Instalacia Ubuntu
Instalacia Ubuntu
Ahoj instalujem Ubuntu 16.04 z USB cez rufusa. Kupil som novy notas, bol tam nejaky linux, nieco sa po starte nacitalo, ja som potom dal restart s usbckom v porte kde je ubuntu. Dal som vsetko zmazat a nainstalovat, ale ked som dal nainstalovat vsetky third party packages tak som mal moznost zvolit nejaky security boot check alebo co, dal som to, zadal som heslo a pri instalacii to seklo. Potom som skusil znova, nainstalovat aj 3rd party baliky, ale nedal som ten check, vsetko ok, instaluje, ale zrazu mi to seklo pri instalovani baliku grub2. Skusal som davno ubuntu 14 asi ci 15 a tam slo vsetko ok, tu same problemy, notas uplne novy. Viete niekto poradit?
Re: Instalacia Ubuntu
No podla mna stale plati, ze linux je pre skusenejsich userov a ak nevies co je to secure boot alebo grub tak si to bud nastuduj alebo linux nechaj tak..a tazko ti takto poradit, linux ma konzolove okno z informaciami co je alfaomega a vystup z neho ked sem nedas, tak mi nemozme vediet co sa presne u teba deje ...
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Ahoj,
ja pouzivam linux ako primarny OS cca 5 rokov, a ked som teraz kupoval novy NTB dost som sa pri nom nabohoval (resp. som sa nabohoval na toho, kto vymyslel secure boot, lebo ako som vravel: "ukazte mi ho a ja ho pojdem nakopat do guli"). Nakoniec sa mi to podarilo nainstalovat do dual s widle 10. Napis aku znacku notebooku mas, aky model resp. mi napis SS a daco mozno vymyslime lebo tazko to riesit takto.
ja pouzivam linux ako primarny OS cca 5 rokov, a ked som teraz kupoval novy NTB dost som sa pri nom nabohoval (resp. som sa nabohoval na toho, kto vymyslel secure boot, lebo ako som vravel: "ukazte mi ho a ja ho pojdem nakopat do guli"). Nakoniec sa mi to podarilo nainstalovat do dual s widle 10. Napis aku znacku notebooku mas, aky model resp. mi napis SS a daco mozno vymyslime lebo tazko to riesit takto.
Cofi: s pc som skuseny ale operacne systemy su moja slaba stranka, ubuntu instalujem koli tomu aby som aa v tom zlepsil. Skusil som sa aj napojit na net, zvolil aom moznost stahovat updaty pri instalovani, aj tie baliky, nastavil heslo na secure boot a sekne to pri tom, tuna neje ziaden log, nic sa neda ziskat proste to sekne a nic, nechal som teraz znova bezat pol hodiny, je to trochu zrada.
Stealth: dakujem za info, mam acer aspire es 15, os tam bol povodne asi: es1-533-c3uw alebo to je oznacenie ntb netusim - ten notas neje pre mna budem ho mat asi iba 2 tyzdne aj preto cchcem teraz linux skusit. Skusim este sam poskusat inac a ked sa nepodari medzi sviatkami poslem ss, sa nejak dohodneme
Dakujem zatial za vase rady
+ doplnam ten log ked to sekne pri instalacii grub2- posledna hlaska je creating config file/etc/default/grub with new version
Stealth: dakujem za info, mam acer aspire es 15, os tam bol povodne asi: es1-533-c3uw alebo to je oznacenie ntb netusim - ten notas neje pre mna budem ho mat asi iba 2 tyzdne aj preto cchcem teraz linux skusit. Skusim este sam poskusat inac a ked sa nepodari medzi sviatkami poslem ss, sa nejak dohodneme
Dakujem zatial za vase rady
+ doplnam ten log ked to sekne pri instalacii grub2- posledna hlaska je creating config file/etc/default/grub with new version
## https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1466918 ## ..riesenie je v predposlednom prispevku..neviem ci u teba bude na 100% fungovat, ale nasiel som ho za 2sekundy v googli
.. len aby si vedel ako si mozes najst riesenie sam a mohol sa zlepsit
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
SKus pozriet BIOS, ci sa neda nechat UEFI ale vypnut secure boot, pripadne v akom stave to tam vobec je. Ci je to v EFI alebo v Legacy.
V druhom rade by som skusil pouzit ine instalacne medium, iny kluc a spravil by som isntalcku nie cez rufus ale cez "dd", klasika: sudo dd if="iso" of=/dev/"kluc"
Ked si daval prvykrat instalovat 3th party baliky, predpokladam, ze si zaksrtol moznost vypnute secure boot (ono to pyta lebo napr. VBox, nVIDIA graficky driver a pod. sa zavadzaju do jadra a nie su podpisane, cize pri secure boote by nenabehol system (to sa da rucne popodpisovat, ale nerobil som to)). Ak by to doinstalovalo tak by to po restarte supustiolo pred bootovanim vypnutie Secure bootu ale asi si sa k tejto moznosti nedostal lebo som si nikde nevsimol, zeby si to spominal, teda secure predpokladam, ze bude stale zapnuty. Pri samotnom ubuntu by to vadit nemalo. Whatever, skontroluj a sprav co som napisal. Mozno este posli aj co vypise pod live ubuntu, efibootmgr ked napises do terminalu. Pravdepodobne ten vystup nikoho neposunie dalej, lebo je tam len zoznam loaderov, ale pri tom systeme nikdy nevies.
