Poplatok za prepis auta z podnikania na FO

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
tacosi
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Poplatok za prepis auta z podnikania na FO

Príspevok od používateľa tacosi »

Potreboval by som naspät prepisat moje auto z podnikania (szco) na fyzicku osobu.(znova na mna)
Od 1.2.17 plati registracny poplatok uz aj za prepis z jedneho vlastnika na druheho.
Co v mojom pripade? To mam fakt platit reg.poplatok aj v mojom pripade? (reg.poplatok vychadza na 176€)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Re: Poplatok za prepis auta z podnikania na FO

Príspevok od používateľa guess.whoo »

na 99,9% si myslim, ze ano..presne toto rozoberali v tom videu, ktore som tu kdesi postoval este minuly rok ked sa len spekulovalo o zavedeni tychto novych pravidiel
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Tiez si myslim, ze ano. Sice to prepisujes zo zivnosti na fyzicku osobu, ale aj tak. Je to zmena majitela, nove doklady, smola.
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Prasata prasive. Volal som na DI. a vravel, ze sa plati len prepis z okresu do okresu 33€ a ked som mu prizvukoval registracnu dan pri zmene majitela platnu od 1.2 tak o tom nic nevedel, cize som sa od neho ohladom toho nedozvedel nic.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

neviem, ci Ti to pomoze, ale uz som stihol od 1.2. riesit jeden pripad, kedy sa robil prepis do ineho okresu, ale s rovnakym majitelom, a tento poplatok sa neplatil, platil sa iba standardny administrativny 33e... bodaj by bol toto podobny pripad...

// no, si ma predbehol...
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Aký je dôvod potreby prepisu?

Cestnú daň platiť netreba ak auto nepoužívaš na podnikanie, to že ostane v majetku nevadí.
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Dnes som zrusil zivnost, cize z majetku sa musi vynat.
baldorex
Addict
Addict

Na kartu majetku napíš že preradené do osobného užívania. Hotovo.
Meno si predpokladám nemenil, čiže pri cestnej kontrole nemáš tiež problém.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

PZP je lacnejsie pre FO nie?
baldorex
Addict
Addict

Je, ale neviem o koľko. Ak o 20€, tak sa mu poplatok vráti za 8 rokov. Dovtedy mu to auto možno ani nevydrží, alebo ho predá...

Preto sa pýtam na dôvod prepisu, či sa benefit tým získaný vráti behom roka/dvoch alebo oveľa neskôr...
heker
Redeemer
Redeemer

Ono to prepisat treba, aby s tym neboli problemy. Aj poistku ma predsa pisanu na zivnost, aj vsetko ostatne ohladom auta. Ako pozname poistovne, este by sa toho mohli chytit, ze auto je pisane na uz zrusenu zivnost. A potom tam hra rolu este z hladiska uctovnictva, pretoze auto bolo majetkom SZCO. Auto tam stale figuruje a pri predaji ho treba zdanit, cize aj ked ho prepise na seba ako sukromnu osobu, stale sa do dava do prijmu a do danoveho priznania, taktiez sa plati cestna dan. Treba auto predat za napr. 500 eur, zaplatit z toho 100 eur na dani potom a vybavene. Na policii to prepisat s original zivnostenskym listom, ktory je zruseny, pretoze sa neodovzdava, na policii to nekontroluju. Ak uz zivnostenske listy zahodil do kosa, bude treba daky papier zo Zivnostenskeho registra, ktory sa da na policiu pri prepise, nezabudnut zrusit poistky a tusim aj na danovy treba podat odhlasenie (ak to teda v roku 2015 nezmenili, lebo sa mi zda, ze tam tam boli dake zmeny pri prihlasovani, odhlasovanie a sadzbe cestnej dane).

Inak preco si to neodhlasil este v januari?
baldorex
Addict
Addict

A názov živnosti je aký? Nie je to náhodou jeho meno a priezvisko? Plus nejaký dodatok ak má, ale stále je to jedna osoba. Tu žiadny problém nie je.

SZČO NEMÔŽE predať auto sám sebe. Môže ho iba vyradiť z podnikania (alebo vložiť ako osobný vklad keď začína podnikať), resp z majetku, obyčajným preradením do osobného užívania.

Z toho plynie aj zánik povinnosti platiť daň z motorových vozidiel - nezáleží totiž či sú alebo nie sú v majetku firmy. Záleží na tom či sa používajú na podnikanie. Čo v jeho príde už neplatí.

