Bielkoviny a podkozny tuk
Bielkoviny a podkozny tuk
Dobry den, mal by som na Vas taku otazocku: Je podla Vas mozne si pribrat z bielkovin podkozny tuk? Myslim ak jem toho privela. Ide o to, ze minuly rok v decembri som si povedal, ze chcem schudnut. Zacinal som pocitat kalorie, ale postupom casu sa mi pociatocna motivacia zacala prudko klesat, ked som si si musel odopierat jedla a jest len zeleninu, nizkotucne produkty, len zdrave jedla a pod. Mal som z t hoho depresivne stavy, citil som sa velmi zle, lebo som cely den nemyslel na nic ine len na jedlo a na kalorie, cely den som vlastne poanoval svoju stravu a nevedel som sa dockat dalsieho jedenia. Neskor som uz nevladal vyjst ani po schodich a tzv. Cheat days som mal cim dalej, tym castejsie. . Za mesiac som schudol skoro 10kg, ale mam pocit, ze hlavne zo svalovej hmoty. A teraz k mojej otazke: furt mam obavy, ze sa nenajem a pocit hladu, co som mal v minulosti furt neznasam. Dneska som mal rozhovor s jednym znamym, kt. Studuje na prirodovedeckej fakulte, cvici, hra futbal - 4. Ligu a ma aj kurz osobneho trenera. On mi povedal na to svoj nazor, podla ktoreho ked mas doststok pohyvbu (co mam skoro kazdy den), podla neho pre mna je malo aj 2500 kalorii. Povedal, ze on osobne nikdy nepocital kalorie, podla neho je to zbytocne obmedzenie. On zje vsetko, na ci ma chut a kedy ma chut, jedine sacharidy je menej. Co ma dost zarazilo je to, ze podla neho sa z bielkovin jednoducho neda pribrat, dokonca aj z tukov sa tazko pribera (hovorim o podkoznom tuku, nie o svalovej hmote), cize aj napriek tomu, ze zjem viac kalorii, budem vyzerat lepsie, lebo mi zacne ubudnut podkozny tuk, a aj ked vaha bude ukazovat vyssiu hmotnost, bude to kvoli nadobudmutej svalovej hmote. On tvrdi, ze bielkoviny uz ani z biochemickeho hladiska sa nevedia premenit na podkozny tuk, max. Na glykogen, z coho ked mas viacej, nez dost, tak si to vymocis. Tak isto podla neho aj z tukov, hlavne z rastlinnych. Podla neho nie je nic zle ani na klobaske, ani na slanine, ani na domacom tvarohu, aj ked je plnotucny, podla neho zdravsie od toho nie je. Ja som sa znazil jest len nizkotucne a odtucnene produkty, aj ked sme mali doma domace vyrobky, radsej som si uprednostnil nizkotucne/odtucnene. Teraz trosicku v tom mam zmatok. Aky mate na toto vsetko mazor? Ma pravdu, alebo vravel blbosti? Dakujem za kazdu odpoved a ospravedlnujem sa za gramaticke chyby, pisal som z mobilu
Re: Bielkoviny a podkozny tuk
Utekaj preč od takého idiota.
Samozrejme že prebytočná energia prijatá z bielkovín sa vie uložiť vo forme podkožného tuku - je to stále energia, palivo.
Samozrejme že prebytočná energia prijatá z bielkovín sa vie uložiť vo forme podkožného tuku - je to stále energia, palivo.
Cize nic take neexistuje, ze prebytok vymocim? Lebo on tvrdil, ze bielkoviny sa mozu ukladat jedine vo forme svalov, maximalne by si vedel predstavit, ze naplnia glykogenove zasoby... a mal biochemiu, cize sa tym aj zaoberal, aj cvici. Tak teraz neviem. Len som sa trosicku potesil, ze aspon nieco, ked som hladny. Este povedal tiez, ze tukov sa netreba bat, jedine znizit prijem sacharidov
Wow, ako moze mat niekto taky certifikat trenera
resp aspon vidno za co tie certifikaty stoja. A co sa tyka teba, tak nechapem ako v dnesnej dobe mozes zacat s nizkotucnou dietou, ktora je silno kritizovana. Chod na fitcult, zacni clankom pod mojou spravou a pokracuj aj dalsimi clankami.
