Kupujete slovenske vyrobky?
Re: Kupujete slovenske vyrobky?
To som si nevšimol že by tak bolo... Môžeš byť konkrétny? Obchod, prípadne výrobok...
Čo som si ale všimol, že nákup je v Hainburgu lacnejší ako v Bratislave, ale vo Viedni sú niektoré veci ešte lacnejšie... Také gély na pranie, aviváž, rozdiel nie že v centoch, ale eurách.
Čo som si ale všimol, že nákup je v Hainburgu lacnejší ako v Bratislave, ale vo Viedni sú niektoré veci ešte lacnejšie... Také gély na pranie, aviváž, rozdiel nie že v centoch, ale eurách.
Viem, ze som o tom cital asi pred rokom a som lenivy to googlit. Deje sa to najma v obciach, kde je vela slovenskych pristahovalcov. Niektore pobocky Billy zacali patrit pod slovensku centralu, aj ked su v Rakusku. Tovar tam vozia z centralneho skladu v Senci. Vraj je to aj logisticky lacnejsie, kedze je blizsie ako najblizsi rakusky centralny sklad billy. Dane a ceny su samozrejme Rakuske, ale tovar uz je prisposobeny nasim vychodoeuropskym poziadavkam na kvalitu. 
Aha, takže skôr jedna pani povedala
.
Ja preferujem osobnú skúsenosť, som si myslel že ju máš keď to tak tvrdíš, chcel som sa na to pozrieť
.
A ktoré obce že to sú? Kittsee, Berg, Hainburg, nickelsdorf atď, kam chodia Slováci žiť a nakupovať?
Ja preferujem osobnú skúsenosť, som si myslel že ju máš keď to tak tvrdíš, chcel som sa na to pozrieť
A ktoré obce že to sú? Kittsee, Berg, Hainburg, nickelsdorf atď, kam chodia Slováci žiť a nakupovať?
To ma stále fascinuje, ako došli na to, že my chceme mať ten tovar "prisposobeny nasim vychodoeuropskym poziadavkam na kvalitu."
Niekto čaká, že bežní ľudia teraz začnú masívne protestovať v tejto veci? Alebo prestanú úplne nakupovať? Je však otrasné, že sa takto vytvárajú ľudia druhej kategórie. A niektorí to ešte majú tendenciu zľahčovať, napr. v N-ku som také čosi čítal, že vlastne to len niektoré z tých produktov boli horšie, ostatné boli rovnaké alebo nie až tak rozdielne..
Niekto čaká, že bežní ľudia teraz začnú masívne protestovať v tejto veci? Alebo prestanú úplne nakupovať? Je však otrasné, že sa takto vytvárajú ľudia druhej kategórie. A niektorí to ešte majú tendenciu zľahčovať, napr. v N-ku som také čosi čítal, že vlastne to len niektoré z tých produktov boli horšie, ostatné boli rovnaké alebo nie až tak rozdielne..
Nie oni na to nedošli. To je len PR žvást.
Oni len vedia, že sme boli desaťročia zvyknutí na horšiu kvalitu, nemáme vo zvyku sťažovať sa a držíme hubu - tak si dovolia vo svojich výrobkoch použiť lacnejšiu náhradu. To by bolo ešte v poriadku, iné zloženie vidíš na obale (horšie je, že keď nebývaš pri hranici, nemáš šancu porovnať...), ale pri lacnejšej náhrade by mala byť nižšia aj cena... Čo v drvivej väčšine nie je.
Horšie je to napríklad pri koreni, kde vyššie vrstvy idú na západný trh, tie nižšie kde je viac "smetia" a prachu, ide na východ.
No najväčšie svinstvo je, že to odobrila priamo únia, čiže je všetko v poriadku.
Stačí tento podvod nazvať prispôsobenie sa požiadavkam lokálneho trhu a máme hovno zabalené v celofáne
.
Oni len vedia, že sme boli desaťročia zvyknutí na horšiu kvalitu, nemáme vo zvyku sťažovať sa a držíme hubu - tak si dovolia vo svojich výrobkoch použiť lacnejšiu náhradu. To by bolo ešte v poriadku, iné zloženie vidíš na obale (horšie je, že keď nebývaš pri hranici, nemáš šancu porovnať...), ale pri lacnejšej náhrade by mala byť nižšia aj cena... Čo v drvivej väčšine nie je.
Horšie je to napríklad pri koreni, kde vyššie vrstvy idú na západný trh, tie nižšie kde je viac "smetia" a prachu, ide na východ.
No najväčšie svinstvo je, že to odobrila priamo únia, čiže je všetko v poriadku.
