Kúpa vzduchovky

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
kelsoo
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Kúpa vzduchovky

Príspevok od používateľa kelsoo »

Caute chcem na vianoce chalanom v rodine vo veku cca 12 rokov kupit vzduchovku ale absolutne neviem akú a na čo presne mám pozerat pripadne ci je optika nejako dolezita :)

Padlo mi do oka http://www.superknives.sk/www-superkniv ... 00P-WF-600

ale urcite si necham poradit :)
Danielson
Darca
Darca

Re: Kúpa vzduchovky

Príspevok od používateľa Danielson »

Počkať kým bude mať viac rokov.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

ale trt, ja som z dediny a vzduchovku som mal v rukách od 6 rokov. Následne v škole strelecký krúžok a pár krát 1.-2. miesto v celoslovenskom. Je to zábava, ja môžem odporučiť.
Ale v meste by som asi vzduchovku ako darček nekupoval.

Ja mám skúsenosti so značkou slavia 620 (slabšia) a 631 (toto má sliu aj na zajace)

Asi by som bral sláviu, na svk na to je kopec súčiastok a každý poľovník to pretesní keď bude treba.

Hlavne 620 nemá ani poistku ani frézovanie na ďalekohľad
630 tuším nemá frézovanie ale je tam poistka
631 2x poistka (jedna proti výstrelu a jedna pre zlomenie) a frézovanie na ďalekohľad.

Keby ja mám kupovať, tak sa popýtam poľovníkov či nemajú na predaj nejakú pretesnenú s novou pružinou, alebo poobzeraj bazoš, je ich tam kopa.
Danielson
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Danielson »

hrban napísal:ale trt, ja som z dediny a vzduchovku som mal v rukách od 6 rokov.
Ja som z malého mesta a mal som to obdobne. Ja som žiadnu hovadinu nespravil, ale poznám nejedného kreténa, čo strieľal po zvieratách ako vtákoch, potom aj po iných deťoch, pretože to až tak nebolí. To, že môže prestreliť oko, alebo zničiť zub deti až tak nepredpokladajú. Deckám jednoznačne iba s dozorom.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

Vídíš, od toho je výchova, ja som ako decko namieril prázdnou nenatiahnutou vzduchovkou na nášho psa a dostal som opaskom od otca tak, že som si nesadol asi tri dni na zadok a potom ma nič také blbé ani len nenapadlo.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Zákonná hranica je 10 rokov pri dozore osoby 18+ rokov.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Optika je 'cool', no z vlastnej skusenosti (aj z rozhovoru s jednym dlhorocnym fanusikom vzduchoviek) ti mozem povedat, ze je to babracka, dost casto sa to rozhodi, aj ked len dlhsie postoji opreta v kute. Ale s nou je to zabavnejsie. Osobne mam Hammerli Hunter Force SF 900.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja som tiez ako male decko sa hraval so vzduchovkou. najvacsiu blbost co som spravil raz bolo ked som kamaratovi stretil do nohy, lebo sedel a ja som sa chcel trafit vedla neho do niecoho. (ani ziadne zranenie nemal samozrejme, len to bolelo)
len treba mat napamati ze taky darcek by mali v prvom rade odsuhlasit rodicia a v druhom rade by ten "darcek" mal obsahovat aj zaucenie. nie len ze "tu mas zbran, hraj sa", ale vysvetlit mu ako funguje, co sposobuje, ze moze zranit a ze to nie je hracka. najlepsie s nimi prvy krat ist.

detailne, skor by som isiel do nejakej jednoduchej a spolahlivej, ziadne optiky ci ine srandicky. slavia je samozrejme top, ale tak to je uz trochu ina cenova kategoria. viem ze ide o darcek, tak neviem ci je to velmi realne, ale poobzeral by som sa po nejakych bazarovych.
https://sport.bazos.sk/inzerat/68351576 ... ia-631.php
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

Vzhľadom na vek, by som volil niečo menšie, ľahšie a za nižšiu cenu.. (nevieš ešte či ich to bude baviť) ... Na začiatok bez optiky....a určite, vzdy len s dozorom by som ich nechal strieľať !!!
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Presne tak, niečo menšie, ľahšie. Napríklad Hammerli HF 900 je dosť ťažká vzduchovka a 12-ročné decko s tým bude veľmi ťažko manipulovať. Určite chceš dlhú vzduchovku?

Čo tak niečo takéto http://meget.sk/zbrane/sk/produkty/deta ... harger/559
DENNY
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DENNY »

Vzduchová pištoľ je podľa mňa blbosť. Teda pre mňa. Ak vzduchovku, tak jedine dlhú - na výber ich je viac než dosť. A aj za prijateľnú cenu. Ja sa vzduchovkám "venujem" už nejaký ten piatok a z vlastných skúseností a skúseností kamarátov vzduchovkárov by som odporučil nekupovať vzduchovky s tzv. spodným naťahovaním (viď. vzduchovka, na ktorú priložil autor link v prvom príspevku). Jedinou výnimkou, na ktorú som ohľadom tohto spôsobu nabíjania nečítal a nepočul negatívne recenzie, je už vyššie spomínaná HHF 900 Combo. Inak každá už prištipla prst nejednému spotrebiteľovi. Našťastie nie s fatálnymi následkami, no 12 ročné dieťa by taká rana tvrdého kovu po prste alebo ruke dosť bolela.

Ja osobne mám Gamo Hunter 440 v 15J verzii (4,5mm) a QB 78 - to je vzduchovka plnená CO2 a teda nemá žiadny spätný ráz, nevýhodou je jej váha a pre niekoho možno aj to, že CO2 bombičky sa pomerne rýchlo vyprázdnia a v zime pochopiteľne ešte rýchlejšie. Jedna stojí okolo 1€ a naraz do vzduchovky treba vložiť dve. Tak nech už každý zváži či sa mu to oplatí či nie, samotná vzduchovka stojí pomerne málo, nejakých 90€, ale je už dosť problém ju zohnať.

