Kupujete slovenske vyrobky?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: Kupujete slovenske vyrobky?

Príspevok od používateľa baldorex »

Heker - ty si kus :) ako odporuje? Veď mi dávajú za pravdu :)
Wladas pozná rozdiel.
Energy100 píše že mäso je "hustejšie".... Ale ja som prvý človek čo pozná rozdiel však?

Mimochodom ako správne poznamenal wladas, ja hovorím o domácom kurati a nie o sliepke na dôchodku...(možno to ti robila babina za chuťovky a máš z toho traumu z detstva :))

Na druhej strane, ak naozaj nepoznáš rozdiel, si "šťastný" človek a môžeš krochtať blahom pri menučku za tri päťdesiat.

Btw naozaj ma nebaví toto navážanie sa kvôli inému nauru, kde neexistuje iný správny, iba tvoj...
patro16
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa patro16 »

wladas mozes to skludom porovnat - kupis cele kura doma ho rozrobis(ale aj nemusis) na stehna, prsia tie odlozis na dalsu upravu a koraba, krk +zbytok ide do vyvaru, to iste mas ked zabijes sliepku akurat ze ta ide do vyvaru cela - to ked porovnavam vyvar mlade kura vs. starsia sliepka - bez rozdielu, ale to iste, aspon u mna je aj mlade pecene kura s obchdu vs. mlada sliepka chovana doma na mäso (broiler) ked to vies urobit (upiect, dochutit) nieje sanca zistit odkial to je... a to hovorim ako "pravy dzedzincan" co ochutnal rozne specialitky ale kuracie mäso je proste lahko oklamatelne/nahraditelne inym kuracim, podstatne ine je to, ako som pisal aj vyssie, s kacacim kde to vidis uz pri priprave / bravcovym / hovädzim

inak wladas napis nejake tie sk jogurty co kupujes, zaujima ma to, mozno "prejdeme" ku konkurencii :D

baldorex - zvolenske jogurty teda nic moc cena/vykon u nas "prepadli" :lol: ale aspon maju dobru zmrzlinu a v kombinacii s cesky missis vajecny liker + kavicka mnam :) , pilos z lidlu je odpad, no a osterreich podporovat nemienime.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

domace kurata maju preto tuhsie a hustejsie maso, pretoze vecsinou behaju na volno po dvore.
Zatial co tie z chovu su zavrete a natlacene na malej ploche, takze nemaju moznost moc pobehovat.
Je to to iste ako ked si vsimnete ze divina ma tuhe maso oproti napr hovadziemu. Je to hlavne kvoli tomu, ze zvierata z prirody maju oproti tym domacim mnohonasobne viacej pohybu. Proste svalstvo viacej pouzivaju a tym sa stava pevnejsim. Tyka sa to aj inteligencie- domestikovane druhy maju mensi mozog a stracaju orientacne schopnosti oproti divokym druhom.
baldorex
Addict
Addict

patro16 napísal: baldorex - zvolenske jogurty teda nic moc cena/vykon u nas "prepadli" [emoji38] ale aspon maju dobru zmrzlinu a v kombinacii s cesky missis vajecny liker + kavicka mnam :) , pilos z lidlu je odpad, no a osterreich podporovat nemienime.
Zabudol som povedať, ja kupujem iba biely jogurt, zvolenský (ochutené som mal od nich 10 rokov dozadu) a ten v rakúsku.
V lidli ten ochutený v skle - občas - je výborný, určite to nie je odpad.

K rakúsku - potraviny sú tam lacnejšie a kvalitnejšie, z ba mi je rakúsko a hainburg bližšie ako také košice, takže nemám s tým problém :)
patro16
Light Professional
Light Professional

nepisal som ze vsetky z lidla su odpad - iba komplet znacka pilos, ved normalne napis jeho nazov nech vieme aky je to, mozno si narazil na nieco dobre co stoji za vyskusanie a co nepozname.
baldorex
Addict
Addict

No je to práve Pilos myslím, jediný sa tam predáva v skle, 250G smotanový biely jogurt+ džem

Mliekareň v čr, obec Stříbro
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

patro16 napísal:inak wladas napis nejake tie sk jogurty co kupujes, zaujima ma to, mozno "prejdeme" ku konkurencii :D
Zvolensky, Tami, Sabi, Banovecky (Milsy)
Rajo nekupujem, ani neviem preco. Nejake mi je nesympaticke.
patro16
Light Professional
Light Professional

rajo kupili nemci - na masle uz je vyrobene v nemecku,

tami a banovecky(ani som nezarigistroval ze vyrabaju aj jogurty) skusim, kedze kupujeme aj banovecku neochutenu natierku a ta je top.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Rajo vozi slovenske mlieko do Nemecka, kde ho spracuju a poslu nam naspat maslo. Dost absurdne. Nieco, ako ked nase kurence idu do Polska, kde ich zabiju a poslu nam ich spat.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Co je na tom absurdne??? Skus si najskor precitat dovod: https://ekonomika.sme.sk/c/6695153/slov ... mecku.html Okrem ineho sa v clanku spomina, ze sa vyraba aj so slovenskej smotany - to chapem tak, ze tam moze byt nemecka, polska, rakuska a aj slovenska. Cize to nebude cisto slovenska smotana, ktora sa vozi do Nemecka, spracuje sa a maslo sa posle na Slovensko.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