Stačí tento podvod nazvať prispôsobenie sa požiadavkam lokálneho trhu a máme hovno zabalené v celofáne
Podla mna je chyba aj Slovakov, ze tie sracky kupuju a necitaju etikety. Pri tom obrovskom objeme tovarov od roznych znaciek aj v mensich supermarketoch ma uz clovek na vyber z niekolkych alternativ a nie je chyba vyrobcov, ze Slovaci idu po cene, napisoch "akcia" a "zadarmo" a radsej kupia 3 baliky humusu, prezeru sa, akoby si mali kupit radsej 1 balenie kvalitnejsieho vyrobku. Pre supermarket nie je problem objednat nejaky tovar od lepsieho vyrobcu, problem je, ked to potom lezi v regaloch. Druhykrat to uz supermarket neobjedna a radsej objedna ten humus, ktori si Slovaci kupia.
begbeee napísal:Jogurty - zvolenské, maslo - slovenské, bryndzu slovenskú... mlieko slovenské.
Ono je to, ale ťažko povedať. V Budapešti som kúpil mlieko, ktoré keď som ho na SLovensku pil, tak som zsitil, že je vyrobené v Ostrave.
Taktiež keď kupujem "slovenské" mlieko, nemám záruku, že je zo "slovenských" kráv. Lebo výkup mlieka môže byť hocikde.
Jogurty Zvolenské uz stoja na milu jarmilu uz maju hnusnu kvalitu ako Rajo.
Ale gaderske jogurty tym ostala zatial stara podctivost. Dokedy to nevie nik
Tie sa vyrábajú kde? Gader poznám, ale najbližšia výroba syru bola tuším v turčianskych Tepliciach, tam som chodil na ovčí syr 
to ze su coly a podobne napoje sladene sirupom z kukurice namiesto repneho cukru je v podstate jedno, pretoze zo zdravotneho hladiska tam nie je zasadny rozdiel-sacharid s extremne vysokym glykemickym indexom. Chutove hladisko je individualne a ja by som rozdiel nepoznal, ale zase ani take veci nepijem.
To ze praci prasok sa da kupit o par € lacnejsie je tiez viacmenej jedno, kolko velkych baleni minie do roka priemerna rodina? Ovocie maju lepsie aj zeleninu, ale tieto veci sa daju celkom slusne kupit napr aj v Bille na Slovensku.Napr ponuku syrov mame obrovsku,ci z domacej alebo zahranicnej produkcie a za dobre ceny. Treba to brat z odstupom- proste sme mensi a financne slabsi trh ako je ten Rakusky takze sme az na druhom mieste a nie je na tom nic zvlastne, tak to proste funguje,vzdy existuje urcita hierarchia. To je podobne akoby som sa stazoval, ze generalny riaditel ma vlastny kancel a ja musim byt v miestnosti s dalsimi piatimi kolegami
To ze praci prasok sa da kupit o par € lacnejsie je tiez viacmenej jedno, kolko velkych baleni minie do roka priemerna rodina? Ovocie maju lepsie aj zeleninu, ale tieto veci sa daju celkom slusne kupit napr aj v Bille na Slovensku.Napr ponuku syrov mame obrovsku,ci z domacej alebo zahranicnej produkcie a za dobre ceny. Treba to brat z odstupom- proste sme mensi a financne slabsi trh ako je ten Rakusky takze sme az na druhom mieste a nie je na tom nic zvlastne, tak to proste funguje,vzdy existuje urcita hierarchia. To je podobne akoby som sa stazoval, ze generalny riaditel ma vlastny kancel a ja musim byt v miestnosti s dalsimi piatimi kolegami
Cola - zo zdravotného hľadiska je to samozrejme jedno. Z ekonomického nie, lebo sa použije lacnejšia surovina, ale cena nižšia nie je. To je problém.
Ale vidím že si to celkovo trochu nepochopil.
No vsak toto, velky vyber roznych vyrobcov, velka ponuka tovarov a na dracku ide 30% eidam.gogo956 napísal:Napr ponuku syrov mame obrovsku,ci z domacej alebo zahranicnej produkcie a za dobre ceny.
- na obale mas uvedene ake ingrediencie vyrobok obsahuje je iba na tebe ci sa rozhodnes ho kupit alebo nie. Nikto nikoho nenuti kupovat najlacnejsiu sunku s 50perc obsahom masa ale kupci existuju.baldorex napísal:Cola - zo zdravotného hľadiska je to samozrejme jedno. Z ekonomického nie, lebo sa použije lacnejšia surovina, ale cena nižšia nie je. To je problém.
presne to je proste obchod, kde je dopyt, tam vznika ponuka.
