Starostlivost a cistenie koze

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
test
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Starostlivost a cistenie koze

Príspevok od používateľa test »

Vela aut ma uz dnes kozeny interier a preto by som sa chcel spytat na cistenie a strarostlivost o kozu, presnejsie kozene sedacky, ktore ma najviac trapia. Koza na dverach ma az tak neberie, pretoze na nej nikto nesedi a nie je namahana, ale aj ona by si zasluzila strarostlivost.

Ide o beznu hladku kozu, nie brusenu. Zaujimalo by ma, ci sa o kozu starate sami alebo to davate firme, ktora sa niecim podobnym zaobera. Par krat sme to davali robit do servisu ako doplnok napriklad pri prezuvani na letne kolesa alebo pri servise brzd, oleja atd..., cena bola tusim 800 korun. Auto muselo den schnut, cize postahovane okna alebo otvorene dvere, aby vosk poriadne vsiakol do koze a zaschol. Zda sa mi to dost vela, pretoze som pozeral a pripravky sa daju zohnat za 10 eur a myslim, ze mi to v pohode vystaci aj na 2 cistenia.

Moja otazka teda je, ze s akymi pripravkami mate dobre skusenosti, pripadne comu sa vyhnut? Postaci kupit jeden pripravok na vycistenie a druhy napriklad na voskovanie? Alebo kupit dva v jednom? Pouzit na to urcene obrusky alebo napriklad staru bavlnenu ponozku?

Dakujem vrucne za informacie :)

PS: Ide o sivu, hladku kozu, ktora ma uz par rokov.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Starostlivost a cistenie koze

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

ja odporucam take tie vlhcene utierky priamo na kozu, neobsahuju sice vosk, ale vsetky potrebne ziviny a balzamy... mas to skoro zadarmo, vydrzi to dlho, efekt je vyznamny, na aplikaciu ti staci par minut a nemusis sa starat o nejake handricky, utierku po pouziti vyhodis... mam dokonca aj vytipovanu jednu znacku, len si akurat neviem spomenut, ako sa vola :? tuto konkretnu maju na shellkach, balene v takej plastovej doze... zajtra ti to pozriem...
insane
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa insane »

Tak toto by pomohlo aj mne. Momentalne pouzivam taky tekuty pripravok od Turtle Wax-u, raz za par mesiacov to nanasam. Jednou-mokrou handrickou to kruzivymi pohybmi nanesiem na sedadlo a druhou-suchou to o 2-3 minuty suchanim zotriem. Skusil by som aj tieto handricky, mozno to bude lepsie.
Tress
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tress »

tiež používame vlhčené obrúsky na interiér auta,, niekedy aj sprej (zajtra pridám názov keď nezabudnem :D)
ale počul som, že na kožu je dobrá klasická indulona,, brat to už skúšal a hovoril že to kvalitne pomáha, hlavne na dotyk je tá koža príjemná a jemnejšia :)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

tress: ... a potom pride zima, voda v indulone zmrzne a hura, popraskaju nam vsetky sedacky :)
Tress
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tress »

hmm,, nepovedal som miň na to celú indulonu,,,,
// keď tak to nepouživaj v zime a nič sa nestane,, tá voda sa tam dlho neudrží :))
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Vo firme Forstinger som kupoval pripravok, mohol som si vybrat medzi obruskami alebo pripravkom, chcel som radsej pripravok. Potom dosla otazka, aka je to koza, ci je hladka, porovita, ci ma vetranie atd... Predavac sa radsej pozeral do auta, skusil rukou a podla toho zhodnotil. Pripravok stal okolo 12-15 eur, nepamatam si uz presnu sumu a vyjde to tak na 4x vycistenie auta.

Najskor som auto poriadne povysaval, na sedadlo som nasledne na to striekol tohto pripravku a jemne som prechadzal po sedacke starou ponozkou. Za 10-15 minut som mal spravene cele auto, nechal som otvorene dvere zo tri hodiny, nech sa to prevetrea a poriadne to uschne, ved na zaciatku tyzdna bolo pekne slnecne pocasie. Po par hodinach to bolo uz vsiaknute, koza vyzera na pohlad lepsie, na dotyk tiez, akokeby zmizli niektore popukance a aj pri sedeni je citit, ze je jemnejsia a vydava aj taky iny zvuk.

