Nakupovanie komponentov z bazarov

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
FlorQ
Star
Star

Nakupovanie komponentov z bazarov

Príspevok od používateľa FlorQ »

Zdravím!
Chcem sa spýtať, aké máte skúsenosti s nakupovaním roznych PC komponentov z bazarov (bazos, aliexpres, ebay...). Konkretne sa mi jedna o CPU i5 3570k, ktorý som našiel za smiešnych 70e.
Je to starší CPU k ktorému sa už nedá kúpiť nová doska, takže potrebujem aj nejakú dosku.
Oplatí sa ísť do takejto investície cez bazár alebo radšej sa držať nových vecí. Momentálne plánujem upgradu PC tak mám limit nejkých 300e bez grafiky.
yoggy

Re: Nakupovanie komponentov z bazarov

Príspevok od používateľa yoggy »

Radsej novych veci, kupit i5, dosku, 8gb ram a mas do 300 euro
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Gothar »

V pripade bazaru by som isiel radsej do celej zostavy, aby si to mohol otestovat. Ale ak mas 300 € na dosku+cpu+ram, teda mas schopny zdroj a disk, tak by som bral radsej nove veci. Novsia generacia procesorov ma aj lepsi vykon.
Ja som zastanca bazaru, ale iba v pripade veci, ktore sa daju otestovat na mieste. Inak je to velmi o dovere, verim, ze vacsina ludi predava funkcne veci, ale clovek nikdy nevie. A nedokazem si predstavit natahovacky o tom, ze ten cpu predavajucemu fungoval a tebe nejde.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

nikdy nekupujem nic pouzivane. Pretoze nemas zaruku nicoho. Ak boli komponenty pouzivane,tepelne namahane,tak mozu sa pokazit kedykolvek a z celej veci sa stava stratova zalezitost. Zatial co pri novej veci mas minimalne 2rocnu zaruku, obcas byva od vyrobcu aj dlhsia a nemusis sa strachovat. Aj ked taky cpu je podla mna menej rizikovy ako grafika ci doska kde mas kopec kondikov.
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

No a ja zastavam uplne opacny nazor - uz vyse 15 rokov kupujem v bazaroch a jedine, co sa mi pokazilo bola jedna herna doska od Asus na Socket 775 za cca 50€. A uspory za tych 15 rokov su v radovo tisickach Euro a kopec krat si clovek moze kupit radovo vyssi produkt ako v obchode (t.j. namakana herna doska vs meh zakladna doska, atd). Vzdy je to vec 2 pohladov.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tak tak, pri dlhodobom nakupovani bazarovych veci budes vzdy v zisku. Ja som si teraz spocital, ze za posledne 4 roky som kupil asi 7-8 zariadeni a usetril som cca 800 €.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ja by som uviedol dva priklad.

1. Firma alebo zivnost, tam si to da clovek do nakladov, v pripade platcu dph si stiahne aj dph, tam o bazarovke nema vyznam premyslat.

2. Sukromna osoba mino uctovnictva - je to na zvazenie, ale tiez som uz v minulosti kupoval grafiku, ramky, disky a rovnako tak aj predaval. Nemal som problem. Idealne je, ak clovek kupi nieco este v zaruke. Niekto ma peniaze a kupi si nove v obchode, niekto si chvilu pocka a kupi pouzivanie s vyrazne nizsou cenou. Ved aj auto ked kupime ojazdene, tak pocitame so zvysenou moznostou kazenia sa, nakladmi na servis a ine.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Icefiresr

Top games doska stoji cca 200€. Za kolko ju ty kupis z druhej ruky? / v case ked je este stale top v ramci pruktoveho radu/ edit. Ok neriesme kolko stoji top model lebo pre niekoho je to za 200 a pre niekoho za 500. Skor ide o to, ci pristupis na riziko ze prides o investiciu a nemozes vediet akym sposobom bol dany komponent pouzivany napr ci na nom nebezal 24/7 mining alebo boinc a pod. Napr pri boinc vypoctoch mi odisla doska za 200e do roka a dostal uplne novu.

Heker
Treba brat du uvahy aj to ze novy model mava vychytane uz niektore muchy oproti starsiemu typu
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

Vacsinou maju par mesiacov (snazim sa do cca 9 mesiacov kupovat) za cenu bez DPH a vo velkej vacsine su tie veci v istej forme zaruky. Co kupujem bez zaruky su napriklad SSD disky, CPU, skrinky pre PC a veci, co sa naozaj nekazia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ice
Otazka potom znie, kolko je realne na trhu ludi ktori predavaju iba par mesacne komponenty s vyraznou zlavou oproti cenam v obchode
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

To riziko.. ak nakupuješ dlhodobo, môžeš si dovoliť, aby ti pár vecí odišlo, pretože na toto riziko si si v podstate "zarobil" dlhodobo nižšími nákupnými cenami.. napr. Gothar spomínal "zárobok" 800€.. a ak jedna vec nevyjde podľa plánu, musíš kúpiť novú, no stále môžeš byť v "zisku" 600€.

Ale osobne tiež radšej dávam prednosť novým veciam.... používané jedine drobnosti pri osobnom jednaní s možnosťou vyskúšať.. alebo ak sa jedná o položky "zanedbateľnej" ceny.. do starých PC, do ktorých sa novú vec neoplatí kupovať.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Jasne, vzdy zalezi od konkretnych poziadaviek. Napriklad GPU kupujem vzdy nove, pretoze chcem drzat krok. Ale nedavno som kupoval NASko a tam sa mi viac oplatilo kupit 4 rocny model, ktory sa dnes vykonovo rovna nizsej triede a stoji o polovicu menej.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ot, lebo som temu nenasiel(mozno je, tema o "nas" sa hlada tazko :D ), ale naco ten nas vyuzivas? ako viem ake to ma funkcie, ale moc v tom zmysel nevidim. ale rad by som si precital pohlad od uzivatela, v com mu to zjednodusuje zivot a ako to vyuziva v praxi.
Gothar
Moderátor
Moderátor

V prvom rade je to bezpecna zaloha (2 disky), staci mi nahrat veci iba na NAS a mam to vybavene. Kym som fotky skladoval na PC a externom disku, tak som to musel pravidelne rucne kopirovat a sledovat datumy.
Potom je tam download manager, mozem dat stahovat torrent a cez noc sa stiahne. PC nemusi bezat a NAS ma oproti PC minimalnu spotrebu. Existuje aj plugin do chrome vdaka ktoremu mozem zadavat downloady priamo z prehliadaca. Zaroven mozem zdielat veci s rodinou/kamaratmi, staci im vytvorit ucet a mozu sa jednoducho pripojit a stiahnut co treba.
DLNA zatial nevyuzivam a dalsie moznosti tiez nie, aj preto som isiel do bazaroveho riesenia. Potreboval som zvysit "domacu diskovu kapacitu", takze disky by som kupoval tak ci tak a k tomu som proste dokupil NAS za 70 € namiesto 140-160.
PS: Synology DS212j
//uvazujem, ze z PC kvoli hluku vyhodim mechanicke disky a prejdem iba na SSD, v tom pripade by NAS sluzilo este viac. Teraz je to viacmenej iba "odkladisko". Potom by sa dala vyuzit podpora iSCSI a cast NAS by bola namapovana ako dalsi disk v PC. Da sa s tym pekne vyhrat :)
Napísať odpoveď