Posilňovanie | Bodybuilding | Gainer | Kreatín | Fitness

O športe...
rebuss
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Posilňovanie | Bodybuilding | Gainer | Kreatín | Fitness

Príspevok od používateľa rebuss »

Aj som si myslel, že máš viac priklonené k silovému rozvoju. V tom prípade ta estetika, samozrejme, nehrá takú úlohu. Čo ja viem, aj z vlastných skúseností, tak pri silovom tréningu lineárne so silou sa zvyšuje aj objem kvalitnej svalovej hmoty, a samozrejme to závisí aj od stravy a komplexnosti cvikov, ktoré zvolím.

Ja som chcel skúsiť trojboj ale nejak som sa k tomu nedostal. Nevedel som si zvyknúť napr. na činku na pleciach pri drepoch, bolo to strašne nepohodlné a následné bolesti nasledujúce tréningy ešte zhoršovali (pri ťažších váhach- doslova tam nebol progres). Možno zlé postavenie lopatiek alebo slabé medzilopatkové svaly.. Každopádne mám čo doháňať v obidvoch smeroch.

A inak objemovku zaradzuješ naschval pred zimou alebo podľa toho v akom fyzickom stave sa nachádzaš? Z môjho okolia to tak robia nejak intuitívne, že cez zimu na seba viac nabalia hmoty, lebo aj tak veľa ľudí nevykonáva nejaké ťažké fyzické práce, pokiaľ nie sú z dediny, a do leta sa potom rýsuje, ak počasie dá, tak kardio vonku atď.
aleex
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa aleex »

predtym som sportoval dost, atletika, bojove sporty, posilovanie, sice silu som mal, ale objemy bez sypania nedosiahnes- do toho som nikdy nesiel ani nepojdem, nehovoriac o celkovom pocite. Odislo mi pred rokom a pol rameno, nemohol osm dlho cvicit- mal som dost casu na studovanie technik cvicenia s vlastnou vahou, kedze bracho sa tomu venuje, zacal som a polroka cvicenia s vlastnou vahou vidim neporovnatelny rozdiel oproti cviceniu so zelezom- hrazda, kliky, drepy, zvysovanie zataze- vyhoda ( usetris na clenstve, usetris na roznych doplnkoch atd...), ale hlavne tvoje telo sa bude na tom lepsie. Bracho to robi 2 roky, len s vlastnou vahou, neberie ziadne preparaty a telo ma lepsie nez ten, kto sype a maka kazdy den niekolko hodin v posilke- a to cvici len 20-30min denne. Takze netreba len prepadnut brainwashingu fitness centier a zacat len zdravsie na sebe makat- sice nemas hned objemy ako Arnie, ale tvoje telo sa ti podakuje ;)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

rebuss: Ja to mám čisto intuitívne. Cez zimu sa mi aj prirodzene žiada akoby viac jesť, toho pohybu je menej atď., zatiaľ čo cez leto zase opak, je teplo atď. Hlavne sa snažím aj cielene ten tuk aj zhadzovať, lebo keby som to nerobil, tak už mám možno cez 115 kg a samozrejme, tá kvalita by už nebola žiadna sláva.

aleex: Cvičenie s vlastným telom by som nazval jednoducho iným druhom športu, moc sa to nedá porovnať. Mňa to napr. nebaví. Nevraviac o tom, že také veci ako bradlá či hrazda sa bežne cvičia aj vo fitku a to s externou pridanou záťažou.