Z vlastných skúseností by som už aj ja šiel do rokmi overenej Slávie, dávnejšie ma lákalo skúšať nové a moderne robené modely, no teraz som sa už "vybláznil" a ako píšem, keď budem najbližšie kupovať vzduchovku na rekreačnú streľbu, tak jedine Sláviu. Pravdepodobne by som išiel do modelu 634, ktorý má veľmi dobré recenzie.
androidak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa androidak »

Zdravím. Už dlhšie plánujem kúpiť novú vzduchovku, ale stále ma odradia negatívne recenzie lacnejších kúskov. Plánujem ju používať na také relaxačné strieľanie na terč, 20-30 metrov. (možno aj 40?) Určite chcem aj puškohľad. Ocenil by som hlavne presnosť.

Najprv som pozeral Hammerli HF 900 Combo, no niektorí ju odporúčajú, iný vyslovene nie. Na tejto sa mi páči pevná hlaveň a puškohlad v balení. Výhodou je aj nízka cena. Nevýhodou samozrejme tie recenzie. Potom som našiel Gamo CF-X Royal ale tú rovnako jedni chvália a druhí hovoria, že je to shit. Nie len tento model, ale značka Gamo. Ďalej som sa dočítal, že tieto vzduchovky sa kupujú s tým, že ich treba doma "vylepšiť, aby boli použiteľné". Neviem, čo si mám teda o tom myslieť.

Lenže to sú recenzie staré aj 10 rokov, tak preto by som rád vedel, či sa za tie roky niečo zmenilo. Prípadne môžete poradiť aj niečo iné v cene max 250€. Radšej by som ale bol, keby ste ma utvrdili v niektorej z mnou vybratých :D

Každopádne za každú radu budem rád.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

odporucam ti ist do municaku osobne a poradit sa chalani su fakt zlaty a poradia...

a co sa tyka deti a vzduchovky jedine pod dozorom!!! nieje to vobec ziadna sranda kamos ma (krasnu jazvu) na cele po rane zo vzduchovky.
a aj po dozorom je to podla mna vhodne az od urciteho veku co ja viem 12 a viac.... detom proste zbrane do ruk podla mojho nazoru nepatria v tomto som velka konzerva!
DENNY
Medium Star
Medium Star

Opat sa vyjadrim, aj ked drvivu vacsinu mojich info a skusenosti je mozne najst v prispevku z r. 2016 vyssie.

androidak - Gamo vzduchovky maju standardne vykon 7,5J, teda tento vykon ma drviva vacsina vzduchoviek a budme uprimni, je to sila vhodna tak na zvalenie plechovky na nejakych 10 metrov. Preto je vhodne opytat sa rovno pri kupe ci ti nevedia vymenit pruzinu za silnejsiu, aby si dosiahol tych 14-15J (zakon dovoluje vykon bez ZP do 16J). To uz ti postaci aj na vacsie vzdialenosti a lepsiu penetraciu diaboliek. Co sa tyka vyberu znacky, je to podla mna jedno lebo vsetko je kvazi to iste, len to inak vyzera. Materialy, zivotnost a funkcnost ocakavaj velmi podobnu napriec vsetkymi znackami ak sa bavime o cenovej hladine 200-250 eur. Na druhej strane, nech neprehanam, taka vzduchovka ti uplne bude na domaci "plinking" bohate stacit, ci uz to bude Gamo, Hammerli, Slavia, Hatsan atd. Co sa tyka optiky, velmi sa nevytesuj z tej, ktoru najdes v baleni :D tie stoja vacsinou za nic, klikaju hala-bala a nastrelit to, je niekedy riadna galiba. A aj to by som nedal ruku do ohna za to, ze nastrel ti vydrzi aspon 50 vystrelov. No zas chapem, ze ak si clovek kupi vzduchovku za 250 eur aj s optikou, nechce vrazit dalsich 200 eur do puskohladu samotneho. Ved vyskusas, uvidis ako sa ti to podari nastrelit, ci ten nastrel bude drzat atd. Ak by si sa rozhodol menit optiku, tak zlata stredna cesta na vzduchovky je Nikko Stirling. Lacny a pritom naozaj kvalitny puskohlad v cenovej hladine cca 200 eur, idealny na vzduchovku.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

DENNY napísal: 30 máj 2021, 9:39 zakon dovoluje vykon bez ZP do 16J
Ja len takú drobnosť :D Aktuálne zákon o strelných zbraniach a strelive povoľuje bez zbrojného preukazu vzduchovky (v zákone pod názvom "plynové zbrane") iba do 15 J (resp. vzduchovky do tohto limitu zaraďuje medzi zbrane kategórie D, na ktoré netreba zbrojný preukaz).

Ale MV SR už predložilo do parlamentu vládny návrh novely tohto zákona (navrhovaná účinnosť je zatiaľ od 1. novembra 2021), ktorá má tento limit vzduchoviek zvýšiť na 17 J, ale súčasne sa má napr. obmedziť prístup k expanzným zbraniam známym ako "plynovky" či flobertkám, na ktoré už bude potrebné nákupné povolenie...
DENNY
Medium Star
Medium Star

Human. - vdaka za upresnenie, ja som to tym "do 16J" myslel tak, ze maximalne je teda mozne mat bez ZP 15J vykon :) Ale super, ze si to objasnil aj dalsim citatelom. K tej novele - ja osobne z nej nadseny nie som, ale to je na debatu v inej teme
Napísať odpoveď