Posilňovanie | Bodybuilding | Gainer | Kreatín | Fitness
Re: Posilňovanie | Bodybuilding | Gainer | Kreatín | Fitness
Súvisí to s celkovým životným štýlom, ale aj zdravím, napr. porucha funkcie štítnej žľazy to spaľovanie vie pomerne dosť sťažiť.
Každopádne je jasné, že ak niekto zožerie 200g čokolády a potom ide na 2 hodiny športovať, tak sa to u neho neprejaví tak ako u niekoho, kto celý deň sedí iba na zadku. A áno, zdravý životný štýl a dostatok pohybu je jeden z najlepších spôsobov, ako si vieš naštartovať metabolizmus, a.k.a. spaľovanie. To znamená, že ak budeš mať každý deň tréningy, tak je jasné, že pri rovnakej strave spáliš isté množstvo kalórií skôr ako niekto, kto nerobí nič, pretože tvoj energetický výdaj je oveľa väčší ako ten jeho. Je to jednoduchá matika.
Každopádne je jasné, že ak niekto zožerie 200g čokolády a potom ide na 2 hodiny športovať, tak sa to u neho neprejaví tak ako u niekoho, kto celý deň sedí iba na zadku. A áno, zdravý životný štýl a dostatok pohybu je jeden z najlepších spôsobov, ako si vieš naštartovať metabolizmus, a.k.a. spaľovanie. To znamená, že ak budeš mať každý deň tréningy, tak je jasné, že pri rovnakej strave spáliš isté množstvo kalórií skôr ako niekto, kto nerobí nič, pretože tvoj energetický výdaj je oveľa väčší ako ten jeho. Je to jednoduchá matika.
Ale ja myslim presne ten pripad ked dvaja ludia maju podobny zivotny styl pohyb atd, no jeden zere ako kon a nepribere a ten druhy sa klasicky stravuje a vaha ide hore, teraz nemam na mysli rast svalovej hmoty ale vseobecne priberanie jedno s druhym
Istú úlohu môže zohrávať genetika, ale vo väčšej miere je to podľa mňa spôsobené tým, že ak niekto priberá viac ako druhý, tak proste len žerie viac, alebo necvičí toľko, ako ten druhý.
Ja mám kamoša, ktorý má 189 cm a boli časy, kedy mal 60 kg. Teraz je už na tom lepšie, keď ho nútim jesť viac a chodiť so mnou do posilky, ale voľakedy mi tvrdil, že on môže zjesť hocičo a nepriberie. No bol to len bullshit. Keď sme boli na výške a dokončovali sme cez víkendy nejaké projekty a v podstate sme len celé dni strávili v posteli nad kódom, tak si pamätám, že on dokázal prežiť na 3 rohlíkoch za celý víkend a to si nerobím prdel. Takže je jasné, že bol strašne chudý kvôli tomu, že nejedol dostatočne. Odkedy mu hovorím, nech si berie do roboty aj nejakú desiatu typu tvaroh a podobne, tak začal priberať.
Neverím, že keby si urobil nejaký vedecký výskum s 2 ľuďmi podobných postáv, ktorí by vykonávali úplne totožné aktivity a mali by úplne rovnaký jedálniček, tak by si dostal diametrálne odlišné výsledky progresu ich váhy po nejakom čase, to je nemožné...
Ja mám kamoša, ktorý má 189 cm a boli časy, kedy mal 60 kg. Teraz je už na tom lepšie, keď ho nútim jesť viac a chodiť so mnou do posilky, ale voľakedy mi tvrdil, že on môže zjesť hocičo a nepriberie. No bol to len bullshit. Keď sme boli na výške a dokončovali sme cez víkendy nejaké projekty a v podstate sme len celé dni strávili v posteli nad kódom, tak si pamätám, že on dokázal prežiť na 3 rohlíkoch za celý víkend a to si nerobím prdel. Takže je jasné, že bol strašne chudý kvôli tomu, že nejedol dostatočne. Odkedy mu hovorím, nech si berie do roboty aj nejakú desiatu typu tvaroh a podobne, tak začal priberať.
