Juhoafrická republika

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
WiZard
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Juhoafrická republika

Príspevok od používateľa WiZard »

Zdar, boli ste niekto v juznej afrike?? Ja sa chystam do cape town, bol by som rad za nejake rady/odporucania/tipy od niekoho skusenejsieho :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Juhoafrická republika

Príspevok od používateľa Fabo »

Bol som, ale v Johannesburgu, ku CPT moc neporadim. Akurat nepodcenit bezpecnost, inak je to krasna krajina.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Kamarat tam daky rok zil ked tam bol pracovne z jednej IT firmy. Ak by si mal konkretne otazky, tak mu ich mozem preposlat.
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

Sa mi marí, že user Tommyhot tam dlhšie pobýval už od mladého veku. Ale už tu dlho nebol, skús mu napísať trebárs na [email protected]
WiZard
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Vďaka za odpovede :) ...zaujímali by ma hlavne veci ohľadom vybavovania víz, potrebné očkovania a pod... no a potom samozrejme, akí sú tam ľudia, život....
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

JAR nema ziadne povinne ockovania. Zalezi ale od tvojho letu, pretoze ak by si mal prestup v state v ktorom sa vyskytuje zlta zimnica, musis pri vstupe do JAR ukazat medzinarodny ockovaci preukaz s peciatkou o ockovani proti zltej zimnici. Ta sa vyskytuje najma v s strednej casti Afriky. Ockuje sa v Bratislave, Martine a tusim Kosiciach, medzinarodny ockovaci preukaz 10 az 15 eur, ockovanie okolo 30 eur. Ockovanie treba robit v predstihu aspon 2 tyzdne pred cestou. Ak mas daky priamy let, tak sa ockovanim nemusis trapit. Ak pojdes pozriet safari, tak sa odporucaju antimalarika. O vizach si urcite vygooglis vsetko potrebne behom par sekund.
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Ahoj,
ja som Bola teraz dva tyzdne Kena/Tanzania - mozno ti nieco z mojich rad pomoze :-)
Vizum si mozes podat bud dopredu cez Botschaft (sorry, neviem, ako sa to povie po slovensky, asi ministerstvo :-)) Alebo priamo na hranici. Ja som si podala cez taku stranku a vyslo ma to draho. Viza Stoja okolo 50€, express 70€ vez ministerstvo, cez sprostredkovatelsku stranku ma to vyslo cez 200€. Priamo na hranici ta to vyjde cez zbytocnych poplatkov na 50€. Viza sa udeluju na 30 dni, potrebujes platny pas (toto sa lisi od toho, kam cestujem, v Tanzanii to bolo 6 mesiacov, Juzna Afrika sa udava 30 dni a volnu stranku na udelenie viza).
Co sa tyka ockovania, tak posledne 4 roky nebola v Afrike zlta zimnica. Dokonca mi hovorili na infekcom, ze to nie je potrebne, ale zase to zalezi od toho, ci budes prechadzat cez inu krajinu. Od nas to vyzadovali, hoci na internete stalo, ze to povinne nie je. Takze zaockovat by som sa dala. Staci ti zlta zimnica, ine ockovania ti odporucia - Hepatitida A/B, besnota atd., ale to nie je take potrebne, kedze vychadzame z toho, ze ta nepohryzie dive zviera, dodrzovanie hygieny etc. To ockovanie plati potom dozivotne, co je vcelku fajn, ale treba si na to najst cas - najneskor 2-3 tyzdne pred odletom.
Potom podla vyskytu malarie - dlhe svetle oblecenie, pripadne pri spani moskyto siet a reelent. Nestaci taky obycajny z lekarne, ale s obsahom Deet cez 40 %. Zial, viem len nemecke nazvy napr. No Bite, neviem, co sa predava na SKK, ale v lekarni okolo 11€ to zozenies na popytanie. Ja som este brala tabletky - antimalarika. To su zase tiez odlisne preparaty. Napr. Malorone sa berie 1-2 dni predosletom, pocas pobytu a konci sa tyzden po navrate. No ne je to lacny spas jedno balenie stoji ca 45-50 €. Popripadne mozes brat Antibiotikum Doxycyclin, ale to treba brat 1x100 mg este mesiac po navrate a neznasa sa so slnkom, takze v Afrike nie moc vhodna kombinacia.
Myslim, ze s ockovanim a profylaxiou proti malarii ti najviac pomozu na infektologii/ockovacie zariadenie, kde poskytuju aktualne informacie presne o danej krajine, kde cestujes.
No a rady ako v celej Afrike - Peel it, cook it or don´t eat it. Vzdy pit a umyvat zuby a vsetko len s balenou vodou, po 18 tej hodine/zotmeni sa nepohybovat sam po uliciach (nas ca. o 21 hodine jeden napadol a to sme boli skupina troch ludi), byt mily, ale razny, nedavat kazdemu sprepitne, lebo sa ich uz nezbavis, nechodit moc vo vyzyvavom obleceni, vediet trochu po anglicky :-)
Je to velmi pekna Krajina - uzi si to!!!
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Botschaft je velvyslanectvo :)

S tym vizom na hranici, si si ista, ze sa to da v Juznej Afrike? Vsetko co som nasiel, hovori ze nie...
WiZard
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Dakujem za rady :)

- viza musim ist vybavit do Viedne, neviem, ci by som riskoval na hraniciach... okrem toho, zabudol som napisat, ze tam idem pracovne, na dlhsie...
- zaockovany som proti hepatitide, dufam, ze je to dozivotne, lebo to bolo uz davno... a teda skusim tu zltu zimnicu a antimalarika :)
Napísať odpoveď