Enviromentalna stopa za emailom, streamom
Enviromentalna stopa za emailom, streamom
Ahojte, narazil som dnes na tento clanok
https://tech.sme.sk/c/20443239/aj-email ... ml?ref=trz
Co ma zarazilo:
Analytici odhadujú, že ročná e-mailová prevádzka za sebou zanechá rovnakú ekologickú stopu, ako 320 kilometrová jazda automobilom.
Nebolo by rozumnejsie odstavit jedneho vikendoveho sofera a mame na cely rok vybavene?
Pokoj v duši by nemali mať ani tí, čo využívajú službu streamovanej hudby. Ak by sme porovnávali fyzické CD nosiče s prehrávaním streamovaného obsahu, už po 27 počúvaniach by ekológia vravela v prospech fyzického nosiča.
Mobil by som si kupil tak ci tak, skor naopak, kupou mobilu s moznostou prehravania hudby setrim planetu, lebo nekupim mp3 prehravac a taktiez netreba dane CD vyrobit..
Ci mi nieco unika? Alebo sa len zeleny chcu ukazat, ze este existuju?
https://tech.sme.sk/c/20443239/aj-email ... ml?ref=trz
Co ma zarazilo:
Analytici odhadujú, že ročná e-mailová prevádzka za sebou zanechá rovnakú ekologickú stopu, ako 320 kilometrová jazda automobilom.
Nebolo by rozumnejsie odstavit jedneho vikendoveho sofera a mame na cely rok vybavene?
Pokoj v duši by nemali mať ani tí, čo využívajú službu streamovanej hudby. Ak by sme porovnávali fyzické CD nosiče s prehrávaním streamovaného obsahu, už po 27 počúvaniach by ekológia vravela v prospech fyzického nosiča.
Mobil by som si kupil tak ci tak, skor naopak, kupou mobilu s moznostou prehravania hudby setrim planetu, lebo nekupim mp3 prehravac a taktiez netreba dane CD vyrobit..
Ci mi nieco unika? Alebo sa len zeleny chcu ukazat, ze este existuju?
Re: Enviromentalna stopa za emailom, streamom
Akosi som nepostrehol, ze z coho sa tvoria tie emisie z mailov, na zaklade coho to urcili a dalsie dolezite informacie okolo toho. A streamovanie to iste. Radsej nech sa ekologovia pozri na LKT s kvapkajucou naftou a olejom niekde v lesoch, uholne elektrarne, stare osobne a nakladne auta, no a samozrejme velke fabriky.
Čomu presne nerozumieš? Každé nabitie baterky alebo poslanie mailu vyžaduje energiu a ta sa niekde musí vyrobiť, často z fosílnych palív
To je zase clanok, ako podme je*at.. Pisu, ze tam stremovanie zanechava enviromentalnu stopu, ale nie je to nijak rozpisane, ako to pocitali, s cim pocitali..Absolutne vsetko vsetko vsetko, cokolvek co clovek spravi, zanechava enviromentalnu stopu. Su sice napriklad apple a google, ktori sa snazia byt co najviac eco friendly, napriklad ich data centra sa snazia byt 100% eco friendly, ale to je len polka pravdy. Vsetky servery, kable, technika nejak vznika, zelezo sa tazi, vzacne kovy tazia deti niekde v afrike, atd. Ked si celkovo zoberies, ani hlupy chlieb nie je eco friendly, ale da sa to eliminovat. Servery tiez nefunguju tak, ze za datacentrom je elektraren na uhlie, ktora produkuje prud.. Mas vodne elektrarne, ktore su ekologicke, ale pri stavbe znicili mrte prirody.. Toto je proste hlupy clanok, nie je tak napisane nic. Porovnavat stream s CD..? co je to za blbost..? Plast z CD sa ti nerozlozi a ostane furt, nikomu sa to nechce recyklovat. Otazne je, ze ako porovnat 1TB dat v datacentre a 10tisic plastovych CDciek.. hlupe SME..!!
To chapem, ze zanechava stopu. Ale, stale mam pocit, aj po precitani spravy, ze je to omrvinka v eko svete.
Nebudem posielat emaily, ale pocitac budem mat tak ci tak zapnuty. Taktiez poslanie listu si vyzaduje vyrobu a prepravu znamky, papiera na text, vyroba pera, tuhy, naplne, razitka a atramentu, potom dalsi presun hotoveho listu autom na inu postu..
Ako ano, obe maju stopu v prirode. Ale tak neskutocne malu, ze odstavenie jednej fabriky na vyrobu korespodencnych listkov sa de facto rovna 5000 rokov moznosti posielania emailov..
Nech mi nikto netvrdi, ze vypocutie jedneho virtualneho CD 27 krat sa rovna jedno skutocne CD..