https://fitcult.refresher.sk/65/Intermi ... -postave-1
https://fitcult.refresher.sk/65/Intermi ... -postave-1
Ja to uz mam davno vsetko nastudovane, len vravim, vcera ma to zarazilo. Ale zevraj to fakt je pravda, ze z bielkovyn sa tazsie pribera. No a zase na druhej strane mam uz dost obmedzovania sa, aj ked viem o IF, a flexibilnom stravovani
Na sagaridoch nieje tiez nic zle ak to budu pomale sacharidy. Skus si daco najst o glykemickom indexe potravin.
Leslie10 napísal:, ze podla neho sa z bielkovin jednoducho neda pribrat,
Najprv si ujasni, čo chceš tvrdiť.Leslie10 napísal:Ja to uz mam davno vsetko nastudovane, Ale zevraj to fakt je pravda, ze z bielkovyn sa tazsie pribera.
Že sa z bielkovín ťažšie priberá je v podstate pravda. Keďže premeniť bielkoviny na podkožný tuk je náročnejšie, telo pri tejto premene spáli viac kalórií ako pri sacharidoch a tukoch. Ale nie je to tak zásadné, aby sa dalo tvrdiť, že z bielkovín sa nedá pribrať tuk.
On tvrdi, ze sa z bielkovin neda pribrat podkozny tuk. Ja som napisal, co som cital, ze sa z nich tazsie pribera. No neviem, kazdopadne dakujem za vsetky rady 
odporucat mu fitcult ako hlavny zdroj informacii, to urcite nie. Fitcult je fajn, ale to ako vsade tlacia IF, leangains, IIFIYM a hlavne pristup "ja viem vsetko najlepsie a vy ste ovce a kk.i"...tak to je fakt na hovno hlavne pre zaciatocnika
Na T-nation vysla asi pred 3-4 rokmi studia, ktora riesila presne tuto otazku, ci sa da z bielkovin pribrat aj tuk. Odpoved je jasna. Ano da sa. Avsak zo studie vyplynulo aj to, ze ak budes prijimat do plusu napr. 500kcal z bielkovin, priberies samozrejme tuk, ale priberies ho menej nez by si prijimal tych 500kcal zo sacharidov alebo tukov napr.
Samozrejme aj bielkoviny sa daju zabudovat do tuku. A mal by si tu bioochemiu zopakovat a mozno viac nez len stredoskolske ucivo
Co sa tyka este tukov. V produktoch ako su syry, tvarohy a podobne (tu je otazka, ci vobec tvaroh jest...), su hlavne nasytene mastne kyseliny ako zdroje tuku. AJ tie su potrebne pre spravne fungovanie organizmu, avsak v obmedzenom mnozstve, takze to s nimi netreba prehanat.
Nech sa paci clanok na tuto temu ak by mal niekto zaujem
https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/ ... ke-you-fat
Na T-nation vysla asi pred 3-4 rokmi studia, ktora riesila presne tuto otazku, ci sa da z bielkovin pribrat aj tuk. Odpoved je jasna. Ano da sa. Avsak zo studie vyplynulo aj to, ze ak budes prijimat do plusu napr. 500kcal z bielkovin, priberies samozrejme tuk, ale priberies ho menej nez by si prijimal tych 500kcal zo sacharidov alebo tukov napr.
Samozrejme aj bielkoviny sa daju zabudovat do tuku. A mal by si tu bioochemiu zopakovat a mozno viac nez len stredoskolske ucivo
Co sa tyka este tukov. V produktoch ako su syry, tvarohy a podobne (tu je otazka, ci vobec tvaroh jest...), su hlavne nasytene mastne kyseliny ako zdroje tuku. AJ tie su potrebne pre spravne fungovanie organizmu, avsak v obmedzenom mnozstve, takze to s nimi netreba prehanat.
Nech sa paci clanok na tuto temu ak by mal niekto zaujem
https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/ ... ke-you-fat