V tom clanku nepisu, ake objemy masla ta linka v Nemecku produkuje, cize je podla mna pravdepodobne, ze ta linka produkuje nejake velke mnozstva, takze samozrejme, ze potrebuju mlieko aj z inych krajin, ked potom to maslo exportuju do XY krajin EU. Oni len chvalia toto "množstvá, ktoré sme vyrábali v Bratislave celý deň, vyrobia v Nemecku zhruba za hodinu", to automaticky neznamena, ze pre nas maly trh nestaci aj linka v BA. A to, ze v Nemecku vdaka technologiam vedia produkovat maslo s dlhsou trvanlivostou je tiez uplne super, akurat neviem ci pre tu korporaciu alebo pre spotrebitela. :mrgreen:
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

wladas napísal:Mek - co je to krehcenie? :) Ale aj mna uz viac krat nasralo ze niekde uvadzaju dodavatela. Na to by mala byt norma aby tam bola aj krajina povodu.
Krehcenie == napichanie vodou a chemikaliami. Oni to ale pomenovavaju vselijak, "kura krehcene, kura krehke, kura stavnate" a podobne nazvy, aby si neznaly clovek myslel, ze kupuje bohvieaku fajnotku, no opak je pravdou :)
Inac nahodou som dnes kupil kuracie stehna z Hyzy a spravil si ich na obed. Na etikete bolo, podla ocakavania, "chovane a zabite na Slovensku". Mozno ich peciem prilis dlho, alebo co, ale vzdy sa mi dost podstatne zmensia, asi ako sa z nich voda vypari.
mato236
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa mato236 »

Hyza praveze pouziva technologiu chladenia vzduchom a nie vodou, takze tou vodou to nebude :) je normalne ze maso sa pri tepelnej uprave hlavne peceni zmrskne :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Krehcene maso sa nastastie z obchodov pomaly vytratilo. Pred par rokmi to zacali hlavne Cesi prepierat v mediach a na internete. Bolo to maso, ktore malo nizsiu cenu za kilogram, ale po uvareni z neho ostalo menej. Teda cena za kilogram uvareneho masa bola pri krehcenom mase paradoxne vyssia.
Novinari sa obuli hlavne do obchodov Albert, ktore to obhajovali, ale nakoniec krehcene maso stiahli z predaja. A u nas ho nastastie tiez uz nevidim.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Ja som poslednu dobu opat sa nakopol a kazde rano na cerstve mlieko z mliekomatu, cestou pekaren, kde si chlieb a rozky vyzdvihnem. Este hladam nejake obchody v BA, kde by mi vedeli dat do vlastneho obalu napriklad cestoviny, tvaroh a pod. Neviete o niecom takom? Snazim sa eliminovat ten pocet sackov co ti vsade davaju :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Skus sa ist pozriet do fresh marketu, mozno tam najdes nejakeho predajcu, co to takto predava.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

V správach akurát bolo, že robili komparáciu tých istých produktov z Rakúska a Slovenska (tuším ich bolo 23). Viac ako polovica z nich bola kvalitnejšia v rakúskom prípade. Však čo, Slovač zožerie aj väčší humus a nekvalitu. :wink: A do kolien ma dostalo to zdôvodňovanie. Vraj majú Slováci iné požiadavky čo sa týka chuti. :D Jasné, Slováci si vyžadujú väčšiu nekvalitu, viac prídavných látok a napr. menší percentuálny obsah mäsa..
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Najlepsie je na tom to, ze casto je to este drahsie ako v Rakusku. :D Najma kvoli nasim velkym daniam...
baldorex
Addict
Addict

Veď to je staré známe a je to s vedomím, resp povolením eú.

Vraj prispôsobenie sa lokálnym požiadavkám a chutiam... Nie je to nič iné ako delenie obyvateľov eú, z východnej časti si urobili občanov druhej až tretej kategórie...

Kola sladená lacnejším kukuričným sirupom namiesto cukru (pritom cenu máme rovnaký ako v Rakúsku kde dávajú cukor), nanuk magnum v Rakúsku s maslom, u nás tam dávajú rastlinný tuk. Cena rovnaká.

Biely jogurt v Rakúsku je úžasný, 250g tam stojí čo tu zvolenský 145g.

A to nehovorím že zelenina a ovocie čo je u nás akože prvá trieda, je v Rakúsku sotva druhá...

Toto je teda známe už pár rokov, nie nadarmo chodí do Rakúska celá Bratislava. A v piatok, značky z východu Slovenska, kufor naložený po strop a hybaj smer domov na víkend... Takže donesú ochutnať aj starým rodičom, čo je to ten západ :).
A nesmieme zabudnúť ešte na lacnejšie tankovanie :).
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Smolu maju Rakusania, co byvaju pri hraniciach s SR, lebo uz aj tieto ich supermarkety v pohranici prisposobili tovar na ten "vychodoeuropsky", ked zistili, ze tam chodia nakupovat ludia z BA.
Napísať odpoveď