Kupujete slovenske vyrobky?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: Kupujete slovenske vyrobky?

Príspevok od používateľa baldorex »

To si asi nemal domáce kura. Také čo ti behá po dvore, dávaš tomu žrať poriadne veci.
Ochutnajt, rozdiel spoznáš.
Teda, zdegenerovaný poľskými antibiotikami možno ani nie :)
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Vzhladom na to, ze ty domacich sliepok mam pojedenych viac ako si myslis, tak prave preto sa pytam, ze ci ty ten rozdiel skutocne citis?

Na Slovensku je legislativa postavena tak, aby sa kurcana kontrolovali az 9x, teda od sameho liahnutia az po pultovy predaj. Podla toho co sa neraz pisalo a vysielalo v mediach, tak v Polsku pouzivaju antibiotika, kurata mrazia s vodou. Ale aky je vysledny dopad na chut? Podla mna ziadny.

Pokial ty poznas rozdisl v chuti a dokazes usudit, ze toto maso je chovane u suseda na zahrade, toto v Hyze a toto je z Polska, tak by som ti udelil Nobelovu cenu a Gordon Ramsey by mal porozmyslat nad tym, aby ta zamestnal ako hlavneho ochutnavaca.

PS: Nekupujem kurcata z Polska, ak by si sa to chcel opytat.
baldorex
Addict
Addict

Áno cítim. Nie v chuti, ale v húževnatosti mäsa. Chuť samozrejme ovplyvníš korením a omáčkou.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Čo je niečo slovenský výrobok ma nejak nezaujíma, zaujíma ma kvalita a zloženie. Čo sa však mäsa týka, určite viac verím napr. slovenskému kuraciemu, ako nejakému z Poľska, Rumunska či Číny.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Heker nehnevaj sa ale porovnavat maso z Hyzi, Polska a z hocijakej tramtarie este beriem ze nepoznat rozdiel. Ale s domacimi to poznat urcite je a nemusis byt pan ochutnavac.
mato236
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa mato236 »

baldorex napísal:Čiže rozdiel v cene je 2€ a ty v príspevku hore div nechytíš hysterický záchvat že "zbláznili sa?"

:)
Ak by som konzumoval maso jeden krat denne dvakrat do tyzna, rozdiel na cene by som nepocitil. Ja jem maso denne a to konkretne 600g a tam by bol rozdiel v cene extremny (uznavam aj moje stravovanie je extrem). Ale aj vacsia rodina, ktora ma maso aspon 3x do tyzdna (co si nemyslim, ze je tak casto) ten rozdiel znacne pociti. Odhliadnuc od toho, ze sa da maso kupit aj priamo od chovatelov (male chovy na dedinach atd.) za neporovnatelne nizsiu cenu.
patro16
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa patro16 »

wladas nemusi, my este doma chovame sliepky, ale ked sa urobi vyvar tiez nespoznam ci je to z nasej alebo kupenej, to iste kuracie stehna atd.,

ale zato kacicu spoznam hned to je citit a vidiet uz ked to peces, ta z madarska/etc. je mastna ako das + po vytuhnuti je tuk hnusny biely "mukovy" zato domaca je ovela menej mastna a tuk po stuhnuti je "krasny tmavo zlty" jemny ako natierka.

bravcove ked je dobre pripravene a upecene tak tiez je niekedy problem rozoznat.
mato236
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa mato236 »

Clovek ak dobre spravi a ochuti kurca, ci je polske, slovenske alebo hocake rozdiel nespozna. A mozes si hovorit co chces, ale ked sa nesustredis na to, ze:"ano teraz jem domace kurca a je vynikajuce!" nespoznas rozdiel. (To vravim ako clovek co zil 12 rokov na dedine a kurciat ci uz domacich alebo z obchodu mam zjedenych vela :D )
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Uprednostnujem slovenske vyrobky, aj ked su hoci o par centov drahsie, citam etikety a ak je v regali rovnaky vyrobok od roznych vyrobcov, uprednostnim ten domaci. Inac ma trochu stve, ze na mnohych sa docitam len distributora, prip. Vyrobene v EU. Akoby distributor niekoho zaujimal :? Podla mna sa boja napisat, ze vyrobene v Polsku, Cine, alebo inej tramtarii a za taky aj ten vyrobok povazujem.
Co sa tyka kurciat, "krehcenym" a Polskym sa vyhybam. Kupujem vyrobky z Hyzy, maju ich vsade. S domacimi skusenosti nemam, som dieta z panelaku. Ale ak by som videl bio kurca za 2x taku cenu, urcite by som si ho raz za cas dovolil, ale iba ak by som vedel, ze je skutocne z poctiveho chovu a nie polske predavane za 2x taku cenu.
heker
Redeemer
Redeemer

Vyborne baldorex, ty si asi prvy clovek o rozdiel pozna, ale ty dokonca v huzevnatosti. Len tak zo zaujimavosti by som rad vedel, ze ked ides niekde na denne menu, na obed a la carte, na veceru, das si bagetu na pumpe, pizzu s kuracim masom, ci povies obsluhe, ze to maso bolo z Polska, lebo nebolo huzevnate a ze ram citis antibiotika? Ale ze to nie je slovenske kurca, ze aka je krajina povodu?! V dvoch ci troch restauraciach som videl, ze bolo uvedene, ze maso je vyhradne od slovenskych chovatelov, ale to je asi tak vsetko. Ci ty sa prv opytas na krajinu povodu masa?
patro16
Light Professional
Light Professional

zabudol som sa vyjadrit k povodnej otazke :D , ano snazime sa kupovat co najviac slovenske vyrobky (s vynimkou urcitych mäsokombinatov) ale casto kupujeme aj ceske - hlavne jogurty a mäsove vyrobky.
wladas
Redeemer
Redeemer

Tiez primarne vyberam slovenske vyrobky.

patro16 - preco ceske jogurty? Ako nevravim ze sem tam si aj ja nedam napr Hollandia ale myslim ze na SVK je dost dobrych vyrobcov jogurtov.