Títo ľudia čo cvičia s vlastnou váhou majú svoje prednosti a silné stránky, ale majú aj slabiny. Ide o priority. Napr. ja keď v bežnom živote sa živím sťahovaním (práca), tak je pre mňa dôležité manipulovať s externou váhou. Nebolo by mi nič platné, že by som vedel dobre ovládať vlastné telo a šantiť na preliezkach, keby som nemal ten druh sily, ktorý potrebujem.
aleex
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa aleex »

hughito: je vidiet, ze o cviceni s vlastnou vahou toho vela nevies, len to, co vidis niekde na videach, ako podla teba "santia" na preliezkach.
To "santenie" je len forma propagacie tak isto, ako to posilnovanie a bodybuilding. Vo fitku mas hrazdy, bradla, TREX, len z dovodu, ze managment si uvedomil, ze im takto unika vela penazi, lebo sa da cvicit aj mimo fitko, inak by to tam nedali.
Je viacej stupnov zataze cvicenia s vlastnou vahou a nepotrebujes na to ziadne externe zavazie a vypestujes si omnoho vacsiu silu ale hlavne vydrz oproti cviceniu so zelezom- nehovoriac o tom, ze ti to tak neposkodzuje klby, upony, slachy ( vedel si, ze tam velmi propagovany mrtvy tah, bench atd je to najhorsie, co pre svoje telo mozes robit??) Taka otazka, kolko das na bench-priklad 100kg, mozes mat bicaky ako basketka, ale na hrazde sa nezdvihnes ani 3x ;) Mozem to porovnat a viem, ze s vlastnou vahou mam ovela vacsiu silu a vydrz, nez ked som cvicil so zelezom- a to sa tomu venujem len polroka a to cvicim len doma a jedina investicia bola na zakupenie hrazdy a TREX, oproti fitku, kde som platil 80E mesacne ;) Neber to ako utok proti tebe, len to viem porovnat a vidim ucinky a hlavne vysledky sam na sebe, na brachovi a par ludi, ku ktorym som sa dostal vdaka tomuto cviceniu- venuju sa tomu par rokov a ti poviem, ze strcia do vrecka kdejakeho bodybuildera- nie len vyrysovanymi svalmi, ale hlavne silou a vydrzou. Skus si nieco o tom najpr nastudovat, ja sa drzim hlavne tejto publikacii https://uloz.to/!TAKsrqJxC/paul-wade-trening-vazna-pdf samozrejme, nemusis to brat uplne taxativne, ale otvori ti to trosku oci a myslenie v tomto smere. Ked si vezmes, je aj naturalna kulturistika, sice typci nemaju hned take vysledky a bicaky, akoby ich postipal vceli ul, ale telo maju silnejsie, odolnejsie, ale co je hlavne zdrave oproti tomu ich sypaniu. Nikoho do toho nenutim, ale prv, nez zacne niekto nieco odsudzovat, mal by si to na nejaky cas vyskusat- a nemyslim tym tyzden ;)
LukasqoO
King
King

Príspevok od používateľa LukasqoO »

aleex: ale podla toho, co napisal hughito tak tomu rozumie... takze zbytocnych 10 riadkov :)
hughito napísal: Títo ľudia čo cvičia s vlastnou váhou majú svoje prednosti a silné stránky, ale majú aj slabiny. Ide o priority. Napr. ja keď v bežnom živote sa živím sťahovaním (práca), tak je pre mňa dôležité manipulovať s externou váhou. Nebolo by mi nič platné, že by som vedel dobre ovládať vlastné telo a šantiť na preliezkach, keby som nemal ten druh sily, ktorý potrebujem.
hughito
Redeemer
Redeemer

Aleex zbytočne ma tu budeš (alebo nás) presviedčať o niečom, čo nie je pravda. Nikto tu na cvičenie s vlastnou váhou neútočí, ani to nepodceňuje a nezhadzuje, ale ty to robíš s tou "opačnou stranou."

