Fyzika

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
tomas147
Star
Star

Fyzika

Príspevok od používateľa tomas147 »

Zdravim, mam dve otazky na ktore odpivede neviem vygooglit
1. Vydava elektrina skodlive ziarenie? Na jednej strane mi to moc nedava zmysel lebo ma ist o elektromagneticke ziarenie ktore ma vydavat elektrina no na druhej strane mi bolo povedane ze spavat na miestach kde vedu elektricke kable(v atene) je nezdrave

2. ako je mozne ze je zem gulata a clovek z nej nespadne? a ani sa neciti byt dole hlavou? Raz som sa nato dokonca pytal ucitela v skole no odpoved som nedostal, predpokladam ze dostanem odpoved ze zato moze gravitacia no tak ci tak to nevysvetluje to ze preco nemam nikdy pocit ze som dole hlavou

Dufam ze okrem odpovedi typu ze som magor sa dozviem aj nieco nove :D vdaka
melonSVK
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Fyzika

Príspevok od používateľa melonSVK »

1. Nevydava, ale bacha na domy pri letiskach (chemtrails :smt047 )

2. Spravne, gravitacia. Nemas pocit ze si dole hlavou, lebo gravitacia. A pocity su velmi subjektivne, mozog spracovava informacie z okolia a ked vidi, ze je vsetko v poriadku, nebude vyvolavat poplach.
Myslim, ze keby sa zavesis na strop a celu miestnost naaranzujes, akoby bol strop podlaha, tak mozog nachvilku oklames. Teda aspon pokial sa ti nenahrnie vsetka krv do hlavy a nesposobi este vacsiu ujmu ako doteraz. :lol:
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

K druhej otázke: Guľa nemá spodok ani vrch. Podobne ako vesmír.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

1. Pri kontrolovanych studiach sa potvrdilo, ze ludia "citlivi na EM ziarenie" trpeli placebo efektom:
https://sciencebasedmedicine.org/nonsen ... radiation/
2. Ano, moze za to gravitacia. Pocit o polohe tela zaistuje vestibularny aparat, ktoreho funkcia je zavisla od gravitacie:
http://www.zdravieportal.sk/co-je-vestibularny-aparat/
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

2. ti si predstavujes zem ako gulu ktoru drzis vo vzduchu za spagatik a keby si ho pustil, tak padne na zem.
ale skutocna zem sa na nachadza vo vesmire, neni na ziadnom spagatiku a lieta okolo slnka, pritahovana jeho gravitaciou. pojmi "hore" a "dole" platia len na zemi, kde "dole" je vsetko od teba blizsie k stredu zeme (kde ma zem tazisko) a "hore" naopak. keby si sa vznasal vo vesmire daleko od akehokolvek zdroja gravitacie, tak ziadne hore ani dole nie je.
tomas147
Star
Star

Moc dik za zaujimave reakcie no aacid ma moc nepresvedcil lebo pri predstave vesmiru na tomto obrazku
http://invivomagazin.sk/admin/obrazky/7 ... -1_700.jpg
Ma vesmir svoje hranice, cize tam je nejake dole alebo hore
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

a kde je potom hore a kde je dole? ako to urcis? podla coho?
tomas147
Star
Star

Cize tym chces povedat ze vo vesmire neexistuje pocit ze som dole hlavou?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

presne tak
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

tomas147 pri druhej otázke prichádza do hry relativita. Keď stojíš na zemi, stojíš "normálne" vzhľadom na Zem, ale napríklad vzhľadom na Slnko si dolu hlavou (v podstate vždy cez deň, keď stojíš). Ale keďže gravitácia Zeme na teba vplýva oveľa viac, než gravitácia Slnka, tvoje telo nemá pocit, že je dolu hlavou.
Lepšie pochopíš, ak zjednodušíme pojem "dolu hlavou" na to, že sa ti proste do hlavy nahrnie krv (ja viem, že to tak nie je, ale ignorujme všeliaké aparáty v hlave...). Keď stojíš na zemi, gravitácia ťahá tvoju krv dolu. Keď na Zemi urobíš stojku, tak si dolu hlavou, lebo gravitácia priťahuje tvoju krv smerom z Zemi = nahrnie sa ti do hlavy.
Ak sa napríklad k Slnku priblížiš dostatočne blízko, aby na teba začala pôsobiť jeho gravitácia (aspoň tak silno, ako zemská na Zemi), tak efekt bude rovnaký - ak budeš hlavou k Slnku, krv ti začne tiecť do hlavy = budeš dolu hlavou vhľadom k Slnku.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

