Citanie potichu, z hlasom alebo bez?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
tomas147
Star
Star

Citanie potichu, z hlasom alebo bez?

Príspevok od používateľa tomas147 »

Zdravim, mozno divna otazka ale par krat som sa docital ze ludia dokaze precitat danu vec proste bez toho aby si to v duchu nahlas nepovedal(vyznie to divne ale dufam kazdy pochopil), citate podobnym sposobom? Nevravim tiez si viem takto precitat pol vety ale keby som mal tymto sposobom precitat cely clanok tak to trva do... Okrem toho to ma vraj aj kopa vyhod ktore ma teraz nenapadaju(ked tak potom doplnim). Vopred dik za kazdu reakciu k teme
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Citanie potichu, z hlasom alebo bez?

Príspevok od používateľa hughito »

Nechápem moc.. naopak, trvá dlho, keď človek to človek v duchu riadne číta. Ja textom len preletím, nič neopakujem v duchu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

je vela praktik ako sa naucit rychlo citat text. http://spritzinc.com/ tymto sa vraj postupne vies naucit to aby si si nemusel v duchu hovorit citany text.

vyhoda by mala byt v tom ze to trva menej, pokial si kazde slovo musis v duchu "povedat", tak budes vlastne vzdy citat tak pomaly ako keby si cital nahlas. ty nepotrebujes realne si tie slova povedat, ani nahlas ani v duchu a informacia sa ti do mozgu dostane tak ovela rychlejsie.
hughito
Redeemer
Redeemer

Počkať.. čiže to normálne tak ľudia čítajú, že text akoby čítajú slovo po slove ale len pre seba, nie nahlas?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

u mna je to skor take prifarbovanie. podla mna to dava textu, hlavne pri knihach to robim vzdy, proste kazda postava ma svoj hlas :D
samozrejme pokial citam nejaky clanok a ide len o to prijat informacie, tak sa snazim text prebehnut co najrychlejsie, preskakujem slova, staci mi ze chapem kontext. pri beletrii chcem citat kazde slovo a uzivat si tak dielo.
tomas147
Star
Star

Hughito: ano su, ja bez toho aby som si to hovoril v duchuneprecim s porozumenim ani vetu, pri uceni alebo pri tom ako tu odpisujes si tie slova nehovoris v duchu?
hughito
Redeemer
Redeemer

tomas147 napísal:Hughito: ano su, ja bez toho aby som si to hovoril v duchuneprecim s porozumenim ani vetu, pri uceni alebo pri tom ako tu odpisujes si tie slova nehovoris v duchu?
Len výnimočne, ak ide o nejaký ťažší text, reps. aj väčšinou len v prípade, keď ide o angličtinu a uvedomím si, že som napr. daný odsek prečítal a vlastne neviem, čo som prečítal. :D
tomas147
Star
Star

A to takymto sposobom citas/pises od mala?
hughito
Redeemer
Redeemer

Neviem čo si myslel pod tým "píšeš," ale nikdy som sa nad tým nezamýšľal, pravdepodobne teda áno, je to automatika. Opakujem, len pri naozaj náročnejších textoch sa niekedy prichytím, že som vete/odseku neporozumel a prejdem si ho ešte raz, pomalšie a práve s tým čítaním "v duchu." :)

Inak všimol som si párkrát, že keď som čítal zarovno s inou osobou ten istý text, tak mám už dávno prečítané a daná osoba ešte stále číta. :D
DEVZYO1G
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Keď som sa nad tým teraz zamyslel, tak som všetky príspevky čítal pomaly, každé slovo "nahlas" v duchu. :lol:
Ale ak čítam normálne, tak by som povedal že asi cca tak 30% slov si naozaj poviem v hlave, hlavne nové slová a cez ostatné len prefrčím, mozog ich nejak už vníma bez toho aby som si ich musel v hlave hovoriť. Myslím že mozog už niektoré slová ktoré videl veľa krát jednoducho ignoruje a preskakuje - veď aj čo sú tie staré známe "vtipy" ktoré si na tomto zakladajú, že je vynechané nejaké slovo a my ho tam aj tak prečítame.
Niekedy sa ale pri čítaní pristihnem že si všetko hovorím nahlas v hlave, väčšinou keď čítam nejaký zložitejší text ktorému sa snažím porozumieť, no paradoxne to má väčšinou opačný efekt a to taký, že sa zamotám vo vlastných myšlienkach.
Napísať odpoveď