Studium programovania a sieti

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
tomas147
Star
Star

Studium programovania a sieti

Príspevok od používateľa tomas147 »

Zdravim, mam 25 rokov a za sebou ziadnu skolu. Celkom ma bavi hrat sa s pocitacmi a asi by to bol obor ktoremu by som sa chcel venovat a pri nom zakotvit. Na skolu je myslim v takomto veku neskoro ale je mi zname ze sa to da zvladnut aj bez nej, vraj skola mi viac menej ukaze ktorym smerom sa vydat no zbytok je tak ci tak na mne, co sa tyka penazi tak mam nejaky prijem ktory by ma uzivil takze mam aj priestor nato aby som sa rekvalifikoval do tohto oboru, ako by ste postupovali od piky keby ste boli na mojom mieste? Akym jazykom/jazykmi by ste zacali a ako pokracovali? Chcel by som mat aj nejake zaklady co sa tyka sieti, no v tomto smere nemam sajnu kde zacat co to obnasa, co by mal "sietar" vediet? Za kazdu reakciu vopred dakujem
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Studium programovania a sieti

Príspevok od používateľa aacid »

tomas147
Star
Star

Co sa tyka programovania cim by ste zacali a ako pokracovali?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

strasne zalezi co chces robit, co chces dosiahnut. keby si isiel na VS tak by ste pravdepodobne zacali nejakym C-ckom. ale ci je to este v dnesnej dobe potrebne. teoria za tym je ta ze lepsie pochopis ako taky program funguje, pamat a adresovanie a tak. to je pravda, problem vidim v tom ze je to na zaciatok dost hardcore a moze to velmi lahko cloveka odradit.
podla mna lepsie zacat v nejakom jednoduchsom jazyku (rozumej abstraktnejsom, takom kde vela veci za teba vyriesi samotny kompilator alebo framework) a potom postupne ist dole ak budes mat tu potrebu.

ja vzdy zaciatocnikom doporucujem https://www.codecademy.com/, je tam vela interaktivnych tutorialov k roznym jazykom.
tomas147
Star
Star

Tak ma este teraz napadlo, budem potrebovat k tomu aj znalosti matematiky na urovni VS alebo naco konkretne informatikom matematika sluzi? Dakujem
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Na všetko :wink:

V programovaní je algoritmizácia v podstate aplikácia matiky a v sieťach sa využívajú rôzne algoritmy na výpočet najrýchlejšej alebo najefektívnejšej cesty medzi 2 uzlami, metódy na opravu chybne zaslaných paketov a milióny ďalších vecí...
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

V programovani by som povedal ze najcastejsie vyuzitie ma cast matematiky zvana Boolova algebra. Mozno ti to podla nazvu nic nehovori, ale inac to mas v kazdom IFe.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

boolova logika je zaklad, bez toho sa v programovani dalej nepohnes, ale tiez to nie je nic zlozite.
ina matematika ma skor situacne vyuzitie. zase ide o to co chces robit. ako pise pilifo, sietove veci alebo napriklad grafiku (do hier), tam je matematiky plno. rovnako vyhladavacie algoritmy ci AI, ale to je tiez take ze ked nechces, nemusis kodit a proste si stiahnes nejaku hotovu kniznicu.

pre ucenie sa programovat a aj pre bezne programy tej matematiky je dost minimum.
tomas147
Star
Star

Zdravim, vraciam sa spat k tejto teme, dost googlim no mam v tom z toho este vacsi hokej v hlave, viac menej som sa chcel venovat programovaniu aplikacii na android kde je potrebna java, no viac clankov ma presvedcilo o tom ze java nie je vobec vhodna pre zaciatocnika, trochu by ma zaujimalo ake jazyky ovladate vy a ake aktivne vyuzivate pri programovani. Dakujem
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

odhliadnuc od toho ze javu nemam rad, myslim ze je to super jazyk na zaciatok? co v tych clankoch ta presvedcilo o opaku?

