dusevne vlastnictvo - predaj

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

dusevne vlastnictvo - predaj

Príspevok od používateľa jackb »

potrebujem poradit ohladom autorskeho prava.

pre firmu A som navrhol produkty a dostal suhlas na ich provizny predaj.
ako prvu som oslovil firmu B, s ktorou som spolupracoval na inych projektoch uz v minulosti. ta si z ponuky vybrala dva a dala ich do predaj

chcem vsetky produkty od firmy A ponuknut aj dalsim firmam. otazke je: koho dusevne vlastnictvo su a kto mi to musi odobrit?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: dusevne vlastnictvo - predaj

Príspevok od používateľa aacid »

tak to vsetko zalezi od zmluvy s firmou A. co je napisane v nej?
jackb
Redeemer
Redeemer

zatial to nemam zmluvne osetrene.
len cez pisomnu suhlas od firmy A, ze produkty a narhnem a mozem ich za proviziu predavat.
od firmy B mam maily, kde si konatel vybera dva produkty z ponuky.

pokial viem, aj tento typ komunikacie sa da povazovat za zmluvu, alebo sa to zmenilo?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

asi tomu moc nerozumiem.
mozno keby si to trochu detailnejsie rozpisal. ty si navrhol produkt pre firmu A, ale ziadnu zmluvu ste nepodpisali. ta firma ten produkt teraz vyraba?

ale myslim ze vseobecne, pokial neni v zmluve napisane inak, tak tak navrh je tvoje dusevne vlastnictvo. samotny vyrobok je vo vlastnictve toho kto ho vyrobil.
jackb
Redeemer
Redeemer

uznavam, opisujem to velmi abstraktne.
navrhol som so "produkty cestovneho ruchu", ktore by mohla ponukat cestovna agentura A. ta moje navrhy akceptovala, upravila, nacenila a poskytla mi ich na predaj.
v minulosti som pracoval pred cestovnu kancelariu (B). tu som s ponukou od CA A oslovil ako prvu. teraz B zaradila do predaja dva produkty od A.

chcem oslovit este dalsie cestovky s celielovkou, pre ktoru su tie produkty navrhnute.

"produkt cestovneho ruchu" je balicek informacii pre klienta, z ktoreho sa dozvie kde byvat, kde jest, co vidiet a co dalsie tam robit. v mojom pripade to znamena, ze "produkt", ktory predavam zajazd, kde predavajuca cestovka plati za vsetko jedinej firme (A). ci je to tranfers, ubytko, aktivity, vstupy,...

takze to nie je vyrobok, ale balicek informacii. co samozrejme moze nakombinovat kazdy. rozdiel je v tom, ze A ma v regione monopol a profituju z toho vsetci.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak v tomto pripade je to podla mna cele na firme A, ktora tie produkty predava, neviem ci sa realne da vyskladanie balicka pokladat za dielo a aplikovat na to dusevne vlastnictvo...
jackb
Redeemer
Redeemer

ok, dakujem.

samozrejme je to ine ako navrh vyrobku a ine hmotne veci. len chcem ostat korektny ku firme B.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tazko povedat, ze ci toto mozno povazovat na dusevne vlastnictvo. Navyse nemas ani poriadnu zmluvu, kde by si mal tieto veci osetrene. Myslim si vsak, ze v tom co ponuka od teba firma A, tak mozes vychadzat, spravit malu obmenu a ponuknut to firme B.
jackb
Redeemer
Redeemer

problem je, ze sa jedna o destinaciu, ktoru na nasom trhu zatial ponuka len firma B. preto ked sa objavi v ponuke firiem C,D,... tak bude jasne odkial vietor fuka.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

No

Príspevok od používateľa test »

Dajme tomu, ze si naplanoval a vymyslel Severnu Koreu. Kde je problem? Mas zmluvu a zmluvnu pokutu, ze nemozes nieco take ponuknut aj inej cestovke, ktora to to zaplati alebo da proviziu zo zajazdov? Ja si myslim, ze pokial nemas nic take zmluvne podchytene, teda nema to podchytene cestovka a, tak preco by si nieco take nemohol ponuknut aj cestovke B alebo C?! Mozno ide len o ferovost a nic ine, ale myslim si, ze je to vlastne cele tvoj vymysel, tvoje plany a pokial si cestovka A nezaplatila exkluzivitu, tak to mozes predat aj inde.
jackb
Redeemer
Redeemer

ok, chapem. dakujem.

ano, ide o ferovost, lebo pripravovat zajazdy som sa naucil vdaka tej cestovke, ktorej som to ponukol. bez toho know-how by som neponukol spolupracu organizacii v Korei.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Nooo

Chces byt fer? Porozmyslaj, ze ci sa nevies porozpravat s cestovkou a s tym, ze mas zaujem od cestovky B,C a D, bol si osloveny, maju zaujem o tvoje zajazdy, aby si im pripravil nieco v podobnom duchu. Ferovo, priamo, s cistym svedomim. MoNo ti cestovka a povie, ze ak spravis iny program, ze preco nie, ze je to tvoj "produkt". Mozno ti povedia, ze ti zvysia odmenu o 25 percent, ale nemas nic posuvat dalej. Z tvojho pohladu to vidim tak, ze ty si im vdacnt za to, ze si sa nieco naucil robit vdaka nim. Ale to o com je tato tema, tak to je uz tvoj ako keby produkt a robil si ho ty, ty si dal to toho snahu, skusenosti, cas, kontakty, nie ta cestovka A.
jackb
Redeemer
Redeemer

rozumiem. dakujem
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Nedakuj, to je len moj pohlad a nazor na to. Mozno som uplne mimo. Skusit to vsak mozes.
Napísať odpoveď