Sicília

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
DanielDevil
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Sicília

Príspevok od používateľa DanielDevil »

Zdravím, rád by som sa spýtal, či nemáte nejaké rady, tipy a triky, čo vidieť a na čo si dať pozor na Sicílii. Nedávno som objednal letenky na druhú polovicu mája za cca 70€. Už niekoľko hodín čítam rôzne články a fóra a zapisujem si poznámky. Bude to môj prvý trip podobného typu, čiže prvé plánovanie trasy a všetko. Chystáme sa hlavne spoznať okolie, ak bude počasie, tak aj okúpať. Ako pozerám, čaká ma ešte veľa hodín plánovania, najmä trasy a ubytovania, keďže pôjdeme autom, aby sme toho obehali čo najviac. Vychádza nám to na 7 dní, čiže som si myslel, že času bude pomerne dosť, ale ako tak čítam, asi aj málo :D Ak niekto bol na Sicílií a chcel by sa podeliť o zážitky a skúsenosti, budem veľmi rád :) Už som si spravil aj predbežnú mapu toho, čo by stálo zato vidieť, ale asi ju budem musieť ešte osekať, aby sme to stihli.
Prílohy
Sícilia mapa.jpg
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Sicília

Príspevok od používateľa hojko »

Ja som tiez rozmyslal nad Siciliou, ani neviem co ma na tom tak lakalo, mozno vystup na Etnu (teraz zacala trosku dymit), ist do mestecka kde nastacali film The Godfather, dat si kavicku v takej uzuckej ulicke s kopou schodov... No pred asi dvomi rokmi mi hovoril rodeny chlapik zo Sicilie, ze tam toho moc nie je co vidiet, ze je tam chudoba, vsetko je suche, ze on musel odist pracovat do sveta, aby mohol posielat peniaze mame a sestre. Ale to je tak, domacemu sa mozno nepaci, ale cudzinec moze byt prekvapeny. Poradit priamo k teme nemam co, kedze som tam nebol, ale ked hodis do Googlu spojenia ako "Co vidiet na Sicilii", "Sicilia bez cestovky", to iste aj v anglictine, pozriet TripAdvisor, tak najdes urcite tolko moznosti, ze by ti aj dva tyzdne boli malo.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ja som práveže čítal už dosť blogov a podobných článkov a samé pozitívne reakcie. Aj na základe toho som si povyznačoval miesta na mape. Z jeho pohľadu to aj chápem, chudoba, žiadna práca a podobne, ale to teba ako turistu príliš neovplyvní. Pozeral som aj fotky a mne sa Sicília veľmi páči. Letenky sú teraz za super cenu, navyše mimo turistickej sezóny, podarilo sa mi splašiť aspoň jedného kamoša, takže som neváhal. Myslel som, že týždeň bude dosť, ale ako som začal čítať, mám obavy, že to bude aj málo. Ale tak nechcem si vybúchať celú dovolenku naraz, v septembri plánujem ešte Azory. Môžem dať potom vedieť, ako bolo :)

//autoeditácia príspevku (28 Feb 2017, 22:19)
Ako som spomínal, je to môj prvý trip takéhoto typu, navyše hneď som aj v úlohe plánovača, takže všetky možno aj banálne rady sa mi hodia :D Napr.:
1. mám síce poznačené mestá, ale ako tam potom ponachádzam všetky atrakcie a podobne? využívate mapu? nejakého knižného sprievodcu? offline navigáciu?
2. trošku sa obávam toho, aby som nenaplánoval na jeden deň toho až príliš, predsa len neviem odhadnúť, ako dlho budú trvať jednotlivé presuny, či ako sa nám podarí zaparkovať a obehať pamiatky
3. niekde som čítal, že v Sicílií sú iné koncovky, niekde pre zmenu zasa že klasické, teraz neviem čomu veriť
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Ked si budes poziciavat auto, davaj bacha na cestach. Na juhu Talianska jazdia sami magori.
Yos
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Yos »

Bol som tam par rokov dozadu. Byvali sme blizko Palerma. Urcite navstivte Cefalu, na severe ostrova. Velmi pekne a zaujimave mesto.
Davajte si pozor na obchodnikov-spekulantov. Tiez nebudete mat na skodu pozicanie skutra, da sa krasne pobehat pobrezie:)
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

počul som, že všeobecne jazdia ako blázni a najmä mestá ako Palermo sú hrôza, kamoš čo ide so mnou je lepší sofér, hádam si trúfne :D skúter sme neuvažovali, lebo ako vidíš mapu, chceme prejsť celý ostrov a na skútroch a s kuframi by to nešlo. Cefalu ako vidíš hore, mám medzi miestami, ktoré chcem vidieť, akurát ako na to pozerám, asi ten zoznam budem musieť osekať a neviem čo ubrať :/

//autoeditácia príspevku (01 Mar 2017, 19:10)
Ak má niekto skúsenosti s požičiavaním áut, uvítal by som :D
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Poziciavanie aut sa riesili v inej teme, nedavno, posledne mesiace. Boli tam pisane varovania - rozsirena poistka, limit kilometrov, tankovanie full to full, dobre si pozriet a nafotit auto, pozor na depozit cez kreditnu kartu a tak podobne.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Na Sicílii je toho kvantum. Výstup na Etnu samozrejme, ale napríklad Syrakúzy, pre fanúšikov histórie, kde strávil čas Platón, samozrejme Catania, Palermo tiež, jednoznačne jednu alebo dve noci v Modica, ktorá má super atmosféru a celkom zaujímavú štruktúru mesta a samozrejme aj čokoládu, pre mňa osobne asi najlepší zážitok po Etne, hlavne večer sa to ani nedá opísať, link napríklad tu:
http://www.bbc.com/travel/story/2015120 ... -obsession

