Uplatnenie po VŠ

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
sundevil
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Uplatnenie po VŠ

Príspevok od používateľa sundevil »

Ja ta plne chapem. Ked som bol na strednej tak som chcel ist na pravo. Zaujimal som sa o dejepis a podobne predmenty, kedze som chcel nieco naviac tak som robil aj SOCku z dejepisu...ALE potom som zistil, ako to chodi na prave. Prijimacky len o bifleni nepodstanych somarin, a to vsetko len preto aby ma zobrali. A ked sa tam chcem dostat tak treba platit skole za "pripravny kurz". Dakujem neprosim. Pravo som tymto uplne zavrhol.
Tych skol je fakt moc. Kym im niekto neklepne po prstoch a uplne ich nezrusi tak situacia bude taka ista. Treba si to vziat aj z pohladu studenta, ktory sice nie je dobry ale chce ist akoze studovat. Ak ma za sebou rodicov, ktori mu platia studium, tak kedze ho nikde na VS neprijali, tak pojde tam kde mu staci aby si studium zaplatil. A sukromna skola ho prijme. Ci sa uplatni, uz zase len zalezi od ludi co za nim stoja...ale to je dalsia kapitola
Peter_Retep
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Peter_Retep »

sundevil povedz na aku fakultu si chcel ist a podla toho ti odpoviem :) ja som pravo uspesne skoncil na pravnickej fakulte v trnave a vies co som sa tam ucil na prijmacky? nic lebo predtym som sa ucil na prijmacky na UK. nie nikomu som nic neplatil a ziadneho kurzu som sa nezucastnil. a to ze sa treba naucit par blbosti na prijmacky - akoze wtf? si cakal ze by ta zobrali len tak z dobroty srdca?
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Fakultu som ziadnu nemal vybratu, bolo to 3 roky predtym ako som maturoval. Vtedy to volali tusim vseobecny prehlad a bolo tam uplne vsetko mozne. Neviem ako vyzeraju prijimacky teraz, aj ked neverim, ze sa tam nieco zmenilo.
Peter_Retep
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Peter_Retep »

stale to nic nemeni na tom ze vacsiu cast veci ovladas z maturity :) prijmacky som robil 5 rokov dozadu a vravim ti moc som sa neucil.
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

chcel som mat vlastnu temu gothar ale sak dobre spojme vsetky temy do jednej ved usetrite par kb na databazu ne?

tak ma zaujima ci neni na slovensku vyska uspechom len 15 rokov a potom vas odkpnu ze ste stary,nestihate s mladymi a ved to poznate z rozpravanie.davno pradavno som cital ako si 50 Ing ci co bol nevedel najst pracu a mal bohate skusenosti a aj ked reagoval na ponuky kde prevysoval podmienky tak ho nezobrali.skoncil v supermarkete na pokladni potom sa mu podarilo nieco najst.tak uvazujem nie je lepsie stat sa hasicom,policajtom robota ista peniaze tiez a obavat sa o vyhadzov tam skoro neexistuje.problemom je ze pokial nemate VS tak ani tam nepostupite ale praca ista.poznam holku co ma frajera fizla za dva-tri roky ma 600 cisteho a to len sedi v kancli sice nic moc plat ale pofidernym sposobom sa dostal do PZ a ma sa fajn.dostat sa na poziciu referent alebo ostatna administrativa cez vyberove konanie je nemozne bez toho aby vas tam niekto pretlacil a dal vam odpovede na otazky ked sa pisu testy ale stat sa policajtom ze viac menej mozne. a pre tvoju otazku lumir je to tak ze aj aj
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

precital som skoro celu diskusiu, vsetky prispevky a par ludi tiez spomenulo rodinkarstvo, tlacenky a pod.
A poviem vam to narovinu: za tie roky co som presiel
mnozstvo zamestnani, v sukromnej aj statnej a verejnej sprave, rozneho typu, tak skoro vzdy sa na dobre miesta dosadzuje rodinny prislusnik resp. kamarat. Nerobte si iluzie,
vecsinou je to dopredu dohodnute a clovek bez "výťahu" ma sancu iba v pripade ak je to financne nezaujimave miesto, alebo ked na ten flek treba naozaj ze odbornika ktoreho je problem zohnat z okruhu znamych.
A aj ked sa clovek na to miesto dostane, tak moze mat problem s neskorsou karierou, napr. mam kolegynu ktora ovlada svoju pracu vyborne, dokonca mozno lepsie ako jej priama nadriadena, ale nema sancu v ramci firemnej hierarchie postupit pretoze vsetky lepsie miesta su uz obsadene ludmi ktori sa poznaju a navzajom sa do funkcii "vytahuju"
a nikoho ineho nepustia vnutornym vyberovym konanim. A takato prax je uplne bezna, nehovorim ze bez znamosti sa neda robit velka kariera- urcite ze da, ale je to dost tazke,
lebo na Slovensku "ruka-ruku"..
Radioactive_Mouse
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Radioactive_Mouse »

