Zdieľanie sieťového pripojenia vo vypnutom PC

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
vald
Light Star
Light Star

Zdieľanie sieťového pripojenia vo vypnutom PC

Príspevok od používateľa vald »

Zdravím. Mal by som také otázočku, snáď sa tu nájde niekto kto mi bude vedieť odpovedať?
Ide o stolný PC ktorý má základnú dosku s dvomi sieťovými kartami. (Ide o Gigabyte H97N-Wifi). Momentálne som pripojený pochopiteľne iba na jednu, ale obe sieťové karty korektne fungujú.
Chcel by som využiť druhú kartu na pripojenie tlačiarne, tak aby ju bolo možné zdieľať aj vtedy keď je PC vypnutý. Je to vôbec možné? Ak áno, čím je to podmienené? Alebo čo všetko treba mať aktivované?
Ja si to momentálne nemám ako odskúšať pretože moja stará tlačiareň sieťové pripojenie nepodporuje. Plánujem kúpiť novú a preto by som potreboval toto vedieť. (Na webe som aj niečo našiel, ale veľmi som z toho nezmúdrel).
Vopred ďakujem za pochopenie i za všetky reakcie. Som presvedčený, že sa tu nájde niekto kto toto bude vedieť.
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdieľanie sieťového pripojenia vo vypnutom PC

Príspevok od používateľa wladas »

Nechapem logike pripajat tlaciaren k PC cez sietovy kabel. Vsak tu tlaciaren pripoj priamo na router.
vald
Light Star
Light Star

Tam sú všetky porty obsadené a ďalší switch sa mi kupovať nechce. Okrem toho technicky tam nie je možné umiestniť tlačiareň, ale našiel som model ktorý má aj wifi. Je len o niečo drahší ale to by sa ešte dalo. Len vôbec neviem ako bude fungovať?
Keď teda prepojím tlačiareň s routerom cez wifi, bude mi to tlačiť aj s klasického (stolného) PC? Bude stačiť ponechať tlačiareň iba v stand-by režime a potom iba zadať príkaz na tlač? Alebo ju bude treba zakaždým pripájať a aktivovať pripojenie? Čím je to vlastne podmienené?

Ešte pre úplnosť:
Router je Netgear WNR3500Lv2.
Tlačiareň by bola Canon PIXMA MG7750 alebo Canon PIXMA TS8050.

Inak díki, že si sa ozval.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Cez wifi ju pripojíš na router a všetky pripojené zariadenia na sieť ,ju môžu používať.
vald
Light Star
Light Star

A musí byť stále zapnutá alebo sa iniciuje sama pri požiadavke na tlač?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Tlaciaren nema stand-by rezim lebo sama o sebe ma velmi malu spotrebu ked je zapnuta a len caka na povel. Takze ano, musi byt zapnuta.
vald
Light Star
Light Star

Ďakujem chlapi. To podstatné už teda viem a zvyšok bude závisieť už od vybavenia konkrétneho modelu. Tak môžem objednávať...
Wifi tlačiareň som ešte nemal, takže sa budem musieť prelúskať počiatočným nastavovaním. Manuál je vraj v cz tak by to nemal byť problém. Ešte raz díki moc.
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dekarbon »

vald napísal:Zdravím. Mal by som také otázočku, snáď sa tu nájde niekto kto mi bude vedieť odpovedať?
Ide o stolný PC ktorý má základnú dosku s dvomi sieťovými kartami. (Ide o Gigabyte H97N-Wifi). Momentálne som pripojený pochopiteľne iba na jednu, ale obe sieťové karty korektne fungujú.
Chcel by som využiť druhú kartu na pripojenie tlačiarne, tak aby ju bolo možné zdieľať aj vtedy keď je PC vypnutý. Je to vôbec možné? Ak áno, čím je to podmienené? Alebo čo všetko treba mať aktivované?
Ja si to momentálne nemám ako odskúšať pretože moja stará tlačiareň sieťové pripojenie nepodporuje. Plánujem kúpiť novú a preto by som potreboval toto vedieť. (Na webe som aj niečo našiel, ale veľmi som z toho nezmúdrel).
Vopred ďakujem za pochopenie i za všetky reakcie. Som presvedčený, že sa tu nájde niekto kto toto bude vedieť.
Nie.toto čo chceš urobiť nieje možné tak ako to ty chceš urobiť.tlačiareň je možné zdielať iba pri zapnutom PC vo vypnutom nemá čo aký softvér ovládať prenos paketov cez PC.Pokial chceš Pc využívať ako printserver alebo lepšie povedaníé na zdielanie ttlaščiaren musí na ňom byť nainštalovaný softvér čo niečo takéto umožňuje.Či už je to Windows,linux alebo nejaký serverový OS alebo custom Os ktorý je robený ako printserver.proste musíš mať soft čo dokáže obslúžiť dve sieťové karty.Vo vypnutom stave síce sieťové karty napájané sú ale nemá ich čo riadiť.A riadenie paketov obsluihuje buď aktívne sieťové zariadenie switch/router alebo softvér v PC.Iný prípad je WOL keď sa doska zobúdza špecialnym typom paketu tzv.magic packet.na toto čo ty požaduješ je idealne si tu tlačiarteň šmariť do aktívneho routra ktorý bude stále zapnutý.Týmapádom že budeš mať sieťový kábel v switchovom LAN segmente routra tak ti ten router dokáže zdielať connect aj keď bdue na lokálnej sieti zapnutý iba jeden PC.Či už si nastavíš pridelovanie IP tej tlačairne cez Wifi cez DHCP alebo na static alebo lokálne na static alebo DHCP,volba je na tebe.Ale aby to fungovalo musíš mať tlačiareň vždy na jednej sieti spolu s PC.Tlačiareň a PC sa musia vidieť a mal by si sa vedieť dopingať na tlačiareň.

