Caute, vedel by ma niekto nasmerovat kde a co hladat ak potrebujem kopie jednej webovej aplikacie s roznymi databazami a inym designom?
Chcel by som to zjednodusit lebo je otravne pri kazdej zmene funkcionality menit aplikaciu na niekolkych serveroch(nahravat na kazde FTP zmene subory).
PHP kod a HTML kod su oddelene(MVC architektura). Takze som si predstavoval nieco na ten styl, ze z jedneho hlavneho servera sa budu kopirovat zdrojove subory s tym ze sa budu prepisovat iba niektore podla mojej volby.
Neprepisovali by sa iba urcite subory ako je konfigurak s pristupom do DB, niektore subory s HTML vystupom, pripadne mensia zmena nejakej PHP triedy.
Zaujimalo by ma ci na to existuje nejaky hotovy nastroj, nejake best practice alebo to je z nejakeho dovodu uplny nezmysel.
Alebo staci ak ma navediete pod akym pojmom hladat na internete.
PHP aplikacia na roznych serveroch
Re: PHP aplikacia na roznych serveroch
Teoreticky by na to mohol stacit len git, ale zmysel by skor malo zabalit core logiku do balika a pouzit composer. Takto mozes stiahnut appku na novy server, nastavit ENV, upravit co potrebujes a ked budes chciet robit univerzalne zmeny, len pushnes novy release a na serveroch stiahnes update (napr. cez Ansible).
v gite vytvoris root branch do ktorej budes commitovat zmeny, ktore maju ist vsade a dalej pre kazdy server vytvoris tak isto branch kde budes commitovat len specificke zmeny pre dany server. changes v root branchi budes mergovat do kazdej serverovej branche no a na kazdom servery uz len pullnes zmeny. na automatizaciu toho celeho si asi budes musiet spravit skripty, neviem ci nieco take uz existuje.
btw toto nema moc spolocne s PHP.
btw toto nema moc spolocne s PHP.
to neni trosku moc zlozite cez gitove branche?
neviem co je to za aplikaciu, ci nejaka vlastna alebo 3rd party, ale najskor tam mas oddeleny nejaky konfiguracny subor, kde su vsetky udaje o databaze a tak.
ten subor aj tak nebudes nikdy davat na git ked su tam citlive udaje. uplne staci ked budes mat celu aplikaciu v gite a pravidelne pullovat na vsetky instancie.
neviem co je to za aplikaciu, ci nejaka vlastna alebo 3rd party, ale najskor tam mas oddeleny nejaky konfiguracny subor, kde su vsetky udaje o databaze a tak.
ten subor aj tak nebudes nikdy davat na git ked su tam citlive udaje. uplne staci ked budes mat celu aplikaciu v gite a pravidelne pullovat na vsetky instancie.
Prvu cast nebudem rozoberat, tam je to jasne, a odpoved je git, resp hociaky repozitar kodu. Na druhu cast, teda pushnutie zmien na konkretne servre. Na to su riesenia, teda automatizacia stiahnutia zmien, zastavenie servera, nakopirovanie suborov, start servera, pripadne automaticky testing. Konkretne riesenie ti neporadim, kedze poznam len tie korporatne a taky system ti je zbytocny. Podla toho kde to hostujes si pozri ci tvoj provider taketo sluzny neponuka. napr: https://aws.amazon.com/blogs/devops/aut ... odedeploy/
pokial ta tato problematika zaujima tak si skus nastudovat viac o devops (mozno bude pre teba velka cast nepotrebna, ale aspon ziskas prehlad)
pokial ta tato problematika zaujima tak si skus nastudovat viac o devops (mozno bude pre teba velka cast nepotrebna, ale aspon ziskas prehlad)
-
jorg22
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Dakujem za rychle odpovede. Velmi mi to pomohlo. Teraz uz viem ako pokracovat.