Upchatý záchod

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
hughito
Redeemer
Redeemer

Upchatý záchod

Príspevok od používateľa hughito »

Zdravím,

opäť raz praktická téma. :D

Nebudem opisovať ako sa to stalo, ale do záchoda spadli a spláchli sa tie WC hygienické guličky.. proste taký ten plastový držiak čo je na boku WC, tento mal v sebe nejaké guličky..

Ide o to, že záchod relatívne normálne funguje, akože je vidieť, že pri spláchnutí naberie viac vody, ale splachuje a následne hladina klesne na požadovanú mieru. Každopádne, pokúšať by som to nechcel, takže poprosím rady/tipy/triky ako to dostať von, či ste sa už s niečím podobným stretli.

Info: je to závesný záchod v RD, vlastná žumpa.

Díky.

P.S.: Samozrejme, ak to nepôjde "vlastnými silami," tak sa zavolajú profíci.
Noobsz DJ
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Re: Upchatý záchod

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Určite sa to nesnaž niečim pretlačiť ďalej do odpadu, ešte sa ti to zasekne niekde v potrubí na polceste do žumpy. Najlepšie asi zohnať kanthalový drôt (odporový drôt) s priemerom 0,80mm. Na ňom spraviť háčik, v určitej dĺžke ho zahnúť do takého tvaru, ako má hrdlo záchodu a pokúsiť sa tým drôtom ten daný plastový držiak vyloviť. Poprípade je tu ešte jedna možnosť. Zvesiť záchod a vytiahnuť ten držiak z hrdla/potrubia záchodu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Problém je, že neviem, aký je tvar hrdla záchodu. Ten spodok je "vcelku," proste nie je vidieť, ako to ide. Čo sa týka drôtu, laicky som použil vešiak z drôtu, rozmontoval som ho tak, aby som dostal drôtik + háčik na konci, ale vôbec sa s tým neviem nikam dostať, nechápem, ako sa tam vôbec niekde prepchal ten debilný držiak.

Zvesiť záchod mi napadlo tiež.. pozeral som to, sú tam len dva šróby a pri stene je to zatesnené nejakou gumou, ale to nie je napevno.

P.S.: Klasický zvon alebo tzv. inštalatérske pero asi asi nemám skúšať, čo? Lebo ako som pochopil, to skôr preráža odpad smerom ďalej.. a ako si napísal, tipujem, že je to skôr niekde na začiatku a neviem čo by sa stalo, keby sa to prerazilo ďalej do potrubia.. netuším aké je široké atď.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Inštalatérske pero by ti mohlo pomôcť. No musel by si mať kovové pero, na ktorého koniec by si vedel nejako uchytiť háčik.

Čo sa potrubia týka, môžeš tam byť potrubie o priemere 100mm, ale aj 200mm. U nás na bytovke sú potrubia s priemerom cca 150mm. U teba ak to aj bude napríklad tých 150mm, tak spád potrubia bude malý. Kto vie, aký bordel už v potrubí je. Niekde sa tam môže ten plastový držiak o niečo zachytiť a časom sa na tom bude chytať iný bordel, ktorý ti bude upchávať potrubie, až sa nakoniec záchodom vytopíš.

Skús ešte to pero s nejakým háčikom. Ak nepomôže, tak zhoď ten záchod. Tá guma, ktorou je to zatesnené, je biela, priesvitná alebo čierna? Nebude to len nejaký silikón?
hughito
Redeemer
Redeemer

A čo ten zvon? To nepomôže, aj?

Tá "guma" (alebo silikón) je biela, ale je mäkká na dotyk. Proste nejaké tesniaca záležitosť, akože nie je to nejaké tvrdé lepidlo - teda zrejme. Myslím si, že zhodiť ten záchod by nemal byť až taký problém a potom ho nahodiť späť a zatesniť nanovo.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Tá guma o ktorej hovoríš, bude pravdepodobne obyčajný sanitárny silikón. Dáva sa okolo umývadiel, vaní, sprchovacích kútov alebo záchodov. Pozri si to video, aby si vedel, ako to tam vyzerá a čo ťa čaká, ak ho zhodíš dole. Nie je to žiadna veda.

hughito
Redeemer
Redeemer

Super díky. Síce značka je iná, ale záchod je dosť podobný. :) A bude to, asi ako v tom návode, len nejaký tmel, resp. santárny silikón, čiže to by nemal byť problém dať potom dať.

Asi bude najlepšie to rovno zvesiť, myslím, že tým šparchaním a háčikovaním veľa neurobím. Bude treba zastaviť prívod vody.. ale tá, čo je v záchode, tam už zrejme zostane.. tú odtiaľ nedostanem nijakým spôsobom, áno?
Noobsz DJ
Guru
Guru

Vodu zo záchodovej misy odčerpaj. Môžeš použiť takúto pumpičku. Počítaj s tým, že ak vodu v mise necháš a záchod zvesíš zo steny, tak väčšina tej vody v mise ti skončí na podlahe.
hughito
Redeemer
Redeemer

Už som mal spísaný zoznam vecí a bol pomaly na ceste do Hornbachu, keď som ešte predsa len vyskúšal vešiakovú metódu. Trochu som si to vylepšil a nasilu ho tam narval čo najhlbšie a späť a znova.. a čuduj sa svete, okrem hnedých pozdravov sa vynoril aj plastový držiak. Problém vyriešený.

Čiže moja rada je, že ak ide o takéto väčšie teleso, tak je asi dosť ťažké, aby sa dostalo moc ďaleko. Použite teda klasický vešiak z drôtu, háčik ponechajte, ale trochu ho zmenšite a ďalší drôt nech má max do 30 cm, aby sa s tým lepšie manipulovalo a následne to tam len pchať a pchať.. :D
Napísať odpoveď