Dovolenka s termínom mimo celozávodnej dovolenky

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Dovolenka s termínom mimo celozávodnej dovolenky

Príspevok od používateľa Hensym »

Ahojte, dá sa vo firme, kde je celozávodná dovolenka stanovená na nejaký termin oklamať systém, a ísť na týždňovú dovolenku aj mimo tej celozávodnej? Dostatok dovolenky na to nie je, takže iba nejaké iné možnosti.

Napadá ma iba ísť do rizika, a ísť na týždeň na PN. To sa dá, pokiaľ nepríde kontrola tak sa vlastne ani nič nedeje, akurát doktorka a ani šéf nie sú je*nutí, a prísť po PN opálený je trošku drzosť.

Sú nejaké iné alternatívy? Ideálne aj scenáre, ktoré by sa dali v robote (narozdiel od PN) nahlásiť vopred. Vďaka.

// výmena zmien, nadčasy, alebo dohoda so zamestnávateľom v takto veľkej firme veľmi neprichádza do úvahy
brm
Darca
Darca

Re: Dovolenka s termínom mimo celozávodnej dovolenky

Príspevok od používateľa brm »

Čiže ani neplatené voľno by ti zamestnávateľ neuznal?
Hensym
VIP
VIP

Zisťoval som si, kvôli nedostatku pracovnej sily zrejme nie.
Nie som si tým istý, ale je to taká situácia, že ak sa napriamo opýtam, že "vtedy a vtedy chcem neplatené voľno", a oni mi to neuznajú, tak už tým padá aj tá PN-ka, lebo by vedeli, ktorá bije.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ale zamestanvatel ti moze tusim len 1/3 dovoleniek nariadit na presny termin.
Hensym
VIP
VIP

Dva týždne, aspoň pokiaľ viem, čiže tých 6 dní by mi ostalo, lebo zamestnávateľ čerpá tie dva týždne, lenže ja si to potrebujem vyčerpať v júni, a celozávodná je už v Auguste, dovtedy mi nevznikne nárok na toľko dní. Zbiera sa to tuším 1.66 dňa na mesiac.
wladas
Redeemer
Redeemer

Tak to som este nepocil aby zamestavatel riesil narok na dovolenku podla odpracovanych dni v roku. Keby si odisiel tak sa spravi nejaka nahrada, odpracujes si to a hotovo. Samozrejme musi to byt rozumne uvazujuci zamestnavatel.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Mas TPP? Lebo ak ano, tak je to jedno. Narok na dovolenku "za cely rok" mas hned na zaciatku roka. Ak ti vychadzaju dni po odratani celozavodnej, tak na tyzden mozes ist prec aj v Marci. Pre zamestnavatela je to este vyhodnejsie, pretoze uz s tebou moze pocitat do konca roka.
Ten prepocet na dni za mesiac sa berie do uvahy iba ak koncis pracovny pomer. Vtedy ti z poslednej vyplaty bud strhnu sumu za precerpane dni alebo opacne, preplatia ti dovolenku ktora ti ostala.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ak nemáš dostatok dovolenky, tak po dohode neplatené voľno.

Čo vravíš že sa nedá.

Vymyslená pn je podvod. Navyše ak je situácia vo firme ako hovoríš, je dosť pravdepodobné, že o tvoju kontrolu počas pn požiada priamo zamestnávateľ.

Čo s tým? Treba to zobrať tak ako to je. Ak ti na tej robote záleží, tak na dovolenku pôjdeš koncom roka, alebo budúci rok. Nie si prvý ani posledný, čo kvôli robote posunie o rok dovolenku.

Alebo si proste na tú dovolenku pôjdeš a v robote budeš mať absencie s rizikom, či skôr s istým vyhadzovom...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Polovicu dovolenky ti moze urcit zamestnavatel, polovicu si mozes urcit sam. Ak ti da 2 tyzdne celozavodnu, tj. 10 dni, stale ti ostava este ta druha polovica s ktorou si disponujes sam.
baldorex
Addict
Addict

On ale nemá nárok na 4 týždne dovolenky, pracuje tam krátko.
V tom je ten problém.

A to čo tvrdíš s tou druhou polovicou dovolenky nie je pravda. Nemôže si určiť sám kedy ju bude čerpať. Vždy to musí byť po dohode so zamestnávateľom, či ho vtedy uvoľní.