Urcite lepsia volba kupit si takyto pripravok, ktory mozem pouzit este v lete a pred zimou, mozno mi ostane potom este aj na buduci rok, cenovo ma to vyslo ako 800 korun, ktore brali v servise za jednorazove osetrenie.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ahojte, potreboval by som poradiť s ošetrením staršej kože, ide o koženú tašku(aktovku), je už staršia a vysušená, no nie popraskaná(povrch je z takej tvrdšej kože), vie niekto povedať čo by bolo najlepšie na jej ošetrenie? Máte nejaký prípravok, ktorým ošetrujete kožené tašky? Našiel som napr. čističe na kožu a balzamy, napr. philadelphia, alebo effax, môžu byť alebo kúpiť niečo iné, prípadne treba kožu pred natretím tým balzamom aj vyčistiť, či stačí rovno naniesť ten balzám, dík vopred za info.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pridam skusenost s cistenim koze v aute. Cistis koze od Autoglym, taka biela flaska, cena okolo 15 eur. Lahko nastriekat a vycistit kozu do sucha. Potom zo pol hodinku pockat kym to vyschne. Potom dam vosk/balzam na kozu, opat od Autoglym v bielej flaske, aj tam je cena okolo 15 eur. Nanesiem na kozu a sucham, sucham, kym to nie je nanesene vsade. Zo 2 az 3 hodiny to necham vsiaknut a potom utierkou z mikrovlakien to pekne poutieram do sucha. Este necham zo hodinku uschnut, az potom idem na aute. Koza je pekna makka, cista, zmiznu aj drobne prasklinky.

Tvoja aktovka moze byt problem, ta koza tam bude mozno tvrdsia a ak je to dost popukane, tak neviem, ze ci to este zachranis. Myslim si, ze moj postup ako na aute mozes kludne skusit, ved je to tiez kozena kabelka a nehude to o moc odlisne ako koze v aute. Preto odporucam najskor cistic na kozu, ten dobre ocisti kozu od usadenin a spiny, dokonca su na cistenie take jemne male kefky, ja to ale cistim hadrickou z mikrovlakna. A potom pripravok na kozu, ale nie tie vlhcene utierky!
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Tak hádam to s ňou nebude až také zlé, popraskaná našťastie nie je, je celkom zachovalá, lebo sa vôbec nepoužívala, preto som nevedel či ju treba pred tým natretím aj čistiť a čo sa na to asi používa, lebo to nie je taká mäkká koža ako je na sedačkách alebo gaučoch a je v podstate čistá, nezamastená, tak som nevedel či ju teda čistiť alebo rovno naniesť ten balzam, alebo či vôbec.
Yos
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Yos »

Vedeli by ste mi poradit kvalitnu a spolahlivu firmu v Bratislave, ktora opravuje kozu v aute? Nestastnou nahodou sa mi spravila 7 cm ryha na sedadle a jeden calunik mi to uz odmietol opravit:(
heker
Redeemer
Redeemer

Retkvic, ak ju vycistis cisticom na kozu, tak ju zbavis spiny a potom ti pripravok pekne vsiakne. Ak je nevycistis a das len ten pripravok, tak ti to bude absorvovat aj so spinou. Vzdy je to lepsie ako to nenatriet vobec. Pri aute som ale videl, ze kedy som pouzil aj cistic a kedy nie.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Pani a co na alcantaru? Nejake konkretne pripravky, co mate odskusane?
heker
Redeemer
Redeemer

Alcantara je zlozitejsia, to sa dost zle robi. Ale mne to pride tak, ze Alcantaru som az tak mazat a cistit nemusel. Pretoze tam ostavali aj tak flaky, lebo to zvyklo vsiaknut. Na Alcantaru som radsej pouzival tie vlhcene utierky na kozu a nastriekal som na to este trosku pripravku na kozu, nech su viac vlhke.
ROKI49
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ROKI49 »

balzamovat nevycistenu kozu je hlupost, spina v poroch zabrani aby sa tam vsiakol balzam a clovek to potom len povytiera do oblecenia postupne.

Treba tu kozu najskor otvorit, cize pripravky na cistenie su na to ako stvorene. Pokial je znecistenie vacsie tak odporucam jadrove mydlo Lanza, namocit hubku na riad (nie tou drsnou castou, nech nezide farba), otret o mydlo a cistit kozu, potom zvlast handrou ten humus utret prec a takto dookola na celu sedacku. To mydlo robi hotove zazraky a na bezovej kozi to spravi neskutocny rozdiel. Potom vycistit cisticom na kozu, aby sme odtial dostali zvysky mydla, pory ostanu prazdne a moze sa balzamovat. Treba balzamu ale dat viac, lebo koza po takom vycisteni pije jak blazniva.
Napísať odpoveď