//autoeditácia príspevku (17 Mar 2017, 14:51)
napíšem semk uplne jedbnoduchý príklad konfugrácie:

nastavenie tlačiarne či už cez wifi alebo lan pre static nastavenie IP:

LAN IP tlačiarne: 192.168.1.3
Brána(IP adresa routra): 192.168.1.1
DHCP: vypnuté na tlačiarni,na routri dieálne taktiež vypnúť DHCP
DNS:192.168.1.1 pretože router robí cez svoju adresu DNS 192.168.1.1 cez NAT preklad DNS servera tvojho providera

Uplne jednoduche primitivne zakladne nastavenie.Takto isto sa to nastavuje cez LAN napevno káblom a taktiež tak isto aj cez Wifi.
Celé sa to dá nastaviť aj ak by bolo na routri nastavené DHCP ale tam sa potom musí uvaživať trocha ináč n ato tak že musís vedieť pokial môže router pridelovať IP adresu až do akého rozsahu či do 192.168.1.10 alebo podobne a treba vedieť tkoré IP adresu sú už z toho rozsahu obsadené.Inak sa stane to žče ak na sieti už nejaké zariadenie bude mať DHCp serverom pridelenú Ip adresu povedzme 192.168.1.3 a ty ju napevno nastavíš na tej tlačke tak dojde ku konfliktu IP adredries a narobia sazbytočne problemy.preto je lepšie to DHCP vypnúť na routri a nastaviť IPčky celej siete napevno každému zariadeniu na sieti v danom poole(rozsahu lokálnych IP adries) aké boli vymedzené na routri.

Ešte aby si tomu pororzumel prečo to tak je.Tlačiareň,PC aj router by mali byť na jednom a tom istom segmente siete to je číslo "1" a za ním ide číslo ktoré označuje ako keby poradie zariadení 1,2,3 atd az do konca rozsahu vymedzených IP adries na lokálnej sieti.Teda pri maske 255.255.255.0/24 je to konecný oktet 254 pretože 255 sa používa na broadcast v sieti a je to špecialny rozsah ip adries.tam sa pototm bavíme o ip adrese 255.255.255.255 ale to už su pokročilé veci ktoré teba trápiť nemusia.

Vďaka tomu že bude aj router aj PC aj tlačka na jednom a to istom segmente siete tak sa bdue daťž an no dopingať a pakety budu prechádzať pri správnej konfigurácii a keď budu Ipčky lokálne bez konfliktov.Potom je možné aby to fungovalo tak ako to fungovať má.
vald
Light Star
Light Star

S odstupom času sem píšem aby som oznámil ako som to vyriešil. Snáď to niekomu pomôže kto rieši podobný prípad.
Takže kúpil som predsa len Wifi tlačiareň. Pre úplnosť ide o Canon Pixma TS8050.
Tlačiareň som pripojil k hl. počítaču USB káblom pretože tu sa bude tlačiť najčastejšie. (okrem toho cez USB kábel korektne funguje aj diagnostika, tak preto).
Ďalším krokom bola aktivácia wifi na tlačiarni, pripojenie k routru a povolenie zdieľania tlačiarne.
Na druhom počítači mi tlačiareň síce detekovalo, ale to bolo všetko. Musel som nainštalovať driver aj tam. (to isté aj v notebooku).
Teraz to funguje tak, že môj PC nemusí byť ani zapnutý. Jediné čo sa vyžaduje je, aby bola tlačiareň zapojená do zásuvky. Pri požiadavke na tlač sa tlačiareň sama zapne (dá sa v nej nastaviť zobudenie i uspatie).
Tlačiareň sa teda sama zobudí, vysunie zbernú lištu a vytlačí čo treba. Po cca 30. minútach nečinnosti sa zase sama uspí. Perfektné.

Ešte raz ďakujem všetkým čo sa mi snažili pomôcť.

PS: Je to táto tlačiareň: (keby niečo)
https://www.alza.sk/canon-pixma-ts8050- ... 62.htm?o=1
Napísať odpoveď