Monitor na prácu s grafikou

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Monitor na prácu s grafikou

Príspevok od používateľa pepito25 »

Ahojte.

Chcem sa poradit ohladom kupy monitora, ktory bude primarne pouzivany na pracu s fotografiami (uprava vo Photoshope, a pod.).

Pozeral som nieco taketo: 27" BenQ SW2700PT
no je to uz trochu nad ramec toho, co som chcel investovat. Idealne by bolo okolo 500€.
Samozrejme na prvom mieste je podanie farieb. Poradite nieco konkretne?
Dakujem.
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Monitor na prácu s grafikou

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Potrebujes nutne aby to bolo Adobe rgb?
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Fotim do sRGB, takze ani nie. :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

V tom pripade ti rovnako (možno aj lepšie) posluži aj lacnejši monitor. Napr. Dell U2715H UltraSharp či BenQ GW2765HT.
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Dakujem za tipy.
Tak ked porovnavam tieto dva, tak pri tom Dell su dost negativne ohlasy kvoli nehomogennemu podsvieteniu... pri BenQ taky problem spominany nevidim.
Dalsia vec - BenQ je lacnejsi.
A dalsia vec - Dell nema DVI a moj pc zase HDMI, cize mi vychadza BenQ, ktory DVI ma. (Ked sme pri tom: je v niecom nevyhoda nemat HDMI, ale iba DVI?)

Este taka vec: Ked dam do porovnania na alze, preco jeden z nich je v kategorii LED monitor a druhy LCD monitor? Oba maju v popise LCD LED...
Ryan Giggs
VIP
VIP

Kvalita podsvietenia je vec konkretneho kusu, nie modelu. Iny kus rovnakeho monitora môže mať uplne inu kvalitu podsvietenia.

DVI a HDMI je technicky to iste (len ina koncovka). Jediny rozdiel je že HDMI prenaša aj zvuk, pokiaľ ale nemaš na monitore reproduktory (resp. maš k PC pripojene externe), tak je to uplne jedno. Ak je to nutne, z DVI urobiš HDMI (alebo naopak) pomocou redukcie za par eur. Resp. kabel DVI-HDMI.

LED monitor = LCD monitor. Je to to iste. V skutočnosti žiaden LED monitor neexistuje (je to technologicky nezmysel), všetko je to LCD monitor s LED podsvietenim. LED monitor je len marketingovy nazov, ktorym sa v minulosti odlišovali LCD monitory s LED od LCD monitorov s CCFL ("neonky") podsvietenim. Dnes sa už ale CCFL monitory nevyrabaju, každy monitor už je "LED". Čiže už sa nazov LED monitor nemusi použivať, už su všetky "LED".
Prečo to ma alza tak rozdelene, to je otazka na nich.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Okrem DVI a HDMI este moze byt DisplayPort (niekde oznacovany skratkou ako DP), ktory sa coraz viac zacina pouzivat.
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Ok, dakujem za vysvetlenie.
Ked idem teda este dalej, tak rychlost odozvy 4ms je ok? Jas 350 cd/m2? Rozlisenie 2560x1440?
To uz len na margo toho, ze ked si dam u nich vylistovat cenu 350-450, uhlopriecku 26,5-29, tak mi vypluje 25 roznych monitorov... Co napriklad 27 palcovy iiyama? Lenze to je TN LED - nad takou moznostou dnes uz asi nemam premyslat...
Alebo 27 palcova LG s rozlisenim 3840x2160?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Rychlost odozvy ani neries, hlavne nie pri praci s grafikou. TN panel urcite nie. No a ostatne, ty uz musis vediet, ze ake chces rozlisenie, ze ci ti staci FullHD alebo potrebujes/pozadujes napriklad 1440p. Ja by som uz pri 27 palcoch isiel urcite do 1440p. Len potom sa treba pozriet, ze ci aj tvoja graficka zvladne tych 1440p a napriklad na 60/75Hz, ze ci tam nebude obmedzenie (co v pripade HDMI pripojenia kludne moze byt).
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

27" BenQ GW2765HT ma 2560 x 1440. Grafiku mam nvidia geforce gtx 470 a ta ma Maximum Digital Resolution 2560x1600 (http://www.geforce.com/hardware/desktop ... ifications) - cize to by slo, ne? :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Odozva je papierovy, teoreticky udaj. Realne nameras uplne ine cislo. Ci ti tam napise vyrobca 8 alebo 1 ms je jedno, v reale moze mat ten s 8 ms odozvu kludne nizsiu ako ten kde ti napisu 1 ms.
V dnesnej dobe je to ale uz nepodstatny udaj, drviva vacsina monitorov ma uplne bezproblemovu odozvu aj na hry. Nema zmysel sa tym zaoberat.

U fotiek bude to rozlisenie asi ok, u hier (ak vobec hras) moze mat uz ta grafika problemy.
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Myslis tak, ze je to na hrane jej moznosti? Cize chapem to spravne, ze ak pojdem hrat hru a zacalo by to sekat, tak by som proste znizil rozlisenie na 1920x1080 a vsetko je ok, spravne?

Z toho, co mi pisete sa najviac teda priklanam k odporucanemu 27" BenQ GW2765HT... :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

geforce gtx 470 je v dnesnej dobe velmi slaba karta na hry vo vyssom rozliseni urcite nie a na grafiku vzhladom k malej ram tiez nie
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

1440p na GTX 470 cez HDMI ti nepojde. Musis pouzit DVI alebo DP, vid. toto (tyka sa sice GTX 480, ale platit to bude aj u 470) - https://forums.geforce.com/default/topi ... with-hdmi/
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Gogo, ja obcas Wowko a Battlefield a slape v pohode. :) Ale nejaky zavislak zase nie som, tolko casu nemam.

Hojko: s DVI dual by to snad slo...? Aj ked teda neviem, ten tipek tam pise:

Kód: Vybrať všetko

I've only been able to get this monitor to work at it's Native resolution using DisplayPort. DVI, HDMI and the others don't seem to want to work.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

pepito25

zavisi v akom rozliseni aky antialiasing atd, hrat sa s tym samozrejme da ale v slabej kvalite obrazu
pepito25
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Gogo, jasne, dik za info.

Momentalne uz len zvazujem kvoli tomu problemu s vyssim rozlisenim, co pisal hojko vyssie. Novu grafiku ale kupovat zatial nejdem. Cize ak to nerozbeham na 2560 x 1440, budem sa musiet uspokojit s 1920x1080 - chapem to takto spravne? Pouzijem DVI..

//autoeditácia príspevku (06 Mar 2017, 16:13)
Monitor mam doma, som s nim zatial spokojny, ale:
Na klasickom DVI iba 1920x1080, s tym som ale pocital. Resp. mam moznost vybrat aj vyssie rozlisenia, no ked tak urobim, mam rozbite a necitatelne fonty...
Ako prvy som skusil DVI dual -> HDMI, tu som ale zostal visiet tiez na 1920x1080 a vyssie rozlisenie mi ani neponuklo.
Tak idem zohnat DVI dual -> DVI dual (nevedel som, ze v kamennych obchodoch ho nezozeniem vobec), tak snad ho nebudem kupovaz zbytocne....

//autoeditácia príspevku (09 Mar 2017, 17:44)
Tak na DVI dual slape 2560 x 1440. :) Vyriesenie.
Dakujem este raz vsetkym, co ste mi svojimi informaciami pomohli.
Napísať odpoveď