Jediné čo musí zamestnávateľ dodržať je, že musí umožniť čerpať dovolenku 2 týždne v kuse. Čiže nemôže ti nariadiť dovolenku 4x 1 týždeň, musí to byť 1x2 týždne a zbytok si môžeš po dohode vybrať aj po dňoch
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

baldorex napísal:On ale nemá nárok na 4 týždne dovolenky, pracuje tam krátko.
V tom je ten problém.
to si kde precital?
baldorex
Addict
Addict

Prvý a tretí (jeho) príspevok v téme.
wladas
Redeemer
Redeemer

baldorex - nikde nespomenul ze tam pracuje kratko. Len ze nema dostatok dovolenky (to ale asi len sam vydedukoval). Plati co pisal GothaR.
baldorex
Addict
Addict

A toto je čo? Z tohoto som pochopil, že vo firme pracuje krátko a nárok na dovolenku mu vzniká postupne, čiže nemá k dispozícii 4 týždne dovolenky.
A ten nárok na dovolenku, ktorý mu zatiaľ vznikol, tak jeho väčšiu časť mu vyčerpá tá celozávodná dovolenka.
Hensym napísal:dovtedy mi nevznikne nárok na toľko dní. Zbiera sa to tuším 1.66 dňa na mesiac.
Ak by tam pracoval dlhšie, tak hneď 1.1.2017 mu vznikne nárok na 4 týždne dovolenky a nepísal by, že jej má nedostatok.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A nezalezi to od zamestnavatela? Podla mna aj ZP urcuje, ze ak je predpoklad, ze tam ten zamestnanec bude pracovat dlhsie, tak mu moze poskytnut aj zaciatkom roka hned napr. 2 tyzdne dovolenky.
wladas
Redeemer
Redeemer

Aky nedostato? On chce dovolenku v juni. To uz je skoro pol roka. Ak by sme riesili narok na dovolenku podla odpracovanych dni v roku (co je uplna sprostost) tak v juni bude mat dost. To skor az v auguste na tu celozavodnu by mu to nevydalo ale to ho trapit nemusi.

Takze riesenie je zobrat si dovolenkovy listok, vypisat ten jun, odovzdat a vybavene :)
baldorex
Addict
Addict

wladas napísal:Aky nedostato? On chce dovolenku v juni. To uz je skoro pol roka. Ak by sme riesili narok na dovolenku podla odpracovanych dni v roku (co je uplna sprostost) tak v juni bude mat dost. To skor az v auguste na tu celozavodnu by mu to nevydalo ale to ho trapit nemusi.
Nárok na dovolenku sa rieši podľa odpracovaných dní, pre teba sprostosť, pre personalistu denný chleba.
Keby dostal dovolenku v júni ako chce, tak mu neostane na tú nariadenú v auguste, čo zamestnanca netrápi, ale zamestnávateľa áno a preto ten jún dovolenku nedá a preto vznikla táto téma...
wladas napísal: Takze riesenie je zobrat si dovolenkovy listok, vypisat ten jun, odovzdat a vybavene :)
Dovolenku ti musí odsúhlasiť zamestnávateľ, takže vybavené je to v tvojom teoretickom sne.
baldorex
Addict
Addict

heker napísal:A nezalezi to od zamestnavatela? Podla mna aj ZP urcuje, ze ak je predpoklad, ze tam ten zamestnanec bude pracovat dlhsie, tak mu moze poskytnut aj zaciatkom roka hned napr. 2 tyzdne dovolenky.
Áno, je to na dohode medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Chlapec však píše, že je vo firme horšia situácia a zamestnávateľ plní len povinnosti zo zákona.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ako pises logicky, nevravim ze nie. Len clovek ked si to potom pozrie triezvymi ocami tak to vlastne znamena ze prvych 7 mesiacov si nemoze zobrat dovolenku na ktoru ma narok.
A este keby som sa na to pozeral ako zamesnavatel tak by som bol rad keby si moji zamestnanci brali viac dovolenky aj pred zavodnou. Lebo inak si po zavodnej zacnu vsetci hufne brat a bude problem.
baldorex
Addict
Addict

Lenže zamestnávateľ možno dokončuje zákazku a chce ju mať hotovú pred celozávodnou dovolenkou a z toho dôvodu nie je ochotný dať dovolenku v júni.

Konkrétne dôvody nepoznáme, ale nejaké určite budú :).

Áno prvé mesiace v robote sú vždy "iné". 3 mesiace máš skúšobnú dobu a ďalšíe mesiace ti postupne narastá nárok na dovolenku.

Si zober že máš firmu a prijmeš nového zamestnanca k 1.12. a ten ti povie po týždni, šéfko beriem si 3 týždne dovolenky...
Napísať odpoveď