Keď už ale chceš ísť do konfrontácie týchto dvoch "prístupov," napozeraj si videá z kanála STRENGHT WARS. Kalistenici možno raz vyhrali v súboji s bodybuildermi/powerliftermi a pod. Stačilo pridať k hrazde či bradlám aj nejaké závažie a už bol problém. Ale ako hovorím, ja osobne by som to až tak neporovnával, cvičenie s vlastnou váhou má skôr oveľa bližšie ku gymnastike ako ku cvičeniu s činkami v posilovni.

aleex na bench dám max 135 kg, na hrazde sa zdvihnem do 10x a cvičím ju aj s externou záťažou. Ono ale hrazda nikdy nebol cvik, ktorému by som venoval pozornosť, dlho som ju necvičil vôbec a teraz len doplnkovo. Pre takého kalistenika je to alfa-omega všetkého. Čiže nedá sa to moc porovnávať. Navyše, ja pri svojich 107 kg zdvíham pomerne dosť už len v rámci vlastného tela, kalistenici sú v priemere oveľa ľahší, častokrát vôbec necvičia nohy, majú ich tenké a zameriavajú sa len na hornú časť tela.

Finančné výhody - neviem kde si platil 80 € Euro mesačne, ale to bolo asi pozlátené fitko. Ja platím 27 eur mesačne, predtým som platil 22 € mesačne. Teraz sa mi menia podmienky bývania a zriaďujem si vlastné "fitko," investícia cca 400€ euro a mám vystarané.

Ďalej otváraš otázky ako "sypanie," čo je úplne iná problematika a v podstate sa môže týkať rovnako človeka v posilovni ako človeka na preliezkach. :) A veci ako že mŕtve ťahy a drepy ničia kĺby.. áno, ničia, keď to ľudia robia zle. Inak je to nezmysel. Pravdu môžeš mať skôr v tom zmysle, že keď si zoberieme človeka, ktorý cvičí technicky zle s činkami a technicky zle s vlastnou váhou, tak skôr sa dodrbe prirodzene ten s činkami. Ale tak to je už každého problém, aby vedel, ako správne treba cvičiť. Takisto pri tej vlastnej váhe/preliezkach dostáva napr. zápästie riadne zabrať.

Úplne na záver k tým druhom sily, len v rámci silového cvičenia (čiže dajú sa rozvíjať rôzne formy, povedať, že som "silný" je dosť všeobecné):

Absolutní – kolik zvednete na jedno opakování

Dynamická – jak rychle dovedete určitou váhu zvednou, respektive, jak ji dovedete akcelerovat v průběhu pohybu, případně, jak rychle dovedete za sebou provádět určitý počet opakování

Relativní (vytrvalostí) – Kolik jste schopni provádět opakování s určitou vahou, případně jak dlouho jste schopní s ní hýbat

Statická-izometrická – Jak těžkou váhu jste schopni udržet bez pohybu, případně jak dlouho. Její odnoží je tzv. poziční síla – tedy, jak dlouho jste schopni vydržet v určité pozici, ať už jde o samotnou polohu těla nebo o držení váhy v určité pozici.

http://www.body-test.cz/cs/clanky/202-p ... -existuji/
rebuss
Star
Star

Samozrejme, je nemysliteľné porovnávať jablká s hruškami. Záleží na individuálnej voľbe a taktiež podľa potreby, cieľov, ktoré som si stanovil. Je neefektívne vystupovať jedným smerom, že tento smer je najlepší, tak by ho mali robiť všetci. Je to ako s čítaním kníh, niekto rád číta detektívky, iní zase siahnu po románoch alebo si radšej polámu hlavu na odbornej literatúre. Ťažko niekoho, kto dlhší čas, resp. celý život ťahá železo, niečo si už prešiel, vybudoval na sebe, budem presviedčať, že je to vlastne pre neho zle, a nech si zmení životný štýl na (pre mňa) efektívnejšiu variantu. Uhol pohľadu.

U mňa sa osvedčila kombinácia oboch a to hlavne v období, keď som mal natiahnutú šľachu zo zlej techniky tlaku a celkovo z preťaženia. Po následnom zakomponovaní základných prostných cvikov, som pocítil výrazne efektívnejšiu rehabilitáciu. Spolu s inými rehabilitačnými cvikmi (krúženie končatín v kĺboch, statické výdrže napr. v kliku na kolenách alebo cviky s gumami - ťah, tlak) to urýchlilo ten proces uzdravenia a zosilnenia.