Neverím, že keby si urobil nejaký vedecký výskum s 2 ľuďmi podobných postáv, ktorí by vykonávali úplne totožné aktivity a mali by úplne rovnaký jedálniček, tak by si dostal diametrálne odlišné výsledky progresu ich váhy po nejakom čase, to je nemožné...
Je to jednoduchý vzorec. Príjem mínus výdaj rovná sa to, či priberám alebo chudnem. Druhý pojem je "maintenance level calories". To je proste hranica, počet kalórii, kedy nepriberám, ani nechudnem. Každý môže mať túto hranicu inú. Ak mám maintenance level calories napríklad 3000 kcal a jem 3500, tak začnem priberať. Postupne ako prijímam viac kalórii, tak sa metabolizmus zrýchli a táto hranica sa posunie, čiže môj maintenance level calories už nebude 3000, ale napríklad 3500. Tak isto to funguje aj opačne, teda keď niekto chudne. Postupne prijíma menej kalórii, metabolizmus sa spomalí a stačí menej kalórii na to, aby udržal svoju váhu.
V tvojom prípade majú títo dvaja ľudia iný maintenance level calories. Jednému stačí jesť menej, aby udržal svoju váhu a ten druhý musí toho zjesť viac. Ten, ktorý zje celú tortu a nepriberie, má vyššiu udržiavaciu hranicu a teda oproti tomu druhému môže toho zjesť viac a nepriberie.
V tvojom prípade majú títo dvaja ľudia iný maintenance level calories. Jednému stačí jesť menej, aby udržal svoju váhu a ten druhý musí toho zjesť viac. Ten, ktorý zje celú tortu a nepriberie, má vyššiu udržiavaciu hranicu a teda oproti tomu druhému môže toho zjesť viac a nepriberie.
Aby som doplnil Pinca. Suvisi to s bazalnym metabolizmom. Bazalny metabolizmus je hodnota energie, ktoru telo potrebuje len na svoje vlastne fungovanie (travenie, dychanie, vylucovanie etc.). Tato hodnota je podmienena jednak genetikou, avsak napriklad aj percentualnym obsahom svalov, kedze svaly uz len na to aby existovali potrebuju nie malu davku energie
Moc dik za reakcie ale neda mi nezareagovat tymto kedze si niesom isty ako mam tomu rozumiet
Tuna pri charakteristike ektomorfa je dane ze sa neobmedzuju v prijme potravy+maju raketovy metabolizmus, presne na toto som narazal cim to je ze si ho takyto udrzuju? Lebo to trochu vyvracia to co ste pisaliEktomorf je na prvý pohľad ihneď identifikovateľný. Najčastejšie sa jedná o útlu postavu s úzkymi ramenami, dlhšími končatinami a výrazne chudou postavou. Jedná sa u mužov a ženy, ktorí sú celý život chudí, aj napriek tomu, že sa v strave neobmedzujú. Ich metabolizmus funguje raketovým tempom a zväčša aj pri veľkej snahe nemajú úspech v priberaní svalovej hmoty. Je nutné prispôsobiť týmto požiadavkám tréningový, no najmä stravovací režim.
Vyvracia? A čím konkrétne?
Ektomorf je človek, čo má bazálny metabolizmus veľmi vysoký.
Naopak endomorf ho má veľmi pomalý - preto sa k typu upravuje strava aj tréning.
Ektomorf je človek, čo má bazálny metabolizmus veľmi vysoký.
Naopak endomorf ho má veľmi pomalý - preto sa k typu upravuje strava aj tréning.
Čaute chalani. Chcem pribrať, ale nejde mi to. 3x do týždňa mám crossfit a 3x do týždňa mám futbal. Stále sa hýbem aj v práci a aj mimo. Viete mi poradiť? Jem aj 5x denne niekedy.