Mek - co je to krehcenie? :) Ale aj mna uz viac krat nasralo ze niekde uvadzaju dodavatela. Na to by mala byt norma aby tam bola aj krajina povodu.
patro16
Light Professional
Light Professional

podla mna su kvalitnejsie(aj uvedenym zlozenim na obale) a viac nam chutia, prave tu spominanu hollandiu kupujeme menej, viac kupujeme od mlekarna kunin, milko polabske a slovensku mliekaren kopanice selce ale mozes dat typ ktore sk su este dobre urcite vyskusame.

edit:// syry a mlieko väcsinou z Agrosúča alebo Agrofarma Červený Kameň, PD vlara nemsova sem tam tam kupime aj maslo inak zasa Liptovská mliekareň

vpodstate sa snazime co najviac vyuzivat lokalnych vyrobcov ak sa da (aby to nemuselo dlho cestovat).
baldorex
Addict
Addict

Heker
Nie som jediný, pozri si príspevok od wladas. Už sme dvaja ľudia so super schopnosťami :)

Na denné sračky skutočne nechodím, lebo za 3.50€ sa nedá navariť kvalitné jedlo z kvalitných surovín (to sa dá možno doma, nie v reštaurácii), na to sa mám moc rád.

Reštaurácie si vyberám tie kvalitnejšie podľa možností.
Ale samozrejme to nehrotím, ak raz za čas zjem mäso bez poznania jeho pôvodu.

My sa ale bavíme o domácej dennej spotrebe, kde určite nie som spotrebiteľ, čo chce kúpiť to najlacnejšie poľské...

Pizzu (kura na pizzu, naozaj ti tr8e?) a bagety neriešim, to naozaj nejem denne...

Wladas - jogurty sa snažím kupovať zvolenský, v lidli kupujem ten v skle. No najradšej kupujem v rakúsku ten biely od milfiny. To keď otvoríš a dáš hore dnom, vypadne ti ten jogurt na tanier ako torta, taký je hustý a chuťovo výborný...
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

wladas - Od aprila 2015 plati v ramci EU legislativa, ze sa musi u masa udavat, ze kde bolo utratene a kde bolo spracovane. Takze ked si pozries ospevovane kuriatka z Polska, tak by tam malo byt uvedene, ze bolo utratene v Polsku, spracovane v Polsku, mozno Slovensku alebo Cesku.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

1. Chut masa zalezi aj od stravy toho zvierata. Ak to babka krmi sajrajtom, tak to tak bude aj chutit.
2. Chut masa zalezi od pripravy masa. Ak to babka poserie, tak jej domace kura moze byt rovnako suche a onicom, ako to z Polska ci Brazilie.
3. A ano, kazdy slovensky rychlokvaseny gastropodnikatel, ktory si 3 mesiace po otvoreni podniku kupi audinu, pozna trik, ze smrad a chut "chyteneho" masa sa da velmi ucinne zamaskovat kopou korenia.
4. Su ludia, ktori na chuti dokazu spoznat aj to, ze maso bolo zmrazene.

K tomu krehčeniu...predstavte si taku mensiu metlu do ruky, akurat miesto stetiniek ma ten nastroj jednu ihlu za druhou, aby robot alebo clovek na linke vedel jednym pohybom do kuracieho prsa spravit XY stoviek vpichov. Do masa to napusta nasyteny solny roztok s dalsimi latkami, ktore dokazu viazat vodu.
http://www.svssr.sk/potraviny/spotr_inf ... e_maso.asp
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

z kupovanych jogurtov su najlepsie tie v skle z Ciech-neviem vyrobcu. Ale este kvalitnejsi je ten ktory si clovek urobi doma, je to jednoduche,uplne cerstve a chutovo neporovnatelne /moze sa don dat susene ovocie,oriesky, ovsene vlocky a ono to v priebehu pripravy pekne zmekne/. Apropo domace kurata nemusia byt automaticky chutnejsie ako tie z obchodu, pretoze ak im davaju volny vybeh tak to maso je tuhsie aj po dlhej priprave.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Áno gogo, také domáce kura od babky alebo proste chované na znášku vajec má hustejšie mäso. Taká sliepka sa zabije po cca dvoch rokoch, keď prestane znášať resp. už nenesie toľko, koľko mladšie sliepky. Možno je to tým, ak sa mýlim, opravte ma, no poctivých domácich som sa najedol až až a mäso bolo "hustejšie", no chuťovo rovnaké.
heker
Redeemer
Redeemer

Ked citam vase prispevky, tak to odporuje tomu co pise Gordon baldorex Ramsey. Ved ten tu do nebies vychvalil domace kurence z chovu niekde od babky na zahrade.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ale zas porovnavat kurence so sliepkami je troska sprostost.
Napísať odpoveď