Samotný Paul Wade to spomína v knihe, že siláci v dávnych časoch to zahŕňali do svojich tréningových plánov a to implikovalo následné zlepšenie výkonov. Samozrejme, boli aj takí, ktorí sa preslávili len čistými prostnými cvikmi. Nejakou tou ukážkou kombinácie je pomerne známy Adam Raw. Účinkoval aj v spomínaných strength wars, kde si viedol slušne. Adam, inak v dobrom videu (odporúčam pozrieť aj druhú časť), spomína ako sa to cvičenie s vlastnou váhou na ulici (pôvodne street workout) pretransformovalo skrz mainstream, peniaze atď do niečoho komerčného, za čím sa v poslednej dobe vidia iba nejaké skákanie na týčiach, krútenie, saltá, súťaže atď. Nebolo to tak vždy. Išlo prevažne o silu a obratnosť a na nohy, ktoré tvoria základ sily tela, sa, samozrejme, nezabúdalo.

Ďalším príkladom môže poslúžiť kanadský silák Doug Hepburn (aktívne 135kg), ktorý zásluhu svojich výkonov pripisoval klikom v stoji na rukách (foto v prílohe). Ďalším Paul Anderson atď.

Takže to len ukazuje, že dva pomerne odlišné smery môžu ísť ruka v ruke s progresom. Na to už si musí dôjsť človek sám, čo mu najviac vyhovuje, niekedy je to aj po dlhej a náročnej ceste, ktorá sa v mnohých prípadoch (ako v mojom) nezaobíde bez zranení.
Prílohy
Dough Hepburn využíva bradlá pre väčší rozsah pohybu.
Dough Hepburn využíva bradlá pre väčší rozsah pohybu.
DougHandstand.jpg
Paul Anderson - handstand
Paul Anderson - handstand
paul 2.jpg (8.46 KiB) 1315 zobrazení
hughito
Redeemer
Redeemer

Súhlasím s tým, že samozrejme nezaškodí experimentovať a do tréningu zaradiť cviky/postupy z iných "oborov." Netvrdím, že nie. Môže to priniesť svoje plusy, pomôcť pri stagnácii a pod. Čiže áno, netreba byť upätý na "svoj štýl" a všetko ostatné podceňovať.

Áno, Adam patrí k špičke a ako jediný dokázal konkurovať a dokonca porážať aj powerlifterov. Ale pokiaľ ma pamäť neklame, v ostatných súbojoch nikdy zástupca kalisteniky nevyhral. Samozrejme, nevypovedá o ničom, je to len šou a dvaja náhodní ľudia, ktorí môžu byť rôznej kvality, byť v rôznej forme a pod.
rebuss
Star
Star

Lenže on nebol zástupca kalisteniky (kálos - krása; sthénos - síla), ktorá sama o sebe je cvičenie s vlastným telom bez prídavných záťaží. Bol, ale, zástupcom street workoutu, ktorý si zakladá na prostných cvikoch, sú to vlastne základy, ale v istom stupni sa zaradzuje prídavná záťaž - weighted. Chápem, že je to podobné a veľa ľudí si to mýli, ale treba robiť rozdiely.

Každopádne je to show, kde si merajú sily atléti rôznych zoskupení medzi sebou. A je celkom predvídateľné, ak sa stretne napr. powerlifter so zástupcom kalisteniky, ktorý z nich bude dominovať. Podľa môjho názoru je to zbytočné a tí kalistenici by si nemali merať silu v disciplínach, v ktorých nie su doma. Potom to akoby "degraduje" tú mienku o danom smere.
hughito
Redeemer
Redeemer

V tejto diskusii beriem tieto pojmy ako synonymá, aby sme nekomplikovali diskusiu.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

Zdravím, vedel by mi niekto poradiť so stravou pre diabetika [1] ?
Jediné čo nemôžem ovplyvniť je obed preto že budem chodiť počas práce na obedy. - tiež zvažujem že by som si doma pripravoval obed (čas,lenivosť,€)
Zaujímalo by ma raňajky, desiata, olovrant a večera. Má s tým niekto skúsenosti?