Nebudem posielat emaily, ale pocitac budem mat tak ci tak zapnuty. Taktiez poslanie listu si vyzaduje vyrobu a prepravu znamky, papiera na text, vyroba pera, tuhy, naplne, razitka a atramentu, potom dalsi presun hotoveho listu autom na inu postu..
Ako ano, obe maju stopu v prirode. Ale tak neskutocne malu, ze odstavenie jednej fabriky na vyrobu korespodencnych listkov sa de facto rovna 5000 rokov moznosti posielania emailov..
Nech mi nikto netvrdi, ze vypocutie jedneho virtualneho CD 27 krat sa rovna jedno skutocne CD..
Pan Michal Gigel nepise, odkial je zdroj jeho informacii, kludne mu napis a spytaj sa ho, odkial na to prisiel. Lebo bez zdroja informacii je to len drb, jedna babka povedala.
- Prílohy
-
- milan-gigel44953332_0_300x300.jpeg (13.38 KiB) 1647 zobrazení
takze gangam style (neratam vedlajsie kopie) na youtube ma 2 746 629 447 videni, teda ako keby 101 727 017 cedeciek.. Tak diky PSY!

Beardie, ak sa na to mam divat z pohladu nabitia mobilu ci pocitaca zapnuteho v el. sieti, tak je azda ekologickejsie poslanie listu postou - papier, atrament, obalka, cesta na postu, postova preprava, dorucenie k adresatovi, pripadna cesta adresata na postu a zahodenie papiera do kosa po precitani? Alebo je okologickejsie mat zapnuty ten PC na ktorom som aj tak pisal list, ale minutu mi trvalo kym som ho odoslal? Nehovoriac o ekologickej likvidacii cartridgov, pokazenych tlaciarni a ine. Aj na poste maju pocitace, ktore cely cas bezia, bezi tam klima alebo kurenie, varia si tam kavu, zamestnanci fajcia cez prestavky a ine nezmyselne veci, ktore sa nedaju porovnat s odoslanim mailu.
Milan, a na "hlupom sme" pise v tretom dostavci: Podľa denníka The Washington Post, kde TWP predstavuje link smerujuci na: https://www.washingtonpost.com/news/the ... 56ec5215c9 - clanok od Hayley Tsukayama, ktora ma linkami vyzdrojovane rovno v textecinges napísal:Pan Michal Gigel nepise, odkial je zdroj jeho informacii, kludne mu napis a spytaj sa ho, odkial na to prisiel. Lebo bez zdroja informacii je to len drb, jedna babka povedala.
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Asi len americkí vedci vedia, ako sa k tým číslam reálne dostali, no povedal by som, že tvoj počítač má na tom minimálnu zásluhu. Na ten mail potrebuješ mať zapnutú celú internetovú infraštruktúru od teba až k adresátovi, ktorá spotrebúva určite nezanedbateľné množstvo energie.
Samozrejme, takýmto spôsobom sa dá vypočítať stopa za všetkým ale je to irelevantné. Aj na výrobu chleba je potrebný kombajn, ktorý potrebuje neekologickú naftu.
Samozrejme, takýmto spôsobom sa dá vypočítať stopa za všetkým ale je to irelevantné. Aj na výrobu chleba je potrebný kombajn, ktorý potrebuje neekologickú naftu.
Neviem ako to zratali, iba sa zamýšľam ako to asi mohlo byťheker napísal:Beardie
Skrátka, odhlasujte sa z newslettrov ak ich nečítate, urobíte pre ekológiu niečo pozitívne
beardie: v tomto pripade by trebalo zanalizovat aj dopad roznych fór na enviro a eko...
aby nas tu nezavreli.. 
Tiež si myslím, že sledovať enviromentálnu stopu za každým emailom je pritiahnuté za vlasy.
Samozrejme, že na vybudovanie celej infraštruktúry sa museli urobiť kroky, ktoré nejakým spôsobom zničili prírodu, ale ak chceš byť maximálne enviromentálny, tak vypni hojko a choď si čítať knižku. Dovolím si odhadovať, že na výrobu tej knižky sa spotrebovalo menej surovín/energie ako na beh nejakého PC niekoľko hodín denne.
Keby každý, kto chodí do práce autom, namiesto toho začal chodiť busom/vlakom/bicyklom/pešo, tak som si istý, že by pre životné prostredie spravil viac, ako keby sa odhlásil z miliardy newsletterov.
Samozrejme, že na vybudovanie celej infraštruktúry sa museli urobiť kroky, ktoré nejakým spôsobom zničili prírodu, ale ak chceš byť maximálne enviromentálny, tak vypni hojko a choď si čítať knižku. Dovolím si odhadovať, že na výrobu tej knižky sa spotrebovalo menej surovín/energie ako na beh nejakého PC niekoľko hodín denne.
Keby každý, kto chodí do práce autom, namiesto toho začal chodiť busom/vlakom/bicyklom/pešo, tak som si istý, že by pre životné prostredie spravil viac, ako keby sa odhlásil z miliardy newsletterov.