java je stale najziadanejsi jazyk, androidove appky robis v jave, v biznis sfere sa robi hlavne s javou a syntax je velmi jednoducha a univerzalna.
dnes su stale popularnejsie a popularnejsie web aplikacie a teda javascript (frontend snad ani v nicom inom nespravis), ale javascript je trosku divocina na zaciatok podla mna.

hlavne podla mna na zaciatok vobec netreba moc riesit v akom jazyku sa ucit programovat ale zacat sa ucit programovat. dolezite je naucit sa rozmyslat, naucit sa algoritmy, vyssie spominanu logiku a taketo veci proste. vela premyslal, malo konas.

ja som dlhodobo programoval v c++, teraz som presiel na iny projekt, webova aplikacia kde teda frontend je html a javascript a backend java.
tomas147
Star
Star

To je pravda ze vela rozmyslam ale bojim sa proste toho ze po troch mesiacoch intenzivneho programovania v jednom jazyku zistim ze chcem robit v uplne niecom inom
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ale programovanie nie je o tom, že by si sa mal naučiť nejaký konkrétny programovací jazyk. Je to o tom, že by si mal ovládať princípy a konkrétny jazyk je len nástrojom aplikovania tých princípov. Naučenie sa syntaxe jazyka je záležitosťou pár dní, max. týždňov, naučenie sa programovacích princípov, prístupov a rôznych metód riešenia problémov je však záležitosť na niekoľko rokov alebo aspoň mesiacov (ak si génius).
tomas147
Star
Star

tak mi tu potom ostal posledny problem, ake vyvojove prostredie si zvolit? ake pouzivate vy? vdaka
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

To záleží od jazyka, ktorý používaš. Napr. Java - NetBeans, .NET - Visual Studio, atď...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

najprv si vyber co chces robit napr. web aplikacie, mobilne aplikacie, hry... podla toho si potom vyberes vsetko ostatne. najlepsie je vybrat co ta bavi. ak to chces kvoly jobu, tak si mozes zistit po com je na trhu najvacsi dopyt. ale stale ta to musi aspon trochu bavit lebo ak nie tak je lepsie robit inu profesiu.
tomas147
Star
Star

predovsetkym mobilne aplikacie, mozes mi bliysie popisat aku rolu tu bude potom v tom vybere hrat vyvojove prostredie ked sa bude jednat stale o ten isty jazyk?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

vyvojove prostredie ti len ulahcuje vyvoj. na to aby si sa naucil programovat ti staci notepad.
kludne zacni v eclipse alebo vo visual studiu (vs je asi najlepsie vyvojove prostredie, ale bacha, ked sa raz naucis robit s nim, pri vsetkom ostatnom si budes trieskat hlavu o stenu preco to nemoze byt tak dobre ako vs), otazne je ci sa chces popri uceni programovat este aj ucit vyvojove prostredie.

na zaciatok by som si len nasiel textovy editor nejaky fajn (su ich mraky, notepad++, atom, sublime text alebo vs code) a proste uz zacal kodit.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

tomas147 napísal:predovsetkym mobilne aplikacie, mozes mi bliysie popisat aku rolu tu bude potom v tom vybere hrat vyvojove prostredie ked sa bude jednat stale o ten isty jazyk?
tu zalezi ci chces robit pre iOS alebo android. ak android tak je to android studio, pre iOS neviem.
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Podla mna je velmi dobry na ucenie programovania Python. Sice niektori nanho nadavaju, ze je az prilis jednoduchy a odlisny od inych jazykov, ale mne sa zdal perfektny v tom, ze co by som nedokazal pochopit v napr. C, v Pythone mi to dava perfektny zmysel. Daju sa v nom pisat webove aplikacie (priklad Instagram, Pinterest), scripty (mozes vyuzit ak by si chcel byt sietar, alebo sysadmin), datova analyza (pouziva ho aj Google). Ak ti ide len o to si najst co najskor pracu tak asi najlepsia bude Java, kedze tam je najviac ponuk.
Napísať odpoveď