Stravuje sa niekto z Vás tak že si doma pripravuje jedlo na druhý deň?

-Doktor vravel že cvičiť môžem ale nemal by som to preháňať.
-Iná doktorka zas mi cvičenie zatrhla úplne.
Kde je pravda?
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ja by som si ako diabetik v prvom rade začal sám variť. Žiadne také že čas a peniaze a podobné výhovorky - robíš to predsa pre svoje zdravie - takže aj obed môžeš ovplyvniť, nie že nemôžeš.

Obaja doktori majú v podstate pravdu.
Ak si blbec, čo o svojej chorobe nič nevie a nevie si adekvátne upraviť jedálny lístok - cvičenie, resp. intenzívna pohybová aktivita ti môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

Ak sa ale trochu vzdeláš, budeš vedieť čo je glykemický index, glykemická nálož, hypo a hyper glykémia, budeš si vedieť pozrieť zloženie potravín a ich živín - tak si budeš vedieť zostaviť jedálniček pre akúkoľvek aktivitu.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

no skôr som myslel niečo v zmysle do "objemu" či je možné pre diabetikov
+ áno uznávam variť si sám by bola najvhodnejšia cesta
zatiaľ som sa nedopracoval k tomu ako musím obmedziť cvičenie

orientovať sa v nutričných hodnotách viem len neviem aké sú hranice na daný deň
doktor sa vyjadril v tom smere že mám obmedziť sacharidy a tým pádom aj bola ukončená reč o diete a iných veciach preto neviem koľko "smiem" a čo "smiem" ako doplnok alebo ako to nazvať
baldorex
Addict
Addict

V princípe je možný akýkoľvek šport, pokiaľ vieš čo jesť a kedy to jesť.

Keďže neviem aká vážna je tvoja diagnóza, akú máš hladinu cukru, aké lieky a aké dávky máš, či máš inzulín...tomu všetkému sa strava prispôsobí vždy inak.

Toto však musíš konzultovať so svojim doktorom - ak nie ste schopní komunikovať, zmeň doktora.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

inzulin beriem 10 10 10 na noc 20(dlhodobý)
v zaznamniku mam napísane dieta č.9
dočítal som sa k vzorovému lístku (http://www.vusch.sk/editor/files/osetro ... ieta-9.pdf)
= 7 400 kJ (1775 kcal), 75g B, 60g T, 225g S, 90mg vit. C
BMI = 20,6
podľa toho pdfka by som mohol 225g sacharidov pričom lekár vravel že by som to mal obmedziť
stravu by som chcel vyskladať na bielkovinách
preto mám problém poskladať normálny a jednoznačný jedálny lístok
baldorex
Addict
Addict

Ten inzulín máš nastavený na tú diétu?
Na objemový tréning je tam málo kalórií, málo bielkovín, veľa sacharidov...teda pokiaľ nemáš váhu 50 kg (obrazne).

Konzultuj zmenu diéty a hlavne zmenu pomeru sacharidov/bielkovín s lekárom, hlavne ku vzťahu k dávke inzulínu.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

no izluzín bol upravený podľa hodnôt keď som začal brať a ustálilo sa to takto
baldorex
Addict
Addict

Urob si vzorový jedálniček upravený pre tvoje ciele - objemový tréning - kalórie, bielkoviny, sacharidy a konzultuj to s lekárom.

To by bolo asi najrozumnejšie
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

sacharidy mam obmedzené na 225g , teda ak by ma mohol niekto usmerniť čoho sa držať potešilo by ma to
lebo na internete je toho až až a vybrať niečo čo nebude hlúposť je malá pravdepodobnosť - keď že každí tvrdí inak
LukasqoO
King
King

Príspevok od používateľa LukasqoO »

este ze toto nie je internet a mozeme ta tu usmernit :) ... pakuj na google
Napísať odpoveď