Gogo obaja hovoríme o niečom inom.
To čo dávaš ako príklad je úplne v poriadku. Mám v obchode 4 šunky, každá má rozdielny podiel mäsa a aj cenu. Každý si vyberie podľa ceny a "presvedčenia". Je to ok.
Ja hovorím o inom. Zober si ten nanuk magnum ako príklad.
Máš ho v obchode iba jeden. Zloženie si vieš prečítať tiež, cenu akceptuješ. Že niečo nie je poriadku ani nevieš.
Potom ideš jedného dňa do Viedne do zoo a tam si dáš tiež magnum. Chutí lepšie, možno je aj lacnejší. Pozrieš obal a tam vidíš, že sú v ňom použité kvalitnejšie suroviny (rastlinný stužený tuk vs smotana).
A to je problém, identický výrobok s iným zložením.
Tu argument že sme menší trh nemá silu, keďže ten magnum sa vyrába v jednom podniku pre všetky krajiny.
Podobný problém bol s nejakou plechovkou gulášu, kde Hamé dodávalo 400g guláš v ČR so 70% mäsa, ale do Nemecka šla tá istá plechovka s 80% mäsa, objem rovnaký, cena nižšia.
To čo dávaš ako príklad je úplne v poriadku. Mám v obchode 4 šunky, každá má rozdielny podiel mäsa a aj cenu. Každý si vyberie podľa ceny a "presvedčenia". Je to ok.
Ja hovorím o inom. Zober si ten nanuk magnum ako príklad.
Máš ho v obchode iba jeden. Zloženie si vieš prečítať tiež, cenu akceptuješ. Že niečo nie je poriadku ani nevieš.
Potom ideš jedného dňa do Viedne do zoo a tam si dáš tiež magnum. Chutí lepšie, možno je aj lacnejší. Pozrieš obal a tam vidíš, že sú v ňom použité kvalitnejšie suroviny (rastlinný stužený tuk vs smotana).
A to je problém, identický výrobok s iným zložením.
Tu argument že sme menší trh nemá silu, keďže ten magnum sa vyrába v jednom podniku pre všetky krajiny.
Podobný problém bol s nejakou plechovkou gulášu, kde Hamé dodávalo 400g guláš v ČR so 70% mäsa, ale do Nemecka šla tá istá plechovka s 80% mäsa, objem rovnaký, cena nižšia.
Výrobky sa vyrábajú podľa krajín. Ak má ísť niečo na Slovensko tak je iné zloženie ako pri výrobku ktorý má byť určený pre Rakúsko. Toto je staré známe.
Baldorex
Mozes sa obratit na vyrobcu a ziadat zmenu. Vyrobca sa rozhodne podla svojich priorit. Slovensko nie je Rakusko a zivotna uroven je tu nizsia a tyka sa to aj kvality potravin.
Mozes sa obratit na vyrobcu a ziadat zmenu. Vyrobca sa rozhodne podla svojich priorit. Slovensko nie je Rakusko a zivotna uroven je tu nizsia a tyka sa to aj kvality potravin.
Ja som sa predsa zariadil, kupujem v Rakúsku to čo chcem. A tisíce slovákov tiež, keď majú tú možnosť....
Je tu nižšia životná úroveň, nižšie platy, ale ceny sú vyššie a kvalita identického výrobku nižšia.
To je problém, opakujem.
Ak by bola aj cena nižšia, je to ok.
Je tu nižšia životná úroveň, nižšie platy, ale ceny sú vyššie a kvalita identického výrobku nižšia.
To je problém, opakujem.
Ak by bola aj cena nižšia, je to ok.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
mozes sa obratit na vyrobcu
na tvojom liste alebo maily sa akurat niekto z chuti zasmeje a tam to konci. pokial nepride nariadenie vlady alebo im zakazu import tak sa nic nestane
Ale veď z právneho a obchodného hľadiska je to ok, nakoniec to priamo povolila aj európska komisia. Aj z hygienického hľadiska sú tie potraviny ok.
Problém je že sa takto urobili kasty občanov, nadradený a podradený bývalý východný blok - pritom jedným z cieľov eú a jednotného trhu bolo vyrovnať regionálne rozdiely...
Problém je že sa takto urobili kasty občanov, nadradený a podradený bývalý východný blok - pritom jedným z cieľov eú a jednotného trhu bolo vyrovnať regionálne rozdiely...
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
no vsak to ano, je to svojim sposobom potravinovy rasizmus