predstav si ze tak ako stojis, v spriamenej polohe cestujes priamou ciarou k mesiacu. cim si dalej od zeme, tym je jej gravitacia slabsia a ty sa citis lahsie az po case na teba posobi gravitacia zeme tak slabo ze ju ani necitis a stracas pojem o to kde je hore a kde dole (teda ty to vies, lebo si stale v rovnakej polohe ale tvoje telo, konkretne tvoje stredne ucho uz to nie je schopne registrovat).
az nakoniec prides tak blizko k mesiacu ze na teba zacne posobit jeho gravitacia a ty vlastne zacnes pozvolne padat dolu hlavou na povrch mesiaca.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

zdravím, vie mi niekto vysvetliť tento článok? lebo som trochu mimo podľa tohto záveru a doteraz som si myslel že tomu rozumiem :D
http://fyzikaprevsetkych.blogspot.sk/20 ... jciat.html

Ide oto, že v relativite bude rovnaký účinok pozorvať aj pozorovateľ na zemi, ktorý sa relatívne pohybuje rýchlosťou 0.98 voči rakete, tak isto sa aj zem pohybuje voči pozorovateľovi v rakete.. on môže povedať, že stojí a Zem mu ide oproti - vznikne symetrická situácia - ani jeden znich by teda nemal zostarnúť skôr ale po návrate to Filip zistí, a že je mladší. Tento omyl je spôsobený doplerovým javom, pri odčítavaní a zisťovaní informácií o Filipovom starnutí, pretože sa obidve sústavy nepohybujú stále rovnomerne priamočiaro ale Filip prechádza z jednej sústavy x - (ak sa vzdiaľuje od Zeme) do x' (ak sa k Zemi približuje).

Lorentovské transformácie to pekne ukazujú a správne riešia. Takže paradox ako taký sa znovu nekoná :)
ako môže rovnaký účinok pozorovať pozorovateľ na zemi keď on vlastne nerobí žiadny pohyb v priestore?
o ďalšiu vetu píše že vlastne došlo k tomu že jeden z nich je mladší a jeden starší ale na konci uvedie že paradox sa nekoná, no wikipédia hovorí niečo iné že paradox sa koná tak či tak ako mám tomu rozumieť? ďakujem
https://sk.wikipedia.org/wiki/Paradox_dvoj%C4%8Diat

EDIT: Rýchlosť svetla vo vákuu nie je určená meraním, ale definíciou, nakoľko samotná jednotka meter je definovaná z pohľadu rýchlosti svetla a sekundy.
otázka č.2ským spôsobom si odvodím dľžku metra? ďakujem
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

tomas147 napísal:Moc dik za zaujimave reakcie no aacid ma moc nepresvedcil lebo pri predstave vesmiru na tomto obrazku
http://invivomagazin.sk/admin/obrazky/7 ... -1_700.jpg
Ma vesmir svoje hranice, cize tam je nejake dole alebo hore
Obrázok je ilustračný. Vesmír nemá žiadne "hranice" a ani žiadne "hore" a "dole."
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Hughito: ako si to myslel že nemá hranice? veď ak sa niečo rozpína a zväčšuje musí to mať hranicu ktorá je stale ďalej a ďalej nie? vie mi niekto odpovedať nato kam sa vôbec vesmír rozpína alebo aká je odpoveď z vedeckého pohľadu? ďakujem
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Nevieme, nedovidime tam. Okrem toho sme len nedavno objavili antihmotu a podarilo sa nam zistit, ze hmota a to, co mi zvladneme porozovat a skumat je vlastne iba mensia cast vesmiru. Cize je to ako keby sme prave dokoncili chemiu pre ZŠ a prichadzame na strednu, kde sme sa zrazu dozvedeli, ze okrem anorganickej chemie, existuje aj nejaka organicka chemia a este aj biochemia...
Napísať odpoveď