//autoeditácia príspevku (22 Dec 2016, 23:44)
@cofi21, nemyslim si, ze toto zaberie, kedze on tam neba ziaden grub, cize mu toho moc nenabootuje (ale kto vie, mozno)
V druhom rade by som skusil pouzit ine instalacne medium, iny kluc a spravil by som isntalcku nie cez rufus ale cez "dd", klasika: sudo dd if="iso" of=/dev/"kluc"
Ked si daval prvykrat instalovat 3th party baliky, predpokladam, ze si zaksrtol moznost vypnute secure boot (ono to pyta lebo napr. VBox, nVIDIA graficky driver a pod. sa zavadzaju do jadra a nie su podpisane, cize pri secure boote by nenabehol system (to sa da rucne popodpisovat, ale nerobil som to)). Ak by to doinstalovalo tak by to po restarte supustiolo pred bootovanim vypnutie Secure bootu ale asi si sa k tejto moznosti nedostal lebo som si nikde nevsimol, zeby si to spominal, teda secure predpokladam, ze bude stale zapnuty. Pri samotnom ubuntu by to vadit nemalo. Whatever, skontroluj a sprav co som napisal. Mozno este posli aj co vypise pod live ubuntu, efibootmgr ked napises do terminalu. Pravdepodobne ten vystup nikoho neposunie dalej, lebo je tam len zoznam loaderov, ale pri tom systeme nikdy nevies.
//autoeditácia príspevku (22 Dec 2016, 23:44)
@cofi21, nemyslim si, ze toto zaberie, kedze on tam neba ziaden grub, cize mu toho moc nenabootuje (ale kto vie, mozno)
No ked mu chce aktualizovat configurak a cestu ku grubu ma tiez...tak ho predsa ma
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Sry, moja chyba som si to este raz precital. Tak ci onak, neviem, kedy zapisuje efi loader. Ked tam nie je, tak si to bud bude musiet cez efibootmgr nalinkovat rucne alebo mu aj tak nic nenabootuje. Len to su dohady, kedze nikto z ans nevidel bios ani nic. Ale jasne, treba skusat vsetko 
\edit
Nechal som si to zbehnut vo virtualboxe a pozrel install log. Vyzera to tak, ze efi zavedie pred konfiguraciou grubu (to da logiku
). Take by malo byt poradie.
\edit
Nechal som si to zbehnut vo virtualboxe a pozrel install log. Vyzera to tak, ze efi zavedie pred konfiguraciou grubu (to da logiku
Kód: Vybrať všetko
Dec 23 00:35:10 ubuntu ubiquity: Setting up grub-efi-amd64-bin (2.02~beta2-36ubuntu3.2) ...
Dec 23 00:35:10 ubuntu ubiquity: Setting up grub-efi-amd64 (2.02~beta2-36ubuntu3.2) ...
Dec 23 00:35:11 ubuntu ubiquity:
Dec 23 00:35:11 ubuntu ubiquity: Creating config file /etc/default/grub with new version
Dec 23 00:35:12 ubuntu ubiquity: Installing for x86_64-efi platform.
Dec 23 00:35:15 ubuntu kernel: [ 2164.978012] hrtimer: interrupt took 6248586 ns
Dec 23 00:35:30 ubuntu ubiquity: Installation finished. No error reported.
Dec 23 00:35:30 ubuntu ubiquity: Generating grub configuration file ...
Nedalo sa vypnut secure boot a nechat uefi, ten link co si poslal, to bolo na update, ja som instaloval, ctrl c nefungovalo lebo to uplne zamrzlo
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
A ked to cele prenes do legacy, tak to taktiez nejde nainstalovat? Skusal si spravit novu instalacku cez dd ?
Este som neskusal, na legacy mi to prepnut nejde, pise ze the available boot devices will not change until a reboot.
Inac acer som kupil prvy a posledny krat pojdem ho vratit, viem ze davnejsie som nainstalovat ubuntu hned bez problemov. Teraz sa mi to podarilo nakoniec tiez, rozdelil som trochu inac particie, vypisalo installation completed, dal som reboot a vypisovalo iba chyby nelieco s cache same errory, toto dookola, dal som restart,) bez usb a pise no bootable device found, keby aspon na legacy prepnut islo vraj na inych ntb ide, nemam ani tu dalsiu moznost v biose/security a tam ostatny mali nieco s uefi fileom... Alebo moze byt problem ze mam iba ssd disk??
Inac acer som kupil prvy a posledny krat pojdem ho vratit, viem ze davnejsie som nainstalovat ubuntu hned bez problemov. Teraz sa mi to podarilo nakoniec tiez, rozdelil som trochu inac particie, vypisalo installation completed, dal som reboot a vypisovalo iba chyby nelieco s cache same errory, toto dookola, dal som restart,) bez usb a pise no bootable device found, keby aspon na legacy prepnut islo vraj na inych ntb ide, nemam ani tu dalsiu moznost v biose/security a tam ostatny mali nieco s uefi fileom... Alebo moze byt problem ze mam iba ssd disk??
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
A sme doma, jasne, ze moze byt problem, ze tam je len SSD ba dokonca od vela ludi pocuvam, ze s tym casto problem je. Samozrejme v kombinacii sprostosti ako efi a ssd a pod.
Tak vygooglil som nakonec na acer fore ze problem je s tym ntb, neda sa tam prepnut z uefi na legacy, same errory pri uz pri bootovani, a na uefi vraj ide iba win8 a 8.1. Ako som napisal ACER PRVY A POSLEDNY KRAT.
Linka na forum: https://community.acer.com/t5/E-F-and-M ... d-p/471754
Linka na forum: https://community.acer.com/t5/E-F-and-M ... d-p/471754