Okrem toho aj zvyšky chrámu v Selinunte (komu sa nechce hrabať do Akropoly), Messina bola tiež pekná.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

no pozerať je čo, len sa trošku obávam, či to všetko postíhame za 7 dní, čo mám vyznačené na tej mape. Ak by mi dal niekto tip, čo z toho sa NEoplatí vidieť, to by možno pomohlo :D

//auto sa mi podarilo vybaviť
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Nikto tu nespomenul jedlo! Celkovo Sicilia je velmi lacna na jedlo, takze ziadne pasteky a podobne :)

Na Sicilii som bol len v Catanii na jednom kongrese. Jedna vecera bola organizovana kongresom, vela morskych blbosti (vid. foto). No den pred kongresom nas zobral jedel kolega co tam posobil do jednej malej rodinnej restauracie. Priblizne 20 miest na sedenie, v kuchyni len mama, syn obsluhoval, na prve jedlo sa mozno cakalo aj hodinu, ale ten pocit ked som si dal prve susto... Neskutocne dobra kuchyna... Mali sme predjedlo, prvy aj druhy chod, kazdy skoro flasu vina vypil a na hlavu sme platili 16 eur. Toto je to miesto https://www.facebook.com/pages/Trattori ... 5768850520

Tak isto v tej Catanii si daj typicke ranajky, Zmrzlinu s brioskou :)

Ale celkovo ku jedlo, taliani su velki gurmani a su hrdi na svoju kuchynu, cize hocikde kam dojdete, opytajte sa, urcite radi poradia kde je dobra restauracia...
Prílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
12027565_10206643382477008_2654291812178214738_n.jpg
12088463_10206643556001346_9058744873313334447_n.jpg
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

jasné, že na jedlo sa veľmi teším :D už som si aj poznačil, čo nemôžem vynechať :D

Aranicini (vyprážané guličky plnené ryžou a ďalšou ingredienciou), Panini, zmzlinu v sladkom pečive, Cannoli - chrumkavé rolky plnené riccotou, ovocím a čokoládou

a samozrejme ešte niečo, čo mi padne do oka, ale na jedlo sa teším :) už aj trasa je takmer hotová :) Cataniu asi nestihneme, ale ak áno, zastavím sa tam, vďaka za tip.
Retne
Darca
Darca

Skoda no tej Catanie, ohladom zvyska ti neviem poradit (aj keby som mal, kedze si robim doktorat z Sicilskeho kanala)...

Je dobre, ze si si uz poznacil, ktore su typicke kulinarske speciality. Teraz uz len zistit kde dostanes to najlepsie... Napriklad v takom Neaopole vidis Sfogliatella (neapolske typicke pecivo) vidis vsade, no to vraj najlepsie miesto kde ich kupis je v jednej malej ulicke vedla hl. stanice a tam cakas polhodinu na radu... Tak isto do najlepsej pizzerie v Neapole (cize na svete) sme cakali na stol hodinu, no ta pizza bola bozska... a stala len nejakych 6 eur!

Ak pojdes okolo Sciacca tak si na mna spomen, juzne od nej je oblast ktoru studujem a hovori sa ze Selinunte bolo znicene zemetrasenim, ktore je napojene na moj system... :)

Uzi si to :)
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tak to asi nebudeme mať toľko času, keďže chcem prebehnúť väčšiu časť ostrova za 7 dní, takže žiadne hodinové čakanie na usadenie nehrozí :) Okolo Sciaca určite pôjdeme, nemáme tam zastávku, ale je to po ceste ku Scala dei Turchi, kam sa chystáme. Díky :)
jurco12
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jurco12 »

Urcite sa chodte pozriet na etnu :) je to fakt paradny zazitok... a samozrejme Palermo nemozes za ziadnych okolnosti vynechat :)
kutya
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa kutya »

Ja som bol len v meste San Vito lo capo. Je tam pekná pláž s pozvoľným vstupom do mora. Blízko je prírodná rezervácia Zingaro.
Odporúčam ochutnať Cannoli. Je to výborné, ale nekupuj si to na letisku.
Co sa týka tých šoférov, to je pravda. Jazdia ako blázni, chodia bežné na červenú a každý po každom trubi.
jurco12
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jurco12 »

S tym Cannoli mozem len suhlasit :) na letisku je to fakt hrozne
biker610i
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa biker610i »

tiez odporucam pozriet Palermo bol som tam s kamionom a aj som tam vikendoval a celkom pekne mesto napriklad plaz bola kamenisto piesocnata a odpadky na nej :D
tu je foto : :smt033
http://biker610i.rajce.idnes.cz/palermo/ :smt006
Retne
Darca
Darca

tak taliani maju vazny problem s odpadkami... v europe som vacsich bordelarov este nestretol...
biker610i
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa biker610i »

to mas pravdu najma na juhu ten sever je taky najvyspelejsi este po Rim ako tak v pohode celkom cisto ale od Rima na dol smetiska , viac rozdrbanych ciest ... :D kazdu chvilu som v taliansku (viac ako doma) tak mam moznost videt :D
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Potvrdzujem, asi 5x sme videli ako niekto vyhadzuje z auta bordel. Pri cestách toho bolo veľmi veľa. Ja som našťastie mal vybraté pláže, ktoré boli čisté. Prešli sme prakticky všetko čo som naplánoval, bolo super :)
Napísať odpoveď