Zacni pocitat kalorie. Ak nepriberas tak musis viacej jest.
Tak to už vidím že to pôjde veľa do peňazí.
budem musieť sa začať tomu viac venovať a zapisovať si to.
Ono pomaha ked budes jest kazdy den to iste. Treba na jedlo pozerat ako na palivo a neriesit ci to chuti ci nie.
Tym si pomozes v tom ze nebudes musiet pocitat kazdy den. Vyratas si na zaciatku a budes sa riadit podla toho. Ak dosiahnes svoj ciel tak upravis dalej podla potreby.
Tym si pomozes v tom ze nebudes musiet pocitat kazdy den. Vyratas si na zaciatku a budes sa riadit podla toho. Ak dosiahnes svoj ciel tak upravis dalej podla potreby.
pozerat sa na jedlo ako na palivo je ako pozerat sa na sex ako na sposob ako mat potomkov.rochedo napísal:Ono pomaha ked budes jest kazdy den to iste. Treba na jedlo pozerat ako na palivo a neriesit ci to chuti ci nie.
samozrejme nikoho nesudim, ale toto je pre mna najvacsi problem s celym fitness zivotnym stylom... znamena to cely zivot kontrolovat co budem jest a vyhybat sa nezdravym veciam. pre mna je konzumacia dobreho jedla jedna z top aktivit v zivote
Nie je to až taký veľký problém, ako sa zdá. V reštike si napr. nevyberieš údené koleno alebo vyprážaný syr, ale dáš si namiesto toho hovädzí steak so zeleninovou oblohou. Je to stále chutné a zdravé. No a doma si nebudem dávať každý deň na večeru pizzu, ale niečo si uvarím, čo si môžem na ďalší deň zobrať aj do práce. Receptov máš na internetoch milión, takže to, že nepoznáš žiadne recepty, je len výhovorka...
receptov prave poznam dost, manzelka je v stravovani priam az extremistka.
ja nehovorim ze potrebujem obedovat vyprazany syr kazdy den a pizzu na veceru som nemal uz ani nepamatam. skor ide o to ze ked dostanes na nieco chut, preco si to odopierat? lebo zdravy zivotny styl?
proste predstava toho ze do konca zivota sa budem citit previnilo ak si dam vecer cokoladu je jednoducho smutna.
ja nehovorim ze potrebujem obedovat vyprazany syr kazdy den a pizzu na veceru som nemal uz ani nepamatam. skor ide o to ze ked dostanes na nieco chut, preco si to odopierat? lebo zdravy zivotny styl?
proste predstava toho ze do konca zivota sa budem citit previnilo ak si dam vecer cokoladu je jednoducho smutna.
Ja sa necítim previnilo, keď si večer dám čokoládu. Previnilo by si sa mohol cítiť jedine vtedy, keby si robil fitness profesionálne.
Ja to beriem skôr tak, že sa snažím eliminovať tie nezdravé jedlá čo najviac. Nemusím si ale kvôli tomu teraz trhať vlasy, keď si raz za čas dám nejaké menej zdravé jedlo. Ide mi skôr o to, aby som neskončil pri tom, že každý deň budem do seba tlačiť len klobásy a tlačenku a zapíjať to pivom.
Ja to beriem skôr tak, že sa snažím eliminovať tie nezdravé jedlá čo najviac. Nemusím si ale kvôli tomu teraz trhať vlasy, keď si raz za čas dám nejaké menej zdravé jedlo. Ide mi skôr o to, aby som neskončil pri tom, že každý deň budem do seba tlačiť len klobásy a tlačenku a zapíjať to pivom.