Prosím kým sa budeš vyjadrovať k týmto veciam, naštuduj si zákon o účtovníctve, o dani z príjmu a o dani z mv
heker
Redeemer
Redeemer

Ja tvrdim, ze danovu povinnost za auto ma - https://podpora.financnasprava.sk/28676 ... povinnosti

Tu sa pise, ze doslo k zmene a uz to netreba oznamovat danovemu uradu, to je to co som pisal vyssie a nebol som si isty. Aj tu je vsak potvrdena danova povinnost - http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/c ... -i-pokuty/

S vyradenim mas zrejme pravdu, ze ho nepredava sam sebe (aj ked to ziadny zakon nezakazuje).
baldorex
Addict
Addict

heker napísal:Ja tvrdim, ze danovu povinnost za auto ma - http://bit.ly/2lhfeQY
Skús si prečítať aj viac ako len 4 riadky, to čo tvrdím tam máš:
"Daňová povinnosť zaniká 31. decembra predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia aj vtedy, ak vozidlo v celom zdaňovacom období nebolo predmetom dane a zároveň v tomto zdaňovacom období o vozidle nebolo účtované, vozidlo nebolo evidované v daňovej evidencii alebo neboli uplatňované výdavky spojené s používaním vozidla (v tomto prípade vzniká daňovníkovi oznamovacia povinnosť oznámiť  túto skutočnosť správcovi dane v lehote do 31. januára po uplynutí zdaňovacieho obdobia)."

Čiže keď auto preradí do osobného užívania (auto nie je v daňovej evidencii), logicky už neúčtuje daňové výdavky ako PHM, servis, poplatky = neuplatňuje výdavky spojené s používaním vozidla

Záver - takéto auto nie je predmetom dane

K tomu predaju sám sebe, ako by znela zmluva?
Predávajúci - janko mrkva s ičo
Kupujúci - janko mrkva s r.č.

Už si videl takú kúpno predajnú zmluvu?
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

wladas napísal:PZP je lacnejsie pre FO nie?
Nieje.
heker napísal: Inak preco si to neodhlasil este v januari?
Pretoze zakazka,ktora mala byt realizovana a dlhodoba sa nakoniec zrutila.
Ale aj keby,tak som ani netusil,ze tato registr.dan zacina platit od 1.2. a ze vobec existuje uz aj pri zmene majitela.
A tak ako pisal hekker,,chcem mat vsetko naporiadku,,ved vieme v akom state zijeme.
Poistku mam,objednany na prepis som na zajtra rano,predtym este zbehnem na obhliadku.
Dam vediet,ako to dopadlo.
baldorex
Addict
Addict

Je to samozrejme tvoja vec, ale na ten prepis ideš zbytočne a ešte aj vyhodíš dosť veľa peňazí.
heker
Redeemer
Redeemer

Baldorex, precitaj si tam otazku cislo 7 a 8, tam sa pise nieco ine ako ty tvrdis.
baldorex
Addict
Addict

Robíš si zo mňa prdel?
Bod 7 a 8 hovorí o určení termínu kedy zaniká daňová povinnosť a za aké obdobie treba platiť daň.
Kde tam vidíš zmienku a použití na podnikateľské účely, kde vidíš povinnosť prehlásiť vozidlo na polícii?

A ak by si sa chcel chytiť aspoň bodu 6, tak hneď druhá pomlčka hovorí o tom, že daňová povinnosť končí posledným dňom mesiaca, v ktorom ukončil / prerušil živnosť.

Platí to čo píšem hore.
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Takze,na obhliadku som prisiel na 7.30 ako je to uvedene na stranke minv,ale v skutocnosti otvaraju o 8.00.
Objednany na prepis som bol na 8.30,ale kedze v masine na vydavanie poradovych listkov dosiel papier,tak sme cakali do 8.48,kym neprisiel typek a nevlozil tam novy.
Pinkod,ktory som tam zadal uz samozrejme neplatil,kedze zadat sa mohol iba od 8.30 do 8.45,cize som musel do poradovnika.
V platobnom terminali som navolil ukon prepisu a vyskocila mi suma 154€.
Pri okienku mi nevedela povedat kolko budem platit,ze oni to vedia az po zadani vsetkych podkladov.
Pytala sa ci mam zaplatene,ze videla umna potvrdenku,tak som povedal ze ano ale neviem ci spravne.
Dal som jej ju a kyvla ze presne tolko.
Cize sadzba 1100€x0,14 koeficient = 154€

Nedalo mi to a pozrel som nato podrobnejsie.Moj pripad by nemal byt ""Zmena držiteľa (prepis) v okrese"" http://www.minv.sk/?zmena-drzitela-prepis-v-okrese

ale ""Zmena vlastníctva vozidla"" http://www.minv.sk/?zmena-vlastnictva-vozidla

tak? v tom pripade nemali postupovat tak,ako postupovali.
Ak je tomu tak,da sa nejak odvolat,alebo reklamovat?
Napísať odpoveď