.

ano, preto uz aspon trochu rozumne firmy beru rovnako dolezito spokojnost zamestnancov, nie len fiskalny vysledok.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Hegy napísal:Nerozumiem, proti comu vlastne klast odpor, ak nebola porusena pracovna zmluva zo ziadnej strany?
Napísal som to skôr vo všeobecnosti, nie konkrétne na tento príklad - to by som musel mať viac poznatkov k nemu.

Tvoj prístup je však veľmi zlý. Keby takto uvažovali všetci a za každých okolností, tak dnes ešte možno stále pracuješ 16 hodín denne, žiješ niekde v robotníckom dome v otrasných podmienkach, nevieš čo je to BOZP, atď. Tieto veci nepadli z neba, len tak za peknú tvár. Kto stále žije v tomto omyle, mal by sa pozrieť do histórie. Nie všetko prišlo samo a len nejakým automatickým vývojom. Čiže, samozrejme, aj dnes je priestor na ďalší pokrok a zlepšovanie pozície pracujúcich (teda aj teba). V podstate moc nerozumiem tvojmu postoju, lebo ten len udržuje nejaký status quo a vlastne ideš sám proti sebe.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Pri upresnení od OP, by som povedal, že to nie je úplne najhoršie riešienie. Pri linkách sa striedajú zamestnanci jednej aj druhej smeny, t.j. je vcelku logické, že firma sa snaží podchytiť celý objem výroby pri odmenách.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

hughito napísal: Napísal som to skôr vo všeobecnosti, nie konkrétne na tento príklad - to by som musel mať viac poznatkov k nemu.

Tvoj prístup je však veľmi zlý. Keby takto uvažovali všetci a za každých okolností, tak dnes ešte možno stále pracuješ 16 hodín denne, žiješ niekde v robotníckom dome v otrasných podmienkach, nevieš čo je to BOZP, atď. Tieto veci nepadli z neba, len tak za peknú tvár. Kto stále žije v tomto omyle, mal by sa pozrieť do histórie. Nie všetko prišlo samo a len nejakým automatickým vývojom. Čiže, samozrejme, aj dnes je priestor na ďalší pokrok a zlepšovanie pozície pracujúcich (teda aj teba). V podstate moc nerozumiem tvojmu postoju, lebo ten len udržuje nejaký status quo a vlastne ideš sám proti sebe.
Preco by som siel sam proti sebe, v niektorom prispevku som upresnil, ze za svoje podmienky bojujem tak ako by mal kazdy, komu na sebe zalezi. Nesnazim sa ist proti sebe. Idem proti pocitu, ze je nespravne nedostat premiu za danych podmienok. Treba teda menit podmienky (system odmenovania) ale nie ist proti faktu, ze z vykonu prace mi premie neprisluchaju no napriek tomu to chcem niekde "reklamovat", jednoducho mi to nepride spravne. Pravidla treba jasne stanovit a dodrziavat, preco by mali mat zamestnanci narok ohybat dohodnutymi podmienkami a druha strana nie? Dodrziavat pracovnu zmluvu by mali obe strany do bodky a bez vynimky.
Napísať odpoveď