2 dni dozadu vysiel fajn clanok
https://fitcult.refresher.sk/381/Ortore ... i-a-zabija
Áno, ten som čítal a myslím si, že rozumne zmýšľajúci človek nepôjde až do takého extrému, že si nejaký cheat meal raz za čas nedá 
Presne tak. Byť otrokom jedla alebo nejakého radikálneho prístupu, je oničom. Hlavne, pokiaľ nie sme profesionálni športovci, že? 
Tiež sa snažím jesť a fungovať zdravo, ale tiež si sem-tam doprajem tzv. "cheat meal." Vôbec nič na tom nie je, napr. včera som si dal mozarelovú pizzu. Bol som na bratovej oslave, mal tortu, tak jasne, že som si dal tortu. To sú veci, ktoré netreba riešiť a keď sa človek hrá na striktného fanatika, skôr mu to uškodí po nejakej inej stránke, lebo nebude spokojný, bude stále v nejakom vnútornom napätí, keď "zlyhá," bude mať výčitky atď.
Nevraviac o tom, že som v poslednom čase zachytil z lekárskeho prostredia také informácie, že drvivá väčšina ľudí, ktorí začali mať nejaké problémy súvisiace z jedlom, napr. anorexia, ich nezačali mať potom, čo sa rozhodli napr schudnúť. Prišlo to potom, čo sa rozhodli prejsť na "zdravú stravu."
Tiež sa snažím jesť a fungovať zdravo, ale tiež si sem-tam doprajem tzv. "cheat meal." Vôbec nič na tom nie je, napr. včera som si dal mozarelovú pizzu. Bol som na bratovej oslave, mal tortu, tak jasne, že som si dal tortu. To sú veci, ktoré netreba riešiť a keď sa človek hrá na striktného fanatika, skôr mu to uškodí po nejakej inej stránke, lebo nebude spokojný, bude stále v nejakom vnútornom napätí, keď "zlyhá," bude mať výčitky atď.
Nevraviac o tom, že som v poslednom čase zachytil z lekárskeho prostredia také informácie, že drvivá väčšina ľudí, ktorí začali mať nejaké problémy súvisiace z jedlom, napr. anorexia, ich nezačali mať potom, čo sa rozhodli napr schudnúť. Prišlo to potom, čo sa rozhodli prejsť na "zdravú stravu."
Vsetko je to o prioritach ? Chces byt v liftingu alebo kulturistike vyborny ? Nadpriemerny ? Holt nieco tomu budes musiet obetovat... myslim, ze strava je to najmenej
Aj vecna kombinacia ryza+maso sa da spravit na mnoho chutnych sposobov.
ked prave ja som nerozpraval o nejakych profesionaloch/poloprofesionaloch. bola tu diskusia o tom metabolizme. asi do 18-19 rokov som si hovoril ze som ako kyselina, mohol som zjest cokolvek, nikdy som nesportoval a bol som chudy.
potom sa to uplne zmenilo a dost sa to na mne odrazilo. este tym ze v nasej rodine nikdy nikto o zdravom zivotnom style nepocul (cola ako kazdodenne pitie bolo nieco normalne), som behol par rokov dost pribral.
aktualne som na tom tak, ze ked si chcem udrzat svoju postavu (a to vobec nehovorim o nejake svalovej hmote), tak musim bud cvicit alebo si velmi davat pozor na kalorie.
ani jedno ani druhe ma nebavi
preto pisem ze mi je z toho trochu smutno ze toto je moja buducnost dozivotna... alebo potom sa zmierit s tym ze budem tucny ale budem si uzivat zivot tak ako ja chcem 
potom sa to uplne zmenilo a dost sa to na mne odrazilo. este tym ze v nasej rodine nikdy nikto o zdravom zivotnom style nepocul (cola ako kazdodenne pitie bolo nieco normalne), som behol par rokov dost pribral.
aktualne som na tom tak, ze ked si chcem udrzat svoju postavu (a to vobec nehovorim o nejake svalovej hmote), tak musim bud cvicit alebo si velmi davat pozor na kalorie.
ani jedno ani druhe ma nebavi