Zdravim
Rad by som pocul nazor skusenejsich
Nebudeme si klamat spu nema nejake dobre meno medzi univerzitami
Studujem na Slovenskej polnohospodarskej univerzite- Technicka fakulta odbor Informacne a riadiace systemy vo vyrobnej technike
Som v tretom rocniku takze ma este cakaju dva roky ale uvazujem co po skonceni, kde sa zamestnam. Odbor je zamerany na zaklady elektrotechniky/elektroniky, automatizaciu a teoriu automatickeho riadenia, 2d a3d cad systemy, tento semester budeme mat programovanie mikrokontrolerov v c a v 4.,5. rocniku je tam programovanie v c#/.net. Moje otazky su
1.Vystudoval niekto tento odbor alebo podobny ? Ak ano tak kde sa zamestnal?
2. Ak by som sa zacal venovat c#/.net vo volnom case + zaklady z ing studia . Je mozno sa za dva roky samostudia + 2 semestre c# zo skoly zamestnat na nejakej junior pozicii alebo ak uvidia SPU v zivotopise tak ma nepozvu ani na pohovor?
3. Na ake pozicie by sa dalo zamestnat so znalostami s automatizacie ?
Uz je nacase si najst aj nejaku pracu/brigadu popri skole v odbore ale vobec neviem kde hladat/ake pozicie/profesie
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Nemyslím si, že by ťa v serióznych firmách mali automaticky vyradiť z radu záujemcov, ak tam uvidia vzdelanie na SPU.

Nie som si však istý, či sú nejaké perspektívne IT firmy v Nitre - kamoš tam skončil informatiku na UKF a hovoril mi, že tam nič nie je, resp. sú tam nejaké reklamky, ktoré ponúkajú študákom 2-3€ na hodinu, čo je úplne smiešna suma, viac zarobíš aj v Tescu pri pokladni...

Ja by som sa na tvojom mieste orientoval na Bratislavu, je tam oveľa viac IT firiem (Eset, IBM, HP, Dell, Accenture), ktoré by nemali mať problém zamestnať študáka na part-time. Nemusí to byť rovno pozícia, ktorá sa presne týka toho, čo študuješ, ale na začiatok to kľudne môže byť nejaký support/helpdesk, testovanie a pod. Myslím si, že by si si to vedel zariadiť tak, aby si si nahádzal všetko do 2-3 dní a zvyšok času chodil do BA. Prípadne by som sa na tvojom mieste hlásil na inžinierske štúdium rovno do BA.
Radioactive_Mouse
Light Professional
Light Professional

O peniaze mi moc nejde teraz, hlavne aby to bolo v odbore a ziskaval prax. Na studium druhe stupna na inej skole si moc netrufam. Tuto uz viem ako to chodi, poznam system, co kto asi vyzaduje, komu a comu sa vyhnut atd.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

V Nitre ma napadá jedine tak Jaguar Land Rover, ale bohviekedy sa dostavia ten závod. Nitra proste nie je rajón IT firiem, s tým sa treba zmieriť, vyjsť zo svojej komfortnej zóny a ísť do BA, kde sú tie možnosti miliónkrát lepšie - platovo aj ponukou voľných flekov.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Doporučil by som zamestnať sa na čiastočný úväzok ešte počas školy, polovičný musíš dávať časovo v 4.-5. Ročníku bez problémov
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Čo chceš reálne robiť ?
Radioactive_Mouse
Light Professional
Light Professional

V skole ma bavil autocad cize mozno konstrukter alebo automatizacia, lenze tu je taka trapna vec, ja neviem ako sa volaju povolania zaoberajuce automatizaciou, co mam hladat napr na profesii atd. a kedze budeme mat dost programovania na druhom stupni tak by som sa chcel zacat venovat c#/.net len sa obavam ci som uz nepresvihol ten spravny cas a nie je uz neskoro zacat sa ucit programovat
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nikdy nie je neskoro. Na junior pozície nepotrebuješ byť nejaký super extra programátor. Aspoň u nás sa počíta s tým, že seniori budú zo začiatku dosť pomáhať juniorom a neprebieha to tak, že na - tu máš task a sprav ho. Juniori sa často pýtajú, konzultujú a žiadajú rady...

Ja teda nerobím priamo developera, ale skôr support/consulting, ale dosť často sa ma v tíme kolega študák junior dev pýta na nejaké otázky ohľadom .NETu, ktoré mi prídu dosť ľahké, takže si hovorím, že asi by som sa vedel vypracovať aj na developera, keby som veľmi nutne chcel :D

Ako sa hovorí, znalosti získavaš skúsenosťami a rokmi práce v nejakej oblasti.
Radioactive_Mouse
Light Professional
Light Professional

A co je ulohou junior programatora? Viem ze to zalezi od firmy ale priblizne
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dostávajú/berú si ľahšie tasky na vývoj, opravujú jednoduchšie bugy, na ktoré si trúfajú a je od nich priamo vyžadované, aby sa pýtali seniorných ľudí, keď sa na niečom zaseknú alebo si nevedia rady.

Neviem, či chceš ešte presnejší popis, ale ak chceš robiť programátora, tak by si mal hlavne programovať/vyvíjať nové featury/zariadenia :)
Napísať odpoveď